<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Miközben a kamatozó, kockázatmentes befektetések alig hoznak valamit, egyre többen fordulnak a részvények, az osztalékrészvények felé. Az osztalékok hozama sok esetben jelentősen meghaladhatja a kamatokat, és a gazsasági növekedéssel párhuzamosan idővel még nőhetnek is a kifizetések. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Egyes elméletek szerint a jelenlegi, globálisan és Magyarországon egyaránt rekord alacsony kamatszint nem elsősorban a 2008-ban kezdődött válság következménye, hanem mélyebb strukturális okai vannak, a fejlett társadalmak elöregedésével függ össze. Így az alacsony kamat nagyon sokáig is fennmaradhat. Ilyen helyzetben a megtakarítóknak új vizekre kell evezniük, az egyik ilyen a részvény.

A részvények megvételével végső soron a reálgazdaságba fektetünk, az adott társaságnak a tőkései leszünk. A cég gazdálkodik, majd eredményét vagy rendszerint annak egy részét kiosztja tulajdonosai, azaz részvényesei között. A nyereség felosztásának leggyakoribb módja az osztalék fizetése, ez tehát egyfajta nyereségrészesedés a tulajdonosok számára.

Dönteni kell róla

Az osztalék fizetése semmiképpen sem automatikus, nem csak a cég nyereségétől függ, hanem a tulajdonosok döntésétől is. Például, hogy a vállalatnak milyen fejlesztési, beruházási, terjeszkedési elképzelései vannak, vagy milyen éppen az adózási környezet, esetleg a tulajdonosoknak szükségük van-e éppen pénzre, és még sok tényező közbeszólhat.

Ezért a cég részvényei iránti bizalom erősítése érdekében a társaságok egy része úgynevezett osztalékpolitikát fogalmaz meg: például elhatározza, hogy évente nyereségének felét fizeti ki, vagy például csak egy bizonyos eladósodottság alatt fizet osztalékot. Bankoknál szó lehet tőkemegfelelési mutatókról feltételként, nyersanyagcégeknél pedig a nyersanyagárakról.

A trend felfelé mutat

Bár nem törvényszerű, de a stabilan nyereséges cégeknél azért többnyire szokás a rendszeres osztalékfizetés, Magyarországon jellemzően évente, más országokban esetleg negyedévente (pl. USA). Ez a kisbefektetőknek, megtakarítóknak is rendszeres jövedelmet biztosíthat, hasonlóan egy kötvényhez vagy bankbetéthez.

Egy régi osztalékszelvény

A fix kamatozású eszközöktől eltérően az osztalék azonban nem fix, végső soron bármely évben megváltozhat, ha a tulajdonosok többsége úgy dönt. A részvényeseket így érheti meglepetés, de bármelyik irányba: lehet több is az osztalék a megszokottnál. Mivel hosszú távon a gazdaságok általában növekednek, a jól működő vállalatok nyeresége is jellemzően felfelé mutató trendben van.

Inflációs nyereség képződhet

Ezért reménykedhetünk abban, hogy az osztalék is (persze csak nagy átlagban, a cégek többségénél és hosszú távon) felfelé tart az idők során. Ebbe az irányba mutat az is, hogy a vállalatok nyeresége az inflációval is növekedhet, míg egy adott fix kamatozású kötvény kamata változatlan marad.

Hogyan lehet egy részvény osztalékát a kamatozó eszközökével összehasonlítani? Erre használják az osztalékhozam nevű mutatót. Ez matematikailag nagyon egyszerű, mindössze el kell osztani a részvény várható osztalékát a részvény árfolyamával. Például, az osztalékrészvénynek számító Magyar Telekom deklarálta, hogy lehetőség szerint jövőre, 2017-ben 20 forint osztalékot fizet majd részvényenként.

Becsülhetjük a hozamot

Árfolyama ma 458 forint, így osztalékhozama 20/458, azaz 4,37 százalék. Ennyi lenne a részvény osztalékának kötvényekkel egyenértékű hozama annak feltételezésével, hogy sem az osztalék, sem az árfolyam nem változik. A valóságban legalább az árfolyam, de hosszabb távon várhatóan az osztalék is változni fog, de ez jelenleg talán a legjobb becslés, amit adhatunk.

Ez az egy százalék alatt levő kamatozású bankbetétekhez, vagy a 3,4 százalékos tíz éves állampapír-piaci referenciahozamhoz képest kedvezőnek tűnik. Hogy akkor miért nem vásárolnak még többen Magyar Telekomot? A befektetők a részvényektől, azok áringadozása és más kockázataik miatt, logikus módon magasabb hozamot várnak el, mint egy államkötvénytől. Emiatt logikus, hogy az osztalékhozam ennél a részvénynél magasabb legyen az állampapír-hozamnál.

Osztalékrészvény kontra növekedési részvény

Az OTP részvénye idén 167 forintot fizetett osztalékként, ami a 7025 forintos utolsó záróárfolyamra vetítve mintegy 2,4 százalékos osztalékhozamot jelent. Nem kéne ennek is magasabbnak lennie, annyinak, mint a Magyar Telekomnál? Nem feltétlenül. Vannak ugyanis olyan részvények, amelyeket inkább az osztalékért, másokat inkább a remélt árfolyam-növekedésért vesznek.

Az úgynevezett növekedési részvények rendszerint jó kilátásokkal rendelkező, terjeszkedni képes cégek, mint ahogy az OTP is terjeszkedik időről időre a környező országokban. Vannak ugyanakkor úgynevezett osztalékpapírok is, ahol az adott cég terjeszkedési lehetőségei, mint a Magyar Telekomnál, valamiért már korlátozottak. Itt inkább az osztalékfizetés, a már meglevő üzletág jövedelem-termelő képessége a döntő a részvények ára szempontjából. (Ezeket a cégeket nevezik fejősteheneknek is.)

Osztalék helyett részvényvásárlás

A részvényesek többnyire vagy osztalék, vagy árfolyam-nyereség formájában juthatnak bevételhez az adott cégből, az utóbbi módon akkor, ha a részvényeiket vagy azok egy részét eladják. Végső soron mindegy számukra, melyik módon, jelenleg a belföldi tőzsdei részvényeknél lényeges adózási különbség sincsen a két bevétel között. Vannak olyan cégek, külföldön ez gyakori, ahol osztalékfizetés helyett valamilyen, például adózási okokból inkább a cég saját részvényeit vásárolja vissza nagyobb tételben. (Példádul Apple.)

Ilyenkor a cégben keletkezett nyereség végső soron ugyanúgy a részvényesekhez kerül, mintha osztalékfizetés történt volna. Ha az árfolyam valóban emelkedik, akkor ez mindenkinek jó, ha csak stabilizálódik és nem esik, az is hasznos lehet. Aki bevételt szeretne, értékesítheti részvényei kisebb részét.

Jelentős és rendszeres osztalékfizető részvények voltak eddig a Budapesti Értéktőzsdén az Állami Nyomda, a Graphisoft Park, a Mol, a Zwack és az áramszolgáltatók, azaz az Elmü és az Émász.

Adómentes lehet az osztalék

Az osztalék és az árfolyamnyereség adója jelenleg az úgynevezett tbsz-számlákon (tartós befektetési számlák) legalább öt naptári évig tartott megtakarítások esetében adómentes. Fontos technikai tudnivaló, hogy az a nap, amikor egy részvény a tőzsdén már osztalékszelvény nélkül forog, tehát már nem jogosít az esedékes osztalékra (ex-dividend nap), nem egyezik meg az osztalék kifizetésének kezdőnapjával.

A pontos dátumnak nem árt brókercégünknél, vagy a Keler honlapján a társasági események között utánanézni. Az OTP Bank például június 6-tól fizeti az osztalékot, de utoljára a május 26-án a tőzsdén vásárolt részvényekre járt a 167 forint osztalék. Így május 27-én a részvény látszólag esett, valójában, az osztalékot is beleszámítva, még emelkedett is valamelyest.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9888 9852 10050 -0,28% 9878 9892 417 927 174 HUF 2023-03-30 10:16:20
MOL 2530 2498 2560 -0,94% 2526 2530 773 250 814 HUF 2023-03-30 10:17:33
MTELEKOM 401 389 401 +1,26% 401 401 67 056 829 HUF 2023-03-30 10:19:35
RICHTER 7400 7400 7490 -0,80% 7400 7415 126 616 160 HUF 2023-03-30 10:19:29
OPUS 119 117 119 +0,85% 118 119 3 372 857 HUF 2023-03-30 10:10:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG