5p

A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.

Szerény optimizmus látható az európai tőzsdéken, az indexek többsége 2-4 ezrelékkel emelkedik kedden. Hasonlóan viselkednek az amerikai határidős indexek is kedden. A részvénypiacokon inkább visszafogott kereskedésre van esély a napokban, mivel egyrészt csonka hét van, másrészt a Fed által is preferált fontos inflációs mutató érkezik a hét vége felé.

A brit parlamentben Rishi Sunak miniszterelnököt faggatják a gazdaságról, és megszólal majd Philip Lane, az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza. Hétfőn a részvényeket visszahúzhatta, hogy Európában súlyos bírságokat kaphatnak egyes amerikai tech-óriások, az Apple, a Google és a Meta. Az USA-ban pedig éppen a túl nagyra nőtt gigászok feldarabolásának lehetőségétől folyik a vita. A Boeing árfolyamának jót tett a csúcsmenedzser távozásának bejelentése.

A német (DAX), a francia (CAC) és a brit (FTSE) indexek egy éve. Csúcsról csúcsra. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A német (DAX), a francia (CAC) és a brit (FTSE) indexek egy éve. Csúcsról csúcsra. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Épphogy pluszban a BUX index

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal megy fel, ismét a Richter a felülteljesítő 0,7 százalékos emelkedésével. (A bejelentett magas osztalék tehetett jót a papírnak.) Az OTP 0,3, a Telekom 0,2 százalékkal süllyed, a Mol 0,2 százalékkal feljebb ment.

Az euró/forint 397,10-nél kezdett reggel, most 396,30, ami mintegy 70 fillérrel alacsonyabb az előző napi értéknél. Az olaj ára 0,3, az európai földgázé 2,4 százalékkal esett eddig.

Jön az újabb magyar kamatcsökkentés

Ma, kedden kora délután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzéteszi márciusi kamatdöntését, ami megmozgathatja a forintot. Nagy a bizonytalanság, az elemzők véleménye megoszlik, hogy az eddigi havi 100 bázispontos kamatcsökkentési ütem hogyan változik. A legtöbben most 75 bázispontos csökkentést várnak.

Ha tartaná az MNB a 100 bázispontos ütemet, az valószínűleg negatív meglepetés lenne. Legalábbis a forint árfolyamára nézve írta az Erste Befektetési Zrt.

A következő, áprilisi ülésen 75 vagy 50 bázispont lesz a vágás, majd két 50 bázispontos lépés jöhet. Ezzel fogunk megérkezni a 6,5 vagy 6,75 százalékos alapkamathoz, amely “remélhetőleg elég lesz” ahhoz, hogy “valamiféle stabilitást adjon a forintnak és fékezze az árak romlásának ütemét”. Ehhez azonban az is kell, hogy az infláció alacsony szinten legyen a következő hónapokban – fejtette ki a brókercég.

Árfolyamok és grafikonok

Ezért ment új csúcsra a DAX?

Fabio Panetta olasz jegybankelnök kamatcsökkentést helyezett kilátásba, szerinte az EKB egyre inkább az első mérséklés irányába halad. Az infláció alakulása ezt lehetővé teszi – mondta az EKB Kormányzótanácsának tagja hétfőn egy rendezvényen. Az európai tőzsdeindexek nagyjából ekkor kezdtek mínuszból pluszba lendülni.

A pénzpiaci árazások alapján jelenleg 74 százalékos a valószínűsége annak, hogy az euró jegybank a június 6-i kamatdöntő ülésén kamatot fog csökkenteni. Az április 11-i kamatdöntő ülésre ez a becslések szerint csak 19 százalék.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Igazságot a bitcoinnak!

Az EKB bitcoinnal kapcsolatos kritikái felszínesek és messze túlzóak Szabó Dávid, a CryptoPosition Investment Fund menedzsere szerint. A jegybank blogbejegyzéséből az olvasható ki, hogy a bitcoin valójában totálisan értéktelen. Az se számít, hogy a korábbi csúcsát ostromolja.

Csak a bitcoin lobby machinációja az egész. Még befektetésnek sem alkalmas. A fair ára zéró.

Az EKB három fő érvét Szabó tételesen cáfolja az Alapblogon:

  • A bitcoin ára pusztán manipuláció eredménye. – Nem valószínű, hogy az ezermilliárd dollár feletti bitcoinpiaci kapitalizáció összejött volna puszta ármanipulációval. Ezzel szemben az elmúlt másfél évtizedben az államkötvények árát a jegybankok mesterségesen pumpálták fel.
  • Terrorizmust, bűnözést, pénzmosást finanszíroznak vele. – A hagyományos csatornákon történő pénzmosást a globális GDP 2-5 százalékára szokták becsülni. Ezzel szemben a 23,8 milliárd dollárra becsült kriptós pénzmosási tranzakció az összes forgalom mindössze 0,25 százaléka.
  • A hatóságok a bitcoint tévesen ítélték meg és rosszul kezelték, nem szabályozták elég szigorúan. Lehetséges. De mi van, hogyha nem csak ebben tévednek? Ha például a monetáris politikában is? Ki véd meg engem az ECB tévedéseitől? Éppen a bitcoin.

Itt a húsvéti kakaóválság

Alaposan megugrott a kakaó ára alig néhány nappal húsvét előtt, egyetlen nap alatt több mint 700 dollárt drágult tonnánként, és először lépte át a 9000 dolláros határt.  A piacot ellátási válság sújtja, és a csokoládégyártók küzdenek a nyersanyagért – írja a Bloomberg.

A kakaó árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A kakaó árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A New York-i határidős jegyzések már a negyedik egymást követő napon emelkedtek, és a világ második legnagyobb termelőjének, Ghánának a finanszírozási problémáiról szóló híreket követően csak tovább száguldottak. Az ország elveszíti a hozzáférést egy kulcsfontosságú finanszírozási eszközhöz, mivel a kakaótermés válsága miatt nincs elég exportáruja. A Ghánai Kakaótanács, a Cocobod nevű hatóság rendszeresen külföldi finanszírozásra támaszkodik, hogy kifizethesse a kakaótermelőket.

Az igazi sztori a háború?

A geopolitikai konfliktusok egyre jobban felfelé hajtják a védelmi részvények árfolyamát – írja az N-Tv.de. A kereskedők szerint ennél meggyőzőbb sztori jelenleg aligha létezik a piacon. A geopolitikai konfliktusok a jövőben valószínűleg fokozódni fognak, és ezzel együtt a védelmi kiadások növelésének szükségessége is.

A Hensoldt különösen erős, 8,7 százalékkal ment fel hétfőn és további 3,6 százalékkal kedden. A Rheinmetall hétfőn 3,6 százalékkal, kedden 2,2-vel. A szintén német Renk, a milánói Leonardo és a párizsi Thales is felfelé tartanak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG