<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Májusban nagy pofont kapott a kriptodeviza-szektor, amikor környezetvédelmi aggályokra hivatkozva függesztette fel Elon Musk a bitcoin elfogadását a Teslánál. Az árfolyamok lejtmenete ugyan megállt, de az egyre környezettudatosabb befektetői hangulatban nem mindegy, mennyire energiapazarló és mennyi szén-dioxidot bocsát ki az ágazat. Látszik fény az alagút végén?

Amint az előző részben említettük, jelenleg az Ethereum-rendszer is energiapazarló, de az legalább előbb-utóbb, várhatóan pár év múlva átáll egy környezetbarátabb működési rendszerre. De mi lesz a nagy energiafalóval, a Bitcoinnal?

A probléma az, hogy a nagy energia-felhasználás szinte a rendszer lényegéhez tartozik, mert ez akadályozza meg, hogy bárki átvegye az irányítást a rendszer felett. A nagy energiaigénynek köszönhető, hogy erre senki sem képes. (Illetve nem igazán érné meg, mert rengeteget kellene költeni a rendszer manipulálására.)

A Bitcoin hatalmas energiafelhasználása egy szolgáltatás, nem egy hiba - tartják sokan.

Mások a bitcoin egyébb előnyeit hangsúlyozzák, például csökkenő kibocsátási ütemét, “antiinflációs tulajdonságát”. Vagy arról beszélnek, hogy

1920 óta legalább 55 hiperinflációs esemény történt, amelyek megsemmisítették a megtakarításokat és gazdasági nehézségeket okoztak.(Nydig.com)

Bár néha-néha felröppen, hogy nem kellene-e a Bitcoint is átállítani egy proof-of-stake típusú rendszerre, ami gyorsaságot, olcsóságot és sokkal energia-takarékosabb működést eredményezne, ezt a szakemberek rendre elvetik. Ilyen proof-of-stake rendszerek vannak bőven, tucatjával, sőt talán százával is a kriptodevizák világában – Bitcoin viszont csak egy.

A pazarlás nem is pazarlás?

Akkor a bitcoin mindig is energiapazarló marad? Valószínűleg igen, bár a pazarlás szót sok híve kikéri magának. Azt mondják, az államoktól, jegybankoktól és multinacionális vállalatoktól való pénzügyi függetlenség megér ennyit. A Bitcoin és például a VISA kártyaszolgáltató áramfogyasztásának összehasonlítása, ami durván hátrányos eredményre jár a vezető kriptodeviza számára, téves.

A Bitcoin és az aranybányászat energiafelhasználása (Cambridge-i Egyetem, Cbeci.org)A Bitcoin és az aranybányászat energiafelhasználása (Cambridge-i Egyetem, Cbeci.org)

Sok más összehasonlítást ajánlanak, mint az aranybányászat energia-felhasználása, vagy az egész globális bankrendszer energiaigénye. Ez utóbbi az összes számítógéppel, bankautomatával, a pénznyomtatással és a bankfiókok üzemeltetésével alighanem utolérné a Bitcoin (BTC) erőforrás-igényét.

Mit mutat a Bitcoin áramfogyasztás-indexe?

De azt hívei is elismerik, hogy a Bitcoin áramfogyasztása egy nem is olyan kicsi országéval ér fel. A Cambridge-i Egyetem erre külön indexet készített (University of Cambridge Bitcoin Electricity Index néven), amely azt mutatja, hogy közepes fejlettségű országok, például Argentína vagy Norvégia szintjén, közelében van a BTC áramfogyasztása. A jelenlegi 102 TWh ugyanakkor nem éri el olyan iparágakét, mint az aranybányászat, a papíripar, a vegyipar vagy a vas- és acélipar (lásd a képeket).

A Bitcoin és egyes iparágak, fogyasztási ágak energiafelhasználása (Cambridge-i Egyetem, Cbeci.org)A Bitcoin és egyes iparágak, fogyasztási ágak energiafelhasználása (Cambridge-i Egyetem, Cbeci.org)

Kína nélkül könnyebb

A bitcoin-hívők, illetve maguk a sok pénzt invesztáló bányászok aligha mondanak majd le a bányászatról, így marad az a megoldás, hogy legalább megújuló, környezetbarát energiát használjanak fel. A bitcoin-bányászok hatósági elüldözése Kínából már sokat segít, mert ott nagy a szénerőművek szerepe nagy az ország áramtermelésében. Így a Bitcoinra is a szénfüst árnyéka vetült.

A Cambridge-i Egyetem szerint jelenleg csak az energia 39 százaléka jön megújuló forrásokból, az is többnyire vízerőművekből, amiknek szintén van káros hatása az ökoszisztémákra. Mások azonban ezt már 50 vagy 74 százalékra teszik.

Érdekes bányásztrükköket alkalmaznak

Miután májusban Elon Musk a bitcoin elfogadását annak energia-pazarló voltára való hivatkozással függesztette fel, és egyre több befektető preferálja a környezetbarát részvényeket a tőzsdéken, sok bányász kifejezetten törekszik a megújuló energia használatára. Másutt veszendőbe menő energiát hasznosítanak. Például:

  • A Great American Mining nevű cég olaj- és gázmezőkhöz kezdett el hordozható bitcoin-bányászgépeket telepíteni, ahol egyébként veszendőbe menő energiát hasznosítanak.
  • Egy Compass Mining nevű startup 20 éves megállapodást kötött az Oklo céggel, amely nukleáris mikroreaktorokat gyárt. A megállapodás értelmében a bitcoin-bányászok megkapják majd azt a hulladékhőt, amit a reaktorok termelnek, és nem tudnak másutt felhasználni.
  • A napokban volt hír, hogy Hondurasban megkezdődött a geotermikus, vulkanikus energiával történő bitcoin-bányászat.

Kérdés, ez hosszabb távon kifizetődő lesz-e és elég lesz-e. Egyes bitcoin-bányász cégek már saját erőművet vásárolnak, amivel alacsonyan tudják tartani a költségeiket, és az áramot sem kell messze szállítani. (A berendezéseket az erőmű mellé lehet telepíteni.)

Vulkán füsttel. A geotermikus energia a megoldás? (Pixabay.com)Vulkán füsttel. A geotermikus energia a megoldás? (Pixabay.com)

Kérdés a Föld áramtermelése

De nem mindenki vesz erőművet, sokan egyszerűen a hálózatra csatlakoznak. Sok országban a bitcoin-bányászat áramfelhasználása attól is függ, hogy általában milyen az áramtermelés összetétele. Ha mindenütt megszűnne a szénből vagy más szénhidrogénből nyert áram termelése, ez a bitcoint is nagyrészt "kizöldíthetné".

Vannak azután különböző kezdeményezések, amelyek a Bitcoin önkéntes zöldítését szorgalmazzák. Például számos bányász csatlakozott a Bitcoin Mining Council szervezethez. Ez elsősorban, első körben az energiafelhasználás transzparenciáját hivatott növelni. A Crypto Climate Accord pedig azt tűzte ki célul, hogy már 2025-ig megújuló energiára térjen át a kriptodeviza-ágazat, 2040-re pedig érje el a zéró nettó széndioxid-kibocsátást.

Mikorra várható a környezetbarát Bitcoin?

Amint egy nemrég publikált tanulmányból kiderül, a Bitcoin-rendszer által okozott környezeti terhelés nagyban árfolyam-függő is. Ha ugyanis az ár emelkedik, egyre többen akarnak majd bitcoint bányászni, ami több energia-ráfordítással (és hardverigénnyel) jár. Alacsonyabb áraknál ez kisebb mértékű.

A 2020-as évben a tanulmány szerint a globális szén-dioxid kibocsátásnak “csak” a 0,1 százalékát okozta a bitcoin. (Más források szerint viszont 2021-ben már a 0,2 százalékát.) Két szcenáriót vizsgáltak:

  1. Alacsony árszint mellett, ha egy bitcoin ára 2030-ra csak a 60 000 dollárt éri el (most 51 ezer), az áramfogyasztás 120 TWh körül tetőzhet 2024-ben (most 103 TWh). Majd gyorsan csökken, és 2028-ra a nettó széndioxid- kibocsátás már nulla is lehet.
  2. Magas ár esetén, ha 2030-ra egy bitcoin ára eléri a 490 000 dollárt (a 2020-as átlagár 45-szörösét), a villamosenergia -fogyasztás 2027-ben lehet a csúcson, a 2020-as szint 11-szeresével. A kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás pedig hétszerese lehet a 2020-as szintnek, ami a világ akkori szén-dioxid-kibocsátásának a 0,9 százaléka lenne.

Érdemes megjegyezni, hogy a bitcoin ára óriási kilengésekkel és visszaesésekkel ugyan, de trendjében több mint tíz éve emelkedik. Így változatlan árakat feltételezni elég nagy merészség – igaz, bármely más becslés is az.

A bitcoin árfolyama öt év alatt (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama öt év alatt (Tradingview.com)

A másik nagy probléma, az e-hulladék

Kevesebb szó esett eddig arról az elektronikai hulladéktömegről, amit a kriptodeviza-bányászat termel. Főleg a bitcoin a felelős ezért, mert nála speciális, semmi másra nem jó hardverelemeket, “célgépeket” használnak (ASIC). (A más kriptodevizák bányászatánál használt videokártyák például még eladhatók, tovább használhatók más célokra, például játékra vagy grafikai alkalmazásokra.)

Még ha egyszer lehetségessé is válik, hogy az összes bitcoin-bányászatot megújuló energiával folytassák, az e-hulladék problémája továbbra is fennáll. A versenyképesség érdekében a bányászok a leghatékonyabb hardvert akarják. Ez a speciális hardver 1,5 évente elavul, és nem programozható másra. Becslések szerint a Bitcoin hálózat évente 11,5 kilotonna e-hulladékot termel, ami tovább növeli az amúgy is óriási e-hulladék problémát - írja egy egyetemi szakíró.

A tiltás aligha lenne eredményes

Mások azt javasolják, hogy írjanak ki pályázatot, tűzzenek ki díjat olyan megoldásokra, amelyek a környezetvédelmi problémákat megoldják. A technika fejlődésével lehetséges, hogy eddig ismeretlen módszerek kerülnek majd elő.

A (be)tiltás viszont aligha vezetne eredményre, legfeljebb a probléma egyik országból a másikba tolódna, ahogy Kína esetében is láthatjuk.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG