1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Állampapírból legalább annyiféle van, mint ahány féle befektetői csoport és megtakarítási elképzelés: rövid futamidejű, hosszú futamidejű, fix vagy változó kamatozású, intézményi befektetőknek vagy lakosságnak szóló, forintos vagy devizás. A pénzzavarban levő kormányok általában igyekeznek, hogy minden vevő megtalálja a maga számítását. Így van ez nálunk is.

Az állampapírok és más kötvények legegyszerűbb esete talán az egy éves, fix kamatozású papír. Ilyen nálunk például a Kamatozó Kincstárjegy, amelynek népszerűsége jelenleg a lakossági eladási statisztikák alapján folyamatosan nő, valószínűleg a banki akciós ajánlatokkal versenyképes, évi nyolc százalékos kamat miatt. A papírból hetente újabb és újabb sorozatot lehet jegyezni.

Fél év, egy év, két év

Egy praktikus összefoglaló a lakossági államapírokról itt látható, >>>>>

Másodlagos piacát elsősorban az árfolyamjegyzés adja, azaz Államkincstár és a forgalmazó bankok fiókjaiban visszavásárolják. Nemrég vezették be a Féléves Kincstárjegyet, amely szintén fix kamatozású, nagyon hasonlít a Kamatozó Kincstárjegyre, annak rövidebb verziója. A Kamatozó Kincstárjegyet az Államkincstár irodáiban és egyes kereskedelmi bankoknál forgalmazzák, elsősorban a lakosságnak, de cégeknek, intézményeknek is. Tízmillió forint alatt a magánszemélyek elsőbbséget élveznek a vásárlásnál. A Féléves Kincstárjegyet csak az Államkincstárnál kínálják.

A Kincstári Takarékjegy a postákon kapható, és folyamatos értékesítésű, azaz ha valaki bemegy a postára, személyre szabottan állítják ki neki, mindig az adott naptól. Egyben ez az egyetlen olyan állampapír, amely még nyomtatott formában létezik. Van egy éves és két éves verziója is. Fix, lépcsős kamatozású, vagyis az elérhető kamat mértéke a beváltási idővel arányosan emelkedik. Lejárat előtt ugyanúgy a postákon veszik vissza, de alacsonyabb kamattal, mint ha valaki a futamidő végéig megtartja .

Nemcsak fix, változó is

Csak a lakosságnak kínálják az inflációkövető Prémium államkötvényeket is, amelyek már a változó kamatozású kötvények kategóriájába tartoznak. (Kincstárjegynek nálunk az egy évnél nem hosszabb, államkötvénynek a hosszabb eredeti futamidejű állampapírokat hívják.) Ezek 3-5 évesek, és a fogyasztói árak emelkedése felett 3-5 százalékos kamatprémiumot fizetnek. Csak a Kincstár fiókjaiban vásárolhatók.

Ezek voltak eddig a lakossági államapírok. A normál, szélesebb vállalati és intézményi befektetői körnek kínált állampapírok a diszkont kincstárjegyek és a fix kamatozású államkötvények, illetve egy specális változó kamatozású államkötvény. Ezeket magánszemélyek is vehetik, vannak is a vásárlóik között, de a nagyobb részüket a nagybefektetők vásárolják meg. Az Államkincstár ezekre az értékpapírokra is jegyez vételi és eladási árat, ezen kívül sok bank, brókercég is foglalkozik velük.

Kupon vagy nem kupon, ez itt a kérdés

Elsősorban nem a kisbefektetőknek találták ki, de ők is vásárolhatják a diszkont kincstárjegyeket. Hívják ezeket nullkupon-kötvényeknek is, ami azt jelenti, hogy nincsen kamatozásuk (nulla a kamatszelvényük, azaz kuponjuk). Az állam vállalja, hogy egy bizonyos időpontban visszaváltja a papírokat a tízezer forintos névértéken, előtte pedig ennél alacsonyabb áron forognak. Lényegét tekintve nincs eltérés a többi fix kamatozású papírral szemben, csak itt kamat helyett árfolyamnyereségként keletkezik a bevétel. Ha a kettő adózása megegyezik, akkor a vevőnek mindegy, melyik variáció érvényes rá.

Jellemzően inkább intézmények, bankok, vállalatok, befektetési alapok, biztosítók kedvencei a több (3-15) éves futamidejű, fix kamatozású, forintban kibocsátott államkötvények is, de magánszemélyek is vásárolhatják. Ezek általában évente, kivételes esetben félévente fizetnek egy bizonyos összeget kamatként, és a nálunk elterjedt gyakorlat szerint a futamidő végén egy összegben fizetik vissza a tőkét.

Devizában nehezebb

Változó kamatozású államkötvényből létezik még egy három éves futamidejű, a három hónapos kincstárjegyek aukciós átlaghozamához igazított kamatú sorozat is - a 2015/B - amit jellemzően inkább nagybefektetők veszik. De ez is kapható a Kincstár lakossági hálózatában, ráadásul jóval névérték alatti árfolyamon.

A forintban kibocsátott állampapírokon túl az állam időről időre külföldi befeketőknek devizakötvényeket is bocsát ki, jellemzően euróban vagy dollárban, melyek futamideje 5-30 év, és külföldi tőzsdéken, értékpapír-piacokon forognak. Az utóbbi pár évben sok befektetési szakember felfedezte a magyar állam által külföldön, devizában kibocsátott állampapírokat is azok időről időre eléggé magas hozama miatt, ezeket azonban elsősorban befektetési alapokon keresztül, vagy privátbanki részlegeken lehet megvásárolni.

A diszkont kincstárjegyek és a – nem lakossági – államkötvények kibocsátását aukciókon keresztül végzik, amelyekre elsődleges forgalmazó bankok és brókercégek adhatnak be ajánlatot, de nekik bárki más adhat megbízást a részvételre. A kibocsátás után pedig egy speciális kereskedési platformon és azon kívüli kereskedelemben adják-veszik az állampapírokat. Az aukciók előre meghatározott rendszerben követik egymást, amit a kibocsátási naptárban lehet nyomon követni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17050 17050 17300 -0,93% 17050 17070 1 697 204 460 HUF 2024-04-18 12:02:27
MOL 3022 3012 3038 -0,13% 3020 3022 541 245 974 HUF 2024-04-18 11:59:46
MTELEKOM 918 918 931 -0,76% 918 920 75 398 389 HUF 2024-04-18 12:02:07
RICHTER 9035 9020 9120 -0,22% 9035 9050 310 973 085 HUF 2024-04-18 12:02:24
OPUS 396 392 397 +0,63% 393 396 17 881 263 HUF 2024-04-18 12:02:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG