6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?

Április 25-e óta nem látott szintre, 50 ezer dollár alá is leesett ma a bitcoin árfolyama. A 12 százalék körüli zuhanást főleg azzal magyarázzák, hogy Elon Musk Tesla-vezér Twitter-üzenetében bejelentette, már nem fogadják el a gépkocsik ellenértékeként.

Állítása szerint a környezetvédelmi aggályok miatt döntöttek így, és dolgoznak azon, hogy másik fizetőeszközt találjanak. Olyat, amelynek energia-felhasználása kevesebb, mint az egy százaléka a bitcoinénak. Valamint biztosította afelől a publikumot, hogy nem adnak el bitcoint. (Erre szükség is volt, mert az első negyedévben már eladtak egy adagot, ami akkor is esést okozott.)

Környezetbarátnak lenni pedig muszáj

Nem mindig tudni, Musk mit mond komolyan és mit nem, hiszen Twitter-oldalának alcímében az is benne van, hogy ő a Mars Császára. De amilyen sikeres üzletember, minden szavát milliók lesik.

Elon Musk, a Mars császára (Twitter.com)Elon Musk, a Mars császára (Twitter.com)

 

A törekvése pedig üzleti szempontból is érthető, hiszen lassan minden nyilvános részvénytársaság, tőzsdei cég borzasztóan az ESG-re gyúr, vagyis környezettudatos, társadalmilag felelős akar lenni. Nem csoda, mert a befektetők már eléggé büntetik azokat a cégeket, amelyek nem ilyenek. Nincs kizárva, hogy Musk kapott valamiféle figyelmeztetést a nagy intézményi befektetőitől.

A bitcoin árfolyama (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama (Tradingview.com)

A bitcoin pedig kétségtelenül nagy energiafelhasználó, bár megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire káros. Vannak például, akik szerint egyre inkább megújuló energiával működtetik (már 70 százalék körüli arányban), ahogy a megújulók olcsóbbakká válnak a fosszilis energiahordozóknál. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a bitcoin a világ energia-felhasználásának 0,13 százalékát adja “csak” – kérdés, hogy ez kevés vagy sem.

A bitcoin áramfelhasználása a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index szerint (cbeci.org)A bitcoin áramfelhasználása a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index szerint (cbeci.org)

Megint mások szerint nem is csak a jelenlegi energia-fogyasztás az érdekes, hanem az is, hogy ez a jövőben még exponenciálisan tovább emelkedhet is. Ahogy az a Cambridge Egyetem által számolt bitcoin áramfogyasztás-index (CBECI) ábrájából is kikövetkeztethető.

Nem minden kriptodeviza áramfelhasználása nagy

Az azonban nagy tévedés, hogy bitcoinnal érdemes lenne fizetni különféle termékekért, de az is, hogy minden kriptodeviza energia-pazarló. Egyrészt a Bitcoin-rendszer áteresztő-képessége kicsi, a tranzakciós költség relatíve magas. Így mostanában egyre inkább kincsképző, megtakarítási, spekulációs eszköz, nem pedig a fizetési funkciók élharcosa. (Bár egy Tesla áránál a fajlagos átutalási költség alacsony.) A bitcoin egyre inkább digitális arannyá válik.

Másrészt pedig a magas energia-fogyasztás csak az úgynevezett proof-of-work (PoW) (“munkán”, pontosabban inkább számítási teljesítményen, processzorerőn, áramfelhasználáson) alapuló rendszerekre jellemző. Ilyen a Bitcoin, egyelőre még az Ethereum is, valamint például a Litecoin vagy a Dogecoin. De van egy másik elterjedt módszer is, a proof-of-stake (PoS), amely távolról sem annyira pazarló. Teljesen más alapokon nyugszik ugyanis.

Bányászok helyett bizalmi emberek

A PoW-nál az a “bányász” kap jelentős súlyt a rendszer üzemeltetésében (és több újonnan keletkeztetett bitcoint munkájáért), akinek a számítási teljesítménye nagy. A PoS viszont (és alfaja, a dPoS) inkább olyasmi, mint egy részvénytársaság. Akinek több a részvénye, azaz itt akinek több kriptodevizája van lekötve, annak több szavazata van. Az adminisztrációs feladatokat a szavazás útján kiválasztott kevesek végzik, ők a validátorok vagy tanúk. Leegyszerűsítve, néhány tucat “bizalmi emberre” bízzák a rendszer biztonságos üzemeltetését. (Hasonló lesz a Facebook diem-je is, ha egyszer elindul.)

Néhány főbb kriptodeviza listája, mellette a konszenzus (verifikációs algoritmus) módszere:

Kriptodeviza kód konszenzus-algoritmus
Bitcoin BTC PoW
Bitcoin Cash BCH PoW
Ethereum ETH PoW (PoS lesz)
XRP (Ripple) XRP RPCA (saját módszer)
Cardano ADA PoS ("Ouroboros")
Binance Coin BNB Tendermint (PoS-szerű)
Chainlink LINK PoS
Polkadot DOT NPoS 
EOS EOS dPoS
Dogecoin DOGE PoW
IOTA MIOTA DAGs
Steem STEEM dPos
Tron TRX dPoS
Avalanche AVAX PoS
Cosmos ATOM PoS
Tezos XTZ PoS
Neo NEO dBFT (dPos-szerű)
Solana SOL PoS, PoH
VeChain VET PoS, PoA
(Főbb források: Wikipedia, Coinmarketcap.com)

Az eléggé elterjedt PoS és dPos (delegated proof of stake) módszereknél nincs semmiféle számítástechnikai verseny, nincs a processzorok őrült párharca. A rendszer sokkal gyorsabb és olcsóbb. De emiatt kevésbé biztonságos, elvileg könnyebb a rendszert rossz indulatú szereplőként manipulálni. Ezért maradhat létjogosultsága a PoW-nak is. (Van még sokféle más “proof”, a blokklánc, főkönyv vezetésének más vezérelve, “konszenzusos algoritmusa” is, ezekről itt látható egy jó angol nyelvű összefoglaló és egy szemléletes ábra.)

Mire gondolhatott tehát Elon Musk?

Elon Musk-nak már biztosan van némi elképzelése arról, mire célzott, milyen kriptodevizát szeretne elfogadni. Ha arról van szó, hogy ez ne sértse a környezetvédelmi elveket, akkor szinte biztos, hogy valamely PoS vagy dPos típusú blokkláncot választja majd. Ha ez megtörténik, valószínűleg majd megint lesz egy olyan, amely több száz százalékot ugrik napok vagy hetek alatt.

Esetleg választhatja még az IOTA-t, amely egy teljesen másféle, sajátságos, a felhasználók között elosztott adminisztrációs mechanizmust használ, és szintén viszonylag környezetbarátnak tűnik. Mellette szól, hogy éppenséggel elektromos autók és más “dolgok internete”-alkalmazások számára fejlesztették ki.

Elküldjük a Teslát egyedül tankolni?

Nem lenne meglepő, ha a jövő Tesláit el lehetne küldeni utazás után feltöltődni a benzinkútra, amit ezek automatikusan végrehajtanának, majd ezt egy kriptodevizával rögtön ki is fizetnék. Vagy fizetnének egymásnak az autók a dugókról szóló, pénzmegtakarítást jelentő információkért.

A Binance új felelősség-elhárító nyilatkozata. Bármi történik, ha kriptókhoz nyúlsz, az a te károd lesz.A Binance új felelősség-elhárító nyilatkozata. Bármi történik, ha kriptókhoz nyúlsz, az a te károd lesz.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16315 16205 16570 -1,12% 0 0 4 081 790 380 Ft 2021-06-22 17:05:35
MOL 2378 2350 2388 +1,62% 0 0 2 256 258 036 Ft 2021-06-22 17:11:38
MTELEKOM 425 421 426 +0,12% 0 0 99 752 867 Ft 2021-06-22 17:05:06
RICHTER 8205 8180 8370 -1,14% 0 0 1 167 125 565 Ft 2021-06-22 17:06:37
OPUS 247 246 252 -1,40% 0 0 27 070 427 Ft 2021-06-22 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett gyengült ma a BUX
MTI | 2021. június 22. 17:31
A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszarendeződés folyik a részvénypiacon? A főszerepben Matolcsy és Powell
Eidenpenz József | 2021. június 22. 11:27
Vegyes a kép az európai tőzsdéken, és az amerikai határidős indexek is esnek, de Ázsiában a pluszok domináltak ma. A BUX stagnál, a forint gyengül, de a délután mindent megváltoztathat, hetekre kijelölheti a forint útját. Egy cég újabb dollár-százmilliókat fordított bitcoin-vásárlásra.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX egy eseménytelen napon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 261,90 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 48 379,62 ponton zárt.
Részvény / Deviza / Áru Fények az alagút végén? Talán megáll ma a zuhanás
Eidenpenz József | 2021. június 21. 11:43
A pénteki csúnya zuhanás után ma legalább vegyes a kép, Európában már vannak emelkedő indexek, Budapesten pedig emelkedő részvények. A BUX-ot a Mol viszi, a forint is erősödik kissé. Van, aki a Feddel, van, aki a nyaralásokkal magyarázza az esést, de a pénteki négyes opciós lejárat is szerepet játszhatott.
Részvény / Deviza / Áru A Hungarikumnak nem elég a CIG biztosító harmada: kötelező vételi ajánlatot tettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 16:04
33 százalékos tulajdonrészre van felügyeleti engedélye, most 32,9 százaléka van, de tovább vásárolná a CIG-részvényeket a felerészben Mészáros Lőrinc által birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz. Ha innen tovább akarnak lépni, nem csak újabb engedély kell az MNB-től, hanem kötelező felvásárlási ajánlatot is kell tenni a többi részvényes felé - ezt lépték most meg.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvet hozott a Fed ülése, egyre gyengébb a forint
Eidenpenz József | 2021. június 17. 11:16
A Fed tegnapi kamatdöntő ülése világszerte rontotta a hangulatot a tőzsdéken, de a nemrég beállított történelmi rekordoktól azért nem vagyunk túl messze sehol sem. A forint is gyengül, de felfelé tartanak a kormányközeli cégek. Az aranyat és az ezüstöt csúnyán elintézte az amerikai kamatemelés lehetősége.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a magyar tőzsde - hogy zárult a szerda?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,74 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 48 525,74 ponton zárt szerdán.
Friss
hírlevél
depositphotos