Nyugdíj-előtakarékosság
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek? 
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes magyar részvényekbe fektetni? Elég megnézni a hozamokat 
Eidenpenz József | 2020. február 20. 06:09
A magyar BUX index hozama 29 év alatt évi 14 százalék körül volt, ami vetekszik a külföldi tőzsdeindexek teljesítményével. Ha akkor jól feltöltötte volna portfólióját részvényekkel valaki, most 46-szor annyi pénze lenne. Ehhez még ráadásul különböző adókedvezmények is járulnak. Interjú Végh Richárddal, a BÉT vezérigazgatójával.
Személyes pénzügyek Még egy kis hab a szuperkötvény-tortán: nyugdíjszámlán évi 6,6 százalékot is hozhat 
Eidenpenz József | 2019. december 13. 13:13
Ingyenpénz? Ha még nem volt elég a szuperlatívuszokból MÁP Plusz-ügyben, számoljuk ki, hogy mekkora lesz a hozama nyugdíj-előtakarékossági számlán tartva. Az eredmény kedvező, de azért nem falrengető. A számítás egyben óv minket attól, hogy a rossz befektetésektől szja-kedvezménnyel jó hozamot várjunk.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg recesszió lesz? Akkor mibe fektessen, aki nyugdíjra takarékoskodik? 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 27. 18:57
Annak kiszámítása, hogy mikor kezdődik újra gazdasági visszaesés, mennyire lesz súlyos és meddig fog tartani, szinte lehetetlen. Ezért a szakemberek olyan megtakarítási tervet javasolnak, amely minden körülmények között megfelelő tartalékokat jelent. A befektetés kötvényekből és részvényekből állhat – nálunk is.
Személyes pénzügyek Miért kell a fiatalabbaknak egyre többet spórolni a nyugdíjukra? 
Eidenpenz József | 2019. július 5. 06:06
Elégedettek is, félnek is a német nyugdíjasok: a mostani nyugdíjemelés bőven infláció feletti volt, de nem lesz ez feltétlenül mindig így. Akik pedig a jövőben mennek nyugdíjba, azoknak egyre nehezebb sors juthat. Így melegen ajánlott elkezdeni spórolni, spórolni és spórolni. Mások viszont inkább fizetnek azért, hogy előbb nyugdíjba mehessenek.
Személyes pénzügyek El sem hinnéd, mi mindenre lehet adókedvezményt kapni Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2018. december 13. 18:39
Az adókedvezmények igénybe vételének egyik formája az önsegélyező és az egészségpénztár. Ezek nagy előnye, hogy nem kell sok évig várni a kifizetésekig, és rengeteg mindenre fel lehet használni az összeget. Viszont bonyolultak és bürokratikusak, és az adókedvezmény teljes kihasználásához nagy összeg kell. Leginkább magas keresetű családoknak éri meg.
Részvény / Deviza / Áru Erősen csökkent a nyugdíjszámlákon levő megtakarításaink értéke 
Eidenpenz József | 2018. december 5. 17:05
Továbbra is dinamikusan nő a hazai TBSZ-számlák száma és hasonlóképpen a rajtuk levő vagyon. Ugyanez nem mondható el a NYESZ-számlákról, amelyek száma erősen, a vagyon értéke enyhébben zsugorodik már évek óta. Aki szeretne adókedvezményt, annak még idén érdemes lépnie.
Részvény / Deviza / Áru Mit ki nem találnak – vásároljunk részvényt a tisztes nyugdíjhoz? 
Eidenpenz József | 2018. december 4. 18:15
Egy német konzervatív politikus azt javasolja, hogy adókedvezménnyel ösztönözzék a részvényvásárlásokat, amennyiben azok célja a nyugdíjas korra szóló előtakarékosság. Ezt sok kritika éri, balról is, jobbról is. Veszélyes lenne bármely befektetési osztály felé terelni a befektetőket, csúcsközelben részvényvásárlásokra rábeszélni.
Személyes pénzügyek Jön az év vége, meg kell hozni az életbevágó döntéseket 
Eidenpenz József | 2018. november 29. 13:20
Egy dolgot biztosan nem lehet a következő évre halasztani: a személyi jövedelemadó-kedvezmények kihasználását. Az ez év végi adóoptimalizálásra már csak hetek vannak hátra, a hosszabb távon gondolkodók, nyugdíj-előtakarékoskodók, kockázatok csökkentésére vágyók előnyben. Sok apró trükk van, amit nem ismerünk.
Állampapír / Kötvény Milyen nyugdíjkötvény lenne a legjobb Magyarországon? 
Eidenpenz József | 2018. november 21. 18:30
A múlt héten kiderült, hogy nyugdíj-előtakarékossági kötvénnyel készül az állam, bár a feltételei még nem ismertek. Milyen lenne jó? Ami az inflációt követi? Ami magas kamatot kínál? Amire adókedvezmény van? Amit jó áron lehetne visszaváltani? Forintban, vagy euróban? Összeszedtük a főbb szempontokat, amiket mérlegelni kell majd.
Személyes pénzügyek Euróban szeretnéd a nyugdíjadat? 2019-től összehozhatod 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 12. 20:31
Elfogadtak egy javaslatot egy új európai önkéntes nyugdíjmegtakarítási termékre, a terv szerint már jövőre lehetne ezekben takarékoskodni. Az előnyök az olcsóság és a hordozhatóság, az alapos szabályozás és ellenőrzés lenne az EU egész területén, de sok kérdés nyitott még, mint az adózás vagy a nyugdíjcélú felhasználás módja.
Befektetési alapok Mit válassz, ha nyugdíjas éveidre szeretnél takarékoskodni? 
Eidenpenz József | 2018. május 2. 06:06
Diverzifikált, többféle eszköz között megosztott befektetésre van szükség, amely kellően porlasztja a kockázatot. Ezek jó eséllyel hozamot is tudnak termelni, és biztonságot is tudnak adni – mondja Benczédi Balázs, az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója. Mikor jön a várva várt nagy kötvénypiaci fordulat?
Személyes pénzügyek Egyre biztosabb: spórolás nélkül szomorú nyugdíjas évek várnak ránk 
Privátbankár.hu | 2017. október 5. 11:10
Minél hamarabb kezdünk el takarékoskodni az idős éveinkre, annál jobb.
Személyes pénzügyek Ki örököl? Mi lesz a pénzünkkel a halálunk után? 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 28. 12:21
Egyre több magyar választ valamilyen öngondoskodó konstrukciót, hogy megalapozza a nyugdíjas éveit. Ezt a megtakarítást egyébként nem csak magunknak, hanem a szeretteinknek is gyűjthetjük, mivel a félre tett összeg örökölhető. De mi történik akkor, ha valamilyen tragédia folytán nem éljük meg a nyugdíjas éveinket? Hová vándorol a félretett pénzünk?
Személyes pénzügyek Mégis lehet pénzért boldogságot venni? Csak ha jól költöd el 
Privátbankár.hu | 2017. július 6. 12:48
Egy új kutatás arra jutott, hogy igenis lehet pénzért boldogságot venni, de csak akkor, ha megfelelő módon költjük el ezt a pénzt. Mindenkit más dolog tesz boldoggá, a személyiségünktől függ. Van, akit egy utazás, mást pár könyv, megint mást esetleg a spórolás. Az amerikaiak mindenesetre rengeteget költenek luxusra.
Személyes pénzügyek Mekkora nyugdíjat lehet összehozni havi 5 ezer forintból? 
Privátbankár.hu | 2017. április 16. 10:11
Egyre kevesebben hiszik azt, hogy idős korukban meg fognak élni az állami nyugdíjból, mégis sokan azzal intézik el a nyugdíjcélú öngondoskodást, hogy nincs miből félretenniük - pedig már havi 5 ezer forintos spórolással is összejöhet akár 12 millió forint is, ha időben kezdünk el félretenni. A nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat szedte össze az egyik biztosító.
Személyes pénzügyek Nem akarod, hogy nyugdíjasként felkopjon az állad? Három esélyed van 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 29. 13:25
Sokan nem élnek az intézményesített, nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségekkel, pedig azok már a jelenben is jelentős anyagi előnyt kínálnak: mindhárom hazai nyugdíjcélú megtakarítási konstrukció után igénybe 20 százalékos adójóváírás vehető igénybe éves szinten 20% - és még választani sem muszáj, akár mindhárom mehet egyszerre is. Idő előtt kiszállni viszont nem érdemes
Részvény / Deviza / Áru Eddig aranykorban éltünk, ezután minden rosszabb lehet 
Privátbankár.hu | 2016. április 28. 19:00
Az elmúlt évtizedekben a részvénypiacon és a kötvénypiacon is nagyon szép hozamokat lehetett elérni, de ennek most lassan vége. A következő pár évtized alacsony hozamai miatt egyes országokban vagy tovább kell dolgozniuk, vagy többet kell félretenniük majd a dolgozóknak a nyugdíjra.
Személyes pénzügyek 8 módszer arra, hogy nyugdíjas éveinkre takarékoskodjunk 
Privátbankár.hu | 2016. március 7. 06:07
Egyre valószínűbb, hogy csak egyéni takarékoskodással fogunk tudni nyugdíjas korunkra elegendő jövedelemre szert tenni. De merre induljunk, milyen módszerek léteznek a takarékoskodásra, és mik ezeknek a fontosabb előnyei, hátrányai?
Személyes pénzügyek Félretenni a nyugdíjas évekre: pont ők bukják a legnagyobbat?  
Privátbankár.hu | 2016. február 26. 12:22
Jelenleg már háromféle nyugdíjcélú megtakarítás után is igénybe lehet venni adó-visszatérítést, a családi adóalap-kedvezmény éppen az alacsonyabb keresetű többgyermekesek esetében akadályozhatja a kedvezmények igénybe vételét.
Személyes pénzügyek Miből lesz nyugdíjam? Ez az, amit nem lehet elég korán kezdeni 
Privátbankár.hu | 2016. február 10. 06:08
Bár a fiatalok sokszor halhatatlannak vagy sebezhetetlennek érzik magukat, nagy szerencséje van annak, akit már húszas éveiben sikerült rávenni a takarékoskodásra. A kamat ugyanis nekünk dolgozik, és minél korábban nekiállunk, valamint minél magasabb hozamot érünk el, annál több pénzünk lesz idős korunkra.
Személyes pénzügyek Magyarországon üthet a legnagyobbat a nyugdíjkatasztrófa  
Privátbankár.hu | 2015. június 26. 16:10
A magyarok 70 százaléka aggódik a nyugdíjas évei miatt. A többség úgy gondolja, nem tud magának kényelmes életet biztosítani idős korára, jelentős részük szerint problémát jelent majd az egészségügyi kiadások megfizetése. Az Aegon negyedik nyugdíjfelkészültségi kutatása szerint egyre emelkedik a megtakarítani szándékozók tábora, ők jelenthetik a kitörési pontot az ország számára.
Biztosítás Mit gondol, hány évig élhet nyugdíjasként? Mutatjuk a számokat! 
Privátbankár.hu | 2014. november 6. 18:55
Mindenki komolyan alulbecsüli a várható nyugdíjas éveinek számát, ezért tűnik hihetetlenül alacsonynak a nyugdíjbiztosításból várható járadék mértéke. A nagy átfordulásra 2030 körül kerülhet sor, amikor az emberek tömege szembesül azzal, hogy az állami nyugdíjból minimális jövedelemre számíthatnak.
Személyes pénzügyek Tovább fogytak a nyugdíjpénztárak 
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 24. 10:01
A második negyedévben kevesebb lett a vagyonuk, a létszámuk és a tagdíjbevételük is.
Személyes pénzügyek Hogyan tesz félre a nyugdíjas évekre? Újabb változások jöhetnek 
Nagy László Nándor | 2014. május 27. 06:15
A megszületett TKM-ajánlás mellett hamarosan az szja-törvény módosítására is szükség lehet a nyugdíjbiztosítások adókedvezményének és szolgáltatásának finomhangolása terén. A szabályozás változása kell például ahhoz, hogy a nyugdíj előtt állók számára alternatíva legyen ez a konstrukció.
Személyes pénzügyek Így aggódunk a nyugdíjunkért? Kapós a megújult nyugdíjbiztosítás 
Privátbankár.hu | 2014. március 13. 07:49
Szinte minden hazai biztosító elindította az adókedvezményes nyugdíjbiztosítását és az első hónapok tapasztalatai szerint van is igény a termékekre - olvasható a Világgazdaság csütörtöki összeállításában.
Személyes pénzügyek A nagymamáknak egy kicsit nehezebb - 8+1 tipp jobb nyugdíjért 
Privátbankár.hu | 2014. március 7. 18:00
A nők átlagosan 15 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál - ez azért van, mert a társadalmi egyenlőtlenségek miatt a nők fizetése átlagosan kevesebb, mint a férfiaké, ráadásul a hagyományos szerepmodellek alapján a nők esnek ki a munkából a gyerekvállaláskor. Ez időskorban mind keményen meglátszik a nyugdíjon.
Személyes pénzügyek A megélhetéshez sem lesz elegendő a nyugdíj - és akkor mi lesz? 
Privátbankár.hu | 2014. február 5. 16:24
Ezt nagyjából minden második magyar felnőtt tudja, mégsem tesz semmit. Számítások szerint 2050-re 4 aktív korúra 6 eltartott jut, különösen a jelenlegi harmincasok, negyvenesek aggódhatnak a jövőjükért. Sokan számíthatnak arra, hogy a jelenlegi fizetésük felét vagy még ennyit sem kapnak majd nyugdíjasként. Mi legyen velük?
Vásárló Nem kell az autósoknak a casco 
Privátbankár.hu | 2013. december 28. 08:31
2013-ban a korábbinál is kevesebb biztosítást kötöttek az emberek. Az ok egyszerű: egyre kevesebben vesznek új autót. Amíg ezen a területen nem lesz változás, addig fölösleges csodát várni a biztosítási piacon. Évet értékelt a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Indul az adómegtakarítási hajrá: mutatjuk, hova tedd a pénzed! 
Privátbankár.hu | 2013. december 20. 06:10
Az év végén hagyományosan beindul az adómegtakarítási hajrá: akinek félretett pénze van, ilyenkor igyekszik úgy elhelyezni befektetéseit, hogy a haszon minél nagyobb részét tarthassa magánál a futamidő végén. Jelentős adókedvezményt biztosítanak tulajdonosaiknak az olyan megtakarítási formák, mint a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (nyesz), de az önkéntes pénztárak is adóvisszatérítéssel várják az ügyfeleket. Van még néhány munkanap az adóhajrából.
Makro / Külgazdaság Ha nem megy úgy a gazdaság, kevesebb lesz a nyugdíj is 
Balla Györgyi | 2013. november 6. 06:12
A Ratkó-unokák vannak különösen nagy veszélyben, komolyan számolniuk kell azzal, hogy nem számíthatnak annyi állami nyugdíjra, mint azok, akik most fejezik be a munkát. Mit tehetnek, akik ma 30-40 évesek? Elfogadják, hogy nyugdíj után sem "áll meg az élet": dolgoznak és spórolnak. Interjú Viszkievicz Andrással.
Személyes pénzügyek Nyugdíjra félretenni bűn, pénzt mosni nem  
Zsiborás Gergő | 2013. június 18. 10:11
Az eddig kedvezményes öngondoskodási formákat Varga Mihály második csomagja megadóztatja. Ha adókedvezményeket akar, szerezzen valahonnan sok pénzt és mossa tisztára az államnál. Így legalább az adósság elleni harcból is kiveheti a részét.
Személyes pénzügyek A kormány tudomást sem vesz a közelgő nyugdíj-katasztrófáról  
Zsiborás Gergő | 2013. február 1. 06:47
Hiába ígérte Matolcsy György, hogy két lábra állítja a nyugdíjkasszát, ez 2012-ben (sem) sikerült. Miközben Magyarország az EU-átlagnál gyorsabban öregszik, nincs igazi válasza a gazdaságpolitikának a nyugdíjkérdésre. A látszatmegoldások helyét hamarosan a fájdalmas valóság veheti át.
Személyes pénzügyek Hanyas vagy? Harmincas? 11 dolog, amit sürgősen el kell felejtened 
Privátbankár.hu | 2013. január 12. 10:15
Harminc éves koruk körül sokan válaszutak előtt állnak. Biztos, hogy érdemes egy jól fizető állásban maradni, ha utálom? Mikor szabad megházasodni és gyermeket vállani? Hozzá merjünk-e nyúlni a nyugdíj-megtakarításunkhoz? Halhatatlanok vagyunk-e még ebben a korban, vagy csak legyőzhetetlenek?
Személyes pénzügyek Csöpögnek tovább a nyugdíjforintok, fő az egészség 
Privátbankár.hu | 2012. november 26. 14:46
A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma a második negyedévi állami nyugdíjrendszerbe történő tömeges visszalépést követően a harmadik negyedévben 2 789 fővel csökkent. A működési eredmény a szektor egészét tekintve továbbra is negatív volt. Az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése is folytatódott, de a kezelt vagyon a ennek ellenére 881,7 milliárd forintra nőtt a tőkepiaci árfolyam-emelkedés következtében. Az egészségpénztárak taglétszáma viszont követte a növekedési trendet a harmadik negyedévben is - áll a PSZÁF gyorselemzésében.
Adó Figyelem, adóváltozások a megtakarítási piacon! 
Privátbankár.hu | 2012. október 30. 13:58
A NYESZ esetében a 3 éves felhalmozási időszakot 10 évre hosszabbítanák meg, az egyszeri díjas biztosítások 5, a rendszeres díjasok 10 év után válhatnak kamatadómentessé.
Személyes pénzügyek Sürgősen emelni kellene a nyugdíjkorhatárt 
Privátbankár.hu | 2012. június 12. 07:40
A születéskor várható élettartam növekedése miatt "sürgető szükség" van arra, hogy a kormányok fokozatosan emeljék a nyugdíjkorhatárt, és a rendszer fenntarthatósága érdekében szélesítsék az öngondoskodás körét - olvasható a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) jelentésében.
Személyes pénzügyek Részvények helyett a hegde fundok felé kacsintgatnak a nyugdíjalapok 
Privátbankár.hu | 2012. május 28. 18:59
Az adósságválság mélyülése és a részvényárfolyamok szélsőséges ingadozása miatt Európában a nyugdíjalapok egyre jobban csökkentik portfóliójukban a részvények, valamint az adósságválsággal küszködő országok államkötvényeinek az arányát.
Személyes pénzügyek Fordulópont a nyugdíjrendszerben: elég lesz, amit az állam ad? 
Privátbankár.hu | 2012. május 20. 10:36
2013. január 1-je fordulópont lesz a nyugdíjszámítás hazai rendszerében: az egyébként meglehetősen bonyolult szisztéma 2 jelentős ponton változik meg. Egy friss összeállítás szerint ez és a demográfiai folyamatok várható alakulása előtérbe helyezi a hosszú távú öngondoskodást: mindenkinek el kell gondolkodnia azon, elég lesz-e az a nyugdíj, amit az állam biztosít majd.
Biztosítás Amíg van olcsó sör, kit érdekel a nyugdíj?  
Privátbankár.hu | 2012. április 10. 15:19
A millenniumi generáció figyelmének felkeltése meglehetősen nehéz feladat elé állítja a biztosítótársaságokat, akiknek vagy a marketingtevékenységüket kell valamilyen formában finomra hangolniuk, vagy innovatívabb termékfejlesztésekbe kell kezdeniük, hogy megnyerjék a fiatalok figyelmét - idéz egy frissen elkészült amerikai tanulmányt a Biztosítási Szemle?
Pénzügyi szektor Befektetések adókedvezménnyel: tervezzen hosszú távra! (Videó) 
Privátbankár.hu | 2012. március 21. 08:57
A PSZÁF fogyasztóvédelmi kisfilmsorozatának új epizódja a közép- és hosszútávú befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet.
Személyes pénzügyek Kiszáll az Aegon: lehúzza a rolót a harmadik legnagyobb magánnyugdíjpénztár 
Privátbankár.hu | 2012. március 12. 12:54
Az Aegon Nyugdíjpénztár vezetősége a magánnyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülése miatt azt fogja javasolni a küldöttközgyűlésnek, hogy döntsön a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről.
Személyes pénzügyek A nők jó intuícióval éreznek rá a befektetési lehetőségekre? 
Privátbankár.hu | 2012. március 8. 17:00
A férfiak szívesebben foglalkoznak befektetésekkel, mint a nők, ugyanakkor éppen a nőknek jobbak a megérzéseik válság idején. A nők hajlamosak óvakodni a kockázattól, ugyanakkor jobban törekszenek az időskori biztonság megteremtésére, és viszonylag többet is hajlandók rá áldozni – derül ki külföldi példákból. Egyre többen jönnek rá közülük arra, hogy befektetni izgalmas és jó dolog, de az egészségbe való befektetést is fontosnak tartják.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG