<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az orosz VTB Bank német érdekeltségében naponta nyolcmillió eurót helyeztek el a betétesek az utóbbi hónapokban, a bank tele van likviditással és csökkenteti kamatait. A pénzintézet ráadásul osztrák érdekeltségén keresztül az ECB-től is hozzá tudott jutni 150 millió eurónyi szuperolcsó, egy százalékos kamatozású hitelhez. A betétesek rohamát egyelőre az sem csillapítja, hogy kiderült, a bank vezetői már csődbe vittek egy pénzintézetet.

Tavaly ősz óta naponta átlagosan nyolcmillió eurónyi új betétet vittek az ügyfelek az orosz érdekeltségű VTB Bankhoz Németországba, összesen pedig mintegy egymilliárd eurót – írja a Financial Times Deutschland. Eredetileg ennek örült  a pénzintézet, amely jelentős szerepet szánt a német megtakarításoknak a refinanszírozásban, de úgy tűnik, most már nincsen szüksége több pénzre. Az eredetileg 2,7 százalékos rövid távú betéti kamatot először 2,5 százalékra vitte le, majd a lap információi szerint e hét szerdán 2,2 százalékra csökkenti tovább. Ezzel a bank végre lekerül a kamat-toplisták éléről.

A hagyományosan spórolós német befektetők az inflációhoz képest alacsony kamatok, a negatív reálkamat miatt aggódnak, és ha egy-egy magasabb kamatajánlatot látnak, valósággal megrohamozzák az adott pénzintézetet, sokszor a kockázatokkal sem sokat törődve. A német infláció tavaly 2,1 százalék volt, és mivel eléggé magas, 25-30 százalékos kamatadót is kell fizetniük, alig akad olyan banki ajánlat, amely mellett legalább megőrzi értékét a pénz. Vagy hosszú időre, évekre kell lekötni.

Csakhogy az orosz pénzügyi csoport Ausztriában bejegyzett leányvállalatán keresztül még 150 millió szuperolcsó euróhoz is hozzájutott a közelmúltban az EKB (Európai Központi Bank) tenderén, úgyhogy egyre kevésbé van szüksége a betétesek pénzére. A lap élcelődése szerint még talán jól is jött neki az a negatív reklám, amit múlt héten kapott: A Financial Times Deutschland megírta ugyanis, hogy azok a szakemberek vezetik a VTB-t, akik irányítása alatt 2008-ban a legnagyobb izlandi pénzintézet, a Kaupthing Bank németországi leánybankja csődbe ment.

Ez után a múlt hét végén az egész német média csúnyán rávetette magát a témára. A bank egyébként, részben jelentős késéssel és a német szövetségi bank közbeiktatásával ugyan, de kifizette német betéteseit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG