5p

A 2022-ben jellemző 400 forintos szinthez közelít az euró/forint, az előző fontos ellenállást már áttörte. Az OTP jelentése nagy izgalmakat tartogat, visszaesés jöhetett az eredményben. Valami megmozdult az aranynál, euróban és angol fontban már történelmi rekordot döntött a bitcoin – és persze forintban is.

Az európai indexek kedden csak pici mínuszt mutatnak, jobbára csak 1-2, egyes országokban 3-4 ezreléket. A tengerentúli határidős indexek is csökkenésben vannak, az ázsiai börzék is vegyes elmozdulást mutattak. Kisebb korrekció volt hétfőn az amerikai tőzsdén, fél százalék alatti indexesésekkel, ennek folytatódását látjuk kedd délelőtt is. A héten azonban még több fontos piacbefolyásoló esemény is várható, amelyekre még visszatérünk.

A BUX is pirosban, 0,4 százalékkal esik, az OTP 0,6, a Mol 0,2, a Richter 0,7 és a Telekom 0,5 százalékos süllyedése mellett. Hétfőn napközben még történelmi csúcsot ütött a BUX, délutánra azonban lecsökkent a plusz. A hétfői emelkedést pedig még az OTP húzta, amely tovább vásárolja saját részvényeit.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az euró elérte a 396-os szintet is délelőtt, jelenleg azonban már a 395-ös határ alatt mozog, 394,80-on. Ez alig jelent változást hétfő estéhez képest. Közben egyébként kiderült, hogy a múlt év egészében 0,7 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság.

Valami megmozdult az aranynál?

Életjeleket mutat az arany, az árfolyam pár nap alatt 2035 dollár közeléből 2135 közelébe emelkedett. Ebben nagy szerepet játszhatott a dollár gyengülése. Az olaj a közel-keleti konfliktusok ellenére kedd délelőtt is stagnál, az európai földgáz viszont 4,4 százalékkal drágul. Nem túl jó gazdasági adatok érkeztek Kínából, ami az olajárra is kihat.

Árfolyamok és grafikonok

Fontos szintet tört át az euró

A kormány a korábban már Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által belengetett, idei évre szóló magasabb hiánycélt hivatalosan is rögzítette.

Tovább gyengült a forint, így áttörte a szintet tegnap, amikor az EURHUF devizapár 395 fölött zárt. Ez most már támaszként funkcionálhat, míg ellenállást a 399,8-as szint jelenthet a devizapárban – írta az Equilor Befektetési Zrt.

2022-es nosztalgiatúra felé tart a forint

Fontos ellenállást tört át tegnap az EURHUF árfolyam a K&H Értékpapír szerint is, így 395 forint fölé mozdult, ezzel közel egyéves csúcsot tudott újra elérni.

Lélektanilag a 400 forintos szint képezhet még fontosabb akadályt, tartósan utoljára 2022-ben járt e felett az EURHUF.

Míg tavaly pedig inkább forinterősödésnek lehettek tanúi a befektetők. Hétfőn a dollár gyengülése ellenére sem tudott érdemi erőt mutatni a magyar deviza, a kamatvágások megkezdése miatt már a forint kamatelőnye is csökkenőben van. Ráadásul sem a Fed, sem az EKB nem kezdte meg még a kamatvágási ciklusát – teszi hozzá a brókercég.

Visszaeshetett az OTP profitja

Az OTP a blue-chip papírok közül utolsóként március 8-án, péntek hajnalban teszi közzé negyedik negyedéves eredményét – írta az Erste Befektetési Zrt.

Az első három negyedévben látott nagyon erős profitot követően visszaesésre számítunk az OTP nyereségességében, de év/év alapon még így is növekedhetett az eredmény.

A negyedik negyedévben 79 milliárd forint egyszeri költség keletkezhetett, elsősorban az 59,5 milliárd forinttal a könyv szerinti érték alatt eladott román leányvállalathoz kapcsolódóan. Növekvő céltartalékképzéssel, működési költségekkel és adóteherrel számolnak a szakértők. Ennek eredményeként a számviteli profit 135,4 milliárd, a korrigált eredmény pedig 214,4 milliárd forint lehetett a negyedévben.

A türelem kamatcsökkentést terem?

Az első kamatcsökkentést, amit Raphael Bostic, az atlantai Fed tagbank vezetője a harmadik negyedévre vár, egy tartás követhet majd – írja az Erste Befektetési Zrt. Ez ugyanis jó lehetőség lehetne arra, hogy felmérjék az első enyhítés gazdaságra gyakorolt hatását. A jegybankár aggódik, hogy a vállalkozások túlbuzgók lennének és a kamatcsökkentést követő keresletrobbanás ismét növelné az árnyomást, ami újabb érv a türelmes lépések mellett.

Jerome Powell Fed-elnök a hét közepén kongresszusi meghallgatáson vesz részt, ahol a képviselők monetáris politika állapotáról kérdezik majd. Az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésén érdekes lehet, hogy a jegybank szóba hozza-e a júniusi kamatvágás lehetőségét. Pénteken pedig az USA munkaerőpiaci adataira koncentrálhat leginkább a piac.

Forintban is történelmi csúcson a bitcoin

A bitcoin 24 órás ársávja 63 297 és 68 762 dollár között volt a Coingecko szerint, vagyis csak mintegy 240 dollár hiányzott ahhoz, hogy történelmi rekordot döntsön. Ám minden idők legmagasabb árfolyamszintjén van már az euróval és az angol fonttal szemben is – valamint természetesen számos más gyengébb feltörekvő piaci devizával szemben, mint a forint is. Most egyébként csak 67 200 dollár, de ez is 2,5 százalékos emelkedés egy nap alatt.

A bitcoin dollárban (narancs), euróban (kék) és forintban (piros). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin dollárban (narancs), euróban (kék) és forintban (piros). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A piacon rengetegen biztosra veszik, hogy az árfolyam napokon vagy órákon belül dollárban is rekordot dönt. A bitcointulajdonosok 98-99 százaléka már nyerőben van a statisztikák szerint. A “félelem és kapzsiság index” 90-en áll, az előző árfolyamrekord környékén láttunk utoljára ilyet. Az eufórikus hangulatban azonban nő a valószínűsége a korrekciónak is.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Szabályozzák a bitcoin-kereskedelmet Magyarországon?

Már társadalmi egyeztetésen az NGM törvényjavaslata a kriptoeszközök törvényi szabályozására az európai uniós Mica rendelet alapján – írja a Magyar Bitcoin Egyesület a Facebookon. A javaslat tartalmazza a kriptoeszközök Magyarországon történő kibocsátására, kereskedési bevezetésére, a Magyarország területén végzett kriptoeszköz-szolgáltatások szabályozására vonatkozó szabályokat. A tervezet a pénzügyi intézményrendszerben helyezi el a kriptoeszközök szabályozását.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17065 17440 +2,11% 0 0 5 891 478 025 HUF 2024-04-23 17:11:28
MOL 2940 2940 2990 -1,34% 0 0 1 908 682 268 HUF 2024-04-23 17:13:27
MTELEKOM 940 935 944 +0,21% 0 0 600 409 757 HUF 2024-04-23 17:06:51
RICHTER 8960 8635 9025 +3,58% 0 0 2 291 045 060 HUF 2024-04-23 17:14:46
OPUS 400 395 404 0,00% 0 0 79 143 984 HUF 2024-04-23 17:07:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG