<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eddig kedvezményes öngondoskodási formákat Varga Mihály második csomagja megadóztatja. Ha adókedvezményeket akar, szerezzen valahonnan sok pénzt és mossa tisztára az államnál. Így legalább az adósság elleni harcból is kiveheti a részét.

 

Varga második csomagját már a lakosság is keményen meg fogja érezni.Megszűnő adókedvezmények


Úgy tűnik az állam továbbra is bünteti, ha valaki előregondolva félretesz a nyugdíjára. A nyugdíjpénzek einstandolása után itt az öngondoskodásnak kiosztott újabb pofon: az egészségügyi hozzájárulást (eho) ugyanis kiterjesztik a kamatjövedelmekre, ez alól pedig a hosszútávú öngondoskodási formák sem lesznek kivételek. Így tehát adózhatunk a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) és a tartós befektetési számla (tbsz) után is, ahol eddig az adóelőny nagy vonzerőt jelentett.

A második Varga-csomag a stadionokat megkímélte, a hosszútávú pénzügyi gondolkodást viszont nem. Ez annak tükrében különösen furcsa, hogy az összes megtakarítási hajlandóságot vizsgáló kutatás eredménye szerint a magyarok alig tesznek félre, nemhogy a következő hónapra nincs pénzünk, az időskori elszegényedés elkerülése önerőből a lakosság nagy részének jelenleg csak álom. A legtöbben a nyugdíjak értékállóságát egyelőre garantálni tudó államban bíznak e téren, csakhogy a demográfiai változások, a magyar társadalom különösen gyors elöregedése már pár éven belül is nagy kihívások elé állítja a költségvetést. A nyugdíjrendszerben eddig meglévő tartalékból pedig mára alig maradt valami, a GDP 10%-ra rugó magánnyugdíjpénztári vagyonnak csak alig a 10 százaléka van meg.

A bújtatott különadó mellett a bankokat is sújtja a 6 százalékos eho kiterjesztése a kamatokra, ez az esetükben azt jelenti, hogy az eddigi kamatadó 22 százalékra emelkedik. Igaz ez az állampapírhozamokra is (friss: egy módosítóindítvány szerint itt a hozamokat nem adóztatnák meg).

Mosson pénzt, máris van adókedvezmény

Ha valaki adókedvezményt akar, akkor 5 évig az állami pénzmosó számlával jár a legjobban, a pénteken megszavazott Stabilitás Megtakarítás Számla (SMSz) különösen előnyösnek tűnik a második Varga-csomag után. A törvény ugyanis úgy szól: „a számlán elhelyezett összeg – függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e – a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül valamennyi közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából”. Vagyis nemcsak pénzmosásra alkalmas a megtakarítási forma - mellyel a kormány célja az államadósság devizakitettségének csökkentése -, hanem adóelőnyt is érvényesíthetünk. A szépséghiba ott van, hogy ide minimum 5 millió forint kell befizetni - ez tehát csak a felső jövedelmi kategóriákba tartozóknak fog kedvezni, ők viszont nagyon jól járnak.

Az öngondoskodási lehetőségek ilyen szintű megadóztatása nemcsak az egyre duzzadó társadalombiztosítási kiadások miatt lesz probléma, növeli a társadalmi feszültségeket is, hiszen a vagyoni különbségek egyre jobban szétszakítják a magyar társadalmat. Az OECD egy friss kutatása szerint a jövedelmi olló hatalmasra nyílt, a leggazdagabb 20 százalék négyszer annyit visz haza Magyarországon, mint a legszegényebb rétegek.

Személyes pénzügyek Az adókedvezménnyel nem támogatott életbiztosítások piaca visszaesett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:59
Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt.
Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG