<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.

Egyre erősebb a környezettudatos, fenntartható, etikus, ESG stb. befektetések iránti igény, és egyes kimutatások szerint ezek már eddig is átlagon felül teljesítettek. Valamint a következő években, évtizedekben is jól fognak. De mi lesz a nem fenntartható, vagy nem etikus üzletágak, vállalatok részvényeivel? Amiket így értelemszerűen kevésbé vásárolnak?

Hát például olcsóbbak maradnak. Ami pedig olcsó, az később megdrágulhat, felmehet az ára, de addig is esetleg jó osztalékot fizethet a nyomott árfolyamra vetítve. Ez a befektetési stratégiai is gyümölcsöző lehet, bár jelentős kockázatokkal járhat, például ha egyes ágazatoktól még inkább elfordulnak a befektetők.

Dohány, alkohol, tudatmódosítás, szerencsejáték (Pixabay.com)Dohány, alkohol, tudatmódosítás, szerencsejáték (Pixabay.com)

Erre alapoz például az a BAD ETF, aminek kibocsátásához szeptemberben adott be kérelmet leendő kezelője (Listed Funds Trust). (Az ETF-ek az úgynevezett tőzsdén kereskedett alapok, általában valamely index, ágazat, nyersanyag árfolyamát igyekeznek követni.)

1. Rossz az, aki rosszra gondol

BAD ETF? Rossz az, aki rosszra gondol. Bár a “bad”szó az angolban rosszat jelent, az alapítók inkább úgy definiálják, hogy a “Betting, Alcohol, Drugs”, azaz a fogadás, alkohol és kábítószer rövidítése – írja a német Finanzen.net. Ezzel azután elég jól le is írták az alap által megcélzott befektetéseket.

Olyan részvényeket vásárolnak majd, ahol alkohol, kannabisz, kaszinók és más szerencsejátékok, egyes gyógyszerek alkotják az üzleti modell gerincét. Három üzletág lesz, egyenlően súlyozva:

 1. Szerencsejátékok, 33 százalék.
 2. Alkohol és drogok, 33 százalék, de ezen belül a marihuána maximum tíz százalék.
 3. Gyógyszeripari termékek, biotech, 33 százalék.

2. Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem

– mondta állítólag Oscar Wilde. A bűnös befektetések ötlete semmiképpen sem új, az AdvisorShares Vice ETF (VICE) még 2017-ben indult. Nem egészen öt év alatt 27,5 százalékkal növekedett a nettó eszközértéke, ami alulteljesítés a teljes amerikai részvénypiachoz képest. Az alap neve egyenesen bűnt, erkölcstelenséget jelent, de mennyire felelnek meg ennek a legnagyobb befektetései?

 • A Turtle Beach Corporation a legnagyobb befektetése, amely főleg játékkonzolokhoz gyárt tartozékokat.
 • A Smith & Wesson Brands a közismert fegyvergyár. Mivel az USA-ban a becslések szerint több lőfegyver van, mint ahány lakos, ez egy hatalmas piac – de etikusnak semmiképpen sem mondható.
 • A Boston Beer Company a negyedik legnagyobb sörgyár az USA-ban.
 • A következő helyen újabb fegyvergyár áll, a Sturm, Ruger & Co.
 • A Chuy's Holdings mexikói étteremláncot működtet. (Bűn erős lehet a chilijük.)
 • Az International Game Technology a szerencsejáték-ipar nagyágyúja, játékgépeket gyárt.
 • Az RCI Hospitality Holdings éjszakai bárokat, mulatókat és sztriptíz-klubokat is fenntart, így nála megjelenik a szexualitás is.

A bűnt túlértékelik? Vagy épp alul?

Az alap osztalékhozama azonban az Investing.com mindössze egy százalékos, vagyis a tíz éves amerikai állampapírok hozamszintjét sem éri el (ami most 1,6 százalék). Az S&P 500 indextől is lemaradt a megalapítása óta, ahogy az ábrán látjuk. Lehetséges, hogy a bűn már így is túl van értékelve? Lehet, hogy a bűnös részvények már az alap indulása előtt is felkapottak, túlértékeltek voltak? Vagy az van, hogy az ESG-befektetések kelendőbbek?

A VICE ETF és az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)A VICE ETF és az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)

A másik variáció, hogy a részvények többségét növekedési papírnak tekintik, így az osztalék egyelőre nem túl fontos a befektetők számára. De ennek ellentmond a szerény árfolyam-növekedés.

3. A legális tudatmódosítás

Az AdvisorShares Psychedelics ETF (PSIL) csak nemrég indult, leírása szerint a “pszichedelikus gyógyszerek feltörekvő ágazatába” fektet be. Olyan biotechnológiai, gyógyszerészeti cégekbe, amelyeket vezető szerepben lát ebben az iparágban, és bevételük nagy része pszichedelikus gyógyszerekhez kapcsolódik. (A pszichedelikus szó jelentése: a tudatot kitágító, a tudatosságot fokozó, önkívületet, hallucinációt okozó – a szerk.)

Kutatások folynak különböző pszichedelikus anyagokkal, amelyek ígéretes orvosi és terápiás lehetőségeket kínálnak a mentális egészségügyi problémák és neurológiai rendellenességek kezelésére írja az alapkezelő honlapja.

Az MJ marihuána– és dohány-ETF és az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)Az MJ marihuána– és dohány-ETF és az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)

4. Az örökzöld fű

Apropó tudatmódosítás, a sokáig tiltott marihuána ma már sok helyen legális. Vagy csak egyes hatóanyagai gyógyszerként, vagy az egész fű, “rekreációs” (szórakozási) céllal is. Az iparág kedvelt befektetési célpont a kisbefektetők körében, ezt jelzi az is, hogy már számos ETF-et indítottak rájuk az USA-ban és Kanadában. (MJ, CNBS , MJJ , THCX , TOKE , Yolo , HMMJ, a lista nem teljes.)

A marihuána-szektor azonban utóbbi pár évben nem teljesített jól, elmaradt a teljes részvénypiactól, amint a fenti grafikon is mutatja az egyik ilyen ETF-ről.

A bűnt lassan legalizálják

Az egykor tilos területek, mint a marihuána vagy a sportfogadás, azért is érdekesek, mert egyes országok, amerikai szövetségi államok fokozatosan legalizálják ezeket – idéz alapkezelőket a Finanzen.net. Ez növelheti az üzletágak bevételeit. Egyébként sok kisbefektető van, aki vásárol egy-két ilyen kockázatosnak számító részvényt. Az ETF-ek azonban azért praktikusak, mert meg lehet osztani általuk a kockázatot.

Alkohol és dohány, mindig jó üzlet volt (Pixabay.com)Alkohol és dohány, mindig jó üzlet volt (Pixabay.com)

A szenvedély nem ismeri a válságokat

A “bűnös részvények” ráadásul a múltban jól bírták a recessziókat. Vannak krízisek, amikor az emberek csak még inkább a szenvedélyek, a szórakozások felé fordulnak. Például ha nincs munkájuk, többet isznak, játszanak, fogadnak.

A VICE ETF portfólió-kezelője, Dan Ahrens az alapot bemutató videóban szintén azt állítja, hogy

az alkohol és a dohány a leginkább válságálló iparágaknak bizonyultak a múltban. Ráadásul a profitrátájuk és az osztalékfizető képességük is rendkívül magas volt. Még úgy is, hogy rendkívül erősen szabályozott környezetben működnek.

5. Erkölcstelen-e benzint tankolni?

Az éghajlatváltozás miatt a környezetvédelem már annyira fontossá vált, hogy sokak szemében az olajcégek is bűnösnek számítanak. De ha nem lennének, vajon mit tankolnának az emberek, a vállalatok a járművekbe? Egyelőre nyilván szükség van az olajtársaságokra, sőt még a szénbányákra is.

Ráadásul az utóbbi időben olyan hatalmas energiahordozó-drágulást látunk, hogy ezek a részvények jó eséllyel igen jó üzletnek fognak bizonyulni a következő pár évben. Nyereségük sokat nőhet, pedig eddig sem álltak rosszul. Ezt jelzi az energiamultik magas éves osztalékhozama is, például:

 • Exxon Mobile      5,6%
 • Chevron     5,0%
 • TotalEnergies     6,0%
 • Royal Dutch Shell        3,1%
 • BP (British Petrol)         4,4%
 • ConocoPhillips    2,5%

(Forrás: Yahoo Finance)

Olajtársaságokba fektetni számos ETF-en keresztül lehet, ilyen az USA-ban például a FILL, Európában az XDW0 jelzésű alap. De hogy az elektromosautó-forradalom miatt még nyolc, tíz év múlva is jó üzlet lesz-e a szektor, az nem biztos.

Az XDW0 globális energia-ETF Frankfurtban és az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)Az XDW0 globális energia-ETF Frankfurtban és az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)

6. A kőszén, mint eredendő bűn

A kőszén különösen szálka a környezetvédők szemében az óriási szén-dioxid kibocsátás miatt. Korábban voltak kőszénbánya-ETF-ek is a piacon, de megszűntek, miután a szektorban több csőd volt, és a környezetvédelmi előírások meg az olcsó gáz által támasztott verseny miatt a cégek alig tudtak nyereséget termelni.

Az olcsó gáz korszakának azonban mintha vége lenne, a tőzsdéken pedig még sok olyan részvény forog, amelyek kisebb vagy nagyobb arányban szénbányászatból élnek. Az egyik legismertebb a BHP Billiton, a világ legnagyobb nyersanyagóriása, de itt van egy lista is külön az amerikai bányákról.

7. A játékos ember

Az interneten találunk sok olyan cikket angolul, ahol bűnös befektetésként írják le a sportfogadást, a videojátékokat vagy az e-sportot is. Nézőpont kérdése, mindenesetre vannak rájuk szóló ETF-ek is, így a BJK, a GAMR és az ESPO jelzésűek.

Számítógépes játékokra és e-sportra szakosodott ETF-ek, valamint az S&P 500 részvényindex (SPX), két év (Tradingview.com)Számítógépes játékokra és e-sportra szakosodott ETF-ek, valamint az S&P 500 részvényindex (SPX), két év (Tradingview.com)

(A bitcoinnal kapcsolatos viták, a bitcoin-bányászat nagy energiaigénye kapcsán pedig felmerült, hogy a világon játszott összes számítógépes játék, és az összes tv-képernyő, monitor legalább annyi áramot fogyaszt, ha nem többet. Lásd:)

8. A mohóság sem éppen erény

Szintén hajlamosak egyes szerzők bűnösnek tekinteni olyan ágazatokat, mint a PBJ ETF vagy a PEJ ETF témája. Pedig ezek alapvetően a fogyasztásról szólnak. Az étel, ital, a mohóság – bűn? Éttermek, kaszinók, szállodák, tv-adók, még internet-szolgáltatók is légitársaságok egyaránt akadnak ezekben. Ezek legalább a fele egyáltalán nem, mások talán csak félig-meddig tűnnek erkölcstelennek.

Vannak még, akik füstölnek és isznak (Pixabay.com)Vannak még, akik füstölnek és isznak (Pixabay.com)

9. A dohány iránti kereslet stabil

Azt lehetne hinni, hogy a dohányzás is egy olyan bűnös szokás, ami kulcsszerepet kap az említett ETF-ekben, de eléggé háttérbe szorult. Külön erre szakosodott alapot nem találtunk, de kisebb-nagyobb mértékben szerepel azért itt-ott. A Philip Morris, a British American Tobacco vagy az Altria Group együtt jelentős, de nem meghatározó, 11-12 százalékos súlyt kapott például a marihuánás MJ-ben (ETFMG Alternative Harvest ETF).

Ezen kívül a dohánygyárak szerepelnek 5-10 százalék erejéig olyan ETF-ekben is, amelyek a rugalmatlan keresletű fogyasztási javakra (“consumer staples”) koncentrálnak (például KXI, VDC, JHMS). Ezekben a Philip Morris például 3-5 százalékos súllyal a hatodik-nyolcadik legnagyobb befektetés. A nagy dohánygyárak éves osztalékhozama egyébként kimagasló:

(Forrás: Investing.com)

Mit lehetett elérni tematikus ETF-ekkel?

Hogy, hogy nem, majdnem napra pontosan öt éve, 2016 októberében is írtunk egy hasonló cikket, néhány bűnös és néhány más különleges befektetésről, ETF-ről. (10+1 nem mindennapi vagy bűnös befektetés, amivel te is pénzt kereshetsz.) Ezek teljesítménye azóta a következő lett:

 • Az idősekre, hosszú életűekre specializálódott LNGR (Global X Aging Population ETF) 88 százalékkal ment fel (15,27 dollárról 28,77-re).
 • Az URA urániumbánya-ETF duplázott (12,6 dollárról 26,9 dollárra, plusz öt év kifizetett osztalékai.)

Az URA uránbánya-ETF és az S&P 500 részvényindex, öt évre (Tradingview.com)Az URA uránbánya-ETF és az S&P 500 részvényindex, öt évre (Tradingview.com)

 • A KOL szénbánya-ETF tavaly év végén megszűnt, de utolsó ára a Yahoo szerint 94,92 dollár volt. A 2016 október eleji érték csak 13,10 dollár – azaz az értékpapír több mint hétszerezett. (Sorosnak végül megint igaza lett)
 • A “viszkis alap” (WSKY) már 2018-ban távozott az élők sorából. Addig azonban elért 36 százalékot (23,8 dollárról 32,3-ra ment).
 • A túlsúlyosok SLIM (Obesity ETF) alapja is megszűnt, de addig 24,27 dollárról 33,25 dollárra ment fel (+37 százalék).
 • A lítiumbányákra és –feldolgozókra, valamint akkumulátor-gyártókra szakosodott LIT, illetve SOLLIT ETF-ek majdnem három és félszeresükre drágultak öt év alatt.

Lítium– és akkumulátorgyártó-ETF és az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)Lítium– és akkumulátorgyártó-ETF és az S&P 500 részvényindex (Tradingview.com)

 • A millenáris-nemzedék igényeit kiszolgáló iparágakra szakosodott MILN ETF is közel háromszorozott. (Felment 43,33 dollárra, 15,64-ről.)
 • A fiatalokat különösen érintő közösségimédia-részvények alapja, a SOCL 23 dollárról ment 61,70-re (+170 százalék).
 • A kolumbiai részvények GXG jelű ETF-je esett ugyan 11 százalékot, de osztalékhozama évi három százalék közelében van. Így valószínű, hogy az osztalékokkal együtt szerény pluszban van, aki öt éve megvette.
 • A katari részvények alapja (QAT) 15 százalékkal drágult, ami kevéssel évi három százalék alatti pozitív teljesítmény. De itt is van évi két százalékos osztalékhozam.
 • A VIX-indexre szakosodott Lyxor S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll UCITS ETF viszont 12,2 euróról 3,5 euróra esett, tehát elvesztette értékének 71 százalékát. (De szóltunk, hogy nagyon kockázatos.)

(Adatok forrása: Yahoo Finance, Investing.com, Tradingview.com)

Összehasonlításképpen, az S&P 500 indexnek megfelelő portfóliót tartó SPY ETF 124 százalékkal ment fel öt év alatt, vagyis valamivel több mint duplázott. (Ez évi 17,5 százalék.)

(Fontos technikai tudnivaló: Az amerikai ETF-ek többségét európai kisbefektetők nem vásárolhatják meg. Megoldás a hasonló profilú európai alapok keresése lehet, vagy az adott ETF legnagyobb részvénybefektetéseinek megvásárlása.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9904 9904 10135 -3,75% 0 0 8 933 758 379 Ft 2022-05-20 17:10:01
MOL 2700 2686 2740 -0,59% 0 0 3 022 700 058 Ft 2022-05-20 17:05:27
MTELEKOM 409 406 410 -0,24% 0 0 83 683 169 Ft 2022-05-20 17:05:17
RICHTER 7490 7310 7490 +2,74% 0 0 3 119 420 145 Ft 2022-05-20 17:13:15
OPUS 188 186 192 +2,61% 0 0 14 643 947 Ft 2022-05-20 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
Részvény / Deviza / Áru Jelentős emelkedéssel zárt a BUX - az OTP is megindult
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 18:17
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 658,56 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 41 906,58 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint belerúgtak egyet a forintba, eljött a Telekom-aukció napja
Eidenpenz József | 2022. május 17. 13:11
A tőzsdéken megint javult a hangulat, ami a múlt hét végi emelkedéssel együtt biztató. A dollár kissé esik, az euró/forint is visszatért 390 alá. Az OTP és a Mol együtt húz, a Telekomra aukciót tartanak. A bitcoin 2015 óta nem volt olyan rossz passzban, mint az elmúlt hetekben.
hírlevél
Ingatlantájoló