<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eddig kedvezményes öngondoskodási formákat Varga Mihály második csomagja megadóztatja. Ha adókedvezményeket akar, szerezzen valahonnan sok pénzt és mossa tisztára az államnál. Így legalább az adósság elleni harcból is kiveheti a részét.

 

Varga második csomagját már a lakosság is keményen meg fogja érezni.Megszűnő adókedvezmények


Úgy tűnik az állam továbbra is bünteti, ha valaki előregondolva félretesz a nyugdíjára. A nyugdíjpénzek einstandolása után itt az öngondoskodásnak kiosztott újabb pofon: az egészségügyi hozzájárulást (eho) ugyanis kiterjesztik a kamatjövedelmekre, ez alól pedig a hosszútávú öngondoskodási formák sem lesznek kivételek. Így tehát adózhatunk a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) és a tartós befektetési számla (tbsz) után is, ahol eddig az adóelőny nagy vonzerőt jelentett.

A második Varga-csomag a stadionokat megkímélte, a hosszútávú pénzügyi gondolkodást viszont nem. Ez annak tükrében különösen furcsa, hogy az összes megtakarítási hajlandóságot vizsgáló kutatás eredménye szerint a magyarok alig tesznek félre, nemhogy a következő hónapra nincs pénzünk, az időskori elszegényedés elkerülése önerőből a lakosság nagy részének jelenleg csak álom. A legtöbben a nyugdíjak értékállóságát egyelőre garantálni tudó államban bíznak e téren, csakhogy a demográfiai változások, a magyar társadalom különösen gyors elöregedése már pár éven belül is nagy kihívások elé állítja a költségvetést. A nyugdíjrendszerben eddig meglévő tartalékból pedig mára alig maradt valami, a GDP 10%-ra rugó magánnyugdíjpénztári vagyonnak csak alig a 10 százaléka van meg.

A bújtatott különadó mellett a bankokat is sújtja a 6 százalékos eho kiterjesztése a kamatokra, ez az esetükben azt jelenti, hogy az eddigi kamatadó 22 százalékra emelkedik. Igaz ez az állampapírhozamokra is (friss: egy módosítóindítvány szerint itt a hozamokat nem adóztatnák meg).

Mosson pénzt, máris van adókedvezmény

Ha valaki adókedvezményt akar, akkor 5 évig az állami pénzmosó számlával jár a legjobban, a pénteken megszavazott Stabilitás Megtakarítás Számla (SMSz) különösen előnyösnek tűnik a második Varga-csomag után. A törvény ugyanis úgy szól: „a számlán elhelyezett összeg – függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e – a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül valamennyi közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából”. Vagyis nemcsak pénzmosásra alkalmas a megtakarítási forma - mellyel a kormány célja az államadósság devizakitettségének csökkentése -, hanem adóelőnyt is érvényesíthetünk. A szépséghiba ott van, hogy ide minimum 5 millió forint kell befizetni - ez tehát csak a felső jövedelmi kategóriákba tartozóknak fog kedvezni, ők viszont nagyon jól járnak.

Az öngondoskodási lehetőségek ilyen szintű megadóztatása nemcsak az egyre duzzadó társadalombiztosítási kiadások miatt lesz probléma, növeli a társadalmi feszültségeket is, hiszen a vagyoni különbségek egyre jobban szétszakítják a magyar társadalmat. Az OECD egy friss kutatása szerint a jövedelmi olló hatalmasra nyílt, a leggazdagabb 20 százalék négyszer annyit visz haza Magyarországon, mint a legszegényebb rétegek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Személyes pénzügyek Fordulat a járványban: ismét költekezésbe kezdtek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:05
A járvány okozta mélypontról 2021-ben egyértelműen visszakapaszkodtak a személyi kölcsönök, és 2022-ben már elérheti a folyósításuk a 2019-es szintet - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Az otthonfelújítási támogatás ugyan elvileg konkurense ennek a hitelnek, de a valóságban esetenként még növelte is a keresletet iránta.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló