Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre valószínűbb, hogy csak egyéni takarékoskodással fogunk tudni nyugdíjas korunkra elegendő jövedelemre szert tenni. De merre induljunk, milyen módszerek léteznek a takarékoskodásra, és mik ezeknek a fontosabb előnyei, hátrányai?
(Fotó: 123rf.com)

Muszáj megtakarítanod, különben nem lesz nyugdíjad, vagy legalábbis nem lesz elegendő – írtuk nemrég a jelenlegi demográfiai trendekre hivatkozva. Most felsorolunk néhány módszert, megtakarítási eszközt, illetve azok előnyeit, hátrányait, amelyekkel nyugdíjas éveinkre takarékoskodni tudunk.

1. Változó kamatozású lakossági államkötvények

A lakosságnak az állam az utóbbi években vonzó kamatokat kínál, az állampapírok közül hosszabb távra kedvezőek például a PMÁK (Prémium Magyar Államkötvény) kondíciói. A különböző sorozatú papírok az infláció felett 3-3,5 százalékpont kamatot fizetnek, így gyakorlatilag minden esetben reálkamatot lehet velük elérni. Hátrányuk kevés van, ilyen, hogy a kamatok újrabefektetéséről gondoskodni kell, vagy hogy lejárat előtti eladáskor két százalékot vonnak le az árból.

2. Megtakarítási életbiztosítások

Az Allianz Hungária felmérése szerint a befektetési alapú életbiztosítás azért népszerű, mert a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is nyújt, ami szintén fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. A felmérés azonban azt is megmutatta, hogy az emberek jelentős része nem, vagy csak alkalmanként képes félretenni pénzt.

„Az Allianz Életprogrammal már lehetőség van arra, hogy a nyugdíj-előtakarékosságot és a biztosítási védelmet olyan megtakarítási számlával kombináljuk, ami eseti befizetéseket tesz lehetővé. Ez a lehetőség azoknak is kedvez, akik rendszeresen félre tudnak tenni kisebb összeget, de azok számára is megfelelő konstrukció, akik csak alkalmanként tudnak megtakarítani nagyobb összeget. Nem utolsó sorban fontos szempont, hogy a nyugdíjcélú befizetések után 20 százalék adókedvezmény is érvényesíthető” – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

3. Nyílt végű alapok

A nyílt végű befektetési alapok nagy előnye, hogy nincs konkrét lejáratuk, ezért tetszőleges ideig hagyhatjuk bennük a pénzt. Bár egyes, nagyobb kockázatú alapfajtákat csak több évre ajánlanak. Másrészt nagy a kínálat belőlük, több száz alap létezik csak Magyarországon, amelyek között lehet válogatni összetétel, kockázat, ajánlott időtáv, múltbeli teljesítmény szerint.

Hátrány lehet, hogy egyes alapoknak magasak a költségeik. Ha pedig a portfólió-menedzser rossz döntést hoz, annak következményei a befektetőket sújtják.

4. Lakásvétel és –kiadás

Sok ember számára ma is az értékállóság szimbóluma a lakás, az ingatlan, és szívesen fekteti pénzét ilyenbe. Előny, hogy folyamatos bérletidíj-bevéltelt lehet elérni és még értéknövekedés is várható. Hátrány, hogy sok a munka vele, bérlőkkel kell tárgyalni, vita esetén perlekedni, új bérlőt keresni, finanszírozni azt az időszakot, amikor üresen áll az objektum. Az is előfordulhat, hogy értéknövekedés helyett értékcsökkenést fogunk elszenvedni vagy megsérül az épület, károkat szeved.

5. Közvetlen részvényvásárlás

A részvénypiac ingoványos terület, hatalmas áremelkedések mellett hatalmas áresésekkel. Nem mindenkinek való, külön tudományág, sok kisbefektető csak veszteségeket szenved el rajta. Az átlagember jobb, ha szakemberre bízza, hacsak nem kész szabadidejének nagy részét a tanulásra szánni. Alternatívája a nyílt végű részvényalap, vagy az ETF.

6. ETF-ek

Az ETF-eket nálunk még kevéssé ismerik, egyfajta alacsony költségszintű, egyszerűsített befektetési alapok, amelyeket tőzsdén lehet megvásárolni és valamely index összetételét követik. Azon a koncepción alapulnak, hogy egy egész részvénypiacot, részvényindexet követve sokszor jobb eredményt ér el a kisbefektető, mintha egy konkrét vagyonkezelő döntéseinek van kiszolgáltatva, ami jól is, rosszul is elsülhet. Nálunk egy ETF létezik a BUX indexre alapozva, de a külföldi ETF-ek száma nagyon nagy.

7. Önkéntes magánnyugdíjpénztár

Azoknak jó, akik rendszeresen képesek megtakarítani, tudják vállalni a folyamatos befizetést, és nyugdíjazásukig tudják nélkülözni a megtakarításukat.

8. Nemesfémek

A nemesfémek elsősorban extrém helyzetekben, háború, pénzügyi válság, hiperinfláció idején jelentenek nagy könnyebbséget, jelenleg egyiknek sincsen komolyabb jele. A nemesfémek árfolyama erősen tud ingadozni, ahogy az az utóbbi években is megtörtént. A fizikai arany, ezüst, érmék, fémrudak elveszhetnek, elrabolhatják tőlünk, vagy széfet kell fizetnünk egy bankban. Az úgynevezett papírarany – nemesfémre szóló értékpapírok – pedig a kibocsátó bank, vállalat kockázatát is magukban hordozzák. Inkább csak kiegészítőként, tőkénk kisebb részével ajánlák a nemesfémet.

Ne felejtsük az adókedvezményeket

Ne felejtsük el az értékpapírjainkat nyesz-re (nyugdíj-előtakarékossági számlára) vagy tbsz-re (tartós befektetési számlára) érdemes helyezni, hogy ne kelljen árfolyamnyereség- és kamatadót fizetnünk. Más formáknál, mint a nyugdíjpénztárak vagy a biztosítások, szja-kedvezményt is kaphat a megtakarító.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.