1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Enteignung”, azaz kisajátítás – ezzel a csúnya német szóval jellemzi a német polgárok megtakarításainak jövőjét az egyik legtekintélyesebb gazdasági hírforrásuk, a Handelsblatt vezércikke. Egyre többször hallani, hogy az adósságok csapdájából azok elinflálása lehet a kiút, csakhogy ez nem a jövő, hanem már a jelen.

A spórolós európai átlagpolgárok fogják megfizetni a parttalanná váló európai adósságválság számláját, elindult a vadászat a németek pénzére – írja a demagógiával egyébként aligha vádolható tekintélyes szakmai hírlap, a Handelsblatt. Alacsony kamatok, eső részvényárfolyamok és emelkedő adók fenyegetik a megtakarításokat – teszi hozzá.

Bár a magyar rekordot nem tudták felülmúlni, az inflációtól való félelem a németek lelkében mély nyomot hagyott, amióta 1923. november 20-án egy amerikai dollár 4,2 billió márkát ért. Az első világháborút a német állam lényegében fedezetlen pénzkibocsátással, az államkötvények nyakló nélküli kibocsátásával és a pénz elinflálásával fedezte. Ma a lap szerint hasonló veszély fenyeget, mert ha nem is egy háborút, de a német jóléti állam tetemes kiadásai mellett az euró megmentését is finanszírozni kellene, ami már túl sok. Mindezzel a politikusok nem akarják közvetve és azonnal terhelni a polgárokat, politikai okokból igyekeznek a hatásokat a lehető legtávolabbi jövőbe kitolni. A tényleges terheket a csendes, látszólag legkevésbé fájdalmas, a történelemben rengetegszer alkalmazott infláción keresztül fogják a polgárokra ráverni.

Ez a „lopakodó kisajátítás”, ahogy a lap nevezi, Németországban már meg is érkezett: Az állampapírok és a bankbetétek hozama egyszerűen csúnyán elmarad az inflációtól, a kockázatkerülő és konzervatív nyárspolgárok – és a németek többsége ilyen – egyszerűen folyamatosan veszítenek a megtakarításain. A Bloomberg adatai szerint az egy éves német állampapírok hozama szerdán mindössze 0,3 százalék volt éves szinten, de a tíz évesé is csak 2,0 százalék.

Ezek ráadásul nyilván elvi és nagybefektetőkre vonatkozó értékek, költségekkel, mint a brókerjutalék és a számlavezetési díj, a jelentős árfolyamnyereség-adóval, a kisbefektetőkre alkalmazott forgalmazói árréssel nem számolnak. Az egy éves lekötött banki kamatok a Focus.de adatai szerint ugyan elvileg három százalék körül tetőznek, az átlagos kamat ennél jóval alacsonyabb. Ráadásul komoly tételt jelent a tőkejövedelem-adó, amely a Wikipedia szerint magánszemélyeknél jövedelemtől függően 25,0-30,5 százalék is lehet Németországban.

Az államadósság elinflálása - ez lehet az egyetlen kiút? Részletek >>>

Eközben az éves német inflációra 2,85 százalékot mértek októberben. Ez persze visszamenőleges adat, míg a kamatok a jövőre vonatkoznak, de a polgárok hajlamosak e kettőt összevetni, ami az inflációs várakozásaikat, komfortérzetüket befolyásolja.  Nemrég egy 80 vezető közgazdász részvételével készített prognózis csak 1,8 százalékos inflációt jelzett előre a jövő évre az egész eurozónára nézve. Így is szinte egybehangzóan állítják a németek, hogy reálkamatuk negatív. Ha azonban az adósságválság miatt az európai jegybank, az EKB kénytelen a pénznyomdát beindítani, amit sok szakember, köztük Soros György már most is elkerülhetetlennek lát  – például nagyszabású kötvényvásárlásokkal -, akkor ezek az előrejelzések könnyen borulhatnak.

A németek egy része már most is alternatívákat keres: a részvényvásárlási hajlandóság az országban hagyományosan alacsony ugyan, de sokan lakásokat vagy más ingatlanokat vásárolnak, mások pedig aranyat vagy más nemesfémeket halmoznak fel. A német ingatlanpiac egyes szegmenseiben már körülbelül tavasz óta buborékról beszélnek a lapok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG