<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Egyre valószínűbb, hogy csak egyéni takarékoskodással fogunk tudni nyugdíjas korunkra elegendő jövedelemre szert tenni. De merre induljunk, milyen módszerek léteznek a takarékoskodásra, és mik ezeknek a fontosabb előnyei, hátrányai?
(Fotó: 123rf.com)

Muszáj megtakarítanod, különben nem lesz nyugdíjad, vagy legalábbis nem lesz elegendő – írtuk nemrég a jelenlegi demográfiai trendekre hivatkozva. Most felsorolunk néhány módszert, megtakarítási eszközt, illetve azok előnyeit, hátrányait, amelyekkel nyugdíjas éveinkre takarékoskodni tudunk.

1. Változó kamatozású lakossági államkötvények

A lakosságnak az állam az utóbbi években vonzó kamatokat kínál, az állampapírok közül hosszabb távra kedvezőek például a PMÁK (Prémium Magyar Államkötvény) kondíciói. A különböző sorozatú papírok az infláció felett 3-3,5 százalékpont kamatot fizetnek, így gyakorlatilag minden esetben reálkamatot lehet velük elérni. Hátrányuk kevés van, ilyen, hogy a kamatok újrabefektetéséről gondoskodni kell, vagy hogy lejárat előtti eladáskor két százalékot vonnak le az árból.

2. Megtakarítási életbiztosítások

Az Allianz Hungária felmérése szerint a befektetési alapú életbiztosítás azért népszerű, mert a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is nyújt, ami szintén fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. A felmérés azonban azt is megmutatta, hogy az emberek jelentős része nem, vagy csak alkalmanként képes félretenni pénzt.

„Az Allianz Életprogrammal már lehetőség van arra, hogy a nyugdíj-előtakarékosságot és a biztosítási védelmet olyan megtakarítási számlával kombináljuk, ami eseti befizetéseket tesz lehetővé. Ez a lehetőség azoknak is kedvez, akik rendszeresen félre tudnak tenni kisebb összeget, de azok számára is megfelelő konstrukció, akik csak alkalmanként tudnak megtakarítani nagyobb összeget. Nem utolsó sorban fontos szempont, hogy a nyugdíjcélú befizetések után 20 százalék adókedvezmény is érvényesíthető” – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

3. Nyílt végű alapok

A nyílt végű befektetési alapok nagy előnye, hogy nincs konkrét lejáratuk, ezért tetszőleges ideig hagyhatjuk bennük a pénzt. Bár egyes, nagyobb kockázatú alapfajtákat csak több évre ajánlanak. Másrészt nagy a kínálat belőlük, több száz alap létezik csak Magyarországon, amelyek között lehet válogatni összetétel, kockázat, ajánlott időtáv, múltbeli teljesítmény szerint.

Hátrány lehet, hogy egyes alapoknak magasak a költségeik. Ha pedig a portfólió-menedzser rossz döntést hoz, annak következményei a befektetőket sújtják.

4. Lakásvétel és –kiadás

Sok ember számára ma is az értékállóság szimbóluma a lakás, az ingatlan, és szívesen fekteti pénzét ilyenbe. Előny, hogy folyamatos bérletidíj-bevéltelt lehet elérni és még értéknövekedés is várható. Hátrány, hogy sok a munka vele, bérlőkkel kell tárgyalni, vita esetén perlekedni, új bérlőt keresni, finanszírozni azt az időszakot, amikor üresen áll az objektum. Az is előfordulhat, hogy értéknövekedés helyett értékcsökkenést fogunk elszenvedni vagy megsérül az épület, károkat szeved.

5. Közvetlen részvényvásárlás

A részvénypiac ingoványos terület, hatalmas áremelkedések mellett hatalmas áresésekkel. Nem mindenkinek való, külön tudományág, sok kisbefektető csak veszteségeket szenved el rajta. Az átlagember jobb, ha szakemberre bízza, hacsak nem kész szabadidejének nagy részét a tanulásra szánni. Alternatívája a nyílt végű részvényalap, vagy az ETF.

6. ETF-ek

Az ETF-eket nálunk még kevéssé ismerik, egyfajta alacsony költségszintű, egyszerűsített befektetési alapok, amelyeket tőzsdén lehet megvásárolni és valamely index összetételét követik. Azon a koncepción alapulnak, hogy egy egész részvénypiacot, részvényindexet követve sokszor jobb eredményt ér el a kisbefektető, mintha egy konkrét vagyonkezelő döntéseinek van kiszolgáltatva, ami jól is, rosszul is elsülhet. Nálunk egy ETF létezik a BUX indexre alapozva, de a külföldi ETF-ek száma nagyon nagy.

7. Önkéntes magánnyugdíjpénztár

Azoknak jó, akik rendszeresen képesek megtakarítani, tudják vállalni a folyamatos befizetést, és nyugdíjazásukig tudják nélkülözni a megtakarításukat.

8. Nemesfémek

A nemesfémek elsősorban extrém helyzetekben, háború, pénzügyi válság, hiperinfláció idején jelentenek nagy könnyebbséget, jelenleg egyiknek sincsen komolyabb jele. A nemesfémek árfolyama erősen tud ingadozni, ahogy az az utóbbi években is megtörtént. A fizikai arany, ezüst, érmék, fémrudak elveszhetnek, elrabolhatják tőlünk, vagy széfet kell fizetnünk egy bankban. Az úgynevezett papírarany – nemesfémre szóló értékpapírok – pedig a kibocsátó bank, vállalat kockázatát is magukban hordozzák. Inkább csak kiegészítőként, tőkénk kisebb részével ajánlák a nemesfémet.

Ne felejtsük az adókedvezményeket

Ne felejtsük el az értékpapírjainkat nyesz-re (nyugdíj-előtakarékossági számlára) vagy tbsz-re (tartós befektetési számlára) érdemes helyezni, hogy ne kelljen árfolyamnyereség- és kamatadót fizetnünk. Más formáknál, mint a nyugdíjpénztárak vagy a biztosítások, szja-kedvezményt is kaphat a megtakarító.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos