7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ezúttal lefelé tartanak az európai tőzsdeindexek, de a BUX kissé szembe tud menni az árral, és tovább emelkedik. A forint erősödése is tart, már csak 389 forintot kell adni egy euróért. Esnek a fémek és a földgáz. Folytatódik a GameStop részvény őrült tánca. Kriptovaluta-tőzsdét vett a Robinhood kereskedési platform, nem kell kedvenc érméjükért aggódniuk a Binance magyar felhasználóinak.

Pénteken mínuszban vannak az európai tőzsdék, a német index 0,7, a francia és a brit 0,6 százalékkal csökken. Pedig az Egyesült Államokban csütörtök este csak nagyon szerény esést lehetett látni, sőt az ipari részvények Dow Jones indexe pluszban tudott végezni. Ma az amerikai határidős indexek nulla körül billegnek, nem véletlenül.

Kivárás látható, mert a piacot foglalkoztató legfontosabb kérdés a mai amerikai munkerőpiaci adat a a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számáról (NFP). Ezen kívül az Nvidia csipgyártó és a GameStop úgynevezett mém-részvényre figyelnek leginkább.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csúcsokkal kacérkodik a BUX

Hajszálnyira mozog történelmi csúcsától a BUX index, a mutató megközelítette ugyan a nap elején a 70 ezer pontot, de nem érte el. Innét egy kicsit lefelé csorgott, jelenleg körülbelül egy ezrelékkel van a csütörtök esti érték fölött, 69 700 pont körül jár. Az OTP és a Richter egy-egy ezrelékkel csökken, a Mol viszont 0,3, a Magyar Telekom 1,0 százalékkal drágul. Az ANY Nyomda 3,5 százalékos esésével a vesztesek élvonalába tartozik, a Zwack 2,5 százalékkal javítani tud.

Tovább erősödött a forint

Az euró/forint árfolyam a tegnapi nagy süllyedés után ma tovább csökkent, mintegy 50 fillérrel lejjebb, 389 forint körül billeg az euró. Nagyjából ez volt eddig a napi minimuma is.

Az arany és az ezüst a tegnapi drágulás után másfél-két százalékkal süllyed, az olaj stagnál, az európai földgáz pedig 1,2 százalékkal olcsóbb lett. Az ipari fémek is visszábbhúzódtak. A réz két százalékkal, a nikkel egy százalékkal, az alumínium fél százalék körüli mértékben esik

Árfolyamok és grafikonok

Meglépte az EKB

Kamatot vágott az EKB, a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 3,75 százalékra csökkentette az irányadó rátát. A döntés utáni sajtótájékoztatón Christine Lagarde kifejtette, hogy a bank nem kötelezi el magát előre meghatározott kamatpálya mellett, de utalt a további csökkentésekre. Véleménye szerint ugyanis a jelenlegi kamatszint nagyon messze van a semleges kamatszinttől.

Számos befolyásos döntéshozó már a jövő havi szünet mellett érvelt – írta az Equilor Befektetési Zrt. Jelenleg a piaci szereplők a következő kamatvágást szeptember 12-ére várják, az egész évre pedig még plusz átlagosan 40 bázispontos vágást becsülnek.

Mi mozgatja a forintot?

Csütörtökön a globális piacokon bekövetkező éles irányváltások megmozgatták a hazai fizetőeszközt is. Ezzel együtt a kereskedés végére folytatódott a korrekció és a kurzus bekúszott 390 alá. Bejelentették a Budapest Airport régóta húzódó megvételét. Hétfőn a májusi inflációs adatokra figyel majd a piac – írta az Erste Befektetési Zrt.

A dollár gyengülése segíthetne a forintnak, de az 50 napos mozgóátlagtól nem tud szabadulni a devizapár, így innen akár újból fordulhat is az árfolyam – írta a K&H Értékpapír. Itthonról nem érkeztek erős makroadatok az utóbbi időben, de az EKB kamatvágás javíthatja valamelyest a magyar deviza helyzetét, bár meglepetést nem okozott ezzel a jegybank.

Még mindig tart a tél az iparban?

Áprilisi ipari termelési adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal, a termelés volumene éves szinten 2,4 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték elmaradt az elemzői konszenzustól – írta az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János. A termelés az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal volt kisebb, mint 2023 azonos időszakában.

Ha kicsit távolabbról tekintünk az adatokra, akkor a hazai ipar kibocsátása lényegében 2022 közepe óta enyhén csökken tette hozzá.

A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen borúsak, a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak. Középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések viszont a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik a jövő évtől kezdve.

A világ legnagyobb ezüsttermelője születik?

A First Majestic egy Mexikóban és az USA-ban termelő ezüst- és aranybányászati társaság, amely a világ legnagyobb ezüsttermelője szeretne lenni – írja az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzõje, Pletser Tamás. A vállalat nyereségének fő hajtóereje a magasabb arany és ezüst árfolyam, a költségek szinten tartása, illetve a kitermelt készletek pótlása.

A társaság jó minőségű mexikói ezüst- és aranybányákkal rendelkezik, a legutóbbi fejlesztést, a nevadai Jarritt Canyon projektet azonban a költségek elszállása miatt le kellett tavaly állítani. De a megváltozott körülmények miatt tervben van az újraindulás. A fő kockázat az ezüst és arany árak alakulása, a költségek növekedése, illetve a Jarritt Canyon sorsa.

Folytatódik a GameStop őrült tánca

A “Roaring Kitty” nicknevű befektető, valódi nevén Keith Gill, aki pár éve bejegyzéseivel a mémrészvény-őrületet elindította, nemrég újra aktivizálta magát. Egyetlen rövid közösségimédia-bejegyzés elég volt, hogy a GameStop-részvények pár nap alatt közel kétszerezzék árfolyamukat, tíz dollár közeléből húsz dollár közelébe.

A Gamestop részvénye. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Gamestop részvénye. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az ugrálás tovább tart, most bejelentette, hogy a Youtube-on is újra aktív lesz, “visszatér”, és szerepelni fog péntek délután. Erre a részvény újabb 47,5 százalékkal száguldott, immár 46,55 dollárra.

A GameStop-sztori úgy kezdődött, hogy Keith Gill a Redditen arról írt, a GameStop-nál túl sok a short pozíció, amit intézményi befektetők, hedge fund-ok vettek fel. Sok kisbefektető vásárolni kezdett, ezzel az ár nagyot emelkedett, ami pozícióik kényszerű lezárására kényszerítette a ‘shortosok” nagy részét – újabb vételekkel. Ez pedig sokáig még tovább hajtotta az árat.

Kriptotőzsdét vett a Robinhood

A Robinhood online kereskedési rendszer megveszi a Bitstamp kriptotőzsdét, nagyjából 200 millió dollárért. A 2011-ben alapított (tehát a legrégebbiek közé tartozó) és világszerte 50 aktív engedéllyel és regisztrációval rendelkező Bitstamp felvásárlása a Robinhoodot közvetlen versenybe hozza az olyan iparági óriásokkal, mint a Binance és a Coinbase – írta az Equilor Befektetési Zrt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Bitstamp-on legalább 85 eszközzel lehet kereskedni. A tranzakció várhatóan 2025 első felében fog lezárulni. A Robinhood árfolyama 6,49 százalékot ugrott a csütörtöki rendes kereskedésben.

Nem törli a stabilérméket a Binance

A Binance levélben értesítette magyar felhasználóit, hogy “tisztázza a június 30-án hatályba lépő új MiCA stablecoin szabályokat”. (A stabilérmék – “stablecoins” – valamilyen más eszköz, például a dollár árfolyamát szorosan követő kriptovaluták.) Ettől az időponttól kezdve ugyanis az EGT-ben a stabilérméket szabályozzák, és bizonyos meglévő sorozatok nem feltétlenül tartoznak a szabályozott kategóriába.

Ezek a stablecoinok, beleértve az USDT-t és másokat, továbbra is elérhetőek lesznek kereskedésre, befizetésre és kifizetésre, valamint a tárcádban, a szokásos módon írják.

A Binance nem fogja törölni ezeket a stabilcoinokat a tőzsdéről, csak bizonyos termékeknél fogják korlátozni az elérhetőségüket, de ott is alternatívákat fognak javasolni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17275 17275 17590 -1,45% 0 0 5 520 210 450 HUF 2024-06-14 17:06:12
MOL 2822 2806 2858 -0,49% 0 0 1 679 017 558 HUF 2024-06-14 17:06:55
MTELEKOM 1030 1018 1044 0,00% 0 0 519 425 746 HUF 2024-06-14 17:12:52
RICHTER 9300 9255 9380 -0,11% 0 0 1 154 507 475 HUF 2024-06-14 17:05:20
OPUS 428 420 430 -0,12% 0 0 366 338 143 HUF 2024-06-14 17:10:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG