1p
Az infláció megugrott, lehet, hogy tartósan magas marad, és ha nem figyelünk oda, hová tesszük a pénzünket, akkor elviheti az egész kamatot, negatív reálkamatot okozhat. Így különösen fontossá vált megválogatni, hová tesszük a pénzünket. Összegyűjtöttünk 14 banki kamatajánlatot, amelyek legalább évi nyolc százalékot hoznak, bár általában csak az újonnan a bankba kerülő pénzekre.

A PSZÁF adatbázisa szerint 14 olyan banki kamatajánlat van, amelyek legalább évi nyolc százalékos kamatot fizetnek az ügyfeleknek és EBKM-jük (egységesített betétikamat-mutatójuk) is eléri az évi nyolcat. Ezek közül azonban gyakorlatilag mindegyik valamilyen feltételhez kötött, akciós termék (lásd táblázatunkat). Egyedül az AXA Bank lekötött betétjéről írják, hogy nem akciós, de ott is kiderül, hogy internetbanki lekötés esetén érvényes ez a kamat, egyébként 0,2 százalékponttal alacsonyabbat alkalmaznak (bár az is bőven benne van a mezőnyben).

 

Egy éves lekötésű betétek









Bank Termék Akció? Bruttó
EBKM Nettó



kamat (%) (%) kamat (%)
FHB Aktív Ft. Betét I. rendszeres átutalások, 9,50 9,50 7,98


kártyás vásárlások


Erste Kamatbiztos új pénzre 8,50 8,62 7,14
FHB Tavaszváró min. 200 000 forint új betét 8,50 8,50 7,14
Raiffeisen Könnyen Lekötött új pénzre 8,50 8,50 7,14
AXA Lekötött betét nem akciós, de internetbank kell 8,40 8,38 7,06
CIB Nyugdíjas nyugdíjasszámla kell 8,25 8,25 6,93
FHB Családi családi bankszámla kell 8,25 8,25 6,93
FHB TBSZ Adóelőny TBSZ-számla kell 8,25 8,25 6,93
FHB Lojalitás korábbi lekötés 8,25 8,25 6,93
Széchenyi Vonzó betét egyszerűen min. egymillió forinttal 8,24 8,24 6,92
Erste Betétpáros 3 hónapossal kombinálva 8,00 8,12 6,72
CIB Classic új pénzre 8,00 8,00 6,72
CIB Elektronikus internetes megbízás 8,00 8,00 6,72
Sopron Betéti akció új pénzre 8,00 8,00 6,72






Forrás: PSZÁF-adatbázis, 2012. március 23-i állapot.


Ha alacsony a kamat, veszíteni fogunk

(Régi százforintos részlete)

Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel pozitív reálkamatot kaphassunk, nettó 6,00, bruttó 7,15 százalék körüli kamatot kell találnunk, legalábbis a tbsz-számlákon kívül, azaz adóköteles megtakarításként – írtuk péntek reggeli cikkünkben. Azt is említettük, hogy a nem akciós kamatok rendszerint igen alacsonyak, gyakran adózás előtt sem érik el az évi hat százalékot, így a jelenlegi magas infláció mellett – amennyiben az nem csökken a jövőben sem – nem hoznak pozitív reálkamatot.

Az akciós lekötéseknek sokféle feltétele lehet, a leggyakoribb, amikor a pénzintézetbe érkező új pénzre adnak magas kamatot. Kisebb összegekkel és pár hónapra rendszerint nem éri meg vándorolni, számlát nyitni, ügyintézni. Több millió forinttal, egy évre azonban már több tízezer forintot tehet ki a különbség. (Minden egyes millió forintnál és egy százalékpontos kamatkülönbségnél 8400 forintról van szó, a 16 százalékos adó levonása után.) Egyes számlákat csak nyugdíjasok, családosok stb. használhatnak, de így is marad néhány, amely mindenki számára nyitott.

A Prémiumoknál egyelőre nincsen jobb

Megoldást jelenthet, ha a pénzünket – legalább három vagy öt naptári évig – tbsz-számlán tartjuk, ekkor az adó tíz százalékra, illetve nullára csökken. A tbsz-számlákon azonban nem mindegyik betét alkalmazható, csak egy olyat találtunk, ahol nevesítik ezt a lehetőséget. Az értékpapír-típusú tbsz-számlák sokszor rugalmasabbak ebből a szempontból, kötvény, befektetési jegy, részvény is kerülhet rájuk, a lehetőségek elvileg sokkal szélesebbek.

Számos banknak van saját kötvénye, amelyek tbsz-számlára helyezhetők, ám egyelőre egy olyat sem láttunk, amelyiknek a feltételei egyértelműen jobbak lennének az állam által kibocsátott Prémium államkötvényekénél (2015/J, 2015/K és 2017/I). Ezek csúcskamatai jelenleg évi 9,3-9,5 százalékosak az első évre (sorozattól függően ebből még 8-11 hónap van hátra), utána pedig az infláció felett négy vagy öt százalékpontos kamatprémiumot fizetnek.

Egy év után is eladhatók

A legutóbbi, januári és februári inflációs adatok 5,5, illetve 5,9 százalékosak voltak, ha ez a pénzromlás nem csökken jelentős mértékben, akkor a kötvények következő kamata is vonzó lesz. A Prémiumok további előnye, hogy az Államkincstárnál tbsz-számlára helyezhetők, ingyenes a számlavezetés és több más művelet. A papírok három vagy öt évesek, így elvileg nem hasonlíthatók össze közvetlenül az egy éves befektetésekkel, de kamatfizetéskor - az eddigi gyakorlat szerint – névértéken válthatók vissza.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG