6p

Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.

Az amerikai indexek kedden még pluszban tudtak zárni, szerdán viszont érezhető mínuszba süllyedtek a határidős mutatók. Európában nem egyértelmű a kép, Frankfurtban 0,2 százalékos emelkedés van, Párizsban stagnálás, Londonban pedig fél százalék feletti esés. A figyelem az amerikai makroadatokra irányul, különösen a januári “személyi fogyasztási kiadások árindexének” (PCE) csütörtöki közzétételére, amely az infláció egyik legfontosabb mérőszáma.

Eddig főleg a mesterséges intelligencia alkalmazása iránti nagy lelkesedés hajtotta a tőzsdei ralit, ami rekordszintre emelte az S&P 500-at és más indexeket. A vállalati eredmények szezonjának lecsengésével azonban a figyelem ismét a gazdasági adatokra és az amerikai kamatok alakulására irányul – írja a világsajtó.

Az euró/forint árfolyam egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,3, az OTP 0,4, a Mol 0,5 százalékkal emelkedik. A Richter 0,2, százalékkal megy fel, a Telekom stagnál. A Richter csütörtökön hajnalban teszi közzé a negyedik negyedéves eredményét.

Magasabb szintre lökte az eurót az MNB

Az euró szerdán 391,30 forint, és volt 391,50 is, de egyértelműen az MNB csütörtök kora délutáni kamatdöntésekor kezdődött gyengülni a forint. A bankok bankja száz bázispontos kamatcsökkentést lépett (az alapkamat így 9,0 százalék), ami nem nagy meglepetés, de pontenciális forintgyengítő tényező. Az elemzők vagy ennyire, vagy 75 bázispontra számítottak.

Árfolyamok és grafikonok

Nem változott a jegybanki közlemény fő üzenete, az elemzők továbbra is 6-7 százalék közötti kamatszintet várnak az első félév végére – írja az Equilor Befektetési Zrt. A száz bázispontos kamatvágás hatására az euró/forint fontos ellenállási zóna fölé emelkedett, amely az elmúlt hetekben 389-390 között rendre visszafordította az emelkedést.

Még kérdéses, hogy az ellenállás áttörése szignifikáns-e, de amennyiben az lesz, a következő fontosabb szint 395-nél adódhat.

Csak átmenetileg gyorsított a jegybank

Meghatározó lesz a márciusi inflációs jelentés, amelynek alapján a jegybank iránymutatást adhat majd a kamatcsökkentések folytatását illetően. A második negyedévtől

a dezinfláció kifulladása és az áremelkedés beragadása,

valamint a világ vezető jegybankjainak változó kamatpályája masszívan lassíthatja a hazai kamatcsökkentések ütemét is – véli az Erste bank elemzője, Nagy János.

A külpiacoktól függ most a forint ereje?

A lazább monetáris politikához új kihívások társulhatnak, tartós enyhülést a külső környezet javulása hozhat – emelte ki a kamatdöntés kapcsán Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Nagy kérdés, hogy a forint is egy gyengébb pályára áll-e. A monetáris politikai intézkedések egyelőre nem támogatóak az erősebb forint szempontjából.

Így egyre inkább a külső hatások fogják meghatározni a hazai eszközök kockázati felárát a szakember szerint.

Elég volt a gázzal spórolásból?

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy a téli hónapokban továbbra is 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást a 2017-2022 márciusi időszak átlagához képest. Vagyis nem további csökkentést javasol, hanem az eddigi szint fenntartását – írja az Erste Befektetési Zrt.  Sőt, mivel az EU gázfelhasználása ennél nagyobb mértékben, 18 százalékkal csökkent, így akár még egy enyhe felhasználás-növekedés is beleférne.

Éppen ezért nem érezzük igazán effektívnek, vagy jelentősnek a bizottság javaslatát teszi hozzá a brókercég.

Mennyi lesz a tőzsdeindex?

A Barclays befektetési bank megemelte az S&P 500 amerikai tőzsdeindex 2024-es célárát, mivel az amerikai gazdaság továbbra is dacol az olyan ellenszelekkel, mint a magas kamatlábak – írta a Reuters. Most már úgy látja, hogy az S&P 500 idén eléri az 5300-as szintet, szemben a korábbi, 4800 pontos becslésével. Az új célérték a közelmúltban kidolgozott új értékelési keretrendszerén alapul.

Ez tükrözi azt a véleményünket is, hogy az infláció tovább normalizálódik, miközben a gazdaság viszonylag rugalmas marad, és a Big Tech továbbra is vezető szerepet tölt be magyarázta a cég.

A bank úgy véli, hogy a “Big Tech” (a nagy technológiai cégek) kivételes helyzete indokolja ezek árfolyamfelárát. Az S&P 500 többi része, a tech-cégek nélküli vállalatcsoport viszont nagyjából a reális értékén forog.

  • Ha a Big Tech további pozitív meglepetéseket okoz, mint eddig, akkor az S&P 500 6050 pontig is felszaladhat.
  • Ha viszont ezek a cégek elmaradnak a felfokozott várakozásoktól, az index 4500-ig eshet.

A Goldman Sachs hasonló elemzéséről lásd:

A bitcon 59 ezer, az ether 3300

Újabb nap, újabb két év körüli rekordok – a bitcoin 59 500, az ether 3350 dollár felett forog szerda délelőtt. Egy hét alatt mindkettő 16 százalékot ment, egy év alatt pedig a bitcoin két és félszeresére, az ether kétszeresére ugrott.

A bitcoin és az ether a 2022 végi mélypontok óta. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether a 2022 végi mélypontok óta. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az emelkedés okai sokrétűek, de amiről már többször beszámoltunk, mostanában szinte minden napra jutnak jó hírek. Az egyik legutóbbi, hogy a januárban engedélyezett spot bitcoin ETF-ek már 300 ezer darab bitcoint halmoztak fel, ami a jelenlegi árfolyamon 17,85 milliárd dollár.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kihívót kap a Coinbase

Az intézményi befektetők és hagyományos pénzügyi csoportok is elkezdtek tülekedni, hogy jó pozíciókat építsenek ki a kriptovaluta-piacon, de a kriptós szektor szereplői között is éles a verseny.

A Kraken nevű közepes nagyságú amerikai kriptotőzsde például most intézményi szolgáltatás indítását jelentette be. Célja a Coinbase letétkezelési üzletágával versenyezni.

Átalakította rendszerét a Binance

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance – amely nemrég magyarította szolgáltatásait – újabb átalakításokat jelentett be. Változik a kereskedési szoftver felhasználói felülete. Állításuk szerint az újítások leegyszerűsítik az interakciókat, átláthatóbbá teszik a piaci információkat, trendeket, és “általában is javítják a felület használhatóságát”.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17065 17440 +2,11% 0 0 5 891 478 025 HUF 2024-04-23 17:11:28
MOL 2940 2940 2990 -1,34% 0 0 1 908 682 268 HUF 2024-04-23 17:13:27
MTELEKOM 940 935 944 +0,21% 0 0 600 409 757 HUF 2024-04-23 17:06:51
RICHTER 8960 8635 9025 +3,58% 0 0 2 291 045 060 HUF 2024-04-23 17:14:46
OPUS 400 395 404 0,00% 0 0 79 143 984 HUF 2024-04-23 17:07:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG