4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa hulladékgyűjtőt fertőtlenít Zala megyében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőjénél. Fotó: MTI/Varga György
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa hulladékgyűjtőt fertőtlenít Zala megyében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőjénél. Fotó: MTI/Varga György

A korábbi alkalmakhoz képest viszonylag eseménytelen volt az operatív törzs szokásos napi tájékoztatója, amely percekkel ezelőtt ért véget. Lakatos Tibor, a törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a már eddig is hangsúlyosan kezelt eljárásokról, intézkedésekről számolt be. Új intézkedések bejelentésére nem került sor - számolt be laptársunk, az Mfor.hu.

A tájékoztatón elsőként Lakatos Tibor adott tájékoztatást, elmondta, hogy a tegnap megjelent kormányrendelet értelmében a továbbiakban kórházparancsnokok segítik a kórházak tevékenységét. Kiemelte, hogy orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot - így természetesen a daganatos betegek sürgősségi ellátásával kapcsolatban sem járhatnak el. Első számú feladatuk a készletgazdálkodás, a gyors és hatékony információáramlás biztosítása. A kórházparancsnokok egyébként ma kettőkor veszik át a megbízóleveleiket.

Müller Cecília az elmúlt 24 óra esetszámait ismertette elsőként. Mint mondta egy 86 és egy 90 éves beteg halt meg, akik krónikus betegségekben szenvedtek, ennek megfelelően gyenge egészségi állapotban voltak. Velük 13-ra nőtt a koronavírusban elhunytak száma, az átlagéletkoruk 69 év eddig.

A tiszti főorvos szerint várhatóan egyre több lesz a fertőzéses eset, ennek megfelelően több laborvizsgálatra, a kontaktok ellenőrzésére kerül sor. A munkában részt vevő hét laboratórium éjjel-nappal működik.

Beszélt a betegség tüneteiről is. Akik most válnak pozitívvá, nagy valószínűséggel enyhe tüneteket fognak mutatni, 80 százalékuknál ez lesz a helyzet, főleg azoknál, akiknek erős a szervezetük. A korábbi tájékoztatásnak megfelelően az idősek és krónikus betegek vannak legjobban kitéve a súlyosabb megbetegedésnek.

Ezek a jellemző tünetek: láz, száraz köhögés, fáradékonyság. Müller Cecília szerint a tünetek nagyon hasonlóak az influenzáéhoz. Az Országos Mentőszolgálat mobil egységei a gyanús eseteknél a lakcímen elvégzik a laborvizsgálatot, de ha súlyosabb a kórkép, komoly tünetek vannak, akkor a kijelölt kórházba szállítják a beteget. Ellátásukra országosan kijelölt kórházak, osztályok állnak rendelkezésre. Elhangzott továbbá, hogy enyhe tüneteknél nem szükséges intézménybe vonulni, mert néhány nap alatt lezajlik a betegség, de nagyon fontos, hogy az érintettek az otthonukban maradjanak, a családtagoktól teljesen elkülönítetten.

Lakatos Tibor hangsúlyozta továbbá, hogy az idősek számára biztosított három órás idősáv 9 és 12 között a bevásárlásra egy "végszükséglet", amennyiben sehogy másképp nem tudják megoldani a bevásárlást - például rokon, ismerős megkérésével - akkor éljenek csak ezzel a lehetőséggel. Tapasztalataik egyébként eddig pozitívak, a boltosok és a vásárlók is igyekeznek betartani a szabályokat.

Ezt követően a kérdések következtek. Müller Cecília szerint a magyar járványügy már január 24-én, a WHO jelzésére úgy döntött, hogy komolyan veszik a magas kockázatúnak minősített helyzetet. Másnap már foganatosították is az első intézkedéseket. .

Elhangzott, hogy a regisztrált fertőzöttek között van fiatalok, gyermekek is, mert "a vírus nem kímél senkit, bárki megfertőződhet".

A külföldről érkező hírekre, melyek szerint Kínából nem megfelelő minőségű tesztek és maszkok érkeznek Európába, úgy reagáltak, hogy nagyon különböző minőségűek lehetnek ezek az áruk, ezért idehaza is alaposan átvizsgálják a beérkező szállítmányokat.

Az Mfor.hu kérdésére, hogy a kockázatnak szintén nagyon kitett szemétszállítók mikor kapnak védőfelszerelést, elmondták, hogy vannak olyan munkakörök, amelyek folyamatosan igénylik a védelmet, ide tartoznak a szemétszállítók mellett a szennyvíztisztítók is, s esetükben a munkáltatónak kell gondoskodni a védelemről, nekik kell kockázatbecslést végezni, specifikus módon eszközöket biztosítani.

Megtudtuk továbbá, hogy a fertőzöttek közül 14-en szorulnak jelenleg intenzív, lélegeztetéssel járó kezelésre.

Címkék: Adó Koronavírus

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Adó Csökken az szja, de mi lesz a családi adókedvezménnyel?
Privátbankár.hu | 2015. május 8. 16:51
A személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 1 százalékpontos csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi adókedvezményt és az első házasok kedvezményének összegét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG