Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A brit pénzügyminisztérium bejelentette, hogy most először kapott az ország jelentős összeget a brit állampolgárok svájci bankokban levő bankszámlái után. Félmilliárd svájci frankot utaltak át a brit adóhivatalnak, a számlatulajdonosok adatait azonban nem adják ki.

Miután nálunk is felmerült a svájci bankokban levő magyar pénzek visszamenőleges megadóztatásának ötlete, nem érdektelen, mire jutottak ezzel a britek. Amint George Osborne bejelentette, a brit adóhatóság félmilliárd svájci frankot (több mint 400 millió eurót) kapott a svájci hatóságoktól a két ország közötti egyezmény értelmében – írja a német Fondsprofessionell.de szaklap. „Ez az első alkalom a történelmünkben, hogy Svájcból a fizetendő adópénzek ebbe az országba folynak, nem pedig fordítva” – mondta a miniszter a Parlament előtt.

Maradt a névtelenség és a gyűjtőadózás

Az egyezmény a két ország között, amely a Svájcban őrzött brit feketepénzek anonim átalányadóztatásáról szól, január elsején lépett életbe. Tehát a svájciak névtelenül, a személyes adatok kiadása nélkül, összegyűjtve fizetik az adót. A megállapodás része volt, hogy az alpesi ország hatóságai félmilliárd frankos előleget fizetnek ki, ezt utalták most át. A most következő, tavasszal kezdődő 2013/2014-es pénzügyi évben a brit kormány mintegy 4,5 milliárd frankos bevételt vár Svájctól.

Németország egy hasonló megállapodást igyekezett tavaly tető alá hozni – hosszas botrányok után, amelyekben törvénytelenül szerzett, azaz lopott ügyféladatok is szerepeltek. A felek álláspontjait sikerült is összehangolni, majdnem összejött a megegyezés, ám decemberben a német parlament két házának közös bizottsága 19:10 arányban mégis elvetette a javaslatot.

21-41 százalék között lettek volna az adókulcsok

A decemberi híradások szerint a tervezett német-svájci szerződés alapján névtelenül és végérvényesen megadóztatták volna az országban levő német pénzeket, 21 és 41 százalék közötti adókulcsokkal. Ez az eddig kivitt pénzekre vonatkozó szabályozás a remények szerint tízmilliárd eurót hozott volna a német költségvetésnek. A továbbiakban pedig ugyanúgy 26,375 százalékos forrásadót kellett volna fizetni a német pénzekre is Svájcban, mint Németországban. (Németországban az adókulcs szolidaritási járulékkal, adómentes minimummal és egyházi adóval is bonyolódhat – a szerk.)

A javaslatot elutasító parlamenti bizottság decemberben amellett érvelt, hogy a kormány kezdjen újabb tárgyalásokat a svájci hatóságokkal egy „igazságosabb adómegállapodás” érdekében. Ennek alapján még keményebb adóztatást várnának el azokkal szemben, akik eddig különösen makacsul vonták ki magukat az adózás alól – írta a Fondsprofessionell.de. A bizottság a tárgyalások folytatására szólította fel a német kormányt.

Minden második turista bankolt

A svájciak évtizedek óta harcolnak azért, hogy bankjaik titkai minél inkább sértetlenek maradhassanak és betéteseik – akik között egyaránt vannak tisztességes kockázatkerülő polgárok és adóelkerülők, bűnözők – továbbra is biztonságban érezzék magukat. Korábban úgy becsülték, hogy minden második, Zürichben tartózkodó német polgár bankszámlaügyeit intézi.

A svájci bankszámlákon levő pénzek megadóztatásának magyarországi kormányzati ötleteiről itt, valamint itt írtunk részletesebben. Az osztrák-svájci adómegállapodás részleteiről pedig itt volt szó.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.