<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Kamatadó
Makro / Külgazdaság Kamatadó: kisebbet kaszál vele az állam
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 6. 07:59
10 évvel ezelőtt vezették be, mi történt azóta?
Makro / Külgazdaság Durva visszaesés: soha ilyen kevés nem folyt be ebből az adóból
Privátbankár.hu | 2016. február 26. 07:44
Az alacsony kamatok miatt visszaesett a kamatadó-bevétel tavaly.
Befektetési alapok Annyira alacsony a kamat, hogy már a kamatadó sem számít
Privátbankár.hu | 2015. október 16. 10:38
Már nem érdemes a hat százalékos eho miatt egyes alapok befektetéseit a magyar állampapírokra korlátozni. A minikamatokon úgy sem látszik meg. Inkább érdemes kicsit magasabb kockázatú és hozamú terméket választani.
Személyes pénzügyek Ki fog Magyarországon kamatadót fizetni?
Nagy László Nándor | 2015. július 7. 06:05
Az extra alacsony alapkamat a kamatadó (és az EHO) miatt fáj a költségvetésnek, ám a jelenlegi kamatszintek mellett nem várható olyan drasztikus bevétel-kiesés, mint 2014-ben volt. A jövő évi bevételi terv 1-2 milliárdos kieséssel számol.
Adó Jóval kevesebb folyt be kamatadóból - mi történt?
Privátbankár.hu | 2015. január 26. 08:40
Tavaly majdnem 40 százalékkal kevesebb pénz folyt be az államkasszába a kamatadóból.
Állampapír / Kötvény Ez lehet az egyetlen komoly esély, hogy pénzünk megőrizze vásárlóerejét
Eidenpenz József | 2014. november 3. 06:08
Jelenleg talán a legjobb kockázatmentes befektetés az inflációkövető hazai államkötvény, a PMÁK, amely 4,7 százalékos kamatot fizet akkor, amikor sok bankbetét vagy rövid állampapír csak 1-2 százalékot. De kamata változó, az infláció, amihez kötik, az idén minimális volt, megmarad-e előnye a jövőben is?
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amiért megéri a babáknak kötvényt venni
Eidenpenz József | 2014. július 31. 15:00
Tavaly év vége óta lehet Babakötvényeket vásárolni, amelyek évi három százalékos reálkamatot garantálnak. Összeszedtük, miért is éri meg ebbe a megtakarítási formába fektetni az állam által befizetett fix 42 500 forintos támogatáson felül.
Személyes pénzügyek Indul az adómegtakarítási hajrá: mutatjuk, hova tedd a pénzed!
Privátbankár.hu | 2013. december 20. 06:10
Az év végén hagyományosan beindul az adómegtakarítási hajrá: akinek félretett pénze van, ilyenkor igyekszik úgy elhelyezni befektetéseit, hogy a haszon minél nagyobb részét tarthassa magánál a futamidő végén. Jelentős adókedvezményt biztosítanak tulajdonosaiknak az olyan megtakarítási formák, mint a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (nyesz), de az önkéntes pénztárak is adóvisszatérítéssel várják az ügyfeleket. Van még néhány munkanap az adóhajrából.
Személyes pénzügyek Megszűnt a röghöz kötés: ettől még népszerűbb lehet a TBSZ
Privátbankár.hu | 2013. november 28. 12:20
Rekordszámú tartós befektetési számla nyitását hozhatja az idei év, a 2010-ben bevezetett tartós befektetési szerződés (TBSZ) népszerűsége ugyanis a KBC Securities tapasztalata szerint az utóbbi két évben jelentősen nőtt. A normál értékpapírszámla mellé 2013-ban az ügyfelek többsége már TBSZ-számlát is nyit, amiben a konstrukció egyre kedvezőbbé váló feltételei is szerepet játszanak. A múlt héten megszavazott módosítás például megszünteti a röghöz kötést és lehetővé teszi, hogy a TBSZ-tulajdonos egy másik szolgáltatónál a korábbinál kedvezőbb számlavezetési és portfoliókezelési kondíciókat találjon.
Személyes pénzügyek Így lehet rugalmasan kikerülni az ehót és a kamatadót
Zsiborás Gergő | 2013. augusztus 28. 06:22
A kormány a második Varga-csomag keretében az egészségügyi hozzájárulást (eho) kiterjesztette a kamatjövedelmekre, de utólag adókedvezménnyel próbálta ellensúlyozni az öngondoskodásnak kiosztott újabb pofont. Nemcsak az adókedvezmény miatt fontos, hogy hova tesszük megtakarításainkat, hanem érdemes azt is fontolóra venni, hogy mennyire tudunk rugalmasan hozzáférni a pénzünkhöz, ha váratlanul forrásra lenne szükségünk.
Befektetési alapok Befektetési alapok: hova menekülhetünk a kamat megsarcolása elől?
Eidenpenz József | 2013. augusztus 7. 14:35
Mely alapok lesznek EHO-mentesek, azaz felelnek meg annak az új adókedvezménynek, amely szerint a többségében állampapírokba fektető alap hozama nem EHO-köteles? Erről kérdeztük a magyarországi alapkezelőket. A válaszadók többsége gyorsan átalakítja 1-2 alapját, más inkább a magas hozamra koncentrál.
Adó Itt az az egykulcsos kamatadó, amely háromkulcsos
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 1. 13:50
Hírlevélben tájékoztatta az Államkincstár az ügyfeleket arról, mi után von eho-t mától. A korábban nagyon ünnepelt eurós lakossági kötvény, a PEMÁK kamatát végül sújtja az adó, ám mégis adómentes lehet, ha megfelelő ideig tbsz-en tartjuk. Az egykulcsosnak nevezett kamatadó ezzel kettőből háromkulcsossá vált.
Állampapír / Kötvény Holnaptól jön a kamat-eho: így is meg lehet úszni az újabb sarcot
Privátbankár.hu | 2013. július 31. 07:56
Szinte minden nagyobb alapkezelő módosítja egy-két alapja kezelési szabályait annak érdekében, hogy eho-mentessé váljon a konstrukció.
Adó Új adók élesednek: mennyit vesztünk, ha tegnap vittük a pénzünk a bankba?
Privátbankár.hu | 2013. július 28. 13:56
Augusztus elsejétől jön az eho a kamatjövedelmekre, de lesznek kivételek. Az állampapírok előnye viszont mindenképp tovább nő az egyéb befektetési formákhoz képest. Mennyit kell adózni, ha tegnap vittük a pénzünk a bankba?
Pénzügyi szektor Agyonadóztatott betétek: amikor 100 forintból 99,98-at kapok vissza
Zsiborás Gergő | 2013. június 20. 12:53
A Varga-csomag elveheti a kedvünk a rövid távú öngondoskodástól, simán előfordulhat, hogy kevesebb pénzt veszünk ki egy fix kamatozású betétből, mint amennyit oda beraktunk.
Pénzügyi szektor Az állam kiszivattyúzza a pénzt a bankokból
Privátbankár.hu | 2013. június 18. 12:37
Adókedvezménnyel hozza magát helyzetbe az állam a megtakarítási piacon. Ha bankok nem tudnak betétet gyűjteni, a hitelezésben sem fognak felbátorodni.
Adó Adóamnesztia? Ötmilliót már tisztára lehetne mosni az új állami számlán
Privátbankár.hu | 2013. június 11. 15:26
Aligha a nyugdíjasok és a kiskeresetűek megsegítésére szolgál a kormányzat új javaslata az SMSZ-számlákról. A minimális befizetés ugyanis ötmillió forint, úgy tűnik nem vizsgálnák, hogy adózott pénz-e, és ha öt évig benntartja a polgár, egy fillér befizetése nélkül adózottá válhat.
Állampapír / Kötvény Ezért fontos, hogy nekünk is legyen tbsz-ünk
Eidenpenz József | 2013. május 14. 06:11
A rekord alacsony, a nyolcvanas évek óta nem látott kamatszínvonal és a tranzakciós adó sok mindent átalakít a megtakarítások frontján. Nagyon alaposan meg kell nézni minden fillért ahhoz, hogy reálkamatot kapjunk, ügyelni kell a költségekre és adókra.
Adó Így tűnik el egy adóparadicsom: mi történik Cipruson?
Privátbankár.hu | 2013. március 18. 17:27
Hétvégén bejelentették a Ciprusi mentőcsomag részleteit, ami nem megnyugtatta, hanem aggodalommal töltötte el a befektetőket. Bár még vannak képlékeny részletek, szinte biztos, hogy Ciprus többé már nem adóparadicsom. Mi történik a Földközi-tengeren, ami megrengeti a pénzügyi világot?
Adó Fekete pénzek: félmilliárd svájci frankot utaltak át az adóelkerülők után
Privátbankár.hu | 2013. január 31. 12:20
A brit pénzügyminisztérium bejelentette, hogy most először kapott az ország jelentős összeget a brit állampolgárok svájci bankokban levő bankszámlái után. Félmilliárd svájci frankot utaltak át a brit adóhivatalnak, a számlatulajdonosok adatait azonban nem adják ki.
Befektetési alapok Az ország, ahol tőzsdei befektetőnek lenni hülyeség - interjú Szabó Lászlóval
Eidenpenz József | 2012. december 3. 08:50
A technikai és a fundamentális elemzők között is vannak nagyon jók, de a józan paraszti ész talán még többet számít – vallja Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke. A magyar piacon már csak nagyon nagy diszkonttal hajlandó részvényeket venni, mert a kisbefektetőket senki sem védi érdemben. Tíz döntésből kilencet globálisan hoznak, jó eredményekkel, mégis a világ legrosszabb piacán próbálják ezt eladni, de ezen változtatni készülnek.
Állampapír / Kötvény Kezdősarok: Így érdemes nyugdíjra, lakásra hosszú távon félretenni
Privátbankár.hu | 2012. november 30. 06:20
Aki lépésről lépésre, egy életen át gyűjtögeti megtakarításait valamilyen nagyon fontos célra, hosszú távra, annak nemigen szabad kockáztatnia. De az sem feltétlenül megoldás, ha megtakarított pénzét beteszi az első bankba. A mai magas infláció mellett nem mindegy, mennyire versenyképes a kamat, kell- e adózni, és az sem, hogy hányszor kell egy évben ránéznünk. Szerencsére létezik adókedvezmény, inflációkövetés és újrabefektetés is.
Személyes pénzügyek Használja az Univerzum leghatalmasabb fegyverét: a kamatos kamatot
Eidenpenz József | 2012. október 31. 06:20
Hogyan lehetünk gazdagok? Ha könnyen és gyorsan nem is megy, idővel szerény, biztonságos befektetések segítségével is vagyonossá válhatunk, jobb tehát, ha minél előbb elkezdjük. Nem kell más hozzá, csak szerénység, megtakarítás és józan paraszti ész. Gyerekeinknek vagy unokáinknak is legjobb lesz már holnap számlát nyitni.
Személyes pénzügyek Kedves Lottónyertesek! Titkoljátok el a nyereményeteket!
Privátbankár.hu | 2012. június 20. 12:17
A múlt héten két nyertes megosztva elvitte az ötös lottó öttalálatos főnyereményét, amely már 4,155 milliárd forint volt. A befektetési szakmában sokszor látott olyan embereket Faluvégi Balázs befektetésialap-kezelő, akik hirtelen jutottak sok pénzhez, és látta, milyen hibákat követtek el. Ezért blogjában 12 pontba szedve néhány tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy mit érdemes most tennie a nyerteseknek, és mit nem.
Adó Mire jó a kétharmad? Nem sok követője van az unortodox adóinknak
Nagy Ádám | 2012. június 13. 08:33
A szakértő szerint az országunkat jellemző adójogi innováció lassan egyedülállóvá válik Európában, kevés követője van a speciális ágazati adóknak. Az adórendszer ilyen mértékű átalakításához ugyanis rendszerint komoly parlamenti többségre van szükség, a kétharmados túlsúly pedig ritka, mint a fehér holló. Van azért példa máshol is különleges sarcra.
Pénzügyi szektor A németek és az EKB pénzzel tömik az oroszokat
Privátbankár.hu | 2012. május 8. 14:32
Az orosz VTB Bank német érdekeltségében naponta nyolcmillió eurót helyeztek el a betétesek az utóbbi hónapokban, a bank tele van likviditással és csökkenteti kamatait. A pénzintézet ráadásul osztrák érdekeltségén keresztül az ECB-től is hozzá tudott jutni 150 millió eurónyi szuperolcsó, egy százalékos kamatozású hitelhez. A betétesek rohamát egyelőre az sem csillapítja, hogy kiderült, a bank vezetői már csődbe vittek egy pénzintézetet.
Pénzügyi szektor 14+3 féle forintlekötés legalább nyolc százalékos kamattal
Eidenpenz József | 2012. március 23. 14:39
Az infláció megugrott, lehet, hogy tartósan magas marad, és ha nem figyelünk oda, hová tesszük a pénzünket, akkor elviheti az egész kamatot, negatív reálkamatot okozhat. Így különösen fontossá vált megválogatni, hová tesszük a pénzünket. Összegyűjtöttünk 14 banki kamatajánlatot, amelyek legalább évi nyolc százalékot hoznak, bár általában csak az újonnan a bankba kerülő pénzekre.
Állampapír / Kötvény Évi 6,9 százalékkal harcolhatunk mostantól az infláció ellen
Eidenpenz József | 2011. november 11. 12:02
A 3,9 százalékos októberi év/év infláció alapján a 2015-ben lejáró inflációkövető államkötvény 6,9 százalékos éves kamatot fog fizetni jövő decemberben. Kérdés, hogy az inflációkövető papírok fizetnek-e majd többet a jövőben, vagy a fix kamatozású befektetések.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG