<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hírlevélben tájékoztatta az Államkincstár az ügyfeleket arról, mi után von eho-t mától. A korábban nagyon ünnepelt eurós lakossági kötvény, a PEMÁK kamatát végül sújtja az adó, ám mégis adómentes lehet, ha megfelelő ideig tbsz-en tartjuk. Az egykulcsosnak nevezett kamatadó ezzel kettőből háromkulcsossá vált.

Életbe lépett mától, augusztus 1-től az egykulcsos kamatadó háromkulcsos verziója. Egyes kamatjövedelmek adója ugyanis maradt nulla – egyes tbsz- és nyesz-számláknál –, másutt megmaradt a 16 százalékos kamatadó, de nem került rá az új sarc, az eho. (Ez a két kulcs eddig is létezett.) Most megjelent a harmadik variáció, amikor a 16 százalékból 22 lesz a hat százalékos eho hozzáadásával. (Nemrég a részletekről itt számoltunk be.)

Ami az állampapírokat illeti, az Államkincstár hírlevele összefoglalja a tudnivalókat a lakossági állampapír-fiókokban. Eszerint augusztus 1-jét követően hat százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho-t) fizet az ügyfél „az euróban kibocsátott Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK) euróban megszerzett kamatjövedelme után, valamint a 2013. augusztus 1-je után kötött tartós befektetési számla-szerződés alapján vezetett tartós befektetési számlán lévő (euróban kibocsátott állampapír állomány és/vagy pénzösszeg) lekötési hozam után, ha a hároméves lekötési időszak utolsó napját megelőzően azt megszakítja”.

Az adót a Kincstár állapítja meg, vonja le és vallja be, de külföldi illetőségű magánszemély a levont adót visszaigényelheti az adóhatóságtól. Mentes azonban a hat százalékos egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól:

1. „A forintban kibocsátott állampapírokba történő befektetéssel szerzett jövedelem.”

2. „A 2013. augusztus 1-jét megelőzően tartós befektetés kezelésére kötött számla szerződés alapján nyitott tartós befektetési számlán euróban keletkezett kamatjövedelem a lekötés megszakításától függetlenül”.

3. „A 2013. augusztus 1-je után megkötött tartós befektetés kezelésére kötött számlaszerződés alapján nyitott tartós befektetési számlán euróban keletkezett kamatjövedelem a hároméves lekötési időszakot követően.”

Tájékoztatnak továbbá, hogy „2013. augusztus 1-jétől a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke 0,3 százalék, de fizetési műveletenként legfeljebb 6 ezer forint az állampapír forgalmazással kapcsolatos fizetési műveletek esetében.”

Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a PEMÁK-ot tartós befektetési számlára (tbsz) vásároljuk. A szabályokból logikusan az következik, hogy eho-mentes az a hozam, ami vagy forintos állampapírokból származik, vagy (legalább három évig tartott, vagy augusztus egy előtt nyitott) tbsz-számlán keletkezett. Vagy-vagy, a megfelelő tbsz-re vásárolt, kellő ideig tartott PEMÁK-ok tehát a jelek szerint valóban adómentesek.

Amint arról beszámoltunk, a befektetési alapokon keresztüli állampapír-vásárlást is kedvezménnyel támogatja az állam. Ez azonban csak olyan alapok esetében érvényes, amelyek kezelési szabályzatukat ehhez igazították, a forintos állampapírok túlsúlyát – legalább 80 százalékos tőkerésznek kell állampapírban lenni – ott is biztosították. Így még hetekbe, hónapokba telhet, amíg az erre szakosodott „ehótlan” befektetési alapok létrejönnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló