TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Aki lépésről lépésre, egy életen át gyűjtögeti megtakarításait valamilyen nagyon fontos célra, hosszú távra, annak nemigen szabad kockáztatnia. De az sem feltétlenül megoldás, ha megtakarított pénzét beteszi az első bankba. A mai magas infláció mellett nem mindegy, mennyire versenyképes a kamat, kell- e adózni, és az sem, hogy hányszor kell egy évben ránéznünk. Szerencsére létezik adókedvezmény, inflációkövetés és újrabefektetés is.

A legbiztonságosabb befektetésnek világszerte elsősorban az állampapír, másodsorban a biztosított bankbetét számít. Ha valaki nagyon fontos célra, például lakásra vagy öregkori megélhetésre, hosszú távra szeretne takarékoskodni, akkor tőkéje nagy részét vagy egészét ezekbe érdemes fektetnie, kerülve a kockázatokat. A biztonságos és kockázatosabb befektetések aránya az elméletek szerint ugyan az életkortól és a személyes kockázatvállalási hajlandóságunktól is függ, Magyarországon a magánemberek zöme inkább kockázatkerülő.

Érjük utol az inflációt!

A nyugdíjra, lakásra, gyermekek taníttatására félretett tőke akkor van jó helyen, ha adózás és költségek után fennmaradó kamata vagy hozama legalább az inflációt utoléri, de még inkább meghaladja. Ez azonban nem mindig lehetséges, a befektetések hozama között nagy különbségek lehetnek, és az adók, díjak, jutalékok is komoly tényezővé válhatnak.

Amint korábban is írtuk, jelenleg például a normál, nem akciós, jellemzően 4-7 százalékos kamatozású lekötött betétek, ha még a 16 százalékos kamatadót is ki kell fizetni utánuk, valószínűleg nem vagy alig fogják fedezni az inflációt. (Pontosan nem tudhatjuk, mert a jelenleg érvényes egy éves kamatokat át tudjuk tekinteni, de a következő egy év inflációját csak becsülni lehet.) Pontosan a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére szolgál azonban a jelenleg Magyarországon elérhető kamatadó-kedvezmény.

Ne fizessünk adót, ha nem szükséges

A tbsz, azaz tartós befektetési szerződés révén a három teljes naptári évre megtartott befektetések, betétek kamata, hozama csak tíz százalékkal adózik, ha pedig öt naptári évig tart a lekötés, akkor nem kell adót fizetni. Ha tehát 2012 végén vásárolunk egy ilyen befektetést, akkor 2018 legelején vehetjük fel teljesen adómentesen, 2016 elején pedig tíz százalékos adó megfizetése mellett. Ez alatt az idő alatt azonban lehetséges a számlán levő befektetés cseréje, lejárat utáni megújítása is.

A Magyar Államkincstárnál állampapír-vásárlásra nyitható tbsz-számlák megfelelnek a cikk elején említett kritériumnak: egyrészt az adókedvezményt ki lehet rajtuk használni, másrészt a leggyakrabban felmerülő szolgáltatásokért nem számítanak fel díjat. Ráadásul az állam által a lakosságnak kínált állampapírok hozama is a legtöbbször versenyképes, magasabb az átlagos banki lekötéseknél, több esetben az akciós bankbetétekét is eléri.

Akciós betétre nemigen van adókedvezmény

Ráadásul az akciós bankbetéteket rendszerint nem választhatjuk a bankoknál vezetett tbsz-számlánkra, így akciós betétekre nem tudunk adókedvezményt igénybe venni. Némelyik banknál kínálnak külön akciókat tbsz-számlára, de ezek nem feltétlenül a legjobb ajánlatok. A bankoknál és brókercégeknél vezetett értékpapír-alapú tbsz-számlákra viszont helyezhetők állampapírok és – szintén a betétbiztosítás alá tartozó - banki kötvények is, az aktuális kínálatról az adott bankot kell kérdezni.

Jelenleg, november végén például a Kamatozó Kincstárjegy nevű egy éves állampapírt 7,00 százalékos kamattal lehet megvenni, eközben a legjobb, nem akciós banki kamat egy évre 7,25 százalék volt (egymillió forint alatti összegekre). Az összes többi nem akciós banki ajánlat azonban hatossal vagy ötössel kezdődött. Változó kamatozású, inflációkövető állampapírt pedig 9,5 százalékos kamatozással is kínál az Államkincstár ötéves lekötés esetén.

Ismétlődő megbízások a Kincstárnál

Annak érdekében, hogy ne kelljen állandóan személyesen ügyintézni, célszerű a Kincstárnál telefonos vagy internetes hozzáférést kérni (Telekincstár, Webkincstár). Így ha lejár az adott befektetésünk, akkor egyszerűen, a karosszékből meg lehet hosszabbítani, pontosabban újra be lehet fektetni a pénzt akár ugyanolyan, akár másfajta állampapírba. Az Államkincstár honlapja szerint még levélben és faxon is lehet újrabefektetési megbízást adni, hacsak külön le nem tiltottuk ezt a lehetőséget.

Bizonyos esetekben célszerű lehet a NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) nyitása is, mert az azon tartott befektetések hozama is adómentes, ugyanakkor személyi jövedelemadó-kedvezmény is jár rájuk. Az ilyen számlán levő pénzeket azonban csak nyugdíjaskorunkban vehetjük fel.

Sorozatunk korábbi részei:

Van államadósság, amelyik hasznos, és van, amelyik nem

Ezért jobb az állampapír, mint az akciós betét

Ilyen fajta állampapírok közül tudunk választani

Már Zsigmond király is… a magyar államadósság rövid története

Hozam vagy kamat - így számolj utána a megtévesztő befektetési ajánlatoknak

Matekozással is lehet sok pénzt keresni

Sárkány ellen sárkányfű, infláció ellen inflációkövető kötvény

Aki BUX-ot mond, mondjon MAX-ot is? - egy kis indexológia

Miért pont akkora állampapír-hozamot kapok, amekkorát?

Nulla forintos értékpapírszámlák vannak az Államkincstárnál

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
hírlevél