BUX
36 320.85
+0.05%
+18.00
OTP
10 910.00
+0.28%
+30.00
MOL
1 792.00
-0.99%
-18.00
RICHTER
7 060.00
+0.43%
+30.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 6. 13:01

A mesterséges intelligencia óriási fejlődése oda vezetett, hogy a gépek ma már nagy segítséget jelentenek a megfelelő részvények kiválasztásában. Óriási előny, hogy millió és millió adatot tudnak kielemezni gyorsan, vagy műholdképeket tudnak feldolgozni, és az érzelmeik sem befolyásolják őket. De vannak korlátaik is.

Leváltják-e a robotok az embereket a részvény-befektetések aktív kiválasztása során? – teszi fel a kérdést a Financial Times. A gépi tanulás és matematikai módszerek segítségével a számítógépek megtalálhatják a megfelelő részvényeket.

Bár a gépi tanulás hatalmas jövő előtt áll azon a téren, hogy segítse a befektetőket a felülteljesítő részvények megtalálásában, az emberekre is szükség lesz. Feladatuk a megfelelő algoritmusok kidolgozása és a befektetési döntések tesztelése, gyakorlása. Csak más, az eddigiektől eltérő képességekkel rendelkező emberekre lesz ehhez szükség.

A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia egyik ága lehetővé teszi a nagy teljesítményű számítógépek számára, hogy folyamatosan javítsák teljesítményüket a meghatározott célok érdekében. De anélkül, hogy az embereknek kellene diktálniuk a pontos módszertani lépéseket.

Magukat fejlesztik a gépek

A részletes utasítások végrehajtása helyett a számítógépek nagy mennyiségű adatot elemeznek algoritmusok segítségével. Az algoritmusaikat kísérletezés és a hibákból való tanulás útján maguk fejlesztik tovább. A számítógépek felderíthetnek olyan szabályszerűségeket, amelyeket az emberek nem is tudnának érzékelni.

Az aktív részvényportfólió-kezelők már régóta működtetnek kvantitatív befektetési alapokat. Ezek számos olyan tényezőt figyelembe vesznek, amelyek befolyásolhatják a jövőbeli részvényárakat, mint például a piaci kapitalizáció, a momentum (az ár lendülete, tendenciája), az érték és a növekedés viszonya.

Összefüggések millióit vizsgálják

E kvantitatív alapok működtetésekor a részvénykezelők kifinomult számítógépes modelleket alkalmaztak az egyes tényezők közötti kapcsolatok azonosítására ahhoz, hogy meghatározzák a felülteljesítő értékpapírokat.

De miben jobb a gépi tanulás, mint az eddigi kvantitatív elemzés? Képes a túlteljesítő részvényeket azonosítani olyan minták alapján, amelyeket az emberek nem vettek volna figyelembe. A lehetséges összefüggések millióit képesek áttekinteni, hogy azonosítsák a jó vagy rossz befektetési teljesítményre jellemző mintázatokat a vállalatoknál.

Már értik a nyelvünket

A természetes nyelvfeldolgozás javításával a gépi tanulás összehasonlíthatja a kritikus kifejezéseket. Az adatelemző tudósok így hatalmas számú nagy terjedelmű dokumentumban, például a SEC tőzsdefelügyeletnek szóló bejelentésekben vagy szabadalmi kérvényekben is fel tudják fedezni a fontos információkat.

Ezek az új algoritmusok képeket és hangokat is kvantitatív módszerekkel feldolgozható adatformátumokká alakíthatnak. A műholdas fényképeken ezek az algoritmusok lényeges tényeket találhatnak. Megszámolhatják a kezdődő házépítéseket Kínában, vagy az autók számát egy élelmiszerbolt-hálózat parkolóiban.

Az emberek hibái nélkül

A gépi tanulás a hatalmas adatbázisok szigorú és folyamatos értékelésével csökkentheti az emberi elfogultságot, amely oly sokszor aláássa a megalapozott befektetési döntéseket. Ezek a torzulások például a túlzott önbizalom, a hibák beismerésének kerülése és a trendek túlzottan makacs követése.

A gépi tanulásnak is vannak azonban korlátai, hibái. A torzulások felismerésére és megszüntetésére a vállalatoknak tehetséges adatfeldolgozó szakemberekre van szükségük.

A válság felértékelte az intuíciót

Mivel a mesterséges intelligencia a következtetéseit a létező adatokból vezeti le, nem tudja megjósolni az olyan jövőbeli mintákat, amelyek nem a múltban gyökereznek. Erre jó példa a 2008-as pénzügyi válság, ami jelentős szakadásokat okozott sok korábbi folyamatban. A befektetési szakembereknek részben intuíció és intelligens találgatások alapján kell megítélniük a jövőbeli trendeket.

A mesterséges intelligencia anélkül talál összefüggéseket, hogy megértené azok mögöttes okait. Tehetséges szakemberekre van szükség, akik eldöntik, hogy egy jelenség inkább csak zajt jelent, vagy befektetési jelzés. A szakértői csapatok néha napokat töltenek a gépi jelzések kiértékelésével.

Trump és a mesterséges intelligencia

A közösségi média szigorú számítógépes elemzése alapján az adatbányász tudósok előre jelezték, hogy Donald Trumpot 2016-ban megválasztják elnöknek. Ez a helyes előrejelzés azonban különböző befektetési forgatókönyvekhez is vezethetett volna. Attól függően, hogy hogyan reagál az amerikai részvénypiac erre a győzelme. (Végül optimista lett – a szerk.)

Bár a gépi tanulás hatékony eszközöket kínál a részvénykiválasztás javításához, továbbra is tehetséges szakemberekre lesz szükség az adatok tisztításához, feldolgozásához, nyereséges ügyletekké történő átalakításához.

A nagyoké a terep

Az aktív vagyonkezelőknek sokkal több tőkét kell fordítaniuk ennek megvalósítására, sokkal több szakembert kell felvenniük magas szintű tudással. Ez valószínűleg a sok erőforrással rendelkező, nagy csoportokat hozza előnybe és akadályokat gördít az új indulók számára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél