<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Az év végén hagyományosan beindul az adómegtakarítási hajrá: akinek félretett pénze van, ilyenkor igyekszik úgy elhelyezni befektetéseit, hogy a haszon minél nagyobb részét tarthassa magánál a futamidő végén. Jelentős adókedvezményt biztosítanak tulajdonosaiknak az olyan megtakarítási formák, mint a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (nyesz), de az önkéntes pénztárak is adóvisszatérítéssel várják az ügyfeleket. Van még néhány munkanap az adóhajrából.

A legtöbb bankbetét esetén 16 százalékos kamatadót, továbbá 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetnünk a kamatnyereség után. Amikor befektetést választunk, arra érdemes figyelni, hogy a bankok a kamatadó és az eho levonása előtti kamatot hirdetik meg; amikor pedig megtakarítási számlát nyitunk, az ígért kamat mellett annak kondícióit is érdemes figyelembe venni - hiába biztosít egy pénzintézet magas hozamot, ha annak jelentős részét elviszi a számlavezetés, vagy más banki költségek.  

Hogyan lehet megúszni a kamatadót?

A jól elhelyezett megtakarításokat, amelyekhez legalább 3 évig nem nyúlunk hozzá, 10 százalékos kamatadóval és 0% ehóval vehetjük fel, ha pedig 5 évig tartjuk a számlán a megtakarítást, teljes adómentességet élvezhetünk.

Ez azt jelenti, hogy ha például TBSZ számlánkon 2 millió forintot helyezünk el és 5 évig azon tartjuk, akkor 6%-os feltételezett hozam mellett összesen 108 ezer forint kamatadó-megtakarítást érhetünk el a konstrukció által biztosított adókedvezménynek köszönhetően. 

Mi a TBSZ?

A TBSZ 3-5 évre szóló megtakarítási forma, amely keretében kétféle számla nyitható: az egyiken bankbetétet, a másikon értékpapír típusú befektetéseket tarthatunk. A számlára befizetni csak a nyitás évében lehet, de előny, hogy mindenki maga határozza meg befektetése összetételét, és ez a futamidő alatt is változtatható.

A számlanyitás éve, a nulladik év, vagyis a gyűjtőidőszak, ekkor lehet pénzt tenni a számlára. Amikor ez lezárul, több pénzt erre a számlára már nem tud befizetni a tulajdonosa. A 3. év eltelte után, már 10 százalékos kamatadóval és eho fizetés nélkül vehetjük ki megtakarításunkat, ha még két évig bent hagyjuk, akkor adómentesen férünk hozzá.

Forrás: Erste Bank


Mikor nyissak TBSZ-t?

Annak tehát, aki rendszeresen szeretne félretenni ilyen számlán, inkább év elején érdemes ezt megnyitnia, mivel ebben az esetben a gyűjtögetésre egy teljes év rendelkezésre áll. Aki azonban egy, már rendelkezésre álló összeget helyezne el, és azt minél előbb szeretné visszakapni adókedvezménnyel vagy adómentesen, azoknak év végén érdemes lekötniük a pénzüket - így a gyűjtőév nagy részében máshol fialtathatják pénzüket, és relatíve hamarabb juthatnak hozzá a kedvezményekhez. 

A szakértők arra számítanak, hogy idén év végén tovább nő a TBSZ-ek népszerűsége, hiszen a számlához kapcsolódó adókedvezmények a konstrukció 2010-es indulása óta változatlanok, viszont az egyéb feltételek egyre kedvezőbbé váltak. 2012 óta már nemcsak forintban, hanem akár dollárban vagy euróban is tarthatóak a befektetések a TBSZ-számlákon, amelyeket jövőre már szabadon át is lehet vinni az egyik szolgáltatótól a másikhoz.

A mobilitás biztosítása újabb lökést adhat a tartós befektetési számlák nyitásának, s számítani lehet arra, hogy az értékpapírszámlaként nyitott TBSZ-számlák oda áramlanak majd, ahol az ügyfél számára a legvonzóbbak a számlavezetési és tranzakciós díjak – mondta Tordai Péter, a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Az alacsony kamatkörnyezetben ugyanis nem mindegy, hogy milyen áron kerül egy adott értékpapír a számlára, mennyit visz el a hozamból a vételi és eladási jutalék.

Mi a nyesz?

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla tulajdonképpen nem más, mint egy kifejezetten nyugdíjcélra szolgáló befektetési számla, amely egy értékpapírszámlából és egy ügyfél-, vagy pénzszámlából áll. A számlatulajdonos által az utóbbira befizetett összegekből vásárolt értékpapírok kerülnek előbbi számlán jóváírásra. Nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére vonatkozó megállapodást az köthet, aki a számlanyitással egyidejűleg legalább 5000 forint befizetést teljesít a nyugdíj pénzszámlára.

A nyesz hosszú távú, államilag támogatott megtakarítási forma. Az egyéni befizetések után 20 százalék, maximum 100 000 forint adókedvezményt kaphatnak az ügyfelek; a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára az adókedvezmény összege maximum 130 000 forint. A félmillió forint felett elhelyezett összeg után nem jár tehát további kedvezmény.

Nyugdíj-előtakarékossági számlára 500 ezer forint éves befizetéssel és 6%-os hozammal számolva – az előtakarékossági támogatás és a kamatadó-kedvezmény révén – 10 év után már több mint 1,7 millió forint adókedvezményt vehetünk igénybe.

Az előtakarékossági számlát érintő állami támogatás önálló, nem kerül összevonásra más önkéntes megtakarítás kedvezményével; a számlán lévő megtakarítás pedig örökölhető.

Önkéntes nyugdíjpénztárak


Érdemes az önkéntes pénztári megtakarításokra is gondolni az év végén, hiszen a tagi befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmény idén is igénybe vehető, a hosszú távú megtakarításokat ösztönző állami támogatások egyik elemeként. 

Ha még idén befizet nyugdíjpénztárba, akkor – a különleges szabályoktól eltekintve – az összeg 20 százalékát, de legfeljebb 100 000 forintot (a 2020. előtt a nyugdíjkorhatárt elérők esetében 130 ezer forintot) jóváírnak a számláján. Az adójóváírást így gyakorlatilag fix 20 százalékos hozamként is értékelhetjük a legfeljebb évi 500 ezer (illetve 650 ezer) forintos éves befizetés esetén. 

Hasonló kedvezménnyel élhetünk együttesen az egészségpénztár és önsegélyező pénztár estében is. A jóváírás azonban az összes pénztárnál összeszámolva sem lehet több mint 120 000 forint. Így például egy önkéntes nyugdíjpénztárban befizetésnél igénybe vehetünk maximum 100 000 forint kedvezményt, de ekkor más pénztárban maximum 20 000 forint jóváíráshoz juthatunk. Az adókedvezmény maximális mértéke így összesen 600 ezer forint befizetésével 120 ezer forint.

Jövőre viszont a pénztártagok még ennél is nagyobb kedvezményekre számíthatnak. 

A cikk támogatója a PÁTRIA Takarékszövetkezet

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos