<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?

Április 25-e óta nem látott szintre, 50 ezer dollár alá is leesett ma a bitcoin árfolyama. A 12 százalék körüli zuhanást főleg azzal magyarázzák, hogy Elon Musk Tesla-vezér Twitter-üzenetében bejelentette, már nem fogadják el a gépkocsik ellenértékeként.

Állítása szerint a környezetvédelmi aggályok miatt döntöttek így, és dolgoznak azon, hogy másik fizetőeszközt találjanak. Olyat, amelynek energia-felhasználása kevesebb, mint az egy százaléka a bitcoinénak. Valamint biztosította afelől a publikumot, hogy nem adnak el bitcoint. (Erre szükség is volt, mert az első negyedévben már eladtak egy adagot, ami akkor is esést okozott.)

Környezetbarátnak lenni pedig muszáj

Nem mindig tudni, Musk mit mond komolyan és mit nem, hiszen Twitter-oldalának alcímében az is benne van, hogy ő a Mars Császára. De amilyen sikeres üzletember, minden szavát milliók lesik.

Elon Musk, a Mars császára (Twitter.com)Elon Musk, a Mars császára (Twitter.com)

 

A törekvése pedig üzleti szempontból is érthető, hiszen lassan minden nyilvános részvénytársaság, tőzsdei cég borzasztóan az ESG-re gyúr, vagyis környezettudatos, társadalmilag felelős akar lenni. Nem csoda, mert a befektetők már eléggé büntetik azokat a cégeket, amelyek nem ilyenek. Nincs kizárva, hogy Musk kapott valamiféle figyelmeztetést a nagy intézményi befektetőitől.

A bitcoin árfolyama (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama (Tradingview.com)

A bitcoin pedig kétségtelenül nagy energiafelhasználó, bár megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire káros. Vannak például, akik szerint egyre inkább megújuló energiával működtetik (már 70 százalék körüli arányban), ahogy a megújulók olcsóbbakká válnak a fosszilis energiahordozóknál. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a bitcoin a világ energia-felhasználásának 0,13 százalékát adja “csak” – kérdés, hogy ez kevés vagy sem.

A bitcoin áramfelhasználása a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index szerint (cbeci.org)A bitcoin áramfelhasználása a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index szerint (cbeci.org)

Megint mások szerint nem is csak a jelenlegi energia-fogyasztás az érdekes, hanem az is, hogy ez a jövőben még exponenciálisan tovább emelkedhet is. Ahogy az a Cambridge Egyetem által számolt bitcoin áramfogyasztás-index (CBECI) ábrájából is kikövetkeztethető.

Nem minden kriptodeviza áramfelhasználása nagy

Az azonban nagy tévedés, hogy bitcoinnal érdemes lenne fizetni különféle termékekért, de az is, hogy minden kriptodeviza energia-pazarló. Egyrészt a Bitcoin-rendszer áteresztő-képessége kicsi, a tranzakciós költség relatíve magas. Így mostanában egyre inkább kincsképző, megtakarítási, spekulációs eszköz, nem pedig a fizetési funkciók élharcosa. (Bár egy Tesla áránál a fajlagos átutalási költség alacsony.) A bitcoin egyre inkább digitális arannyá válik.

Másrészt pedig a magas energia-fogyasztás csak az úgynevezett proof-of-work (PoW) (“munkán”, pontosabban inkább számítási teljesítményen, processzorerőn, áramfelhasználáson) alapuló rendszerekre jellemző. Ilyen a Bitcoin, egyelőre még az Ethereum is, valamint például a Litecoin vagy a Dogecoin. De van egy másik elterjedt módszer is, a proof-of-stake (PoS), amely távolról sem annyira pazarló. Teljesen más alapokon nyugszik ugyanis.

Bányászok helyett bizalmi emberek

A PoW-nál az a “bányász” kap jelentős súlyt a rendszer üzemeltetésében (és több újonnan keletkeztetett bitcoint munkájáért), akinek a számítási teljesítménye nagy. A PoS viszont (és alfaja, a dPoS) inkább olyasmi, mint egy részvénytársaság. Akinek több a részvénye, azaz itt akinek több kriptodevizája van lekötve, annak több szavazata van. Az adminisztrációs feladatokat a szavazás útján kiválasztott kevesek végzik, ők a validátorok vagy tanúk. Leegyszerűsítve, néhány tucat “bizalmi emberre” bízzák a rendszer biztonságos üzemeltetését. (Hasonló lesz a Facebook diem-je is, ha egyszer elindul.)

Néhány főbb kriptodeviza listája, mellette a konszenzus (verifikációs algoritmus) módszere:

Kriptodeviza kód konszenzus-algoritmus
Bitcoin BTC PoW
Bitcoin Cash BCH PoW
Ethereum ETH PoW (PoS lesz)
XRP (Ripple) XRP RPCA (saját módszer)
Cardano ADA PoS ("Ouroboros")
Binance Coin BNB Tendermint (PoS-szerű)
Chainlink LINK PoS
Polkadot DOT NPoS 
EOS EOS dPoS
Dogecoin DOGE PoW
IOTA MIOTA DAGs
Steem STEEM dPos
Tron TRX dPoS
Avalanche AVAX PoS
Cosmos ATOM PoS
Tezos XTZ PoS
Neo NEO dBFT (dPos-szerű)
Solana SOL PoS, PoH
VeChain VET PoS, PoA
(Főbb források: Wikipedia, Coinmarketcap.com)

Az eléggé elterjedt PoS és dPos (delegated proof of stake) módszereknél nincs semmiféle számítástechnikai verseny, nincs a processzorok őrült párharca. A rendszer sokkal gyorsabb és olcsóbb. De emiatt kevésbé biztonságos, elvileg könnyebb a rendszert rossz indulatú szereplőként manipulálni. Ezért maradhat létjogosultsága a PoW-nak is. (Van még sokféle más “proof”, a blokklánc, főkönyv vezetésének más vezérelve, “konszenzusos algoritmusa” is, ezekről itt látható egy jó angol nyelvű összefoglaló és egy szemléletes ábra.)

Mire gondolhatott tehát Elon Musk?

Elon Musk-nak már biztosan van némi elképzelése arról, mire célzott, milyen kriptodevizát szeretne elfogadni. Ha arról van szó, hogy ez ne sértse a környezetvédelmi elveket, akkor szinte biztos, hogy valamely PoS vagy dPos típusú blokkláncot választja majd. Ha ez megtörténik, valószínűleg majd megint lesz egy olyan, amely több száz százalékot ugrik napok vagy hetek alatt.

Esetleg választhatja még az IOTA-t, amely egy teljesen másféle, sajátságos, a felhasználók között elosztott adminisztrációs mechanizmust használ, és szintén viszonylag környezetbarátnak tűnik. Mellette szól, hogy éppenséggel elektromos autók és más “dolgok internete”-alkalmazások számára fejlesztették ki.

Elküldjük a Teslát egyedül tankolni?

Nem lenne meglepő, ha a jövő Tesláit el lehetne küldeni utazás után feltöltődni a benzinkútra, amit ezek automatikusan végrehajtanának, majd ezt egy kriptodevizával rögtön ki is fizetnék. Vagy fizetnének egymásnak az autók a dugókról szóló, pénzmegtakarítást jelentő információkért.

A Binance új felelősség-elhárító nyilatkozata. Bármi történik, ha kriptókhoz nyúlsz, az a te károd lesz.A Binance új felelősség-elhárító nyilatkozata. Bármi történik, ha kriptókhoz nyúlsz, az a te károd lesz.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18285 18180 18400 -0,03% 0 0 4 548 929 340 Ft 2021-09-16 17:09:49
MOL 2438 2424 2450 -0,25% 0 0 2 138 846 416 Ft 2021-09-16 17:11:29
MTELEKOM 436 432 436 0,00% 0 0 61 924 689 Ft 2021-09-16 17:07:26
RICHTER 8500 8490 8620 +0,24% 0 0 2 206 002 560 Ft 2021-09-16 17:07:13
OPUS 252 250 253 0,00% 0 0 15 407 425 Ft 2021-09-16 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Részvény / Deviza / Áru Intervenció volt a forintpiacon, nem sikerült a litecoin-átverés
Eidenpenz József | 2021. szeptember 14. 12:13
Az európai tőzsdék többsége szerény mínuszban van, köztük a BUX is, de az egyedi sztorikra nem lehet panasz. Ma az AutoWallis szállt el, miután az OTP optimista elemzést tett közzé. A forint kissé gyengül, annak ellenére, hogy intervencióval felérő lépéseket tettek a hazai pénzügyi vezetők. Hamar behalt a litecoin-áremelkedés, új erő viszi fel az uránbányákat.
Részvény / Deviza / Áru Hegymenetben volt ma a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 13. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 167,04 pontos, 0,32 százalékos emelkedéssel, 52 922,72 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Forgalom-bajnok lett a 4iG, gyengécske a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2021. szeptember 13. 11:46
A 4iG hatalmas összegű pályázaton nyert, ami több éven keresztül érvényes marad, a részvény azonban inkább forgalmával tűnik ki. A BUX stagnál, a forint erősödget. Az augusztusi lakáspiac a tavalyi hasonló időszakot nem tudta utolérni, bár a júliusinál jobban alakult. Egy hazai inflációs robbanás lehetőségére figyelmeztet egy elemző.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos