<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
A múlt héten kiderült, hogy nyugdíj-előtakarékossági kötvénnyel készül az állam, bár a feltételei még nem ismertek. Milyen lenne jó? Ami az inflációt követi? Ami magas kamatot kínál? Amire adókedvezmény van? Amit jó áron lehetne visszaváltani? Forintban, vagy euróban? Összeszedtük a főbb szempontokat, amiket mérlegelni kell majd.
Arannyal fedezett német záloglevél 1924-ből. Pedig jó ötletnek tűnt. (Fotó: Eidenpenz József)

A múlt héten Varga Mihály miniszter arról beszélt, hogy nyugdíj-előtakarékossági kötvényt készítenek elő a lakosság számára. A részletekről keveset tudni, de azt mondta, “államadósság-kezelés részévé” tennék az előtakarékosságot, így csakis állampapírról lehet szó. Szerinte olyan kötvény kell, amit “picivel kedvezőbb és jobb hozamokkal tudnak a takarékoskodók nyugdíjas korukban visszaváltani, vagy éppen a járadékait élvezni”.

Kérdés, mihez képest. Olyan lényeges részleteket tehát, mint kamatozás, futamidő vagy visszaváltási feltételek, adózás, esetleges adókedvezmény, egyelőre nem ismerünk. Az kiderült a nyilatkozatból, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), az önkéntes nyugdíjpénztárak “és egyéb formák” konkurensének szánják.

Fontos, hogy a befektetéshez mikor és hogyan, milyen áron lehet hozzájutni, egyrészt a nyugdíjba vonulás előtt, másrészt a nyugdíjba vonulás után. A leendő kötvényeket a miniszter a Babakötvényekhez hasonlította, megemlítve, hogy azok ellenértékéhez a gyermek 18 éves kora után juthat hozzá.

Bebetonozott kötvények?

Így elképzelhető, hogy csak a nyugdíjkorhatár elérése után lesz elérhető a befektetett összeg, addig “bebetonozódik”. A likviditás, eladhatóság hiánya kellemetlen lehet, ha valaki valamilyen válságba, rossz anyagi helyzetbe kerül, ezt a fajta kockázatot csak komoly kamatfelár mellett érdemes vállalni. (Emiatt nem javasolt számos biztosítási forma sem.)

Mi a kínálat ma?

A nyugdíj-előtakarékosság három típusa jelenleg az Önkéntes Nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítások és a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ). Ezekre jár ugyanis az évi húsz százalékos, maximum 150 ezer forintos nyugdíjcélú szja-visszatérítés.

A nemrég viharos gyorsasággal megszüntetett lakástakarék-pénztárak ugyan nem tartoztak ebbe a csoportba, de mivel előbb-utóbb mindenkinek fel kell újítania a lakhelyét, ezért inkább az volt a furcsa, ha valaki nem vette igénybe a lehetőséget. A tbsz-számlára helyezett befektetési jegyek, államkötvények után sem jár adókedvezmény, viszont nincs adó a kamat– és árfolyamnyereség után, és öt naptári év után hozzá lehet jutni a tőkéhez.

Milyen egyéb feltételeknek kéne eleget tegyen egy nyugdíjcélú megtakarítás? Először is feltétlenül érje utol a hozama legalább az inflációt, vagyis a pénz őrizze meg értékét, különben az egész értelmét veszti. Aztán lehetőleg minél jobban haladja is meg azt. (Főleg, hogy az infláció számításával kapcsolatban mindig adódnak kételyek, például mostanában a lakhatási, lakásszerzési költségek meredek emelkedése kapcsán.)

Nem árt az adókedvezmény

Nem árt, ha ezt adókedvezmény is kiegészíti, így a bérből és fizetésből élőknek is kedveznének. A lakossági állampapírok tulajdonosi szerkezete állítólag rendkívül koncentrált, magyarul a nagyobb részük a gazdagok, jómódúak kezében van. Egy szja-kedvezménnyel leginkább a középrétegeknek kedveznének. A lakosság minimum harmadát kitevő szegények persze ettől még nem fognak tudni megtakarítani.

Tehát fontos kérdés a hozam, a likviditás. Valamint a kockázat, de a biztonságot, a visszafizetést állampapíroknál nem szokás kétségbe vonni.

Van másik

Ilyen papír azonban lényegében már van, az inflációkövető kötvényeink: a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP), illetve a Prémium Euró Állampapírok (PEMÁP). Ezek beváltak, a lakosság szereti és vásárolja őket, annak ellenére, hogy a három és öt éves futamidő korábban nem volt a kedvencük. (Sokáig három hónapos, esetleg egy éves lekötésekben volt a lakossági megtakarítások zöme.)

A PMÁP és PEMÁP kondíciói (amikről utoljára itt»»» és itt»»» írtunk), legalábbis az infláció feletti kamatfelár ugyan sokat romlott az utóbbi években és emelkedő inflációnál veszítenek vonzerejükből, mégis csekély az esélye, hogy az inflációt ne érnék utol a futamidő alatt. A visszaváltáskor egy százalékot vonnak le, ami nem vészes. Bár jobb lenne, ha kőbe vésnék, és csak jelentős határidő, széleskörű tájékoztatás után lehetne ezt megváltoztatni.

hirdetés

Jó márkanév a nyugdíj

Az államnak három fő érdeke lehet: minél hosszabb futamidejű papírokkal és minél alacsonyabb kamattal finanszírozni az államadósságot, és lehetőleg belföldről. A második feltételt, a kamatot láthatóan feláldozták az utóbbi években a harmadik, a belföldi finanszírozás, a függetlenség oltárán.

Hosszabb futamidőre rávenni a lakosságot valószínűleg egyrészt még magasabb kamattal lehet, másrészt sokat érhet egy jó szlogen is. Például, ha ráírják a kötvényre, hogy “nyugdíj”. A lesz nyugdíjam-nem lesz nyugdíjam kérdése nagyon sok embert élénken foglalkoztat, ez látszik például a nyugdíjtárgyú cikkeink magas olvasottságából is.

Kevés a nyugdíjvita

Mindenki számára könnyű belátni, hogy ha egyre kevesebb a gyerek, a fiatal dolgozó, és azok egy része is külföldre megy, közben pedig egyre több a nyugdíjas, akkor ebből bajok lesznek. Németországban például nyugdíjbizottságot hoztak létre, a koalíciós viták középpontjában állt a kérdés, és szinte minden nap rágódnak a problémán. (Pedig bővül a lakosság a bevándorlás miatt, többek között magyarokkal.) Hivatalos szinten erről közben nálunk még kevés szó esik.

Újrabefektetés és euró

Tehát az új kötvények lehetnének akár az eddigieknél hosszabb futamidejű Prémium államkötvények is, esetleg a Babakötvény egy új verziója. Jó lenne az is, ha a kamatot tőkésítenék, hogy ne kelljen az ügyfélnek folyton annak újra befektetésével bajlódni, mint jelenleg a PMÁP-oknál.

Annak ellenére, hogy az ország eurózónás csatlakozásának már régen nincsen céldátuma, mindenképpen lenne értelme annak, ha a leendő eurókötvényeknek lenne eurós verziója is. Egyrészt fordulhat a szélkakas, válhat még vonzóvá a politikusok és az emberek számára az euró – például ha nagyon meggyengül a forint vagy elszáll az infláció. Korábban sok-sok évig a nemzeti sportok közé tartozott devizában takarékoskodni.

Teremtik a versenyt, vagy megölik?

Másrészt sok jövedelem képződik euróban, esetleg más devizában, hiszen százezrek dolgoznak külföldön. Ezek egy része pedig lehet, hogy nyugdíjas korában haza akar majd jönni, vagy most is itthonról ingázik.

Azt azért még nem árt hozzátenni, hogy itt centralizáció, a piac leépítése, fokozatos kiiktatása folyik. A befektetési alapokat, önkéntes nyugdíjpénztárakat, bankokat már eddig is komoly versenyhátrányba hozta az állam a lakossági állampapírok bőkezű kamatával. Ez a folyamat folytatódna az új kötvényekkel. (Pedig a volt szocialista országokban az állam különösen rossz gazda hírében áll.) Az egyik alapkezelő véleményét a második keretes írásban közöljük.

Nincs szükség még nagyvonalúbb állampapírokra?

“Láthatóan továbbra sem tud leszokni a vezetés arról, hogy adófizetői pénzekből újabb cukorkákat szórjon a nem rászoruló befektetők elé úgy, hogy kielégíti majd azokat, akik ‘keresik a magasabb hozamú, de kellően biztonságos befektetési formákat’ – írta a Hold Alapkezelő Alapblogja.

“A lakossági állampapírok kamataikkal és legendásan nagyvonalú egyéb feltételeikkel (például fix, magas visszavásárlási árfolyam, teljes díjmentesség) már így is busásan túlfizetik a befektetőket (ha szabad egyáltalán így hívni őket, hiszen végső soron a rendszeresen kifizetett magas kamat(támogatás) miatt járadékosoknak is hívhatnánk őket), nem szükséges a lakossági állampapír-befektetési program bővítése, hiszen már létezik az a ‘magasabb hozamú, de kellően biztonságos befektetési forma’”, amiről az MNB alelnöke nemrég beszélt.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17515 17300 17905 -2,10% 17515 17525 4 509 046 275 Ft 2021-12-02 16:47:29
MOL 2410 2400 2450 -1,47% 2408 2412 1 059 051 500 Ft 2021-12-02 16:47:32
MTELEKOM 416 415 419 -0,36% 416 417 104 509 675 Ft 2021-12-02 16:39:59
RICHTER 8620 8585 8680 -0,17% 8610 8620 786 986 450 Ft 2021-12-02 16:47:32
OPUS 222 222 229 -1,11% 222 225 8 970 113 Ft 2021-12-02 16:47:35
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hat százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 05:23
Ha az MNB új inflációs prognózisával számolunk, az infláció-követő állampapírok hozama nemsokára évi hat százalékra vagy afölé is ugorhat, sorozattól függően. De utána valószínűleg ismét süllyed majd. Ezen kötvénysorozatok kamatprémiuma már sokszor csökkent az utóbbi években. Sohasem árt azonban ilyet tartani.
Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló