1p
Adókedvezménnyel hozza magát helyzetbe az állam a megtakarítási piacon. Ha bankok nem tudnak betétet gyűjteni, a hitelezésben sem fognak felbátorodni.

Az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetési kötelezettség alól; a mentesítés pedig nemcsak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre vonatkozik, ha a parlament elfogadja a gazdasági bizottság erre vonatkozó, kedden benyújtott módosító javaslatát.

Ki rakja majd a pénzét bankbetétbe?



Nem először fordul elő, hogy a hirtelen összerántott gazdaságpolitikai csomagot utólag finomhangolni kell. Varga Mihály tegnap jelentett be váratlanul néhány megszorító intézkedést, mert a kabinet annyira fél a túlzottdeficit-eljárástól, hogy inkább újabb terheket rótt a bankok és a telekomcégek nyakába. A megszorító lépések közé tartozik az eho kiterjesztése is.

Így szól a javaslat másik fele

Mossunk pénzt?
Az eddig kedvezményes öngondoskodási formákat Varga Mihály második csomagja megadóztatja. Ha adókedvezményeket akar, szerezzen valahonnan sok pénzt és mossa tisztára az államnál. Így legalább az adósság elleni harcból is kiveheti a részét.
Részletek >>>

A bizottság másik módosító javaslata arra vonatkozik, hogy ne kelljen ehót fizetni akkor sem, ha a kamatjövedelem utáni adó az szja törvény rendelkezései szerint 0 százalék. Így például nem terheli adófizetési kötelezettség a 2006. szeptember 1-je előtt határozott időtartamú kamatperiódusra megkötött betét- , folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét-szerződések esetében jóváírt vagy kifizetett kamatot. Nem kell adót fizetni egyes – 2006 . szeptember 1. előtt megkötött – értékpapír-ügyletek, illetve biztosítási szerződések esetében sem. A jogbiztonság követelményeit szem előtt tartva ezekben az esetekben indokolatlan a kamatjövedelem egészségügyi hozzájárulással való megterhelése - szól a módosító.

Indul az állami pénzszivattyú

Ez azt jelenti, hogy akik korábban, vagyis 6 évvel ezelőtt, hosszú távra félretették a pénzüket, banki betétbe, biztosításba rakták, vagy részvényt vettek, azoknak most nem kell fizetniük a kapott kamatok után. Akik viszont az elmúlt 6 éven belül fektették be a pénzüket a fent felsorolt eszköz valamelyikébe, azok bizony fizethetnek. Kivéve akik állampapírt vettek.

A csökkenő kamatkörnyezetben a betéti kamatok egyre kevésbé vonzóak, pláne, ha az eho kiterjesztése a kamatadóval együtt már 22%-os terhet jelent. Ezzel szemben az állam által kínált adósságpapírok sokkal jobban megérik, főleg ha adókedvezményt is kapunk rá - vagyis erőteljesen érvényesülni fog az állami pénzszivattyú hatása a megtakarítási piacon. Nagy kérdés persze, hogy ha a bankoknak a betétgyűjtés ilyen nehéz lesz, akkor miből fognak majd felbátorodni, ha hitelezni kell? A pénzügyi szféra legnagyobb versenytársává lép elő az állam, mely újabb pluszadókkal sújtja a szektort akkor, amikor arra már senki sem számított.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG