<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.

Ez a baj a kriptodevizákkal

Számos jel mutat arra, hogy a kriptodevizák és az azokhoz kapcsolódó más blokklánc-alkalmazások sokáig velünk lesznek, korántsem múló hóbortról van szó. Ugyanakkor kétségtelenül számos hibájuk, problémájuk van, amelyekkel szembesülnek a felhasználók, programozók és más szakemberek is.

Úgy is mondhatnánk, hogy a kritikák jelentős része jogos. Mik is ezek? Talán a legfontosabb problémák:

1.  A bitcoin-tranzakciók drágák és lassúak,

olyannyira, hogy ma már sokszor praktikusabb pénz küldeni más országokba valamely fintech-alkalmazás (például Revolut, Paypal stb.) segítségével. Egyszerűen szűk a rendszer kapacitása, míg a Bitcoin-hálózatban másodpercenként csak hat-hét tranzakció mehet végbe, addig a VISA bankkártya-szolgáltatónál 2019-ben átlagosan majdnem négyezer folyt le.

2.  Az Ethereum-rendszerben is dugulás

és drágaság volt az utóbbi egy évben, itt alig jobb, 15 tranzakció/másodperc körüli az átviteli sebesség. (A Litecoin-rendszer is csak 56-ot tud.)

3.  Energiafogyasztás

A Bitcoin-rendszer működtetése pedig iszonyatos mennyiségű elektromos áramot emészt fel, ami nagy környezeti terhelést jelent. Lényegében gyilkolva a bolygót, az emberiség jövőjét. Sok vita van arról, hogy mekkora is ez a kár valójában, és a bankrendszer, a hagyományos pénzügyi szolgáltatók vagy például a számítógépes játékok nem pazarlóbbak-e energia-felhasználás szempontjából. De inkább megnézzük majd, hogyan próbálják a Bitcoint zöldebbé tenni.

4.  Nem elég a biztonság

Van ugyan sokféle alternatíva, “altcoin”, kriptodevizák, amelyek a fenti problémák megoldását ígérik, de azok meg általában nem elég kiforrottak, és főleg nem elég biztonságosak. Erre jó példa, hogy az egyik "Ethereum-killernek" (gyilkosnak) nevezett, annak babérjaira törő másodvonalbeli kriptodeviza, a Solana rendszere nemrég órákra leállt egy hacker-támadás következtében. Ilyen ugyan az Ethereum-rendszerben is volt, ott azonban nem járt leállással.

5.  Hatalmas a volatilitás

Már több alapkezelő és bróker is kifejtette, hogy addig nem nyúl kriptodevizákhoz, amíg napi 10-20, sőt 30 százalékos ingadozás, ha nem is rendszeres, de gyakori ezen a piacon.

A nagybetûs Bitcoin és Ethereum a rendszerek, a bitcoin és az ether az érmék, fizetõeszközök neve, lásd:

A blokklánc-trilemma

A fenti gyakorlati problémák egy részének szakmai megfogalmazása egyébként a "Blokklánc-trilemma" néven ismert. Ennek lényege, hogy egy kriptodeviza-blokkláncnak három nagyon fontos feltételnek kell eleget tennie. Mégpedig:

 1. Legyen decentralizált. (Ne legyen egy központ, hatalom, amely kontrollálja a rendszert.)
 2. Legyen biztonságos. (Sziklaszilárd védelem kell a külső támadások, rosszindulatú manipulációk ellen.)
 3. Legyen skálázható. (A rendszer ki tudja szolgálni a növekvő igényeket, gyorsan. Ne lassuljon le, ne duguljon el, ne dráguljon meg túlságosan.)

A Coinmarketcap szerint sok szakember lehetetlennek tartja, hogy egy blokklánc mindhárom fontos feltételnek egyszerre eleget tegyen, legalábbis a közeljövőben. A három elv közül az egyiket mindig fel kell adni a gyakorlatban. A Bitcoin például nem skálázható jól, de biztonságos és viszonylag decentralizált. Számos más kriptodeviza (a proof-of-stake típusúak) jobban skálázhatók, gyorsak, de nem olyan biztonságosak, mint a Bitcoin. (De a Bitcoin és az Ethereum is kritikák célpontja, amiért néhány nagy szereplőnek túl nagy rá a befolyása, tehát nem eléggé decentralizáltak, függgetlenek.)

A proof-of-stake rendszerekről lásd korábbi cikkünket:

Mások szerint azonban a trilemma feloldható, mindhárom eleme megvalósítható. (Ezt állítja például az Algorand szülőatyja ebben az előadásában.) De legalábis törekedni kell rá.

Fontos gyakorlati megoldásokon dolgoznak

Nézzük, hogy mit tesznek a haladás érdekében a legfontosabb kriptodevizáknál, illetve mi lesz a környezetvédelmi és volatilitási aggályokkal.

1. Itt a Lightning Network

Amikor Salvador kormánya nemrég bevezette a bitcoint mint hivatalos fizetöeszközt, kellett hozzá mellékelni egy olcsó tranzakciós díjú fizetési megoldást is. Egy ilyen szegény országban nem lett volna kivitelezhető, hogy adott esetben 5-10-20 dolláros költséggel utaljanak pénzt az emberek. A megoldás neve Lightning Network, azaz “villám(gyors) hálózat”, de egyáltalán nem új, már évek óta létezik.

Bitcoin és ether árfolyam, egy év (Tradingview.com)Bitcoin és ether árfolyam, egy év (Tradingview.com)

Csakhogy kezdetben nagyon lassan terjedt, kevesen használták, kevés volt az alkalmazás, a szerver. A lényege, hogy a tranzakciók nagy részét külön, külső rendszerben dolgozza fel, számolja el a fő bitcoin-blokkáncon kívüli hálózatokon, alkalmazásokon, a “lightning csomópontok” segítségével. Majd sok megbízás végeredményét, a végső szaldót írják csak bele a blokkláncba. Egy Youtube-videóban a következő gyakorlati példát használják:

 • Én és a haverom fogadunk a meccsekre a bajnokság alatt. Mindig felírjuk, vezetjük, hogy melyikünk mennyivel tartozik a másiknak, anélkül, hogy pénzt mozgatnánk. (Ez a lightning network folyamatos működése.)
 •  A bajnokság végén azután klíringeljük, és a nettó adós végül fizet a másiknak (Ez a Lightning Network tranzakció-sorozata végeredményének beírása a Bitcoin blokkláncba.)

A Lightning Network gyors és olcsó, a dollárcent töredékéért lehet pénzt továbbítani a rendszerben szereplő címekre.

Már el is fáradt?

Vagy lufinak tartja ezt az egészet? Nézegessen Bitcoin-tranzakciókat vizuális formában!

(Teljes lista: Bitcoin.com)

Bitcoin-tranzakciók léghajók és zeppelinek formájában (Bitcoin-vr.github.io)Bitcoin-tranzakciók léghajók és zeppelinek formájában (Bitcoin-vr.github.io)

2. Ethereum 2.0

Az Ethereum-hálózat jelenleg szintén áramzabáló, ha nem is olyan extrém mértékben, mint a Bitcoin-rendszer. Mert ugyanazon az alapelven működik (proof-of-work). Ez nagy biztonságot ad, hiszen több erőműnyi áramra lenne ahhoz szükség, hogy a rendszerbe belenyúljon valaki. De egyben ez felelős számos problémáért is, mint a skálázhatóság hiánya, a szűk keresztmetszetek. Ezért már régen eldőlt, hogy az Ethereum-hálózat át fog térni a másik legfontosabb említett technológiára, a proof-of-stake-re.

Lassan járj, ethert érsz

Itt nem bányászok, hanem egyfajta választott, megbízott hitelesítő rendszergazdák (validárotok) végzik az adminisztrációt, és nem játszik szerepet a számítási teljesítmény vagy más erőforrás-igényes tulajdonság. Az ilyen rendszerek, mint említettük, kevésbé biztonságosnak számítanak, viszont sokkal gyorsabbak és olcsóbbak. Az áramfelhasználásuk pedig a bitcoinénak kevesebb, mint egy százaléka, sőt ezreléke lehet.

Az Ethereum 2.0 nevű projekttel nemrég egy fontos lépést tettek az említett áttérés irányába, de az egész folyamat rendkívül lassú, fokozatos, három fázisban történik (az első megvolt). A legoptimistább becslések is 2022 végére tették az “átalakulást”, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy ez legalább 1-2 évet csúszni fog.

Az Ethereum-gyilkosok virágzása

Ez egyben remek táptalajt biztosít a különböző Ethereum-riválisok, trónkövetelők számára, amelyeket Ethereum-gyilkosoknak is hívnak. (A nagyobbak közül leginkább a Cardano, a Polkadot, az Avalanche és a Solana szerepel ilyen összefüggésben.) Hogy fog-e valamelyik átütő sikert elérni, és le tudja-e körözni az örök második kriptót, az Ethereumot, kérdéses. Az Ethereum pozíciói erősek, felhasználóinak száma magas, és sok alkalmazást fejlesztettek, fejlesztenek rá.

Ethereum és a főbb vetélytársak áralakulása, egy év (Tradingview.com)Ethereum és a főbb vetélytársak áralakulása, egy év (Tradingview.com)

Az Ethereummal való konkurálás egyébként a kriptodeviza-piac egyik legérdekesebb története volt az idén (az NFT-k mellett). Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az Ethereum-gyilkosok többsége. Idén eddig ugyanis a következő árfolyam-változások történtek (lásd a grafikont is):

 • Bitcoin (BTC): +55%
 • Ether (ETH): +322% (több, mint négyszerezett)
 • Cardano (ADA)+1176% (majdnem 13-szorosára emelkedett)
 • Solana (SOL): +9540% (96-szorosára ment fel)
 • Polkadot (DOT): +253%
 • Avalanche (AVAX): +2390%

Vége az első résznek. A második részben következik:

 • 3. A környezetbarát Bitcoin
 • 3.+1: Mi lesz az őrült nagy volatilitás vége?

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG