Kamatcsökkentés
Részvény / Deviza / Áru Nem sokáig tartott a forint nyugalma, el nem hinné, melyik cég bányászik bitcoint 
Eidenpenz József | 2024. június 19. 12:28
A tőzsdéken ma nyugalom várható az amerikai szünnap miatt, a BUX indexnek azonban telik egy kis pluszra a Mol és a Telekom miatt. A brókercégek még fél százalékos, alkalmi kamatcsökkentésre számítanak az idén itthon, miközben az MNB árgus szemekkel figyelheti a forintot. El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint, és hány cég fogadja el Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Folytatódik a GameStop őrült tánca, újra erősödő pályára állt a forint 
Eidenpenz József | 2024. június 7. 12:35
Ezúttal lefelé tartanak az európai tőzsdeindexek, de a BUX kissé szembe tud menni az árral, és tovább emelkedik. A forint erősödése is tart, már csak 389 forintot kell adni egy euróért. Esnek a fémek és a földgáz. Folytatódik a GameStop részvény őrült tánca. Kriptovaluta-tőzsdét vett a Robinhood kereskedési platform, nem kell kedvenc érméjükért aggódniuk a Binance magyar felhasználóinak.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon 
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban 
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát 
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet 
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára 
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni? 
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Pénzügyi szektor Európa hamarabb megkezdheti a kamatcsökkentést, mint Amerika? 
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 17:03
Az euróövezeti kamatforduló a korábban jelzettnél hamarabb, akár még a dollárkamatok csökkentése előtt is megtörténhet az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann szerint.
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört 
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése nem, csak annak sebessége kérdéses 
Eidenpenz József | 2024. március 20. 15:01
Újra öt százalék felett lehet az infláció Magyarországon az év végéig, de csak mérsékelt forintgyengülést vár a Concorde Értékpapír Zrt. A magyar részvények még mindig nagyon olcsók, folytatódhat az emelkedés, de Lengyelország, Románia és Csehország is nyertesek lehetnek. A Jó, a Rossz és a Csúf – három fontos tényező befolyásolja a gazdasági folyamatokat.
Részvény / Deviza / Áru Nekünk is fájhatnak az ukrán dróntámadások, mitől gyengélkedik a forint? 
Eidenpenz József | 2024. március 19. 12:25
A részvénypiacok tétováznak a szerdai amerikai kamatdöntés előtt, de az OTP-nek és a Richternek jó napja van. A forint erősödése átmenetinek bizonyult. Az olajlétesítmények elleni ukrán dróntámadások a magyar fogyasztóknak is fájhatnak a dízelárréseken keresztül egy elemző szerint. Végre lépett a japán jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint? 
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Visszaeshetett az OTP profitja, 2022-es nosztalgiatúrán a forint 
Eidenpenz József | 2024. március 5. 12:16
A 2022-ben jellemző 400 forintos szinthez közelít az euró/forint, az előző fontos ellenállást már áttörte. Az OTP jelentése nagy izgalmakat tartogat, visszaesés jöhetett az eredményben. Valami megmozdult az aranynál, euróban és angol fontban már történelmi rekordot döntött a bitcoin – és persze forintban is.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin 
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Makro / Külgazdaság Kamatemelés az Egyesült Államokban? 
Regős Gábor | 2024. február 17. 17:17
Vajon a novemberi amerikai elnökválasztás közeledése hat-e a Fed monetáris politikájára? Kedvez-e a kamatok csökkentése a választóknak, így pozitívan befolyásolja-e a hivatalban lévő elnök megítélését? Egyebek mellett e kérdésekre ad választ alábbi cikkünk szerzője.
Részvény / Deviza / Áru Két dolog miatt gyengült a forint, magasabb áron kevesebb sör fogy 
Eidenpenz József | 2024. február 15. 12:26
Az euró már a 390 forintos határhoz közelít, ami két fontos tényezővel magyarázható. Az OTP húzza a BUX-ot, pénteken jelent a Mol. Dől a tőke a kötvényalapokba, magasabb áron a jelek szerint kevesebb sört isznak az emberek. Már kétbillió dollár van a kriptovalutákban.
Részvény / Deviza / Áru Ezért esik már megint a forint, inog a felépítmény Kínában? 
Eidenpenz József | 2024. február 5. 12:10
Az amerikai Fed elnöke az ottani kamatokról, egy hazai miniszter az itteniekről nyilatkozott a hétvégén, meg is látszik a forint árfolyamán. Csúnyán néz ki a kínai részvénypiac, feleslegessé válhatnak a kriptotőzsdék. Hogyan maradhat valaki dollármilliomos, és hogyan nem?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből 
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Részvény / Deviza / Áru Megint csúcson a BUX index, az ijesztés is elég volt a forintnak 
Eidenpenz József | 2023. december 20. 12:09
A keddi emelkedést csak minimális süllyedés követi szerdán a tőzsdéken, a BUX index pedig új történelmi csúcson van, miután minden fontosabb részvényünk emelkedik. A forint viszont inkább a gyengülő pályán halad tovább, a kamatdöntés sem változtatott ezen. Több hónapos csúcson a réz, biztatóak az autóeladások, itt az új Binance kártya.
Részvény / Deviza / Áru Szappanopera az AI-szektorban, négymilliárd dolláros bünti a kriptókirálynak 
Eidenpenz József | 2023. november 22. 11:59
A tőzsdéken nyugalmas napokra van kilátás az amerikai ünnepek miatt, Budapesten a Richter húzza az indexet. A forint némileg gyengült, amit elsősorban a dollár erejével magyaráznak. Csiki-csuki folyik az AI-szektor élén, hatalmas büntetést róttak a világ legnagyobb kriptótőzsdéjére.
Részvény / Deviza / Áru Leminősítették a Molt, hírbe hozták az OTP-t 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 26. 12:10
Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülhet a forint a keddi döntés után, tovább rángatják a gázárat 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 29. 13:28
Ma is jó a részvénypiacok hangulata, miközben fontos amerikai és európai makroadatokra várnak. Itthon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éppen a kamatáról dönt, a forint pedig erősödéssel várja. Minden egyes befektetőre, aki helyesen jósolja meg a rövid távú mozgásokat, 99 másik jut, aki téved?
Makro / Külgazdaság Mindenkit meglepett Kína legújabb húzása 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 15. 08:57
Nem erre számítottak a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Meglepően stabil a forint, csúnya inflációs adat érkezett 
Eidenpenz József | 2023. május 24. 12:00
Az európai tőzsdék csúnya esésbe kezdtek, miután az amerikai adósságplafonról sem sikerült megegyezni, és a brit infláció is lényegesen magasabb lett a vártnál. A BUX azonban még tartja magát, szerény pluszban van, jót tehetett neki a kamatcsökkentési ciklus megkezdése. A forint átmeneti ingadozás után az erősödés útjára lépett. Mi a PMÁP kockázata?
Részvény / Deviza / Áru 371 alatt az euró, jól sikerült az OTP jelentése 
Eidenpenz József | 2023. május 10. 12:03
Jó volt a fogadtatása az OTP gyorsjelentésének, az amerikai inflációs adat előtti óvatosság közepette azonban a részvény árfolyama alig változik. A forint kicsit erősödött a magyar inflációs adat hatására, sorozatos hazai kamatcsökkentésekre vár az egyik alapkezelő elemzője. Újabb kriptovalutatőzsde ment csődbe az Egyesült Államokban, de a globális üzletága még megmaradt.
Részvény / Deviza / Áru Nem szereti a forint a meglepetéseket, trónfosztás a Volkswagennél 
Eidenpenz József | 2023. április 26. 12:13
A tegnapi nagy esés után ma korrekció indulhat az amerikai részvénypiacon, de Európában még esnek az indexek. Szépen tartja magát viszont a BUX és erősödött a forint is. Az MNB nagyon óvatosan bánik majd a további kamatcsökkentésekkel – mondják elemzők. Letaszították trónjáról a Volkswagent, bankválságban erősödik a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Holnap lehet igazán izgalmas a forint piaca, zuhan a használt Teslák ára 
Eidenpenz József | 2023. április 24. 12:29
A forint a reggeli gyengülés után magához tért, alig magasabb a péntek estinél az euró ára. A holnapi nap még izgalmasabb lehet, az MNB kamatdöntő ülése sok mindent elárulhat. Az elnök egyszámjegyű inflációt emleget, de a piac nem hisz neki. Sorban kapja az ütéseket az elektromos autók királya.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz 
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni? 
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Makro / Külgazdaság Újabb rendkívüli kamatvágást jelentettek be a britek 
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 17:47
Kamatvágást jelentett be a Bank of England, amely egyúttal arról is határozott, hogy jelentősen növelik kötvényvásárlási programjukat. Az ok természetesen a koronavírus miatti gazdasági problémák kezelése.
Részvény / Deviza / Áru Még több zuhanás és rémület – a kamatcsökkentés csak olaj volt a tűzre 
Eidenpenz József | 2020. március 16. 11:24
A kamatszinttel önmagában úgy látszik, nem sikerül kezelni a vírusválságot, a Fed rendkívüli vágása csak tovább erősítette a tőzsdei árfolyamok mélyrepülését. A magyar részvények is nagyjából az európai átlagot követik, de a forint csak kicsit gyengül, alapvetően jól tartja magát. Megint zuhan az olaj, az ezüst, és még az arany sem igazán remekel.
Részvény / Deviza / Áru Hihetetlen összegű mentőövet dobnak a gazdaságnak 
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 05:16
Újabb rendkívüli kamatcsökkentést hajtott végre az amerikai jegybank, ezzel párhuzamosan óriási kötvényvásárlási programot is bejelentettek. A lépés hatását fokozhatja, hogy ezzel párhuzamosan a világ vezető jegybankjai összehangolt akció keretében pumpának olcsó hiteleket a piacra.
Makro / Külgazdaság A rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedéseket hoznak a gazdaságban is 
Privátbankár.hu | 2020. március 11. 18:01
A politikusok és a gazdasági szakértők sem látnak tisztán egyelőre a koronavírus okozta károk kapcsán. Ugyanakkor a napról-napra aggasztóbb egészségügyi helyzettel párhuzamosan a gazdasági előrejelzések is mind borúsabbak. Nem véletlen, hogy egyre több országban történnek konkrét lépések, amelyektől a károk enyhítését várják.
Részvény / Deviza / Áru A hét videója: a zuhanás ellen a csodafegyver sem volt elég 
Király Béla | 2020. március 6. 19:54
A tőzsdei zuhanás csupán lassítani tudta az amerika jegybank, amely hét közben váratlanul kamatot csökkentett. A csodafegyvernek gondolt rendkívüli kamatvágás viszont a szándékával szemben nem nyugtatta meg a befektetőket, sokkal inkább bizonytalanságot hozott. Egyelőre nem látni, hogy mi állíthatja meg a tőzsdéken az esést.
Részvény / Deviza / Áru Megnyitották a pénzcsapot, de nem biztos, hogy ez segít 
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 14:40
Kedden eldördült a startpisztoly, a jegybankok elkezdték a gazdaságmentő akcióikat, előbb az ausztrál jegybank vágott kamatot, kedden délután az amerikai Fed is csökkentett. A pénzesőtől azt várják a gazdasági vezetők, hogy megnyugtatja a piaci szereplőket, sokak szerint ugyanis most a pszichikai hatások a legveszélyesebbek. Ugyanakkor a kétkedők is hallatják a hangjukat, szerintük ugyanis a kamatcsökkentés hatástalan a mostani helyzetben.
Részvény / Deviza / Áru Mentőövet dobtak a piacoknak, de továbbra is csapkodás van 
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 11:47
Kedden a piacokat meglepve agresszív kamatvágást hajtott végre az amerikai jegybank. A piaci szereplőket a lépés inkább összezavarta, mint megnyugtatta. A befektetők nem igazán tudták eldönteni, hogy a lépés segít vagy azt jelzi, hogy nagyon nagy a baj.
Részvény / Deviza / Áru Vészhelyzet van, lépett a Fed, idegesek maradtak a tőzsdék 
Eidenpenz József | 2020. március 3. 18:59
A Fed előrehozta két hét múlva esedékes kamatdöntését, és jelentősen, 0,5 százalékponttal csökkentette az irányadó kamatot. Az ideiglenesen javította ugyan a tőzsdék hangulatát, de ez nem tartott sokáig, az amerikai indexek már mínuszban vannak. Gyengült a dollár, erősödött a forint, szárnyalnak a nemesfémek és az amerikai kötvények.
Részvény / Deviza / Áru Bréking - rendkívüli kamatcsökkentés 
Privátbankár.hu | 2020. március 3. 16:26
Az amerikai jegybank váratlanul nagy mértékben, 50 bázisponttal kamatot csökkentett. Hasonló lépésre csak később várt a piac, bár az utóbbi napokban már megjelentek olyan vélwemények, hogy előbb is sor kerülhet rá.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki maradjon otthon? A könnyű pénz ígérete hajtja a tőzsdét 
Eidenpenz József | 2020. március 3. 11:38
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Dübörögnek a tőzsdék hétfőn és kedden is a múlt heti zuhanás után. Ennek fő oka, hogy a világ nagy jegybankjai sorban helyezik kilátásba a kamatcsökkentést vagy egyéb könnyítéseket a gazdaság megsegítésére. A BUX is szépen emelkedik ma, az OTP-vel az élen. A forint stabil, 337 közelében az euró.
Részvény / Deviza / Áru Van-e még feljebb a tőzsdei rekordév után? 
Csabai Károly | 2020. január 2. 11:00
Ez a 2020-as év fő kérdése a tőkepiacokon befektetők számára. Hiába riogatnak ugyanis elemzők és szakértők immár évek óta kitartóan az elkerülhetetlen negatív korrekcióval, a részvényárfolyamok csak egyre feljebb mennek. A 2019-es évben például a tőzsdék újabb és újabb történelmi csúcsokat állítottak fel.
Makro / Külgazdaság Jön az újabb indiai kamatcsökkentés? 
Privátbankár.hu | 2019. december 1. 13:41
Ezt idézheti elő, hogy hat és fél éves mélypontra lassult az indiai gazdaság növekedése a szeptember végével zárult három hónapban.
Részvény / Deviza / Áru Futószalagon jöttek a jó hírek 
Király Béla | 2019. október 31. 11:55
Kamatot csökkentett a Fed, és számos nagyvállalat remek eredménnyel rukkolt ki. A tőzsdéken úgy tűnik minden körülmény adott, hogy a rekordszintről még tovább lépjenek felfele az indexek. Ettől függetlenül mindig jöhetnek váratlan meglepetések.
Részvény / Deviza / Áru Mit ad nekünk “Draghi nagy csomagja”? Elveheti-e Merkel? 
Eidenpenz József | 2019. szeptember 12. 19:11
Az EKB lépett, kicsit talán a várakozásoktól elmaradó mértékben. A piacok reakciója nemcsak ezért visszafogott, sokan kételkednek abban, hogy még mínuszosabb kamatokkal és újabb kötvényvásárlási programmal lendíteni lehet a gazdaságon. A végszót Angela Merkel mondhatja ki a növekedésről.
Részvény / Deviza / Áru Már megint jó hírnek számít a pocsék adat 
Eidenpenz József | 2019. szeptember 6. 18:25
A jegybankok körül forog a nap a tőzsdéken pénteken, de egyes makroadatok is izgalmasak. Az amerikai foglalkoztatás rosszabb lett a várnál, ami alacsonyabb kamatot hozhat, ennek örülnek a tőzsdék. Hasonlóan rossz hír után emelkednek az európai indexek is.
Részvény / Deviza / Áru Meghajolt a Fed Trump elnök előtt, és kamatot csökkentett 
Privátbankár.hu | 2019. július 31. 20:21
Legalábbis ez a látszat, miután Trump tegnap is csökkentést követelt. A Fed teljesítette az elvárásokat és negyed százalékponttal csökkentette az irányadó kamatot. A piacok reakciója egyelőre visszafogott, a részvényindexek alig mozdulnak. Vélhetően további kommentárokra várnak.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, most éppen miért kell izgulni a tőzsdéken 
Privátbankár.hu | 2019. július 22. 10:56
Továbbra is visszafogott optimizmus jellemzi a befektetőket. A jókedv viszont némileg mérséklődött miután az amerikai kamatvágás ugyan egyre biztosabb, ám annak mértéke elmaradhat a piacon várt mértéktől.
Makro / Külgazdaság Matolcsy elárulta, mennyit spórolt az állam a kamatcsökkentéssel  
Privátbankár.hu | 2018. október 9. 12:36
A jegybank elnökét az Országgyűlés Gazdasági bizottsága hallgatta meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG