<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A brit pénzügyminisztérium bejelentette, hogy most először kapott az ország jelentős összeget a brit állampolgárok svájci bankokban levő bankszámlái után. Félmilliárd svájci frankot utaltak át a brit adóhivatalnak, a számlatulajdonosok adatait azonban nem adják ki.

Miután nálunk is felmerült a svájci bankokban levő magyar pénzek visszamenőleges megadóztatásának ötlete, nem érdektelen, mire jutottak ezzel a britek. Amint George Osborne bejelentette, a brit adóhatóság félmilliárd svájci frankot (több mint 400 millió eurót) kapott a svájci hatóságoktól a két ország közötti egyezmény értelmében – írja a német Fondsprofessionell.de szaklap. „Ez az első alkalom a történelmünkben, hogy Svájcból a fizetendő adópénzek ebbe az országba folynak, nem pedig fordítva” – mondta a miniszter a Parlament előtt.

Maradt a névtelenség és a gyűjtőadózás

Az egyezmény a két ország között, amely a Svájcban őrzött brit feketepénzek anonim átalányadóztatásáról szól, január elsején lépett életbe. Tehát a svájciak névtelenül, a személyes adatok kiadása nélkül, összegyűjtve fizetik az adót. A megállapodás része volt, hogy az alpesi ország hatóságai félmilliárd frankos előleget fizetnek ki, ezt utalták most át. A most következő, tavasszal kezdődő 2013/2014-es pénzügyi évben a brit kormány mintegy 4,5 milliárd frankos bevételt vár Svájctól.

Németország egy hasonló megállapodást igyekezett tavaly tető alá hozni – hosszas botrányok után, amelyekben törvénytelenül szerzett, azaz lopott ügyféladatok is szerepeltek. A felek álláspontjait sikerült is összehangolni, majdnem összejött a megegyezés, ám decemberben a német parlament két házának közös bizottsága 19:10 arányban mégis elvetette a javaslatot.

21-41 százalék között lettek volna az adókulcsok

A decemberi híradások szerint a tervezett német-svájci szerződés alapján névtelenül és végérvényesen megadóztatták volna az országban levő német pénzeket, 21 és 41 százalék közötti adókulcsokkal. Ez az eddig kivitt pénzekre vonatkozó szabályozás a remények szerint tízmilliárd eurót hozott volna a német költségvetésnek. A továbbiakban pedig ugyanúgy 26,375 százalékos forrásadót kellett volna fizetni a német pénzekre is Svájcban, mint Németországban. (Németországban az adókulcs szolidaritási járulékkal, adómentes minimummal és egyházi adóval is bonyolódhat – a szerk.)

A javaslatot elutasító parlamenti bizottság decemberben amellett érvelt, hogy a kormány kezdjen újabb tárgyalásokat a svájci hatóságokkal egy „igazságosabb adómegállapodás” érdekében. Ennek alapján még keményebb adóztatást várnának el azokkal szemben, akik eddig különösen makacsul vonták ki magukat az adózás alól – írta a Fondsprofessionell.de. A bizottság a tárgyalások folytatására szólította fel a német kormányt.

Minden második turista bankolt

A svájciak évtizedek óta harcolnak azért, hogy bankjaik titkai minél inkább sértetlenek maradhassanak és betéteseik – akik között egyaránt vannak tisztességes kockázatkerülő polgárok és adóelkerülők, bűnözők – továbbra is biztonságban érezzék magukat. Korábban úgy becsülték, hogy minden második, Zürichben tartózkodó német polgár bankszámlaügyeit intézi.

A svájci bankszámlákon levő pénzek megadóztatásának magyarországi kormányzati ötleteiről itt, valamint itt írtunk részletesebben. Az osztrák-svájci adómegállapodás részleteiről pedig itt volt szó.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG