<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A Budapest Alapkezelő felmérése szerint egy év alatt többszörösére ugrott azok aránya, akik ingatlanba fektetnék megtakarított pénzüket. Érezhető a brókerbotrányok hatása, nagy a készpénz és a folyószámla aránya, előkelő helyen az állampapír, többen választanának alapokat is. A Nasdaq történelmi csúcson van, mégsem lufi.

A megtakarításokkal rendelkezők aránya egyre nő a Budapest Alapkezelő májusi felmérése szerint, 2013-ban 34, 2014-ben 45, 2015-ben 51 százalék volt az internetező lakosság körében – mondta el Konkoly Miklós vezérigazgató a cég sajtótájékoztatóján (képünkön).

A legnépszerűbbek a folyószámla, a készpénz és a lekötött betét, mindháromnak az aránya nőtt az utóbbi években – derült ki a felmérésből. Különösen a készpénzt tartók aránya nőtt drasztikusan, 3-ról 17 százalékra, a folyószámláé pedig 29-ről 35-re emelkedett.

Hová fektetnél egymilliót?

Az egymillió forint feletti megtakarítással rendelkezőknél viszont még magasabb, 69 százalék volt a folyószámla aránya. A befektetési alapok a negyedik helyen álltak, de feljövőben vannak, hatról nyolc százalékra nőtt az arányuk.

Hová fektetne be egymillió forintot? – erre a kérdésre egyre többen válaszolják azt, hogy ingatlanba. Egy százalékról 18 százalékra nőtt az ilyen válaszok aránya egyetlen év alatt, ez az idei év másik nagy újdonsága.

Sokan állampapírt vennének

Állampapírt 19 százalék, készpénzt szintén annyi, folyószámlát 13 százalék választana. Betétre 12 százalék gondolt, részvényekre és kötvényekre együtt hét százalék szánna pénzt, és a befektetési alapokra is hét százalék jutott.

Az egymillió forint feletti megtakarításokkal rendelkezők viszont 23 százalékban választanák az állampapírt, 22 százalékban az alapokat, 16 százalékban a betétet és csak 11 százalékban az ingatlant.

El vannak tájolódva a hozamokkal kapcsolatban

Arra a kérdésre, hogy szerintük mekkora éves hozamot érhetnének el az egyes befektetési eszközökkel, az emberek a részvényt említették első helyen évi kilenc százalékkal. A kötvény hét, a befektetési alap hat százalékot hozhat szerintük, az állampapír szintén. (A valóságban a lakossági állampapírok kamata ma már inkább csak 3-4 százalék.)

A gyenge pénzügyi tájékozottságot jelzi, hogy a betétektől és a folyószámlától egyaránt 4-4 százalékot várnak, ami nagyon távol áll a valóságtól (a helyes válasz talán 1-2 százalék, illetve a folyószámlánál csaknem nulla lenne.)

A brókerbotrány árnyékolja be az alapokat

Javul viszont a lakosság hozzáállása a befektetési alapokhoz, kevesebben érzik túl bonyolultnak ezeket, és többen tartják elképzelhetőnek, hogy azokba fektessenek. Valószínűleg a brókerbotrányok miatt azonban csökkent a bizalom azzal kapcsolatban, hogy az alapokat befektetési szakemberek kezelik.

Kevesen, 27 százaléknyi ügyfél érzi biztonságban a pénzét alapokban, 44 százalék bankokban, 36 százalékuk a banki tulajdonú befektetési szolgáltatókban (brókercégekben). A megkérdezettek 47 százaléka pedig semmilyen befektetési szolgáltatónál nem érezné biztonságban a pénzét.

A brókerbotrányok hatása

„Ezen a 27 százalékon bizony van még mit javítani” – mondja Konkoly Miklós. A befektetési alapkezelők a bizalmi listán a második helyen vannak, de csak a megkérdezettek harmada érzi itt biztonságban a pénzét, valószínűleg a brókerbotrányok hatására.

A legtöbb ügyfél a családtagoktól kér tanácsot befektetéseivel kapcsolatban (28 százalék), a banki tanácsadók állnak a második helyen (25 százalékkal), majd az ismerősök, barátok jönnek (21 százalék). Körülbelül hatoduk senkitől sem kér tanácsot. (Az alapkezelővel a befektetés-választásról készített interjúnk itt olvasható.)

Ez még nem lufi

Bár történelmi csúcson van a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite index, nagyon nagyok a különbségek a 2000-ben tapasztalható „dotkom-lufival” szemben – mondta el Richter Pál, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere.

Az értékeltségek alapján nem beszélhetünk lufiról, bár vannak szegmensek, ahol drágák a részvények. A kínai internetes cégekkel kapcsolatban azonban a szakember óvatosabb lenne, ott magas az értékeltség és az állami ösztönzők is torzítják a képet.

Ezek már nem azok a cégek

A Nasdaq-index tagjai például majdnem teljesen kicserélődtek az évek során, az akkori indexből csak három céget lehet megtalálni a mostaniban. Az Apple akkoriban a túlélésért küzdött, a Facebook még sehol sem volt. Mára sokkal érettebbé váltak a piacvezető cégek, stabilabb a gazdálkodásuk, mint például az Apple-é, amely óriási készpénzállománnyal rendelkezik. Bár túlárazottnak tűnő részvények, veszteséges vállalatok most is akadnak, mint a Twitter.

Közepes a penetrációnk

Míg 1995-ben a lakosság kevesebb, mint egy százaléka volt internet-felhasználó, ma már 2,8 milliárd felhasználó van világszerte. Magyarország internet-penetrációja 74 százalék, nagyjából a jó középmezőnyben van Európában, de lehet hová javulni, Csehországban ez az adat például 96 százalék.

Mi lesz a fontos a jövőben a technológiai szektorban? Az egyik a „big data”, a naponta hatalmas mennyiségben keletkező óriási adathalmaz, amelyből értékes piaci információkat lehet leszűrni. Ennek a tárolása és elemzése rendkívüli erőforrásokat emészt fel a cégek részéről. A feldolgozás révén azonban hatékonyabb, személyre szabottabb ügyfélkiszolgálás, magasabb profit érhető el.

Az autóiparnak ez nem jó

A másik a sharing economy, a megosztáson alapuló gazdaság (lásd Uber, Airbnb stb.), ami nagyon biztató a felhasználók számára, de kevésbé vonzó például az autógyártóknak. Ha valaki megvásárol egy autót, a jármű egyrészt azonnal 11 százalékot veszít az értékéből, másrészt utána az idő 95 százalékában kihasználatlanul fog állni. A megosztás ezen a területen azt eredményezheti, hogy kevesebb autót fognak vásárolni.

Mesterséges, de intelligens

A mesterséges intelligencia is egy fontos folyamat, kialakulásához három fontos dolog kellett az utóbbi években: a párhuzamos számítási tevékenység nagymértékű bővülése, megfelelő mennyiségű big data és jobb algoritmusok.

Óriási előrelépést okozhat például a gyógyászatban, sokkal biztonságosabb és gyorsabb diagnózisokat tehet lehetővé. Egy másik ilyen alkalmazás a Google vezető nélkül autója, amely minél több időt tölt az utakon, annál több vezetési szituációt, manővert ismer meg.

Beszélő viszonyban a háztartási gépeink

Az „internet of things”, a dolgok internete többek között egymással összekötött háztartási készülékek révén növeli a hatékonyságot. Barcelona, New York pedig már olyan intelligens városok, ahol az energetika, az úthálózat, a közösségi szolgáltatások kombinációjával, informatikai összekötésével tudnak élhetőbb várost megteremteni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16490 16460 16695 -0,96% 16480 16490 1 944 651 065 Ft 2021-08-03 16:03:54
MOL 2428 2418 2450 +1,00% 2426 2428 2 554 344 488 Ft 2021-08-03 16:03:49
MTELEKOM 426 424 427 +0,12% 425 426 81 305 171 Ft 2021-08-03 15:52:17
RICHTER 8555 8345 8590 +2,52% 8550 8555 2 812 758 160 Ft 2021-08-03 16:02:33
OPUS 236 235 237 -0,21% 236 237 12 175 596 Ft 2021-08-03 15:54:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Egyetlen újságcikk a mélybe lökött egy dollármilliárdos iparágat - áttörés előtt áll a forint?
Gáspár András | 2021. augusztus 3. 12:04
Kínában tovább ütik a techcégeket, most az online játékokat nevezte drognak az állami média egy olyan cikkel, amit pár óra után el is tüntettek - ezzel ismét mélyrepülésbe taszították az árfolyamokat. Budapesten a befektetők értékelik a Richter kiváló gyorsjelentését is, és a Molnak is megelőlegezik a bizalmat. A forint fontos szintet törhet át, a delta variáns miatti aggodalom miatt esik az olajár. Délelőtt piaci körkép.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos