8p
Az értékpapír-befektetések adózása tavaly is tovább bonyolódott, az adó három kulcsossá vált, és nem kis feladat mindent jól írni az adóbevallásba. Ha valaki befektetési jegyeken keresztül intézi befektetéseit, az adminisztratív terhek jó részétől megszabadulhat, különböző kisebb-nagyobb adóelőnyöket élvezhet.

Nem elég, hogy a nullához közelít a magyarországi betéti kamatok szintje, még elég durván meg is adóztatják azt. A 16 százalékos kamatadón kívül tavaly bevezették a hat százalékos EHO-t (egészségügyi hozzájárulást) is, viszont kedvezmények is vannak, így az egykulcsos adó lényegében háromkulcsos lett. Egyre bonyolultabbá is vált a rendszer az évek során, lassan könyvelő nélkül alig lehet belevágni az adóbevallásba.

Többféle adókedvezmény és kedvezményre jogosító számla létezik, a veszteségeket és a nyereségeket hol össze lehet vezetni, hol nem, az szja-bevallásban pedig több lap akár 1-2 tucat sorát is ki kell tölteni, ha valaki rendszeresen többféle befektetést tart vagy értékpapír-üzleteket köt. A TBSZ- és NYESZ-számlák idő előtti feltörésének feltételei is kétségbeejtően bonyolultak, és hol az ügyfélnek kell önbevallania, hol meg vonják tőle az esedékes adókat.

Ám a tortúrák és fizetési kötelezettségek nagy részét, esetenként mindet meg lehet úszni befektetési alapok segítségével. Pontokba szedve soroljuk fel, mely esetekben jelent adózási előnyt a befektetési alap használata.

1. Így kaphat adóhalasztást

A befektetési alapokkal egyfajta adóhalasztást érhetünk el. Vagyis, ha sokáig tartjuk a befektetési jegyeket, akkor is csak a végén, visszaváltáskor kell kifizetni az adót, míg ha kötvényt vagy – jellemzően 3-12 hónapos – lekötött betétet tartanánk, akkor minden kamatfizetéskor vonják. Az így későbbre tolódó adófizetés alatt a ki nem fizetett adó összege is nekünk kamatozik.

2. Komplikált a részvényesek bevallása

Hasonló a helyzet részvényalap tartásával is ahhoz képest, mintha valaki gyakorta adná-venné a részvényeket. Legkésőbb a következő év májusában esedékes a tőzsdei ügyletek (pontosabban az úgynevezett ellenőrzött tőkepiaci ügyletek) árfolyamnyereségének 16 százalékos adója. Részvényalapnál viszont csak a befektetési jegyek visszaváltásakor.

 

Az önálló részvényügyletek nyereségét ráadásul be kell vallani az adóbevallásban, tartozik hozzá sokféle komplikáció, mint például a nyereséget csökkentő brókerjutalékok levonogatása, vagy a külföldi, devizás tőzsdei műveletek adózásánál a forintra való átváltás. Már nem adózási kérdés, de sok brókerjutalékot is megspórolhat, aki nem ad és vesz folyton. De azt is kimutatták, hogy a legtöbb kisbefektető nem jól időzít, rosszkor száll be és ki a részvénypiacon, ami sok veszteség forrása.

 

3. Automatikus az adókiegyenlítés

Aki csinált már ilyet, tudja, hogy a tőzsdei ügyletek nyereségének és veszteségének egymással való szembeállítása, összevezetése, azaz az adókiegyenlítés szintén nem túl jó móka az adóbevallásban. Ehelyett a befektetési alapon belül ez automatikusan történik, mert az alapok nyereségeik után többnyire nem fizetnek adót. (Az adókiegyenlítés azt jelenti, hogy az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteken realizált összes nyereség és veszteség szembeállítható az előző két évben elszenvedett veszteségekkel és nyereségekkel.)

4. Az új jelszó a TBSZ

A TBSZ-számlákon (tartós befektetési számla) végzett tranzakciók után nem kell adót és egészségügyi hozzájárulást fizetni, és bevallást sem kell készíteni az itt elért jövedelmekről, ha öt évig megtartottuk a befektetéseinket. Három év után pedig tíz százalék az adó 16 helyett, és az EHO sem merül fel. Ez nagyon jó, érdemes a befektetési jegyeket ide helyezni, és öt-hat év türelem árán nullára hozhatjuk ki az adókötelezettségünket.

Azt ne felejtsük el, hogy ha számlát három éven belül megszüntetjük, akkor a 16 százalékos adót is meg kell fizetni, és a hat százalékos EHO-t is, ráadásul, hogy végleg megkavarjanak, ezt már magunknak kell bevallani, nem vonják automatikusan.

5. Még mindig van NYESZ-visszatérítés

A befektetési jegy, ellentétben például a betétekkel, NYESZ-re (nyugdíj-előtakarékossági számlára) helyezhető, és SZJA-visszatérítés kérhető rá, évi százezer forint értékben, ami az átlagember számára jó hozamkiegészítő. A számlán végzett tranzakciók után nem kell adót és egészségügyi hozzájárulást fizetni, és az adóbevallásban sem kell feltüntetni a nyereségeket.

Ha viszont nyugdíj előtt feltörjük a számlát, mindenféle bonyolult retorziónak, önbevallásnak, pótléknak, büntetőkamatnak tesszük ki magunkat. Újabban viszont a NYESZ átalakítható TBSZ-számlává, így ha nem is gyorsan, de újabb évek árán ki lehet szállni. Hogy mégse legyen minden tökéletes és logikus, a NYESZ-re érkezett osztalék mégis feltüntetendő az adóbevallásban, és adózik is ugyanúgy, mint a normál számlára érkezett osztalék.

6. Így állampapírozzunk

Az állampapírokon kívül azok a befektetési alapok is felmentést kaptak tavaly az EHO fizetése alól, amelyek legalább 80 százalékban tartanak magyar állampapírokat. Ezzel például egy rövid kötvényalap adóelőnybe kerülhet a bankbetétekkel szemben, akkor is, ha a TBSZ időtartamát nem tudjuk kivárni, például 1-2 éves időtávra. (A 16 százalékos kamatadó viszont akkor is él.)---- Megbonyolították az osztalék adóját ----

7. Az osztalék utáni fosztalék

Az osztalék adózása újabb csavaros történet. Bár az adót belföldi cégeknél jobbára automatikusan levonják, mégis be kell vallani az adóbevallásban. Van, hogy akkor is kell fizetni utána adót, amikor egyébként semmilyen más adót nem kell fizetni, ez az eset az említett NYESZ-számlánál. De hogy még bonyolultabb legyen, a TBSZ-számlán keletkező osztalék mégiscsak adómentes.

A külföldről jövő osztalék adózása szintén külön tortúra, például figyelembe kell venni azt is, mekkora az adott ország adókulcsa, több közvetítő is vonhat adót, sőt előfordul, hogy több adót vonnak le a kelleténél. A befektetési alapban levő értékpapírok osztalékaival viszont semmit sem kell törődni, az alap általában nem fizet ezek után adót, és mi sem.

8. Régi idők mozija

Ha valaki még mindig tartja 2006 szeptember 1., a kamatadó bevezetése előtt vett befektetését, annak továbbra is adómentes annak hozama. Bár ez valószínűleg már csak nagyon kevés befektetőt érint, de ha ilyenünk van, fontoljuk meg a megtartását.

9. EHO az Óperencián is túl

 

Az amerikai és más Európán kívüli tőzsdéken vett részvények árfolyamnyeresége után, mivel nem az EU (pontosabban az EGT) területéről van szó, az európai tőzsdei papírokkal ellentétben EHO-t kell fizetni, ami ráadásul 14 százalékos. Ugyanez a befektetési alapokban fel sem merül.

+1: Hátha meghallják odafent

Előny lehet, ha sokáig tartjuk a befektetési jegyeket, és számunkra kedvezően változnak a jogszabályok. Például egy kulcsos szja-t vezetnek be, és az árfolyamnyereség adója is csökken, vagy rájönnek, hogy az EHO csak feleslegesen bonyolítja az adózást. Hasonló történt a NYESZ-szel, amelyet már TBSZ-re lehet átalakítani. Igaz, ha pechünk van, változhatnak a szabályozók kedvezőtlenül is, emelhetik vagy tovább bonyolíthatják a befektetések adóját , de ekkor még a hatályba lépés előtt várhatóan lesz lehetőségünk eladni, átkötni a befektetési jegyeket.

+2: Néha jobb lehet a kamatjövedelem

Ha csak nyílt végű befektetési jegye van valakinek, annak hozadéka kamatjövedelemnek számít, ami után az adót (16+6 százalékot) automatikusan vonják, és nem is kell azt bevallania az SZJA-bevallásában. Egyszerű megoldás, nulla komplikáció, de az adó magas, minden ötödik forint az államé, kivéve, ha TBSZ-számlára helyezzük a befektetést.

Hátrány lehet azonban, ha a befektetések egy része veszteséges, és a nyereségeket és veszteségeket nem lehet összevezetni egymással. Eddig, 2013 végéig volt ilyen lehetőség a nyílt végű alapoknál is, a 2014-es évtől ez megszűnt. Ezért is érdemes TBSZ-számlát nyitni. Összességében mindez néha előny, néha hátrány.

TBSZ-en is lehet adni-venni

Pár szó ide kívánkozik röviden a befektetési alapok hátrányairól is a közvetlen értékpapír-befektetésekhez képest. Az egyik, hogy költségeik vannak, az alacsonyabb kockázatú alapfajtáknál általában 1-2, a magasabb kockázatúaknál hozzávetőleg 2-3 százalék éves szinten. Van úgy, hogy az alapkezelő ezt szaktudásának, ügyességének köszönhetően bőven ki tudja termelni, túl is tudja szárnyalni, de előfordulhat az is, hogy nem.

Így a másik hátrány, hogy ki vagyunk szolgáltatva az alapkezelő döntéseinek, a döntés joga kikerül a kezünkből, tehát önálló és céltudatos befektetőknek nem biztos, hogy a befektetési alap való. Bár ebben az esetben is lehet venni többféle befektetési jegyet, amelyeket a saját szánk íze szerint kombinálunk, a TBSZ- és NYESZ-számlán pedig cserélgethetjük is ezeket.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18175 18080 18190 +0,41% 18165 18175 1 728 499 410 HUF 2024-07-12 14:56:16
MOL 2838 2836 2866 -0,35% 2838 2840 442 002 826 HUF 2024-07-12 14:56:40
MTELEKOM 1088 1084 1096 +0,74% 1084 1088 92 503 394 HUF 2024-07-12 14:49:13
RICHTER 9710 9650 9750 +0,62% 9705 9710 281 702 960 HUF 2024-07-12 14:56:16
OPUS 443 441 445 -0,23% 441 443 15 662 647 HUF 2024-07-12 14:52:56
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvényhozamok nagyjából az idei csúcsaik közelében lehetnek
Csabai Károly | 2024. június 24. 15:01
A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG