1p
Az eddig kedvezményes öngondoskodási formákat Varga Mihály második csomagja megadóztatja. Ha adókedvezményeket akar, szerezzen valahonnan sok pénzt és mossa tisztára az államnál. Így legalább az adósság elleni harcból is kiveheti a részét.

 

Varga második csomagját már a lakosság is keményen meg fogja érezni.Megszűnő adókedvezmények


Úgy tűnik az állam továbbra is bünteti, ha valaki előregondolva félretesz a nyugdíjára. A nyugdíjpénzek einstandolása után itt az öngondoskodásnak kiosztott újabb pofon: az egészségügyi hozzájárulást (eho) ugyanis kiterjesztik a kamatjövedelmekre, ez alól pedig a hosszútávú öngondoskodási formák sem lesznek kivételek. Így tehát adózhatunk a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) és a tartós befektetési számla (tbsz) után is, ahol eddig az adóelőny nagy vonzerőt jelentett.

A második Varga-csomag a stadionokat megkímélte, a hosszútávú pénzügyi gondolkodást viszont nem. Ez annak tükrében különösen furcsa, hogy az összes megtakarítási hajlandóságot vizsgáló kutatás eredménye szerint a magyarok alig tesznek félre, nemhogy a következő hónapra nincs pénzünk, az időskori elszegényedés elkerülése önerőből a lakosság nagy részének jelenleg csak álom. A legtöbben a nyugdíjak értékállóságát egyelőre garantálni tudó államban bíznak e téren, csakhogy a demográfiai változások, a magyar társadalom különösen gyors elöregedése már pár éven belül is nagy kihívások elé állítja a költségvetést. A nyugdíjrendszerben eddig meglévő tartalékból pedig mára alig maradt valami, a GDP 10%-ra rugó magánnyugdíjpénztári vagyonnak csak alig a 10 százaléka van meg.

A bújtatott különadó mellett a bankokat is sújtja a 6 százalékos eho kiterjesztése a kamatokra, ez az esetükben azt jelenti, hogy az eddigi kamatadó 22 százalékra emelkedik. Igaz ez az állampapírhozamokra is (friss: egy módosítóindítvány szerint itt a hozamokat nem adóztatnák meg).

Mosson pénzt, máris van adókedvezmény

Ha valaki adókedvezményt akar, akkor 5 évig az állami pénzmosó számlával jár a legjobban, a pénteken megszavazott Stabilitás Megtakarítás Számla (SMSz) különösen előnyösnek tűnik a második Varga-csomag után. A törvény ugyanis úgy szól: „a számlán elhelyezett összeg – függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e – a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül valamennyi közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából”. Vagyis nemcsak pénzmosásra alkalmas a megtakarítási forma - mellyel a kormány célja az államadósság devizakitettségének csökkentése -, hanem adóelőnyt is érvényesíthetünk. A szépséghiba ott van, hogy ide minimum 5 millió forint kell befizetni - ez tehát csak a felső jövedelmi kategóriákba tartozóknak fog kedvezni, ők viszont nagyon jól járnak.

Az öngondoskodási lehetőségek ilyen szintű megadóztatása nemcsak az egyre duzzadó társadalombiztosítási kiadások miatt lesz probléma, növeli a társadalmi feszültségeket is, hiszen a vagyoni különbségek egyre jobban szétszakítják a magyar társadalmat. Az OECD egy friss kutatása szerint a jövedelmi olló hatalmasra nyílt, a leggazdagabb 20 százalék négyszer annyit visz haza Magyarországon, mint a legszegényebb rétegek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG