<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

 

 

Tállai András szerint a 2016-ra szóló intézkedések igazodnak az elmúlt öt év adóügyi lépéseihez: tízmilliárdok maradhatnak a családoknál, olcsóbbá válhatnak a hétköznapok, és újabb lendületet kaphat a gazdaság – írja a Napi Gazdaság.

Ma nyújtja be a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A büdzséhez kapcsolódik a 2016-os adócsomag is. Az adóváltozásokról még a nyári szünet előtt szavazhat az Országgyűlés.

Könnyebb lesz a családoknak

A személyi jövedelemadó (szja) szabályai több ponton is megváltoznak. Ezek közül a legfontosabb, hogy egy százalékkal, 16-ról 15 százalékra csökken az szja kulcsa. Az intézkedés 120 milliárd forinttal enyhíti a magánszemélyek terhét, a lépés mind a négymillió adófizetőt érinti majd – mondta Tállai András.

A következő esztendő a két gyermeket nevelő nagyjából háromszázezer szülő számára külön is lényeges változást hoz. Jelenleg az érintetteket gyermekenként havi tízezer, azaz a két kisgyermek után havonta húszezer forint illeti meg. Jövőre az összeg magasabb lesz, a kedvezmény gyermekenként 2500 forinttal, összesen ötezerrel emelkedik.

Sertés- után baromfihús

A kormány már korábban csökkentette a sertéshús áfáját, amennyiben ez sikeres lesz, úgy következő lépésként mérsékelhetik majd a baromfi forgalmi adóját is.

Bank, reklám, dohány

A kormány betartja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint az Erstével kötött februári megállapodást. Ekkor a kabinet azt vállalta, hogy a hitelezés felpörgetéséért csökkenteni fogja a bankadót. A több évig tartó folyamat első lépéseként jövőre nagyjából hatvanmilliárddal enyhül majd a bankszféra fizetési kötelezettsége, amit 2017-ben újabb 22 milliárdos adómérséklés követ.

A reklámadó szabályait az Európai Bizottság jogi aggályai miatt írták át. A kormány nem akar évekig tartó perlekedést, inkább változtat az adó egyes részletszabályain – mondta az államtitkár. Hozzátette: az unió eddig sem vitatta el a jogot, hogy Magyarország ilyen címen közterhet szedjen be.

Jövőre megmarad a dohányipari vállalkozásokra korábban kivetett egészségügyi hozzájárulás is, az ebből származó összegeket a dohányzás következtében fellépő egészségkárosodás kezelésére használják majd fel.

Az egészségüggyel kapcsolatos az az intézkedés is, amely lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy enyhítsék a háziorvosok helyi iparűzésiadó-kötelezettségét.

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Adó Csökken az szja, de mi lesz a családi adókedvezménnyel?
Privátbankár.hu | 2015. május 8. 16:51
A személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 1 százalékpontos csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi adókedvezményt és az első házasok kedvezményének összegét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG