Részvénybefektetés
Részvény / Deviza / Áru A víz élet, vízbe fektetni megélhetés? 
Eidenpenz József | 2024. július 17. 09:28
A klímaváltozás, a nem szűnő gazdasági növekedés, a túlnépesedés problémákat okoz a vízellátásban, a víz sok régióban egyre drágább kincs. Akkor felmegy az árfolyama, és érdemes ide befektetni? Közvetlenül vízbe aligha lehet, de az azzal foglalkozó vállalatok részvényeibe már igen. Aki pedig a részvényekhez nem ért, az vehet vízre szakosodott tematikus befektetési jegyeket.
Részvény / Deviza / Áru Ebbe jó még fektetni állampapírokon kívül (mielőtt ezt a kiskaput is becsukják) 
Eidenpenz József | 2024. május 6. 05:39
Aki valamilyen okból többre vágyik, mint az állampapírok egyre csökkenő kamata, nem árt, ha a tőzsdei befektetések között is körülnéz. Ezekre ugyanis nem vonatkozik a szocho, és bizonyos esetekben az árfolyamnyereség-adó is megúszható. Tipikusan kisbefektetőknek valók például a tőzsdén kereskedett alapok, amelyeknek hatalmas kínálata létezik Nyugat-Európában.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba? 
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Részvény / Deviza / Áru Részvényalapot vett? Így járt 
Eidenpenz József | 2024. január 24. 05:42
A BUX szép tavalyi teljesítményét csak kevés hazai részvényalap tudta túlteljesíteni. A lengyel és a görög részvénybefektetések legalább olyan jók voltak 2023-ban, mint a magyarok. Az idei évben csak a bizonytalanság biztos, vagy talán mégsem?
Részvény / Deviza / Áru Ez lehet 2024 legnagyobb fenyegető veszélye a világgazdaságra 
Privátbankár.hu | 2023. december 29. 16:26
Amit kínai részvénybe fektettek idén a külföldi befektetők, azt szinte teljesen vissza is vették év végére - aggasztó folyamatok állnak a háttérben.
Részvény / Deviza / Áru Már az óvodában megtanultam, amit a befektetési csalásokról tudni kell 
Eidenpenz József | 2023. október 14. 11:33
Kriptovaluták? Kockázatos devizaügyletek? Opciók? Kereskedési robotok? Elhozhatják ezek a gazdagságot? Talán, de a szegénységet sokkal könnyebben. Főleg, ha alapvető szabályokat nem tartunk be.
Részvény / Deviza / Áru Nem vette jó néven a forint a magas inflációt, tizenegyest kapott az Adidas 
Eidenpenz József | 2023. február 10. 11:54
Az európai tőzsdék ma követik az amerikai piacok gyenge teljesítményét, a BUX azonban nem áll túl rosszul. A vártnál magasabb hazai inflációs adat közzététele után a forint némi tétovázás után gyengülésnek indult. Az amerikai hatóságoktól félnek a kriptodeviza-piacok, röpködnek a mínuszok. Lejtőre került az Adidas.
Részvény / Deviza / Áru 415-re kúszhat vissza az euró, ne csak forintba fektessünk 
Eidenpenz József | 2023. január 19. 17:51
A meleg mentette meg Európát és Magyarországot gazdaságilag a gázárakon keresztül, a következő tél szempontjából is biztatók a folyamatok, de jöhetnek meglepetések. A forint újra gyengülésnek indulhat, ezért a kockázatkerülő befektetők portfólióját is devizával lehet érdemes színesíteni – mondják az Equilor elemzői.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e Revoluton részvényeket és bitcoint venni? 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 25. 05:38
A Revolutot százezrek használják pénzátutalásra, devizaváltásra vagy internetes vásárlásra, de részvények, árupiaci befektetések és bitcoin, más kriptovaluták is vannak rajta. Milyen feltételekkel? Érdemes ezt a funkciót használni? Biztonságos? Megnéztük a szabályokat, még próbavásárlásokat is csináltunk.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés? 
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Részletfizetésből bombaüzlet: annyira jól néz ki ez a cég, hogy le is csaptak rá 
MFC Equity | 2021. augusztus 10. 16:50
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Afterpay került a középpontba, ami részletfizetési megoldásokat tesz elérhetővé kamatmentesen. Részvényelemzésünk születése közben állt be nagy fordulat a cég életében: a kecsegtető lehetőségre „lapzártánk után” le is csapott egy nagybefektető, az Afterpay 29 milliárd dolláros vételi ajánlatot kapott, ami közel 30 százalékkal azonnal megdobta az árfolyamot...
Részvény / Deviza / Áru Robbanás előtt állhat a legnagyobb kínai elektromoscigaretta-gyártó 
MFC Equity | 2021. július 11. 05:21
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az RLX Technology nevű céget, Kína vezető elektromoscigaretta-gyártóját elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan keressünk azon, ha mások minimális önrésszel vesznek lakást? 
MFC Equity | 2020. december 12. 18:39
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az NMI Holdings (NMIH) nevű vállalatot elemzik, aminek villámgyors növekedését a koronavírus sem tudta megállítani.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak 
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Személyes pénzügyek 11 vonzó passzív jövedelem a koronavírus idején 
Eidenpenz József | 2020. április 14. 06:06
Mi az a passzív jövedelem? Nem mindig csalás, de sokszor csak ámítás – tapasztalhatja, aki a dolog mélyére ás. A koronavírus-járvány miatt sokaknak jobban van ideje vagy igénye arra, hogy új jövedelemforrások után nézzen. Mások lehet, hogy teljesen erre lesznek utalva a bekövetkezett mély válságban. Összefoglaltuk a passzív jövedelem legfontosabb fajtáit és tudnivalóit.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes magyar részvényekbe fektetni? Elég megnézni a hozamokat 
Eidenpenz József | 2020. február 20. 06:09
A magyar BUX index hozama 29 év alatt évi 14 százalék körül volt, ami vetekszik a külföldi tőzsdeindexek teljesítményével. Ha akkor jól feltöltötte volna portfólióját részvényekkel valaki, most 46-szor annyi pénze lenne. Ehhez még ráadásul különböző adókedvezmények is járulnak. Interjú Végh Richárddal, a BÉT vezérigazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Lehet-e a robotokból is tőzsdeguru? 
Privátbankár.hu | 2019. október 6. 13:01
A mesterséges intelligencia óriási fejlődése oda vezetett, hogy a gépek ma már nagy segítséget jelentenek a megfelelő részvények kiválasztásában. Óriási előny, hogy millió és millió adatot tudnak kielemezni gyorsan, vagy műholdképeket tudnak feldolgozni, és az érzelmeik sem befolyásolják őket. De vannak korlátaik is.
Részvény / Deviza / Áru A nap grafikonja: Nagyon törékenynek látszik ez az új rekord 
Eidenpenz József | 2019. június 21. 16:30
Rekordot döntött tegnap az S&P 500 részvényindex, de csak egy picivel volt feljebb, mint áprilisban vagy ősszel. Az emelkedő trend sokkal jobb képet mutat, ha az osztalékok hatását is figyelembe vesszük. Hosszú távon még az is jól járt, aki a dotkom-lufi csúcsa körül vásárolt részvényeket, legalábbis a hagyományos iparágakban.
Személyes pénzügyek 8 dolog, amit pár millió forintoddal kezdeni érdemes 
Eidenpenz József | 2018. október 5. 19:00
A kamatsivatag ellenére vannak olyan befektetések, amelyek legalábbis hosszabb távon szinte biztosan kifizetődnek, sőt olyan is, amely várhatóan a befektetés sokszorosát hozza valamikor. Meg olyan, amit állam bácsi ad nekünk, szinte ajándékba, így nem éri meg nem igénybe venni.
Részvény / Deviza / Áru Nemsoká vége a jó világnak, egyre óvatosabbnak kell lenni 
Fellegi Tamás | 2017. november 30. 12:30
A Generali Alapkezelő ma tartott befektetői reggelije keretében előadások hangzottak el a makrogazdasági helyzetről, a jegybank politikájáról és a lakossági befektetésekről. A leglényegesebb kérdés persze az, hogy majdnem egy évtizednyi tőzsdei emelkedés után, igen alacsony kamatkörnyezetben mit tehetnek a befektetők?
Részvény / Deviza / Áru Fogjuk-e úgy venni a magyar részvényeket, mint amikor még vagyonokat kereshettünk velük? 
Fellegi Tamás | 2016. szeptember 19. 20:00
A kecskeméti Közgazdász-vándorgyűlés egyik fontos témája volt a hazai tőzsde helyzete és kilátásai. A lehetséges tőzsdei bevezetések témakörét már pénteken áttekintettük, kérdés viszont még a reménybeli befektetők kiléte. Beleszerethet-e még a magyar lakosság, esetleg a fél világ a pesti börzébe?
Részvény / Deviza / Áru Részvényjegyzésre felkészülni – ezek az előnyei és a veszélyei 
Eidenpenz József | 2016. június 13. 14:13
A Budapesti Értéktőzsdén új részvények bevezetését tervezik, ami a múltban sokszor jó, időnként azonban rossz üzlet volt a kisbefektetők számára. Hogyan kerülhetjük el a nagyobb buktatókat, milyen nyereséget várhatunk? Milyen távra érdemes tervezni?
Részvény / Deviza / Áru Az osztalék lehet a holnap kamata 
Eidenpenz József | 2016. június 1. 12:01
Miközben a kamatozó, kockázatmentes befektetések alig hoznak valamit, egyre többen fordulnak a részvények, az osztalékrészvények felé. Az osztalékok hozama sok esetben jelentősen meghaladhatja a kamatokat, és a gazsasági növekedéssel párhuzamosan idővel még nőhetnek is a kifizetések. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.
Személyes pénzügyek 8 módszer arra, hogy nyugdíjas éveinkre takarékoskodjunk 
Privátbankár.hu | 2016. március 7. 06:07
Egyre valószínűbb, hogy csak egyéni takarékoskodással fogunk tudni nyugdíjas korunkra elegendő jövedelemre szert tenni. De merre induljunk, milyen módszerek léteznek a takarékoskodásra, és mik ezeknek a fontosabb előnyei, hátrányai?
Részvény / Deviza / Áru Soros György prosztata-részvényeket vett, de botoxa is van 
Eidenpenz József | 2016. március 2. 16:15
Február végével kellett közölni sok amerikai hedge fund összetételét, így történt ez Soros György érdekeltségénél is. A befektetési guru alapja egy kisebb biotech-cégben vásárolt részesedést, de legnagyobb tulajdonai közé tartozik egy másik gyógyszeripari vállalat is. Úgy látszik, szereti a cégösszeolvadásokat.
Személyes pénzügyek Miből lesz nyugdíjam? Ez az, amit nem lehet elég korán kezdeni 
Privátbankár.hu | 2016. február 10. 06:08
Bár a fiatalok sokszor halhatatlannak vagy sebezhetetlennek érzik magukat, nagy szerencséje van annak, akit már húszas éveiben sikerült rávenni a takarékoskodásra. A kamat ugyanis nekünk dolgozik, és minél korábban nekiállunk, valamint minél magasabb hozamot érünk el, annál több pénzünk lesz idős korunkra.
Részvény / Deviza / Áru „Nyakunkon a pénzügyi elnyomás”, mi lesz veled, forint? 
Eidenpenz József | 2015. július 8. 14:00
Rövid távon a görög válság miatt gyengülhetett a forint, a zloty sem járt sokkal jobban. Hosszabb távon azonban lehet, hogy akkor sem sikerül majd gyengíteni a fizetőeszközünket, ha kell. Így a devizavétel sem biztos, hogy megvéd az inflációtól, az emberek az ingatlanok és a részvények felé fordulhatnak.
Részvény / Deviza / Áru Te mibe fektetnél egymilliót? Óriásit ugrott az ingatlan a listán 
Eidenpenz József | 2015. június 9. 12:48
A Budapest Alapkezelő felmérése szerint egy év alatt többszörösére ugrott azok aránya, akik ingatlanba fektetnék megtakarított pénzüket. Érezhető a brókerbotrányok hatása, nagy a készpénz és a folyószámla aránya, előkelő helyen az állampapír, többen választanának alapokat is. A Nasdaq történelmi csúcson van, mégsem lufi.
Befektetési alapok Az alacsony kamatok hatalmas esélyt jelentenek a vagyonkezelőknek – interjú 
Privátbankár.hu | 2014. december 1. 06:08
Sok vagyonos embernek nincs ideje arra, hogy folyton megtakarításaival foglalkozzon. Nekik nem az elterjedtebb privátbanki tanácsadást, inkább a privát vagyonkezelést ajánljuk – mondja Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Portfólióikban elég magas a deviza aránya, kockázatos részvényeket viszont csak módjával viselnek el a magyar ügyfelek.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon nyomulnak a külföldiek – a magyar brókercégek fele el fog tűnni? 
Eidenpenz József | 2014. október 8. 10:30
A DEGIRO nevű holland brókercég tíz másik ország után Magyarországon szeretné felkavarni az állóvizet az online brókercégek piacán, szolgáltatása ma indul. Szerintük az európai brókercég-piac komoly koncentráció előtt áll, a cégek jelentős része hamarosan el fog tűnni, így nálunk is. Interjú Niels Klokkal, a cég egyik alapító tagjával.
Részvény / Deviza / Áru 14 szarvashiba, amit befektetésnél el szoktak követni 
Eidenpenz József | 2014. szeptember 26. 07:19
Az alacsony kamatok miatt egyre többen keresnek alternatívákat, határozottan megfigyelhető a befektetők eltolódása a kockázatosabb befektetések felé. Hogyan hoz döntést egy átlagos kisbefektető? Melyek azok a pszichológiai csapdák, melyek gátolják a hosszú távú eredményességet vagy egyenesen katasztrófát okozhatnak?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG