<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
10 évvel ezelőtt vezették be, mi történt azóta?

A lakosság megtakarítási hajlandóságát nem vetette vissza a 2006 szeptemberében bevezetett kamatadó, az állam azonban már nem keres százmilliárdokat a teherrel, rekordalacsony bevételekre számíthat - írja a Világgazdaság.

Nem befolyásolta a megtakarításokat

A kamatadó tíz évvel ezelőtti bevezetésekor 20 százalékos közterhet kellett fizetni a megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után. Az adóteher – amely később 16, majd idén 15 százalékosra csökkent – bevezetése hatalmas felháborodást váltott ki, a statisztikák szerint azonban a lakosság megtakarítási hajlandóságát nem befolyásolta. A fogyasztás a válság előtt csúcsra járt ugyan, 2008 első felében a háztartások pénzügyi vagyona stagnált, azóta viszont a kamatadó ellenére is gyorsan gyarapodik. Jelenleg kétszer akkora, több mint 41 500 milliárd forint a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya, mint 2006 közepén volt.

Egyre kevesebbet nyer

Az állam eleinte nagyon sokat keresett, újabban viszont már egyre kevesebbet nyer a kamatadóval. A bevezetés utáni első év szerény volt, 2007-ben a NAV adatai szerint csupán 46,5 milliárd folyt be ilyen címen. A csúcsévben, 2009-ben viszont kamatadóból csaknem 112,5 milliárd forintot kasszírozott az állam. A csökkenő kamatszintet viszont az állam is megérzi, tavaly már csupán 26,3 milliárd forint jött be kamatadóból, ezt 5,65 milliárd forinttal egészítette ki az az egészségügyi hozzájárulás, amelyet a nem állampapír jellegű befektetések kamata és árfolyamnyeresége után fizettet be az állam.

Mivel a kamatszint alacsony, az idén sem várható, hogy sokkal magasabb lesz az állam kamatadó-bevétele. A jegybank adatai szerint az első fél évben a háztartások értékpapírszámláin csupán 17,2 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett, ha ezt realizálják, az 3,6 milliárd forintnyi kamatadót és ehót jelent. A lakossági megtakarítási piac átrendeződése is a kamatadó ellen dolgozik. A háztartások friss megtakarításaikat gyakorlatilag csak állampapírba fektetik, amelyeknél nincs eho. Már több mint 3700 milliárd forintnyi állampapír van a kisbefektetőknél, ezek egy része ráadásul a kamatadó elkerülését szolgáló tartós befektetési számlán van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG