Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Budapest Alapkezelő felmérése szerint egy év alatt többszörösére ugrott azok aránya, akik ingatlanba fektetnék megtakarított pénzüket. Érezhető a brókerbotrányok hatása, nagy a készpénz és a folyószámla aránya, előkelő helyen az állampapír, többen választanának alapokat is. A Nasdaq történelmi csúcson van, mégsem lufi.

A megtakarításokkal rendelkezők aránya egyre nő a Budapest Alapkezelő májusi felmérése szerint, 2013-ban 34, 2014-ben 45, 2015-ben 51 százalék volt az internetező lakosság körében – mondta el Konkoly Miklós vezérigazgató a cég sajtótájékoztatóján (képünkön).

A legnépszerűbbek a folyószámla, a készpénz és a lekötött betét, mindháromnak az aránya nőtt az utóbbi években – derült ki a felmérésből. Különösen a készpénzt tartók aránya nőtt drasztikusan, 3-ról 17 százalékra, a folyószámláé pedig 29-ről 35-re emelkedett.

Hová fektetnél egymilliót?

Az egymillió forint feletti megtakarítással rendelkezőknél viszont még magasabb, 69 százalék volt a folyószámla aránya. A befektetési alapok a negyedik helyen álltak, de feljövőben vannak, hatról nyolc százalékra nőtt az arányuk.

Hová fektetne be egymillió forintot? – erre a kérdésre egyre többen válaszolják azt, hogy ingatlanba. Egy százalékról 18 százalékra nőtt az ilyen válaszok aránya egyetlen év alatt, ez az idei év másik nagy újdonsága.

Sokan állampapírt vennének

Állampapírt 19 százalék, készpénzt szintén annyi, folyószámlát 13 százalék választana. Betétre 12 százalék gondolt, részvényekre és kötvényekre együtt hét százalék szánna pénzt, és a befektetési alapokra is hét százalék jutott.

Az egymillió forint feletti megtakarításokkal rendelkezők viszont 23 százalékban választanák az állampapírt, 22 százalékban az alapokat, 16 százalékban a betétet és csak 11 százalékban az ingatlant.

El vannak tájolódva a hozamokkal kapcsolatban

Arra a kérdésre, hogy szerintük mekkora éves hozamot érhetnének el az egyes befektetési eszközökkel, az emberek a részvényt említették első helyen évi kilenc százalékkal. A kötvény hét, a befektetési alap hat százalékot hozhat szerintük, az állampapír szintén. (A valóságban a lakossági állampapírok kamata ma már inkább csak 3-4 százalék.)

A gyenge pénzügyi tájékozottságot jelzi, hogy a betétektől és a folyószámlától egyaránt 4-4 százalékot várnak, ami nagyon távol áll a valóságtól (a helyes válasz talán 1-2 százalék, illetve a folyószámlánál csaknem nulla lenne.)

A brókerbotrány árnyékolja be az alapokat

Javul viszont a lakosság hozzáállása a befektetési alapokhoz, kevesebben érzik túl bonyolultnak ezeket, és többen tartják elképzelhetőnek, hogy azokba fektessenek. Valószínűleg a brókerbotrányok miatt azonban csökkent a bizalom azzal kapcsolatban, hogy az alapokat befektetési szakemberek kezelik.

Kevesen, 27 százaléknyi ügyfél érzi biztonságban a pénzét alapokban, 44 százalék bankokban, 36 százalékuk a banki tulajdonú befektetési szolgáltatókban (brókercégekben). A megkérdezettek 47 százaléka pedig semmilyen befektetési szolgáltatónál nem érezné biztonságban a pénzét.

A brókerbotrányok hatása

„Ezen a 27 százalékon bizony van még mit javítani” – mondja Konkoly Miklós. A befektetési alapkezelők a bizalmi listán a második helyen vannak, de csak a megkérdezettek harmada érzi itt biztonságban a pénzét, valószínűleg a brókerbotrányok hatására.

A legtöbb ügyfél a családtagoktól kér tanácsot befektetéseivel kapcsolatban (28 százalék), a banki tanácsadók állnak a második helyen (25 százalékkal), majd az ismerősök, barátok jönnek (21 százalék). Körülbelül hatoduk senkitől sem kér tanácsot. (Az alapkezelővel a befektetés-választásról készített interjúnk itt olvasható.)

Ez még nem lufi

Bár történelmi csúcson van a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite index, nagyon nagyok a különbségek a 2000-ben tapasztalható „dotkom-lufival” szemben – mondta el Richter Pál, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere.

Az értékeltségek alapján nem beszélhetünk lufiról, bár vannak szegmensek, ahol drágák a részvények. A kínai internetes cégekkel kapcsolatban azonban a szakember óvatosabb lenne, ott magas az értékeltség és az állami ösztönzők is torzítják a képet.

Ezek már nem azok a cégek

A Nasdaq-index tagjai például majdnem teljesen kicserélődtek az évek során, az akkori indexből csak három céget lehet megtalálni a mostaniban. Az Apple akkoriban a túlélésért küzdött, a Facebook még sehol sem volt. Mára sokkal érettebbé váltak a piacvezető cégek, stabilabb a gazdálkodásuk, mint például az Apple-é, amely óriási készpénzállománnyal rendelkezik. Bár túlárazottnak tűnő részvények, veszteséges vállalatok most is akadnak, mint a Twitter.

Közepes a penetrációnk

Míg 1995-ben a lakosság kevesebb, mint egy százaléka volt internet-felhasználó, ma már 2,8 milliárd felhasználó van világszerte. Magyarország internet-penetrációja 74 százalék, nagyjából a jó középmezőnyben van Európában, de lehet hová javulni, Csehországban ez az adat például 96 százalék.

Mi lesz a fontos a jövőben a technológiai szektorban? Az egyik a „big data”, a naponta hatalmas mennyiségben keletkező óriási adathalmaz, amelyből értékes piaci információkat lehet leszűrni. Ennek a tárolása és elemzése rendkívüli erőforrásokat emészt fel a cégek részéről. A feldolgozás révén azonban hatékonyabb, személyre szabottabb ügyfélkiszolgálás, magasabb profit érhető el.

Az autóiparnak ez nem jó

A másik a sharing economy, a megosztáson alapuló gazdaság (lásd Uber, Airbnb stb.), ami nagyon biztató a felhasználók számára, de kevésbé vonzó például az autógyártóknak. Ha valaki megvásárol egy autót, a jármű egyrészt azonnal 11 százalékot veszít az értékéből, másrészt utána az idő 95 százalékában kihasználatlanul fog állni. A megosztás ezen a területen azt eredményezheti, hogy kevesebb autót fognak vásárolni.

Mesterséges, de intelligens

A mesterséges intelligencia is egy fontos folyamat, kialakulásához három fontos dolog kellett az utóbbi években: a párhuzamos számítási tevékenység nagymértékű bővülése, megfelelő mennyiségű big data és jobb algoritmusok.

Óriási előrelépést okozhat például a gyógyászatban, sokkal biztonságosabb és gyorsabb diagnózisokat tehet lehetővé. Egy másik ilyen alkalmazás a Google vezető nélkül autója, amely minél több időt tölt az utakon, annál több vezetési szituációt, manővert ismer meg.

Beszélő viszonyban a háztartási gépeink

Az „internet of things”, a dolgok internete többek között egymással összekötött háztartási készülékek révén növeli a hatékonyságot. Barcelona, New York pedig már olyan intelligens városok, ahol az energetika, az úthálózat, a közösségi szolgáltatások kombinációjával, informatikai összekötésével tudnak élhetőbb várost megteremteni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14600 14360 14600 +1,39% 0 0 9 832 926 125 Ft 2021-05-14 17:06:36
MOL 2284 2244 2290 +1,06% 0 0 2 533 188 552 Ft 2021-05-14 17:14:19
MTELEKOM 413 411 417 -0,36% 0 0 90 204 549 Ft 2021-05-14 17:05:05
RICHTER 8445 8330 8545 +0,72% 0 0 1 268 887 120 Ft 2021-05-14 17:06:19
OPUS 243 240 244 +1,25% 0 0 20 797 148 Ft 2021-05-14 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP és a MOL is erősödött
MTI | 2021. május 14. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 455,04 pontos, 1,01 százalékos emelkedéssel, 45 429,12 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Megint jó részvényesnek lenni, 356 forint alá süllyedt az euró ára
Eidenpenz József | 2021. május 14. 12:31
A sötét felhők elvonultak a tőzsdék fölül az USA-ban, Ázsiában és Európában is, miután az inflációval kapcsolatban sikerült megnyugtatni a befektetőket. Itthon az OTP a húzóerő, de a forint is erősödik. Ünnepel a Dortmund-részvény, Elon Musk korrigálta magát, az amerikaiakat pedig lasszóval kell visszavonszolni a munkába.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?
Eidenpenz József | 2021. május 13. 17:06
A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?
Részvény / Deviza / Áru Ma is mélypirosban vannak a tőzsdék, Elon Musk új célpontot keres
Eidenpenz József | 2021. május 13. 12:28
A meglepetést okozó amerikai inflációs adat hatása ma is tart, tovább szakadnak a részvénypiacok Európában. A hazai BUX viszont felülteljesítő, és a forint is erősödött. A Tesla kínai eladási adatai rosszak lettek, a cég vezére nyomta le a bitcoin árát, de más alternatívát keres helyette.
Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.