5p

A tőzsdéken ma nyugalom várható az amerikai szünnap miatt, a BUX indexnek azonban telik egy kis pluszra a Mol és a Telekom miatt. A brókercégek még fél százalékos, alkalmi kamatcsökkentésre számítanak az idén itthon, miközben az MNB árgus szemekkel figyelheti a forintot. El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint, és hány cég fogadja el Magyarországon.

Az európai tőzsdeindexek szerdán enyhe mínuszban vannak, a német mutató 0,1, a francia 0,5, a brit 0,1 százalékkal ment lejjebb. Az amerikai határidős indexek ugyan minimális pluszban vannak, de ez most keveset jelent, mert ott ma nemzeti ünnep miatt zárva lesznek a tőzsdék. Így a szokásosnál kisebb aktivitás várható másutt is.

A nap legfontosabb témái közé tartozik a kedvező brit inflációs adat, amely három év óta először elérte a jegybank két százalékos célszintjét. Az amerikai kamatszintről megnyilatkozó Fed vezetőkre is figyeltek, a francia politikai helyzet és ezzel összefüggésben a francia államkötvények árfolyama, hozama is fókuszban van.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Megnyugodott a forint, de csak egy délutánra

Budapesten a BUX index enyhe pluszban tartózkodott a délelőtt folyamán, mostanáig 0,1 százalék körül javít. A Mol 0,4 százalékos emelkedése és a Magyar Telekom 3,3 százalékos ugrása húzza felfelé, miközben az OTP 0,2, a Richter 0,8 és az Opus 1,9 százalékkal esik.

Az euró 395,80 fillér, ez újabb gyengülést jelent, hiszen ezzel 1,4 forinttal van a kedd esti érték fölött, de volt 396,50 is. Pedig a vártnak megfelelő keddi hazai kamatdöntés után egy ideig megnyugodott és erősödött a forint, hiszen csak 25 bázisponttal, hét százalékra csökkentették az alapkamatot. (Néhány elemző 50 bázispontos vágást várt, de a többség 25-öt.)

Árfolyamok és grafikonok

A kőolaj és a földgáz árfolyama kismértékben süllyed.

Új szakasz nyílik a monetáris politikában

Az MNB közölte, hogy júliustól “érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre” az alapkamat csökkentésére – írja az Equilor Befektetési Zrt. A közlemény néhány része változott, a nagy jegybankok várható kamatpolitikáját is kiemelték, és az utolsó mondatból kikerült az alapkamat további mérséklése.

Az Equilor előrejelzése 6,5 százalékos kamatszint az év végére, két, egyenként 25 bázispontos kamatvágás jöhet még idén.

Közölték a friss inflációs jelentés keretszámait, a korábbi 3,5-5,0 százalék helyett 3,0-4,5 százalékos inflációt vár erre az évre az MNB. (Jövőre és 2026-ban 2,5-3,5 százalékost, ezek nem változtak.)

A forint miatt lassíthatott az MNB

A korábbiaknál kisebb ütemű, óvatosabb lépés mellett döntött a jegybank a 25 bázispontos kamatcsökkentéssel – írja Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A legfőbb tényező a forint utóbbi hetekben látott nagymértékű gyengülése lehetett, hiszen az utóbbi egy hónapban a nemzetközi és a magyar inflációs folyamatok is a vártnál kicsivel jobban alakultak. Ráadásul több nagyobb fejlett piaci (svájci, kanadai, legutóbb az európai) jegybank is a kamatcsökkentés útjára lépett.

Alkalmi kamatcsökkentések várhatók

Az MNB-döntés nem okozott meglepetést az Erste Bank szerint sem, “megfelelt a konszenzusnak”. A kommunikáció alapján az MNB nem zárta le élesen a kamatvágási ciklust – de a szűk mozgástér és az új szakasz kijelölése összességében jelzi, hogy csak minimális, alkalmi kamatcsökkentések várhatók az év hátralévő részében. A bank két 25 bázispontos csökkentést prognosztizál az év végéig, így az alapkamat 6,50 körül alakulhat majd.

Átvette a vezetést asz Nvidia

Az Nvidia ralija folytatódott, és a cég megszerezte a világ legértékesebb vállalata címet. A félvezetőóriás részvénye 3,5 százalékkal emelkedett kedden (135,58 dolláron zárt), amivel piaci értéke mintegy 3,3 billió dollárra nőtt. Ezzel megelőzte a Microsoft és az Apple értékét is.

Lehetne kriptóval fizetni, ha

Egyre gyakrabban fizetünk kriptóval, és egyre többet tudunk róla – állítja a Binance kriptotőzsde közleménye. Magyarországon is lehet több boltban, szolgáltató helyen kriptovalutával fizetni, illetve kriptovalutát ATM-ből felvenni, 65 bitcoin-ATM van, ebből 36 Budapesten. Egy adatbázis szerint pedig csaknem száz olyan üzlet van Magyarországon, ahol már fizetőeszközként is elfogadnak kriptót, köztük könyvesbolt, méhészet, állateledelbolt, ékszerüzlet.

Egy friss Deloitte-felmérés szerint az elfogadóhelyek száma globálisan közel két év alatt 42 százalékkal emelkedett, ugyanis 2022 októberében még csak 7731 üzlet fogadott el kriptovalutákat, 2024  áprilisában már 10 952. (A kriptós fizetések és ATM-használat azonban részben egyes magas tranzakciós költségek, részben az adózási kötelezettség miatt nem mindenki számára jelentenek opciót ma Magyarországon – a szerk.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint

A Magyar Telekom és a T-Mobile tulajdonosa, a Deutsche Telekom blokklánc-csomópontok (kiszolgáló szerverek) eddigi működtetése mellett hamarosan bitcoint is fog bányászni – derül ki a The Block cikkéből. Ezt leányvállalatának, a T-Systems MMS-nek a Web3 infrastruktúráért felelős vezetője, Dirk Röder a prágai BTC-konferencián jelentette be.

A vállalat már több hálózat, köztük a Bitcoin, a Bitcoin Lightning és az Ethereum számára is üzemeltet csomópontokat. A Deutsche Telekom korábban a Polkadot, a Flow és a Celo blokkláncokkal kötött csomópont-üzemeltetési és befektetési partnerségi megállapodásokat, majd 2022-ben bejelentette, hogy támogatja az Ethereum rendszert is validátor-csomópontok üzemeltetésével. Partnerségei közé tartozik a Polygon csomópontjának üzemeltetése, valamint a Q és Chainlink blokklánchálózatok támogatása is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18290 18070 18290 +0,27% 0 0 3 809 562 315 HUF 2024-07-15 17:11:17
MOL 2888 2830 2888 +1,83% 0 0 732 426 004 HUF 2024-07-15 17:05:11
MTELEKOM 1090 1084 1108 -0,18% 0 0 359 662 630 HUF 2024-07-15 17:05:21
RICHTER 9745 9650 9760 +0,57% 0 0 763 879 170 HUF 2024-07-15 17:08:21
OPUS 441 435 443 -0,45% 0 0 80 631 810 HUF 2024-07-15 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Megint csúcsot döntött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Feléledt a hőségben a forint, lehet loholni a váltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:01
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a Trump-spekuláció, puskalövéstől száguldanak a kriptók
Eidenpenz József | 2024. július 15. 12:33
Pozitívan fogadták a pénz- és tőkepiacok, hogy a Donald Trump ellen elkövetett merénylet meghiúsult. Az amerikai részvényindexek határidős értékei jelentős pluszban vannak, valószínűleg részben emiatt erősödnek a kriptovaluták is. A forint is izmosodott, egyes nyersanyagok viszont a rossz kínai növekedési számok miatt lefelé tartanak. Felrobbant Donald Trump médiacége részvényének árfolyama. Vegyes alapokba és abszolút hozamú alapokba ment a tőke Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Hátulról kezd a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 06:40
Bár csekély mértékben, de mindkét fontos nemzetközi devizával szemben gyengült a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG