<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre valószínűbb, hogy csak egyéni takarékoskodással fogunk tudni nyugdíjas korunkra elegendő jövedelemre szert tenni. De merre induljunk, milyen módszerek léteznek a takarékoskodásra, és mik ezeknek a fontosabb előnyei, hátrányai?
(Fotó: 123rf.com)

Muszáj megtakarítanod, különben nem lesz nyugdíjad, vagy legalábbis nem lesz elegendő – írtuk nemrég a jelenlegi demográfiai trendekre hivatkozva. Most felsorolunk néhány módszert, megtakarítási eszközt, illetve azok előnyeit, hátrányait, amelyekkel nyugdíjas éveinkre takarékoskodni tudunk.

1. Változó kamatozású lakossági államkötvények

A lakosságnak az állam az utóbbi években vonzó kamatokat kínál, az állampapírok közül hosszabb távra kedvezőek például a PMÁK (Prémium Magyar Államkötvény) kondíciói. A különböző sorozatú papírok az infláció felett 3-3,5 százalékpont kamatot fizetnek, így gyakorlatilag minden esetben reálkamatot lehet velük elérni. Hátrányuk kevés van, ilyen, hogy a kamatok újrabefektetéséről gondoskodni kell, vagy hogy lejárat előtti eladáskor két százalékot vonnak le az árból.

2. Megtakarítási életbiztosítások

Az Allianz Hungária felmérése szerint a befektetési alapú életbiztosítás azért népszerű, mert a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is nyújt, ami szintén fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. A felmérés azonban azt is megmutatta, hogy az emberek jelentős része nem, vagy csak alkalmanként képes félretenni pénzt.

„Az Allianz Életprogrammal már lehetőség van arra, hogy a nyugdíj-előtakarékosságot és a biztosítási védelmet olyan megtakarítási számlával kombináljuk, ami eseti befizetéseket tesz lehetővé. Ez a lehetőség azoknak is kedvez, akik rendszeresen félre tudnak tenni kisebb összeget, de azok számára is megfelelő konstrukció, akik csak alkalmanként tudnak megtakarítani nagyobb összeget. Nem utolsó sorban fontos szempont, hogy a nyugdíjcélú befizetések után 20 százalék adókedvezmény is érvényesíthető” – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

3. Nyílt végű alapok

A nyílt végű befektetési alapok nagy előnye, hogy nincs konkrét lejáratuk, ezért tetszőleges ideig hagyhatjuk bennük a pénzt. Bár egyes, nagyobb kockázatú alapfajtákat csak több évre ajánlanak. Másrészt nagy a kínálat belőlük, több száz alap létezik csak Magyarországon, amelyek között lehet válogatni összetétel, kockázat, ajánlott időtáv, múltbeli teljesítmény szerint.

Hátrány lehet, hogy egyes alapoknak magasak a költségeik. Ha pedig a portfólió-menedzser rossz döntést hoz, annak következményei a befektetőket sújtják.

4. Lakásvétel és –kiadás

Sok ember számára ma is az értékállóság szimbóluma a lakás, az ingatlan, és szívesen fekteti pénzét ilyenbe. Előny, hogy folyamatos bérletidíj-bevéltelt lehet elérni és még értéknövekedés is várható. Hátrány, hogy sok a munka vele, bérlőkkel kell tárgyalni, vita esetén perlekedni, új bérlőt keresni, finanszírozni azt az időszakot, amikor üresen áll az objektum. Az is előfordulhat, hogy értéknövekedés helyett értékcsökkenést fogunk elszenvedni vagy megsérül az épület, károkat szeved.

5. Közvetlen részvényvásárlás

A részvénypiac ingoványos terület, hatalmas áremelkedések mellett hatalmas áresésekkel. Nem mindenkinek való, külön tudományág, sok kisbefektető csak veszteségeket szenved el rajta. Az átlagember jobb, ha szakemberre bízza, hacsak nem kész szabadidejének nagy részét a tanulásra szánni. Alternatívája a nyílt végű részvényalap, vagy az ETF.

6. ETF-ek

Az ETF-eket nálunk még kevéssé ismerik, egyfajta alacsony költségszintű, egyszerűsített befektetési alapok, amelyeket tőzsdén lehet megvásárolni és valamely index összetételét követik. Azon a koncepción alapulnak, hogy egy egész részvénypiacot, részvényindexet követve sokszor jobb eredményt ér el a kisbefektető, mintha egy konkrét vagyonkezelő döntéseinek van kiszolgáltatva, ami jól is, rosszul is elsülhet. Nálunk egy ETF létezik a BUX indexre alapozva, de a külföldi ETF-ek száma nagyon nagy.

7. Önkéntes magánnyugdíjpénztár

Azoknak jó, akik rendszeresen képesek megtakarítani, tudják vállalni a folyamatos befizetést, és nyugdíjazásukig tudják nélkülözni a megtakarításukat.

8. Nemesfémek

A nemesfémek elsősorban extrém helyzetekben, háború, pénzügyi válság, hiperinfláció idején jelentenek nagy könnyebbséget, jelenleg egyiknek sincsen komolyabb jele. A nemesfémek árfolyama erősen tud ingadozni, ahogy az az utóbbi években is megtörtént. A fizikai arany, ezüst, érmék, fémrudak elveszhetnek, elrabolhatják tőlünk, vagy széfet kell fizetnünk egy bankban. Az úgynevezett papírarany – nemesfémre szóló értékpapírok – pedig a kibocsátó bank, vállalat kockázatát is magukban hordozzák. Inkább csak kiegészítőként, tőkénk kisebb részével ajánlák a nemesfémet.

Ne felejtsük az adókedvezményeket

Ne felejtsük el az értékpapírjainkat nyesz-re (nyugdíj-előtakarékossági számlára) vagy tbsz-re (tartós befektetési számlára) érdemes helyezni, hogy ne kelljen árfolyamnyereség- és kamatadót fizetnünk. Más formáknál, mint a nyugdíjpénztárak vagy a biztosítások, szja-kedvezményt is kaphat a megtakarító.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos