NYESZ
Közérdekű Indul a hajrá az év végi adócsökkentéseknél
Privátbankár.hu | 2020. december 5. 13:32
Év végén nagymértékben megugranak a befizetések az adókedvezményt biztosító lakossági megtakarítási konstrukciókba. De vajon mire érdemes figyelni, mely konstrukciókat éri meg választani? Megmutatkozik-e a koronavírus hatása e téren is, és ha igen, hogyan?
Személyes pénzügyek Még egy kis hab a szuperkötvény-tortán: nyugdíjszámlán évi 6,6 százalékot is hozhat
Eidenpenz József | 2019. december 13. 13:13
Ingyenpénz? Ha még nem volt elég a szuperlatívuszokból MÁP Plusz-ügyben, számoljuk ki, hogy mekkora lesz a hozama nyugdíj-előtakarékossági számlán tartva. Az eredmény kedvező, de azért nem falrengető. A számítás egyben óv minket attól, hogy a rossz befektetésektől szja-kedvezménnyel jó hozamot várjunk.
Befalap Vajon ebben a formában is érdemes nyugdíjra előtakarékoskodni?
Eidenpenz József | 2019. január 15. 06:06
Érdemes-e vásárolni a BÉT-re nemrég bevezetett nemzetközi részvényalapokból, valóban olyanok-e, mint a hírük, azaz olcsóbbak-e az aktívan kezelt alapoknál? A passzívan kezelt ETF-eket a vedd meg és tartsd stratégiához ajánlják elsősorban, így nyugdíjszámlákon is érdemes lehet őket elhelyezni. Megnéztük a költségeket.
Személyes pénzügyek Aki siet, annak 280 ezer forintot is adhat az állam
Privátbankár.hu | 2018. december 9. 11:52
Aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövőre akár 280 ezer forintos összegű adójóváírással is számolhat. Ehhez a három elérhető eszköz közül többet is kell választani.
Részvény / Deviza / Áru Erősen csökkent a nyugdíjszámlákon levő megtakarításaink értéke
Eidenpenz József | 2018. december 5. 17:05
Továbbra is dinamikusan nő a hazai TBSZ-számlák száma és hasonlóképpen a rajtuk levő vagyon. Ugyanez nem mondható el a NYESZ-számlákról, amelyek száma erősen, a vagyon értéke enyhébben zsugorodik már évek óta. Aki szeretne adókedvezményt, annak még idén érdemes lépnie.
Személyes pénzügyek 8 dolog, amit pár millió forintoddal kezdeni érdemes
Eidenpenz József | 2018. október 5. 19:00
A kamatsivatag ellenére vannak olyan befektetések, amelyek legalábbis hosszabb távon szinte biztosan kifizetődnek, sőt olyan is, amely várhatóan a befektetés sokszorosát hozza valamikor. Meg olyan, amit állam bácsi ad nekünk, szinte ajándékba, így nem éri meg nem igénybe venni.
Személyes pénzügyek Nyugdíjas évek: tudjuk, hogy baj lesz, mégsem teszünk félre
Privátbankár.hu | 2018. február 6. 12:31
Évtizedekre mutat vissza az egyik örök dilemma: a nyugdíj. Egy friss felmérés szerint még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik félretesznek a nyugdíjas éveikre, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár idősebb korára. A rendszeresen megtakarítók körében is csupán minden harmadik ember fektet be valamilyen nyugdíjcélú termékbe. Aki nem él a nyugdíjcélú megtakarítás lehetőségével, elesik egy komoly személyi jövedelemadó-visszatérítési lehetőségtől is, amelynek mértéke akár 130 ezer forint is lehet. A nyugdíjbiztosítás nemcsak egy megtakarítási forma, de biztosítási szolgáltatást nyújthat haláleset és egészségkárosodás esetén is.
Befalap Ekkora vagyonnal zárták a tavalyi évet a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2017. január 17. 07:48
Decemberben 2,1 százalékos változás volt a befektetési alapok vagyonában, ami 117 milliárd forintos pluszt jelent.
Személyes pénzügyek Nem akarod, hogy nyugdíjasként felkopjon az állad? Három esélyed van
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 29. 13:25
Sokan nem élnek az intézményesített, nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségekkel, pedig azok már a jelenben is jelentős anyagi előnyt kínálnak: mindhárom hazai nyugdíjcélú megtakarítási konstrukció után igénybe 20 százalékos adójóváírás vehető igénybe éves szinten 20% - és még választani sem muszáj, akár mindhárom mehet egyszerre is. Idő előtt kiszállni viszont nem érdemes
Személyes pénzügyek Nemsokára komoly baj lesz a nyugdíjjal – itt van 3 megoldás
Privátbankár.hu | 2016. június 2. 16:48
A magyarok egyre nagyobb része ismeri fel, hogy fontos időben elkezdeni gondolkozni a nyugdíjas évek anyagi fedezetéről, ám a nyugdíjcélú megtakarítások sajátosságai kapcsán sok még a bizonytalanság. Milyen megoldásokat érdemes választani az öngondoskodáshoz? Miért jó a nyugdíjbiztosítás? Mit jelent a NYESZ? Milyen kedvezmények járnak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás után?
Pénzügyi szektor Brókerbotrány: van aki minden pénzét megkapja - de figyelni kell a naptárt! (Frissítve)
Nagy László Nándor | 2015. március 18. 11:50
Pontosította az OBA a korábbi információkat: a TBSZ- és a NYESZ számlákon őrzött megtakarítások is csak a törvény által védett szintekig védettek. Az érintett ügyfeleknek március 25-ig meg kell nevezni az új szolgáltató partnert. Ha ez nem történik meg, az OBA feltöri a számlákat, s így érintettek vesztesége komolyabb lehet - a Privátbankár.hu jogszabály-módosítást kezdeményez.
Állampapír / Kötvény Számold ki! 6 élethelyzet józan paraszti ésszel
Eidenpenz József | 2014. szeptember 2. 06:08
Az alacsony kamatok miatt nem lehet csak bankszámlánkra hagyatkozni, ugyanakkor csalók is lesnek a pénzünkre. Hasznos, ha valaki ki tudja számolni különböző befektetések hozamát, most hat, gyakran előforduló hétköznapi esetet mutatunk be.
Befalap 9+2 adóelőny: így nem kell akkorát szívni az adóbevallással
Eidenpenz József | 2014. június 4. 06:09
Az értékpapír-befektetések adózása tavaly is tovább bonyolódott, az adó három kulcsossá vált, és nem kis feladat mindent jól írni az adóbevallásba. Ha valaki befektetési jegyeken keresztül intézi befektetéseit, az adminisztratív terhek jó részétől megszabadulhat, különböző kisebb-nagyobb adóelőnyöket élvezhet.
Adó Befektettél, dolgozott helyetted a pénzed? Így kell adózni utána
Privátbankár.hu | 2014. május 15. 15:27
A befektetett pénzünk hozama, a tőkejövedelmek után jellemzően személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni - de nem mindegy, mit választunk. Van, hogy egyáltalán nem kell adózni, van amikor még EHO-t is kell fizetni az szja mellé.
Személyes pénzügyek Ön hogy akarja tölteni nyugdíjas éveit? És hogy fogja?
Privátbankár.hu | 2014. február 27. 20:00
Mindennapi szokásaink átalakulása mellett az életszínvonalunk változására is számítunk nyugdíjas éveinkben. A KSH adatai szerint nyugdíjasként több időnk jut alvásra és pihenésre, illetve sokat tévézünk és internetezünk majd. Ugyanakkor – a Generali Biztosító reprezentatív kutatása szerint – a várható bevételcsökkenés miatt a legtöbb ember úgy gondolja, hogy néhány dologról le is kell majd mondania. Így az utazásról, családja anyagi támogatásáról, illetve például autója fenntartásáról.
Személyes pénzügyek Sokat adózik, mégsem lesz állami nyugdíja? Így kaphat vissza 280 ezret
Privátbankár.hu | 2014. február 25. 13:59
Bár kevesen bíznak az állami nyugdíjban, mégis kevesen tesznek félre erre a célra - adójóváírással igyekeznek ösztönözni az embereket.
Személyes pénzügyek Indul az adómegtakarítási hajrá: mutatjuk, hova tedd a pénzed!
Privátbankár.hu | 2013. december 20. 06:10
Az év végén hagyományosan beindul az adómegtakarítási hajrá: akinek félretett pénze van, ilyenkor igyekszik úgy elhelyezni befektetéseit, hogy a haszon minél nagyobb részét tarthassa magánál a futamidő végén. Jelentős adókedvezményt biztosítanak tulajdonosaiknak az olyan megtakarítási formák, mint a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (nyesz), de az önkéntes pénztárak is adóvisszatérítéssel várják az ügyfeleket. Van még néhány munkanap az adóhajrából.
Személyes pénzügyek Közeleg a nyugdíj-katasztrófa: mi lesz velünk az állam nélkül?
Privátbankár.hu | 2013. október 24. 14:44
Közgazdasági tény, hogy a jelenlegi nyugdíj rendszer nem fenntartható, a politikusok mégsem szeretnek erről beszélni, mert félnek a népszerűtlenségtől. Reménykedni ugyan lehet benne, hogy az állam talál valamilyen kedvező megoldást a problémára, de készüljünk fel a legrosszabbra. A kérdés csak az: hogyan?
Pénzügyi szektor Egyre többen próbálnak spórolni az eho-n
Privátbankár.hu | 2013. július 24. 07:33
Növekvő érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések iránt az elmúlt időszakban a pénzintézetek. Az eho-t augusztus 1-től kell fizetni.
Állampapír / Kötvény Apu, mi az az államadósság? Két hetes államkötvényt azért nem kéne
Privátbankár.hu | 2013. március 20. 06:08
Az államadósság, a GDP-arányos államadósság számítási módjáról beszéltek az ÁKK szakemberei, akik szerint az államadósságot kizárólag hosszabb távon és csak GDP-arányosan érdemes megítélni. Új lakossági állampapírt terveznek, amely még messze van a megvalósítástól, nem tűnik viszont jó ötletnek a két hetes kötvény bevezetése.
Személyes pénzügyek Adóelőny és állami támogatás - így is lehet spórolni
Privátbankár.hu | 2013. március 15. 10:00
Jelentősen nőtt a hosszú távú megtakarítások összege tavaly. Sokan az adókedvezmény és az adómentesség miatt választják. Igaz, ezekhez évekre kell lekötni a pénzt.
Személyes pénzügyek Ha félreteszek húszezret havonta, mennyi nyugdíjkiegészítésem lesz?
Privátbankár.hu | 2012. december 14. 14:17
Az életkor előrehaladtával egyre többen terveznek saját megtakarítást nyugdíjas korukra, de valós tartalékkal csak a nyugdíj előtt állók negyede rendelkezik. Pedig létezik az előtakarékosságnak állam által is támogatott, adómentes formája: a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ), melyet a kedvezőbb kondíciók miatt év végéig még különösen megéri megnyitni. Aki nyugdíj-megtakarításán kívül is szeretné gyarapítani vagyonát, annak jó választás lehet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ).
Személyes pénzügyek Használja az Univerzum leghatalmasabb fegyverét: a kamatos kamatot
Eidenpenz József | 2012. október 31. 06:20
Hogyan lehetünk gazdagok? Ha könnyen és gyorsan nem is megy, idővel szerény, biztonságos befektetések segítségével is vagyonossá válhatunk, jobb tehát, ha minél előbb elkezdjük. Nem kell más hozzá, csak szerénység, megtakarítás és józan paraszti ész. Gyerekeinknek vagy unokáinknak is legjobb lesz már holnap számlát nyitni.
Adó Figyelem, adóváltozások a megtakarítási piacon!
Privátbankár.hu | 2012. október 30. 13:58
A NYESZ esetében a 3 éves felhalmozási időszakot 10 évre hosszabbítanák meg, az egyszeri díjas biztosítások 5, a rendszeres díjasok 10 év után válhatnak kamatadómentessé.
Állampapír / Kötvény Kezdősarok: Sárkány ellen sárkányfű, infláció ellen inflációkövető kötvény
Eidenpenz József | 2012. augusztus 3. 06:10
Az idén gyorsult az infláció, eddig 5,3 és 5,9 százalék közötti egy éves, visszatekintő értékeket mértek, ez azonban a múltra vonatkozik. A megfelelő hozamú befektetések képesek lépést tartani a pénzromlással, csakhogy annak jövőbeli értékét nem ismerjük. Erre orvosság a 3-5 éves inflációkövető államkötvény, amelynek kamata jelenleg az akciós betéteket és az egy éves állampapírokat is felülmúlja.
Személyes pénzügyek Minek kettő? Egyszerűbb lenne összevonni a nyugdíjpénzeket
Eidenpenz József | 2012. március 28. 10:57
Miután a kötelező tagdíjak megvonásával a magánnyugdíjpénztári szektor elveszítette társadalombiztosítási funkcióját, leegyszerűsítené és olcsóbbá tenné a rendszert a két pénztári forma összevonása – mondja a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. A végtörlesztés után ebben az évben várhatóan megugranak majd a megtakarítások, de éles lesz a verseny értük.
Pénzügyi szektor Befektetések adókedvezménnyel: tervezzen hosszú távra! (Videó)
Privátbankár.hu | 2012. március 21. 08:57
A PSZÁF fogyasztóvédelmi kisfilmsorozatának új epizódja a közép- és hosszútávú befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.