Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A mesterséges intelligencia óriási fejlődése oda vezetett, hogy a gépek ma már nagy segítséget jelentenek a megfelelő részvények kiválasztásában. Óriási előny, hogy millió és millió adatot tudnak kielemezni gyorsan, vagy műholdképeket tudnak feldolgozni, és az érzelmeik sem befolyásolják őket. De vannak korlátaik is.

Leváltják-e a robotok az embereket a részvény-befektetések aktív kiválasztása során? – teszi fel a kérdést a Financial Times. A gépi tanulás és matematikai módszerek segítségével a számítógépek megtalálhatják a megfelelő részvényeket.

Bár a gépi tanulás hatalmas jövő előtt áll azon a téren, hogy segítse a befektetőket a felülteljesítő részvények megtalálásában, az emberekre is szükség lesz. Feladatuk a megfelelő algoritmusok kidolgozása és a befektetési döntések tesztelése, gyakorlása. Csak más, az eddigiektől eltérő képességekkel rendelkező emberekre lesz ehhez szükség.

A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia egyik ága lehetővé teszi a nagy teljesítményű számítógépek számára, hogy folyamatosan javítsák teljesítményüket a meghatározott célok érdekében. De anélkül, hogy az embereknek kellene diktálniuk a pontos módszertani lépéseket.

Magukat fejlesztik a gépek

A részletes utasítások végrehajtása helyett a számítógépek nagy mennyiségű adatot elemeznek algoritmusok segítségével. Az algoritmusaikat kísérletezés és a hibákból való tanulás útján maguk fejlesztik tovább. A számítógépek felderíthetnek olyan szabályszerűségeket, amelyeket az emberek nem is tudnának érzékelni.

Az aktív részvényportfólió-kezelők már régóta működtetnek kvantitatív befektetési alapokat. Ezek számos olyan tényezőt figyelembe vesznek, amelyek befolyásolhatják a jövőbeli részvényárakat, mint például a piaci kapitalizáció, a momentum (az ár lendülete, tendenciája), az érték és a növekedés viszonya.

Összefüggések millióit vizsgálják

E kvantitatív alapok működtetésekor a részvénykezelők kifinomult számítógépes modelleket alkalmaztak az egyes tényezők közötti kapcsolatok azonosítására ahhoz, hogy meghatározzák a felülteljesítő értékpapírokat.

De miben jobb a gépi tanulás, mint az eddigi kvantitatív elemzés? Képes a túlteljesítő részvényeket azonosítani olyan minták alapján, amelyeket az emberek nem vettek volna figyelembe. A lehetséges összefüggések millióit képesek áttekinteni, hogy azonosítsák a jó vagy rossz befektetési teljesítményre jellemző mintázatokat a vállalatoknál.

Már értik a nyelvünket

A természetes nyelvfeldolgozás javításával a gépi tanulás összehasonlíthatja a kritikus kifejezéseket. Az adatelemző tudósok így hatalmas számú nagy terjedelmű dokumentumban, például a SEC tőzsdefelügyeletnek szóló bejelentésekben vagy szabadalmi kérvényekben is fel tudják fedezni a fontos információkat.

Ezek az új algoritmusok képeket és hangokat is kvantitatív módszerekkel feldolgozható adatformátumokká alakíthatnak. A műholdas fényképeken ezek az algoritmusok lényeges tényeket találhatnak. Megszámolhatják a kezdődő házépítéseket Kínában, vagy az autók számát egy élelmiszerbolt-hálózat parkolóiban.

Az emberek hibái nélkül

A gépi tanulás a hatalmas adatbázisok szigorú és folyamatos értékelésével csökkentheti az emberi elfogultságot, amely oly sokszor aláássa a megalapozott befektetési döntéseket. Ezek a torzulások például a túlzott önbizalom, a hibák beismerésének kerülése és a trendek túlzottan makacs követése.

A gépi tanulásnak is vannak azonban korlátai, hibái. A torzulások felismerésére és megszüntetésére a vállalatoknak tehetséges adatfeldolgozó szakemberekre van szükségük.

A válság felértékelte az intuíciót

Mivel a mesterséges intelligencia a következtetéseit a létező adatokból vezeti le, nem tudja megjósolni az olyan jövőbeli mintákat, amelyek nem a múltban gyökereznek. Erre jó példa a 2008-as pénzügyi válság, ami jelentős szakadásokat okozott sok korábbi folyamatban. A befektetési szakembereknek részben intuíció és intelligens találgatások alapján kell megítélniük a jövőbeli trendeket.

A mesterséges intelligencia anélkül talál összefüggéseket, hogy megértené azok mögöttes okait. Tehetséges szakemberekre van szükség, akik eldöntik, hogy egy jelenség inkább csak zajt jelent, vagy befektetési jelzés. A szakértői csapatok néha napokat töltenek a gépi jelzések kiértékelésével.

Trump és a mesterséges intelligencia

A közösségi média szigorú számítógépes elemzése alapján az adatbányász tudósok előre jelezték, hogy Donald Trumpot 2016-ban megválasztják elnöknek. Ez a helyes előrejelzés azonban különböző befektetési forgatókönyvekhez is vezethetett volna. Attól függően, hogy hogyan reagál az amerikai részvénypiac erre a győzelme. (Végül optimista lett – a szerk.)

Bár a gépi tanulás hatékony eszközöket kínál a részvénykiválasztás javításához, továbbra is tehetséges szakemberekre lesz szükség az adatok tisztításához, feldolgozásához, nyereséges ügyletekké történő átalakításához.

A nagyoké a terep

Az aktív vagyonkezelőknek sokkal több tőkét kell fordítaniuk ennek megvalósítására, sokkal több szakembert kell felvenniük magas szintű tudással. Ez valószínűleg a sok erőforrással rendelkező, nagy csoportokat hozza előnybe és akadályokat gördít az új indulók számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem segített az OTP-n a gyorsjelentés, november eleji szintre gyengült a forint is
Eidenpenz József | 2021. március 5. 12:12
Ma is az emelkedő kötvényhozamok nyomasztják a részvénypiacokat, a dollár is erősödik. A nyersanyagok szenvednek, kivéve az olajat, amely az OPEC meglepő önmérsékletének hála 2019 végi szintre emelkedett. Az OTP jelentése viszont nem okozott meglepetést, nem is tudja tartani a papír az árát. A kriptodeviza-szektor betör a profi futballba is?
Részvény / Deviza / Áru A pesti tőzsde is megérezte a ma bejelentett szigorításokat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 17:33
Komoly eséssel zárult a csütörtöki kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Újabb lehangoló nap a pesti tőzsdén, kihirdették Buffett trónfosztását
Eidenpenz József | 2021. március 4. 12:17
Bőven az európai átlag felett esik a magyar tőzsde, talán a magyar vírushelyzet romlása és a várható szigorítások miatt. Európában inkább csendes lecsorgás van a tegnapi csúnya amerikai esés után, de a kínai tőzsdén nagy volt a mínusz. Holnap jelent az OTP, a forint kissé gyengül. Warren Buffett helyét Cathy Wood veszi át sok befektető szemében.
Részvény / Deviza / Áru Milliókat veszíthetett az, akinek Mol, OTP vagy Richter papírja van
MTI | 2021. március 3. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A három nagy vesztes a Mol, a Richter és az OTP volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy átalakulás előtt áll a WallStreetBets, gyarapodott Soros György portfóliója
Eidenpenz József | 2021. március 3. 12:55
Kellemes a hangulat Európa tőzsdéin, amit a gyorsuló ütemű oltásokkal és a várható gazdasági kilábalással magyaráznak. A BUX inkább stagnál, a forint gyengülése viszont megállt. Növelte részesedéseit a Soros Fund, bár egyszerre shortol és longol is. A blokkláncra költözne a WallStreetBets.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot bukott ma, akinek OTP-papírja van
MTI | 2021. március 2. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP megint nagyot esett.
Részvény / Deviza / Áru Jelentettek a kínai elektromos trónkövetelők, piacot veszít a Tesla, jó hír a Moltól
Eidenpenz József | 2021. március 2. 12:25
Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
hírlevél