<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Rekordszámú tartós befektetési számla nyitását hozhatja az idei év, a 2010-ben bevezetett tartós befektetési szerződés (TBSZ) népszerűsége ugyanis a KBC Securities tapasztalata szerint az utóbbi két évben jelentősen nőtt. A normál értékpapírszámla mellé 2013-ban az ügyfelek többsége már TBSZ-számlát is nyit, amiben a konstrukció egyre kedvezőbbé váló feltételei is szerepet játszanak. A múlt héten megszavazott módosítás például megszünteti a röghöz kötést és lehetővé teszi, hogy a TBSZ-tulajdonos egy másik szolgáltatónál a korábbinál kedvezőbb számlavezetési és portfoliókezelési kondíciókat találjon.

Két éve folyamatosan nő a tartós befektetési szerződések népszerűsége, s idén minden korábbinál több szerződés születhet az év végéig tartó adóoptimalizálási időszakban. Miközben ugyanis a számlához kapcsolódó adókedvezmények a konstrukció 2010-es indulása óta változatlanok (a számlán tartott befektetések hozamát 3 év után továbbra is csak 10 százalék, 5 év után pedig 0 százalékos adó terheli), addig az egyéb feltételek egyre kedvezőbbé váltak. 2012 óta már nemcsak forintban, hanem akár dollárban vagy euróban is tarthatóak a befektetések a TBSZ-számlákon, amelyeket jövőre már szabadon át is lehet vinni az egyik szolgáltatótól a másikhoz. 

Egyre népszerűbb

Tordai Péter

A mobilitás biztosítása újabb lökést adhat a tartós befektetési számlák nyitásának, s számítani lehet arra, hogy az értékpapírszámlaként nyitott TBSZ-számlák oda áramlanak majd, ahol az ügyfél számára a legvonzóbbak a számlavezetési és tranzakciós díjak – mondta Tordai Péter, a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Az alacsony kamatkörnyezetben ugyanis nem mindegy, hogy milyen áron kerül egy adott értékpapír a számlára, mennyit visz el a hozamból a vételi és eladási jutalék.

A tartós befektetési számlák sikerét mutatja egyébként, hogy idén az első tíz hónapban már csaknem háromszor annyi TBSZ-számlát nyitottak, mint egy évvel korábban, sőt a 2013-ban az újonnan nyitott TBSZ-számlák száma már meghaladja a normál értékpapírszámlák számát a KBC Securitiesnél. Ezt többek között azzal magyarázta Tordai Péter, hogy a konstrukciót megismerő kisbefektetők döntő többsége folyamatosan élni kíván az adóoptimalizálás lehetőségével.  Mivel a számlákon a felhalmozási időszak az év végével véget ér a TBSZ-szabályozás alapján, így aki további megtakarítást helyezne el vagy fektetne be kedvezményesen, annak a következő évben egy újabb számlát kell nyitnia. Az év végéhez közeledve tovább élénkülésre lehet számítani, a számlák 60-65 százalékát ugyanis a negyedik negyedévben nyitják meg. 

Könnyű felmondani, de nem szokták


A KBC Securities szerint egyre többen ismerik fel, hogy a TBSZ-számla nyitása csak előnnyel jár, hiszen a szerződés felbontása esetén semmilyen büntető szankcióval nem kell számolni. Így ha valakinek időközben - például anyagi helyzetének megváltozása miatt - mégis fel kell törnie a befektetését, úgy jár, mintha egy normál értékpapírszámlát nyitott volna. A számlafelmondások aránya egyébként a KBC Securities tapasztalata szerint az összes TBSZ-hez viszonyítva meredeken csökken, idén kevesebb, mint 5 százalékánál következett csak be. 

A TBSZ-számlákon tarható gazdag eszközválaszték, a befektetések tetszés szerinti átrendezésének lehetősége már a kisebb megtakarítással rendelkezők figyelmét is ráirányítja a konstrukcióra, amelynek ötéves befektetési időtávja ráadásul több tőzsdei részvény esetében is testreszabottnak mondható. Az európai piacokon például leginkább azokat a nagyvállalatokat érdemes keresni, amelyeket alaposan megtépázott a válság, ezért árfolyamuk és értékeltségük a mélybe zuhant, de mégis talpon maradtak, most pedig új stratégiával, átalakított szervezettel és sok esetben új menedzsmenttel igyekeznek ismét sikereket építeni az egyre javuló makrokörnyezetben - mondta a szakértő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG