<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Egyre valószínűbb, hogy csak egyéni takarékoskodással fogunk tudni nyugdíjas korunkra elegendő jövedelemre szert tenni. De merre induljunk, milyen módszerek léteznek a takarékoskodásra, és mik ezeknek a fontosabb előnyei, hátrányai?
(Fotó: 123rf.com)

Muszáj megtakarítanod, különben nem lesz nyugdíjad, vagy legalábbis nem lesz elegendő – írtuk nemrég a jelenlegi demográfiai trendekre hivatkozva. Most felsorolunk néhány módszert, megtakarítási eszközt, illetve azok előnyeit, hátrányait, amelyekkel nyugdíjas éveinkre takarékoskodni tudunk.

1. Változó kamatozású lakossági államkötvények

A lakosságnak az állam az utóbbi években vonzó kamatokat kínál, az állampapírok közül hosszabb távra kedvezőek például a PMÁK (Prémium Magyar Államkötvény) kondíciói. A különböző sorozatú papírok az infláció felett 3-3,5 százalékpont kamatot fizetnek, így gyakorlatilag minden esetben reálkamatot lehet velük elérni. Hátrányuk kevés van, ilyen, hogy a kamatok újrabefektetéséről gondoskodni kell, vagy hogy lejárat előtti eladáskor két százalékot vonnak le az árból.

2. Megtakarítási életbiztosítások

Az Allianz Hungária felmérése szerint a befektetési alapú életbiztosítás azért népszerű, mert a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is nyújt, ami szintén fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. A felmérés azonban azt is megmutatta, hogy az emberek jelentős része nem, vagy csak alkalmanként képes félretenni pénzt.

„Az Allianz Életprogrammal már lehetőség van arra, hogy a nyugdíj-előtakarékosságot és a biztosítási védelmet olyan megtakarítási számlával kombináljuk, ami eseti befizetéseket tesz lehetővé. Ez a lehetőség azoknak is kedvez, akik rendszeresen félre tudnak tenni kisebb összeget, de azok számára is megfelelő konstrukció, akik csak alkalmanként tudnak megtakarítani nagyobb összeget. Nem utolsó sorban fontos szempont, hogy a nyugdíjcélú befizetések után 20 százalék adókedvezmény is érvényesíthető” – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

3. Nyílt végű alapok

A nyílt végű befektetési alapok nagy előnye, hogy nincs konkrét lejáratuk, ezért tetszőleges ideig hagyhatjuk bennük a pénzt. Bár egyes, nagyobb kockázatú alapfajtákat csak több évre ajánlanak. Másrészt nagy a kínálat belőlük, több száz alap létezik csak Magyarországon, amelyek között lehet válogatni összetétel, kockázat, ajánlott időtáv, múltbeli teljesítmény szerint.

Hátrány lehet, hogy egyes alapoknak magasak a költségeik. Ha pedig a portfólió-menedzser rossz döntést hoz, annak következményei a befektetőket sújtják.

4. Lakásvétel és –kiadás

Sok ember számára ma is az értékállóság szimbóluma a lakás, az ingatlan, és szívesen fekteti pénzét ilyenbe. Előny, hogy folyamatos bérletidíj-bevéltelt lehet elérni és még értéknövekedés is várható. Hátrány, hogy sok a munka vele, bérlőkkel kell tárgyalni, vita esetén perlekedni, új bérlőt keresni, finanszírozni azt az időszakot, amikor üresen áll az objektum. Az is előfordulhat, hogy értéknövekedés helyett értékcsökkenést fogunk elszenvedni vagy megsérül az épület, károkat szeved.

5. Közvetlen részvényvásárlás

A részvénypiac ingoványos terület, hatalmas áremelkedések mellett hatalmas áresésekkel. Nem mindenkinek való, külön tudományág, sok kisbefektető csak veszteségeket szenved el rajta. Az átlagember jobb, ha szakemberre bízza, hacsak nem kész szabadidejének nagy részét a tanulásra szánni. Alternatívája a nyílt végű részvényalap, vagy az ETF.

6. ETF-ek

Az ETF-eket nálunk még kevéssé ismerik, egyfajta alacsony költségszintű, egyszerűsített befektetési alapok, amelyeket tőzsdén lehet megvásárolni és valamely index összetételét követik. Azon a koncepción alapulnak, hogy egy egész részvénypiacot, részvényindexet követve sokszor jobb eredményt ér el a kisbefektető, mintha egy konkrét vagyonkezelő döntéseinek van kiszolgáltatva, ami jól is, rosszul is elsülhet. Nálunk egy ETF létezik a BUX indexre alapozva, de a külföldi ETF-ek száma nagyon nagy.

7. Önkéntes magánnyugdíjpénztár

Azoknak jó, akik rendszeresen képesek megtakarítani, tudják vállalni a folyamatos befizetést, és nyugdíjazásukig tudják nélkülözni a megtakarításukat.

8. Nemesfémek

A nemesfémek elsősorban extrém helyzetekben, háború, pénzügyi válság, hiperinfláció idején jelentenek nagy könnyebbséget, jelenleg egyiknek sincsen komolyabb jele. A nemesfémek árfolyama erősen tud ingadozni, ahogy az az utóbbi években is megtörtént. A fizikai arany, ezüst, érmék, fémrudak elveszhetnek, elrabolhatják tőlünk, vagy széfet kell fizetnünk egy bankban. Az úgynevezett papírarany – nemesfémre szóló értékpapírok – pedig a kibocsátó bank, vállalat kockázatát is magukban hordozzák. Inkább csak kiegészítőként, tőkénk kisebb részével ajánlák a nemesfémet.

Ne felejtsük az adókedvezményeket

Ne felejtsük el az értékpapírjainkat nyesz-re (nyugdíj-előtakarékossági számlára) vagy tbsz-re (tartós befektetési számlára) érdemes helyezni, hogy ne kelljen árfolyamnyereség- és kamatadót fizetnünk. Más formáknál, mint a nyugdíjpénztárak vagy a biztosítások, szja-kedvezményt is kaphat a megtakarító.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG