<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Májusban nagy pofont kapott a kriptodeviza-szektor, amikor környezetvédelmi aggályokra hivatkozva függesztette fel Elon Musk a bitcoin elfogadását a Teslánál. Az árfolyamok lejtmenete ugyan megállt, de az egyre környezettudatosabb befektetői hangulatban nem mindegy, mennyire energiapazarló és mennyi szén-dioxidot bocsát ki az ágazat. Látszik fény az alagút végén?

Amint az előző részben említettük, jelenleg az Ethereum-rendszer is energiapazarló, de az legalább előbb-utóbb, várhatóan pár év múlva átáll egy környezetbarátabb működési rendszerre. De mi lesz a nagy energiafalóval, a Bitcoinnal?

A probléma az, hogy a nagy energia-felhasználás szinte a rendszer lényegéhez tartozik, mert ez akadályozza meg, hogy bárki átvegye az irányítást a rendszer felett. A nagy energiaigénynek köszönhető, hogy erre senki sem képes. (Illetve nem igazán érné meg, mert rengeteget kellene költeni a rendszer manipulálására.)

A Bitcoin hatalmas energiafelhasználása egy szolgáltatás, nem egy hiba - tartják sokan.

Mások a bitcoin egyébb előnyeit hangsúlyozzák, például csökkenő kibocsátási ütemét, “antiinflációs tulajdonságát”. Vagy arról beszélnek, hogy

1920 óta legalább 55 hiperinflációs esemény történt, amelyek megsemmisítették a megtakarításokat és gazdasági nehézségeket okoztak.(Nydig.com)

Bár néha-néha felröppen, hogy nem kellene-e a Bitcoint is átállítani egy proof-of-stake típusú rendszerre, ami gyorsaságot, olcsóságot és sokkal energia-takarékosabb működést eredményezne, ezt a szakemberek rendre elvetik. Ilyen proof-of-stake rendszerek vannak bőven, tucatjával, sőt talán százával is a kriptodevizák világában – Bitcoin viszont csak egy.

A pazarlás nem is pazarlás?

Akkor a bitcoin mindig is energiapazarló marad? Valószínűleg igen, bár a pazarlás szót sok híve kikéri magának. Azt mondják, az államoktól, jegybankoktól és multinacionális vállalatoktól való pénzügyi függetlenség megér ennyit. A Bitcoin és például a VISA kártyaszolgáltató áramfogyasztásának összehasonlítása, ami durván hátrányos eredményre jár a vezető kriptodeviza számára, téves.

A Bitcoin és az aranybányászat energiafelhasználása (Cambridge-i Egyetem, Cbeci.org)A Bitcoin és az aranybányászat energiafelhasználása (Cambridge-i Egyetem, Cbeci.org)

Sok más összehasonlítást ajánlanak, mint az aranybányászat energia-felhasználása, vagy az egész globális bankrendszer energiaigénye. Ez utóbbi az összes számítógéppel, bankautomatával, a pénznyomtatással és a bankfiókok üzemeltetésével alighanem utolérné a Bitcoin (BTC) erőforrás-igényét.

Mit mutat a Bitcoin áramfogyasztás-indexe?

De azt hívei is elismerik, hogy a Bitcoin áramfogyasztása egy nem is olyan kicsi országéval ér fel. A Cambridge-i Egyetem erre külön indexet készített (University of Cambridge Bitcoin Electricity Index néven), amely azt mutatja, hogy közepes fejlettségű országok, például Argentína vagy Norvégia szintjén, közelében van a BTC áramfogyasztása. A jelenlegi 102 TWh ugyanakkor nem éri el olyan iparágakét, mint az aranybányászat, a papíripar, a vegyipar vagy a vas- és acélipar (lásd a képeket).

A Bitcoin és egyes iparágak, fogyasztási ágak energiafelhasználása (Cambridge-i Egyetem, Cbeci.org)A Bitcoin és egyes iparágak, fogyasztási ágak energiafelhasználása (Cambridge-i Egyetem, Cbeci.org)

Kína nélkül könnyebb

A bitcoin-hívők, illetve maguk a sok pénzt invesztáló bányászok aligha mondanak majd le a bányászatról, így marad az a megoldás, hogy legalább megújuló, környezetbarát energiát használjanak fel. A bitcoin-bányászok hatósági elüldözése Kínából már sokat segít, mert ott nagy a szénerőművek szerepe nagy az ország áramtermelésében. Így a Bitcoinra is a szénfüst árnyéka vetült.

A Cambridge-i Egyetem szerint jelenleg csak az energia 39 százaléka jön megújuló forrásokból, az is többnyire vízerőművekből, amiknek szintén van káros hatása az ökoszisztémákra. Mások azonban ezt már 50 vagy 74 százalékra teszik.

Érdekes bányásztrükköket alkalmaznak

Miután májusban Elon Musk a bitcoin elfogadását annak energia-pazarló voltára való hivatkozással függesztette fel, és egyre több befektető preferálja a környezetbarát részvényeket a tőzsdéken, sok bányász kifejezetten törekszik a megújuló energia használatára. Másutt veszendőbe menő energiát hasznosítanak. Például:

  • A Great American Mining nevű cég olaj- és gázmezőkhöz kezdett el hordozható bitcoin-bányászgépeket telepíteni, ahol egyébként veszendőbe menő energiát hasznosítanak.
  • Egy Compass Mining nevű startup 20 éves megállapodást kötött az Oklo céggel, amely nukleáris mikroreaktorokat gyárt. A megállapodás értelmében a bitcoin-bányászok megkapják majd azt a hulladékhőt, amit a reaktorok termelnek, és nem tudnak másutt felhasználni.
  • A napokban volt hír, hogy Hondurasban megkezdődött a geotermikus, vulkanikus energiával történő bitcoin-bányászat.

Kérdés, ez hosszabb távon kifizetődő lesz-e és elég lesz-e. Egyes bitcoin-bányász cégek már saját erőművet vásárolnak, amivel alacsonyan tudják tartani a költségeiket, és az áramot sem kell messze szállítani. (A berendezéseket az erőmű mellé lehet telepíteni.)

Vulkán füsttel. A geotermikus energia a megoldás? (Pixabay.com)Vulkán füsttel. A geotermikus energia a megoldás? (Pixabay.com)

Kérdés a Föld áramtermelése

De nem mindenki vesz erőművet, sokan egyszerűen a hálózatra csatlakoznak. Sok országban a bitcoin-bányászat áramfelhasználása attól is függ, hogy általában milyen az áramtermelés összetétele. Ha mindenütt megszűnne a szénből vagy más szénhidrogénből nyert áram termelése, ez a bitcoint is nagyrészt "kizöldíthetné".

Vannak azután különböző kezdeményezések, amelyek a Bitcoin önkéntes zöldítését szorgalmazzák. Például számos bányász csatlakozott a Bitcoin Mining Council szervezethez. Ez elsősorban, első körben az energiafelhasználás transzparenciáját hivatott növelni. A Crypto Climate Accord pedig azt tűzte ki célul, hogy már 2025-ig megújuló energiára térjen át a kriptodeviza-ágazat, 2040-re pedig érje el a zéró nettó széndioxid-kibocsátást.

Mikorra várható a környezetbarát Bitcoin?

Amint egy nemrég publikált tanulmányból kiderül, a Bitcoin-rendszer által okozott környezeti terhelés nagyban árfolyam-függő is. Ha ugyanis az ár emelkedik, egyre többen akarnak majd bitcoint bányászni, ami több energia-ráfordítással (és hardverigénnyel) jár. Alacsonyabb áraknál ez kisebb mértékű.

A 2020-as évben a tanulmány szerint a globális szén-dioxid kibocsátásnak “csak” a 0,1 százalékát okozta a bitcoin. (Más források szerint viszont 2021-ben már a 0,2 százalékát.) Két szcenáriót vizsgáltak:

  1. Alacsony árszint mellett, ha egy bitcoin ára 2030-ra csak a 60 000 dollárt éri el (most 51 ezer), az áramfogyasztás 120 TWh körül tetőzhet 2024-ben (most 103 TWh). Majd gyorsan csökken, és 2028-ra a nettó széndioxid- kibocsátás már nulla is lehet.
  2. Magas ár esetén, ha 2030-ra egy bitcoin ára eléri a 490 000 dollárt (a 2020-as átlagár 45-szörösét), a villamosenergia -fogyasztás 2027-ben lehet a csúcson, a 2020-as szint 11-szeresével. A kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás pedig hétszerese lehet a 2020-as szintnek, ami a világ akkori szén-dioxid-kibocsátásának a 0,9 százaléka lenne.

Érdemes megjegyezni, hogy a bitcoin ára óriási kilengésekkel és visszaesésekkel ugyan, de trendjében több mint tíz éve emelkedik. Így változatlan árakat feltételezni elég nagy merészség – igaz, bármely más becslés is az.

A bitcoin árfolyama öt év alatt (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama öt év alatt (Tradingview.com)

A másik nagy probléma, az e-hulladék

Kevesebb szó esett eddig arról az elektronikai hulladéktömegről, amit a kriptodeviza-bányászat termel. Főleg a bitcoin a felelős ezért, mert nála speciális, semmi másra nem jó hardverelemeket, “célgépeket” használnak (ASIC). (A más kriptodevizák bányászatánál használt videokártyák például még eladhatók, tovább használhatók más célokra, például játékra vagy grafikai alkalmazásokra.)

Még ha egyszer lehetségessé is válik, hogy az összes bitcoin-bányászatot megújuló energiával folytassák, az e-hulladék problémája továbbra is fennáll. A versenyképesség érdekében a bányászok a leghatékonyabb hardvert akarják. Ez a speciális hardver 1,5 évente elavul, és nem programozható másra. Becslések szerint a Bitcoin hálózat évente 11,5 kilotonna e-hulladékot termel, ami tovább növeli az amúgy is óriási e-hulladék problémát - írja egy egyetemi szakíró.

A tiltás aligha lenne eredményes

Mások azt javasolják, hogy írjanak ki pályázatot, tűzzenek ki díjat olyan megoldásokra, amelyek a környezetvédelmi problémákat megoldják. A technika fejlődésével lehetséges, hogy eddig ismeretlen módszerek kerülnek majd elő.

A (be)tiltás viszont aligha vezetne eredményre, legfeljebb a probléma egyik országból a másikba tolódna, ahogy Kína esetében is láthatjuk.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17165 17165 17595 -2,97% 17165 17170 6 026 011 290 Ft 2022-01-21 15:13:12
MOL 2642 2620 2670 -0,38% 2640 2642 972 865 020 Ft 2022-01-21 15:13:20
MTELEKOM 420 419 425 -0,94% 420 420 119 164 308 Ft 2022-01-21 15:13:21
RICHTER 8400 8275 8440 +0,66% 8400 8405 1 399 736 700 Ft 2022-01-21 15:13:23
OPUS 217 217 220 -2,25% 217 218 17 017 008 Ft 2022-01-21 15:06:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló