<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az extra alacsony alapkamat a kamatadó (és az EHO) miatt fáj a költségvetésnek, ám a jelenlegi kamatszintek mellett nem várható olyan drasztikus bevétel-kiesés, mint 2014-ben volt. A jövő évi bevételi terv 1-2 milliárdos kieséssel számol.

A mélypontra eső jegybanki kamatszintet a banki betéti kamatok alakulása is leköveti, így viszont tovább csökkenhet a kamatadóból és az egészségügyi hozzájárulásból (EHO) a költségvetésbe befolyó összeg mértéke. A Privátbankár.hu kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztériumban úgy válaszoltak, hogy az idei évi adatokat nem rontja majd nagymértékben a Magyar Nemzeti Bank által újraindított és várhatóan még a nyáron befejeződő újabb kamatcsökkentési cuklusa, mivel a kamatcsökkenések hatása csak késleltetve jelenik meg a bevételekben, tekintettel arra, hogy a banki lekötés végén a kamat kifizetésekor jelentkezik az adóbevétel. A fentiek miatt a tárca 2015. évi előrejelzését is is jelentős részben a 2014. évi kamatváltozások határozzák meg.

1-2 milliárd lehet a mínusz

Az áprilisig elérhető adatok alapján az időarányos bevétel a tavalyi szintjen teljesült – közölte az NGM. Ez ugyanakkor már önmagában számottevő bevétel-csökkenést mutat, tekintve, hogy az elérhető adatok szerint 2014-ben mindössze 43,1 milliárd forintnyi, kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó kötelezettséget vallottak be Magyarországon, ami 38,2 százalékos elmaradást jelentett a 2013-as 69,8 milliárd forinttal szemben. A különbséget az új teher, a 6 százalékos EHO sem tudta felhúzni, miután az új közteherből csak 8,1 milliárd forintnyi bevétel származott.

Az Országgyűlés által elfogadott 2016-os költségvetésben 2015-höz képest 1-2 milliárd forintos adóbevétel-csökkenéssel számol a szaktárca – derül ki az NGM lapunknak adott válaszából. A visszafogott újbóli bevétel-csökkenés annak fényében ésszerűnek tűnik, hogy az elmúlt másfél évben a banki kamatok csökkenésének mértéke már nem haladja meg az MNB kamatcsökketéseinek mértékét.

Volt több

A bankok 2013-ban a jegybanki statisztikák szerint még 4,25 százalékkal vágták meg a lakossági lekötött betétek átlagos kamatlábát, amely így 2,46 százalékra olvadt – eközben az alapkamat „csak” 275 bázisponttal esett 3,00 százalékra – ez a banki lépés, a nagy betét-erózió lehetett az oka a a 2014-es, tetemes kamatadó-bevétel elmaradásnak. 2014-ben ugyanakkor a jegybanki alapkamat 2,1 százalékra szállt alá, de a banki kamatok ezt már nem követték, hiszen az MNB statisztikái szerint az 1,62 százalékos átlagkamat eléréséhez már csak 84 bázispontos csökkenés kellett. A jegybanki adatok május végéig vannak meg, ezek szerint a lekötött betétek átlagkamata 1,15 százalékra olvadt, miközben a hónap végén az MNB alapkamata 1,65 százalékon állt: vagyis a két kamatszint ekkor is együtt mozgott.

 

 

Az NGM szerint a csökkenő kamatok utáni kiesést kompenzálhatja, hogy a megtakarítások magasabb hozamú papírokba, részvényekbe, befektetési alapokba terelődnek át, ám ezt némiképp cáfolják a befektetési alapok állományadatai, hiszen a hónapok óta tartó dinamikus növekedés megtorpant az elmúlt hetekben – épp a szerényebb hozamlehetőségek miatt. S bár igaz, hogy az állampapírok alacsonyabb kamata okán szintén kevesebb volt az értékesítés ebből az instrumentumból, mint például február-áprilisban, ám kétségtelenül az egyik legnagyobb elszívóerőt jelentik a megtakarítások terén – márpedig az állampapír-befektetések után EHO, így költségvetési bevétel sem keletkezik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG