<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.

Ez a baj a kriptodevizákkal

Számos jel mutat arra, hogy a kriptodevizák és az azokhoz kapcsolódó más blokklánc-alkalmazások sokáig velünk lesznek, korántsem múló hóbortról van szó. Ugyanakkor kétségtelenül számos hibájuk, problémájuk van, amelyekkel szembesülnek a felhasználók, programozók és más szakemberek is.

Úgy is mondhatnánk, hogy a kritikák jelentős része jogos. Mik is ezek? Talán a legfontosabb problémák:

1.  A bitcoin-tranzakciók drágák és lassúak,

olyannyira, hogy ma már sokszor praktikusabb pénz küldeni más országokba valamely fintech-alkalmazás (például Revolut, Paypal stb.) segítségével. Egyszerűen szűk a rendszer kapacitása, míg a Bitcoin-hálózatban másodpercenként csak hat-hét tranzakció mehet végbe, addig a VISA bankkártya-szolgáltatónál 2019-ben átlagosan majdnem négyezer folyt le.

2.  Az Ethereum-rendszerben is dugulás

és drágaság volt az utóbbi egy évben, itt alig jobb, 15 tranzakció/másodperc körüli az átviteli sebesség. (A Litecoin-rendszer is csak 56-ot tud.)

3.  Energiafogyasztás

A Bitcoin-rendszer működtetése pedig iszonyatos mennyiségű elektromos áramot emészt fel, ami nagy környezeti terhelést jelent. Lényegében gyilkolva a bolygót, az emberiség jövőjét. Sok vita van arról, hogy mekkora is ez a kár valójában, és a bankrendszer, a hagyományos pénzügyi szolgáltatók vagy például a számítógépes játékok nem pazarlóbbak-e energia-felhasználás szempontjából. De inkább megnézzük majd, hogyan próbálják a Bitcoint zöldebbé tenni.

4.  Nem elég a biztonság

Van ugyan sokféle alternatíva, “altcoin”, kriptodevizák, amelyek a fenti problémák megoldását ígérik, de azok meg általában nem elég kiforrottak, és főleg nem elég biztonságosak. Erre jó példa, hogy az egyik "Ethereum-killernek" (gyilkosnak) nevezett, annak babérjaira törő másodvonalbeli kriptodeviza, a Solana rendszere nemrég órákra leállt egy hacker-támadás következtében. Ilyen ugyan az Ethereum-rendszerben is volt, ott azonban nem járt leállással.

5.  Hatalmas a volatilitás

Már több alapkezelő és bróker is kifejtette, hogy addig nem nyúl kriptodevizákhoz, amíg napi 10-20, sőt 30 százalékos ingadozás, ha nem is rendszeres, de gyakori ezen a piacon.

A nagybetûs Bitcoin és Ethereum a rendszerek, a bitcoin és az ether az érmék, fizetõeszközök neve, lásd:

A blokklánc-trilemma

A fenti gyakorlati problémák egy részének szakmai megfogalmazása egyébként a "Blokklánc-trilemma" néven ismert. Ennek lényege, hogy egy kriptodeviza-blokkláncnak három nagyon fontos feltételnek kell eleget tennie. Mégpedig:

 1. Legyen decentralizált. (Ne legyen egy központ, hatalom, amely kontrollálja a rendszert.)
 2. Legyen biztonságos. (Sziklaszilárd védelem kell a külső támadások, rosszindulatú manipulációk ellen.)
 3. Legyen skálázható. (A rendszer ki tudja szolgálni a növekvő igényeket, gyorsan. Ne lassuljon le, ne duguljon el, ne dráguljon meg túlságosan.)

A Coinmarketcap szerint sok szakember lehetetlennek tartja, hogy egy blokklánc mindhárom fontos feltételnek egyszerre eleget tegyen, legalábbis a közeljövőben. A három elv közül az egyiket mindig fel kell adni a gyakorlatban. A Bitcoin például nem skálázható jól, de biztonságos és viszonylag decentralizált. Számos más kriptodeviza (a proof-of-stake típusúak) jobban skálázhatók, gyorsak, de nem olyan biztonságosak, mint a Bitcoin. (De a Bitcoin és az Ethereum is kritikák célpontja, amiért néhány nagy szereplőnek túl nagy rá a befolyása, tehát nem eléggé decentralizáltak, függgetlenek.)

A proof-of-stake rendszerekről lásd korábbi cikkünket:

Mások szerint azonban a trilemma feloldható, mindhárom eleme megvalósítható. (Ezt állítja például az Algorand szülőatyja ebben az előadásában.) De legalábis törekedni kell rá.

Fontos gyakorlati megoldásokon dolgoznak

Nézzük, hogy mit tesznek a haladás érdekében a legfontosabb kriptodevizáknál, illetve mi lesz a környezetvédelmi és volatilitási aggályokkal.

1. Itt a Lightning Network

Amikor Salvador kormánya nemrég bevezette a bitcoint mint hivatalos fizetöeszközt, kellett hozzá mellékelni egy olcsó tranzakciós díjú fizetési megoldást is. Egy ilyen szegény országban nem lett volna kivitelezhető, hogy adott esetben 5-10-20 dolláros költséggel utaljanak pénzt az emberek. A megoldás neve Lightning Network, azaz “villám(gyors) hálózat”, de egyáltalán nem új, már évek óta létezik.

Bitcoin és ether árfolyam, egy év (Tradingview.com)
Bitcoin és ether árfolyam, egy év (Tradingview.com)

Csakhogy kezdetben nagyon lassan terjedt, kevesen használták, kevés volt az alkalmazás, a szerver. A lényege, hogy a tranzakciók nagy részét külön, külső rendszerben dolgozza fel, számolja el a fő bitcoin-blokkáncon kívüli hálózatokon, alkalmazásokon, a “lightning csomópontok” segítségével. Majd sok megbízás végeredményét, a végső szaldót írják csak bele a blokkláncba. Egy Youtube-videóban a következő gyakorlati példát használják:

 • Én és a haverom fogadunk a meccsekre a bajnokság alatt. Mindig felírjuk, vezetjük, hogy melyikünk mennyivel tartozik a másiknak, anélkül, hogy pénzt mozgatnánk. (Ez a lightning network folyamatos működése.)
 •  A bajnokság végén azután klíringeljük, és a nettó adós végül fizet a másiknak (Ez a Lightning Network tranzakció-sorozata végeredményének beírása a Bitcoin blokkláncba.)

A Lightning Network gyors és olcsó, a dollárcent töredékéért lehet pénzt továbbítani a rendszerben szereplő címekre.

Már el is fáradt?

Vagy lufinak tartja ezt az egészet? Nézegessen Bitcoin-tranzakciókat vizuális formában!

(Teljes lista: Bitcoin.com)

Bitcoin-tranzakciók léghajók és zeppelinek formájában (Bitcoin-vr.github.io)
Bitcoin-tranzakciók léghajók és zeppelinek formájában (Bitcoin-vr.github.io)

2. Ethereum 2.0

Az Ethereum-hálózat jelenleg szintén áramzabáló, ha nem is olyan extrém mértékben, mint a Bitcoin-rendszer. Mert ugyanazon az alapelven működik (proof-of-work). Ez nagy biztonságot ad, hiszen több erőműnyi áramra lenne ahhoz szükség, hogy a rendszerbe belenyúljon valaki. De egyben ez felelős számos problémáért is, mint a skálázhatóság hiánya, a szűk keresztmetszetek. Ezért már régen eldőlt, hogy az Ethereum-hálózat át fog térni a másik legfontosabb említett technológiára, a proof-of-stake-re.

Lassan járj, ethert érsz

Itt nem bányászok, hanem egyfajta választott, megbízott hitelesítő rendszergazdák (validárotok) végzik az adminisztrációt, és nem játszik szerepet a számítási teljesítmény vagy más erőforrás-igényes tulajdonság. Az ilyen rendszerek, mint említettük, kevésbé biztonságosnak számítanak, viszont sokkal gyorsabbak és olcsóbbak. Az áramfelhasználásuk pedig a bitcoinénak kevesebb, mint egy százaléka, sőt ezreléke lehet.

Az Ethereum 2.0 nevű projekttel nemrég egy fontos lépést tettek az említett áttérés irányába, de az egész folyamat rendkívül lassú, fokozatos, három fázisban történik (az első megvolt). A legoptimistább becslések is 2022 végére tették az “átalakulást”, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy ez legalább 1-2 évet csúszni fog.

Az Ethereum-gyilkosok virágzása

Ez egyben remek táptalajt biztosít a különböző Ethereum-riválisok, trónkövetelők számára, amelyeket Ethereum-gyilkosoknak is hívnak. (A nagyobbak közül leginkább a Cardano, a Polkadot, az Avalanche és a Solana szerepel ilyen összefüggésben.) Hogy fog-e valamelyik átütő sikert elérni, és le tudja-e körözni az örök második kriptót, az Ethereumot, kérdéses. Az Ethereum pozíciói erősek, felhasználóinak száma magas, és sok alkalmazást fejlesztettek, fejlesztenek rá.

Ethereum és a főbb vetélytársak áralakulása, egy év (Tradingview.com)
Ethereum és a főbb vetélytársak áralakulása, egy év (Tradingview.com)

Az Ethereummal való konkurálás egyébként a kriptodeviza-piac egyik legérdekesebb története volt az idén (az NFT-k mellett). Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az Ethereum-gyilkosok többsége. Idén eddig ugyanis a következő árfolyam-változások történtek (lásd a grafikont is):

 • Bitcoin (BTC): +55%
 • Ether (ETH): +322% (több, mint négyszerezett)
 • Cardano (ADA)+1176% (majdnem 13-szorosára emelkedett)
 • Solana (SOL): +9540% (96-szorosára ment fel)
 • Polkadot (DOT): +253%
 • Avalanche (AVAX): +2390%

Vége az első résznek. A második részben következik:

 • 3. A környezetbarát Bitcoin
 • 3.+1: Mi lesz az őrült nagy volatilitás vége?

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG