7p

A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.

Az európai tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, a német index 0,6, a francia 1,0, a brit 0,4 százalékkal süllyed. Pedig hétfőn este az amerikai tőzsdeindexek kisebb-nagyobb plusszal tudtak zárni, leginkább a technológiai részvények Nasdaq indexe ment fel, 0,7 százalékkal. (A legtöbb tőzsde nyitva volt pünkösdhétfőn.) Az amerikai határidős indexek kedden szintén mínuszban vannak, de csak minimális mértékben.

A német termelői árak a vártnál nagyobb mértékben csökkentek áprilisban, éves szinten 3,3 százalékkal, elsősorban az alacsonyabb energiaárak miatt, az elemzők 3,1 százalékra számítottak. Szerdán este esedékes az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyve, ami a legutóbbi kamatdöntés részleteit, a jegybank gazdasági becsléseit tartalmazza. Aznap teszik közzé az EU áprilisi újautó-eladásait is, emellett PMI-adatok érkeznek Európából és Amerikából – foglalta össze a K&H Értékpapír.

Február eleji szinten az euró. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Február eleji szinten az euró. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Erősödget a forint, megindult a Mol

A BUX index, dacolva a körülményekkel, 0,4 százalékos pluszban van. Elsősorban a Mol 1,4 százalékos drágulása hajtja. Az OTP és a Magyar Telekom 0,3-0,3 százalékkal megy fel, a Richter eközben 0,8 százalékkal esik. Vesztes a Duna House részvénye is, négy százalékos süllyedéssel, amely egyébként szerdától forog osztalékszelvény nélkül.

Az euró/forint 385,90, ami megegyezik a hétfő esti értékkel, de alacsonyabb, mint ami a múlt héten jellemző volt. A kőolaj ára az iráni elnök hétvégi halála nyomán hétfőn csak átmenetileg emelkedett, azután lefelé indult, ma is 0,9 százalékkal esik a Brent. Az európai földgáz ára alig változik.

Árfolyamok és grafikonok

Jön az MNB kamatdöntése

Kedd kora délután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) dönt a kamatokról, ami a forint árfolyamát, áttételesen esetleg a részvényekét is befolyásolhatja. Az elemzők többsége 50 bázispontos kamatvágást vár, így 7,25 százalékra csökkenhet az irányadó kamat. De a mellékelt kommentárok is sokat számíthatnak.

A jelenlegi kamatvágási ciklus a következő, júniusi ülésen érhet véget, ezzel kapcsolatban Virág Barnabás alelnök elég egyértelmű üzeneteket küldött az elmúlt hetekben írja az Equilor Befektetési Zrt.

A jegybank a hazai inflációs folyamatok mellett a forint árfolyamára, illetve a Fed várható kamatpályájára figyelhet a közeljövőben.

Hetvenezren nem akartak szocho-t fizetni

Beérett a szociális hozzájárulási adó (szocho) bevezetésének a hatása, csak az első negyedévben több mint harmincezerrel nőtt a tartós befektetési számlák (tbsz) száma. Közben látványosan növekszik a háztartásoknál lévő értékpapírok állománya is, és most már egyértelműen a befektetési jegyek hajtják leginkább a bővülést – írja a Holdblog.

Úgy tűnik, a háztartások nem szívesen osztoznak az állammal az értékpapír-befektetéseiken elért hozamaikon.

Március végén már 332,3 ezer ilyen számlát vezettek Magyarországon. Éves összevetésben nagyjából 70 ezerrel, 26,8 százalékkal több tbsz szerepelt a nyilvántartásban.

Meddig ralizhatnak még a kínai részvények?

A kínai részvénypiacok az elmúlt két hónap során látványos fellendülést produkáltak, és a Goldman Sachs elemzői további emelkedést jósolnak, ha néhány kulcsfontosságú feltétel teljesül. A kínai CSI 300 index és a szélesebb Shanghai Composite 16-18 százalék emelkedést mutatott a január végén elért többéves mélypontokhoz képest. Az emelkedés hátterében a pekingi ösztönző intézkedésekkel kapcsolatos optimizmus és a világ második legnagyobb gazdaságában tapasztalható javulás állt.

A Goldman Sachs elemzői a CSI 300 indexre vonatkozó 12 hónapos célértéküket 3900 pontról 4100-ra emelték, ami 11 százalékkal magasabb a mostaninál. A kínai vállalatoknak azonban erősebb nyereséget kell felmutatniuk ahhoz, hogy ez a forgatókönyv megvalósulhasson. Ez attól is függ, hogy mennyire lesz pozitív hatásuk a nemrég bejelentett ösztönző intézkedéseknek, és az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek mennyire fognak fennmaradni a következő hónapokban.

Új csúcson az arany

A vártnak megfelelő amerikai fogyasztóiár-index után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az adat “elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről” – írta az Erste Befektetési Zrt. Az árfolyam kedd reggelre korrigált a 2450 dolláros új csúcsról, 2420 környékére.

A hírek szerint a kínai aranyvásárlások a magas árak miatt visszaestek áprilisban, nettó 136 tonnára, ami 30 százalékkal marad el a márciusitól. Az aranyat továbbra is a jegybanki vételek, főleg Kína vásárlásai hajtják. A jelenlegi jegybanki tartalék 4,5 százaléka arany az ázsiai országban, s vannak olyan hírek, hogy ezt évek alatt legalább 20 százalékra akarják feltornázni, ezzel is elősegítve a kínai jüan nagyobb szerepét a világban.

Miközben egy, az USA-val kitörő konfliktus esetén így nem dollárban lenne a kínai tartalék nagy része.

A geopolitika hajtja az ezüstöt is?

Az ezüst is hasonló utat járt be, az előző hét során több mint tíz százalékot emelkedett a nemesfém árfolyama, áttörve a 30 dolláros szintet, amire 11 éve nem volt példa – írta a K&H Értékpapír. Segíti a nemesfémek emelkedését, hogy a geopolitikai feszültségek egyelőre nem enyhülnek, Ebrahim Raisi iráni elnök halála is inkább további bizonytalanságot szült. Mindeközben a jegybankok továbbra is folytatják aranyvásárlásaikat – említi meg ez a brókercég is.

A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Árrobbanás a kriptovaluta-piacon

A bitcoin 24 óra alatt hat, az ether pedig majdnem 18 százalékkal ugrott meg 71 ezer, illetve 3650 dollár környékére. Mégpedig annak a hírnek a hatására, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC a napokban engedélyezheti az Ethereum ETF-eket (azaz tőzsdén kereskedett alapokat). Bár az engedély ettől még nem biztos, nagyban nőtt a valószínűsége azáltal, hogy a SEC körlevelet intézett ez ügyben az amerikai tőzsdékhez.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bár a Bitcoin ETF-ek januári engedélyezése után – amely szép árfolyamemelkedést okozott a szektorban – logikus lett volna az Ethereumra szóló konstrukciók zöld jelzése után is, az utóbbi időben a piac szkeptikus volt ezzel kapcsolatban. A legtöbben jó esetben őszre várták. A májusi engedélyezés esélye a Polymarket rendszerében zajló fogadások szerint most hirtelen tíz százalék közeléből 61 százalékra ugrott.

Bitcoint vagy bitcoin-bányászokat?

Míg a bitcoin egy év alatt 147 százalékkal emelkedett, addig a bitcoinbányász cégek közül a Core Scientific 971, a Cleanspark 283 százalékkal ugrott meg (május közepéig). További nyolc hasonló bányászcég tőzsdei árfolyamának növekedése azonban elmaradt a bitcoinétól – derül ki a CryptoRank ábrájából.

Bitcoinbányász-társaságok a tőzsdén. Forrás: CryptoRank
Bitcoinbányász-társaságok a tőzsdén. Forrás: CryptoRank

A bitcoin-feleződés áprilisban a bányászok ‘“jutalmának” csökkenéséhez vezetett. Ez elvileg negatívan hathat a kevésbé versenyképes cégek eredményére. Kérdés, most is árfolyamemelkedés követi-e majd a feleződést, mint a korábbi esetekben, és mekkora.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17385 17745 +1,27% 0 0 4 441 712 560 HUF 2024-06-20 17:05:41
MOL 2840 2810 2842 +1,14% 0 0 1 341 809 100 HUF 2024-06-20 17:10:28
MTELEKOM 1058 1046 1060 +0,19% 0 0 424 465 234 HUF 2024-06-20 17:14:48
RICHTER 9335 9280 9360 +0,70% 0 0 981 331 785 HUF 2024-06-20 17:05:03
OPUS 423 416 424 +0,36% 0 0 101 643 768 HUF 2024-06-20 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
Részvény / Deviza / Áru Csak bámulunk: teljes hátraarcot csinált a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 08:02
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon, de a helyzet 8 óra előtt pár perccel teljesen megfordult. Frissítés: 9-re sajnos újabb fordulat érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Újabb nagy dobást jelentett be a Richter
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 06:19
Rövid időn belül a második belgiumi akvizícióról tesz bejelentést a magyar gyógyszeripari multi. A mostani célpont egy olyan cég, amely a jövőbeli gyógyszerek előállításában jeleskedhet.
Részvény / Deviza / Áru Félelem és rettegés várja, hogyha a forintra néz
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 18:38
Nem volt jó napja a magyar fizetőeszköznek.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Magyar Telekomra figyelt szerdán
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 171,33 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 69 661,21 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Magyarország tizenkilencszer: megtörtént az őrségváltás
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:25
Új cég vette át a listavezető szerepet a legértékesebb vállalatok rangsorában, ám annyiban nem történt változás, hogy azok a cégek kaszálnak, amelyek sokat tudnak felmutatni a mesterséges intelligencia terén.
Részvény / Deviza / Áru Nem sokáig tartott a forint nyugalma, el nem hinné, melyik cég bányászik bitcoint
Eidenpenz József | 2024. június 19. 12:28
A tőzsdéken ma nyugalom várható az amerikai szünnap miatt, a BUX indexnek azonban telik egy kis pluszra a Mol és a Telekom miatt. A brókercégek még fél százalékos, alkalmi kamatcsökkentésre számítanak az idén itthon, miközben az MNB árgus szemekkel figyelheti a forintot. El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint, és hány cég fogadja el Magyarországon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG