<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Varga-csomag elveheti a kedvünk a rövid távú öngondoskodástól, simán előfordulhat, hogy kevesebb pénzt veszünk ki egy fix kamatozású betétből, mint amennyit oda beraktunk.
Rükverc - nem tolonganak a betétesek a
budapesti Bankcenterbe.

Akinek nincs 5 millió forintja, hogy az államnál adókedvezménnyel együtt tisztára mossa, de rövid távra mégis félre akar tenni, mondjuk a váratlan kiadásokra, annak továbbra is a bankbetét lehet a legegyszerűbb megoldás. Ritka manapság az ilyen hazánkfia, de a csökkenő kamatkörnyezet ellenére is a legnagyobb előnye a betéteknek, hogy viszonylag gyorsan le tudjuk kötni a pénzünket rövid távra is, és gyorsan hozzá is tudunk férni, ha szükség van rá.

Az agyonadóztatott bankrendszert persze nem kell mindenkinek sajnálnia, de a minisztérium boszorkánykonyhájából előkerülő újabb és újabb adók miatt mára már odajutottunk, hogy annak is elmegy a kedve a rövid távú megtakarításoktól, aki a válságból azt tanulta meg, nem árt, ha van egy kis félretett pénz. A kormány tervei szerint az egészségügyi hozzájárulást (eho) kiterjesztik a bankbetétekre is például, tulajdonképpen ez egyenértékű a kamatadó 22 százalékra emelésével. Ha azonban a félretett pénzünkhöz a lekötés után hozzá akarunk jutni, akkor megint csak adakoznunk kell a kormány gazdasági szabadságharcára, méghozzá augusztustól dupla annyi lesz a pénzfelvételre kivetett adó, mint eddig (6 ezrelékes tranzakciós illetékkel számoltunk).

Kicsit matekoztunk és hamar kiderült, hogy az újabb adóterhek miatt még az is előfordulhat, hogy kevesebb pénzt veszünk ki a bankból, mint amennyit betettünk oda. A legmagasabb betéti ajánlatot vettük, valamint számoltunk az alapkamattal megegyező betéti kamattal is. Rövid távú lekötésben, 3 illetve 2 hónapos futamidőben számoltunk és minden esetben 100 ezer forintot tettünk félre (a legtöbb banknál ennyi a minimum elhelyezhető összeg). Nézzük, mit mondanak a számok.

100 ezer forint, 3 hónapra lekötve, 5,75%-os kamattal
Lekötött betét kamata + 1437,5
Kamatadó - 230
Eho - 86,25
Tranzakciós illeték - 606,727
Ennyi pénzem marad 100 514,5
100 ezer forint, 3 hónapra, 4,5%-os kamattal (alapkamat)
Lekötött betét kamata + 1125
Kamatadó - 180
Eho - 67,5
Tranzakciós illeték - 605,262
Ennyi pénzem marad 100 271,75
100 ezer forint, 2 hónapra, 4,5%-os kamattal
Lekötött betét kamata + 750
Kamatadó - 120
Eho - 45
Tranzakciós illeték - 603,51
Ennyi pénzem marad 99 981,49


Az első két esetben 500 illetve 270 forint a tiszta nyereség, ami az ember markát üti, ez még így is több, mint amit a párnaciha tud. De ne feledjük, a legtöbb bank a pénzfelvételre díjat szed, ezek nagy szórást mutatnak, így az is simán előfordulhat, hogy ezekben az esetekben is kevesebb lesz végül a pénzünk, mint amennyit beraktunk.

A fenti példákban amúgy az inflációval nem is számoltunk (hála a rezsicsökkentésnek, ennek szintje nagyon alacsony, az is igaz persze, hogy a rezsicsökkentés nélkül nem terjesztették volna ki az ehót a kamatjövedelmekre is...).

Az utolsó eset a legérdekesebb: itt ugyanis már nem vagyunk a pénzünknél, hiszen ha felvesszük a lekötésünket, mert szükségünk van rá, akkor bizony már kevesebb lesz a kezünkben, mint amennyit beraktunk. Önmagában a kivetett közterhek negatívba fordítják a "mérlegünket".  Vigasztalhat minket a tudat, hogyha otthon tartjuk és jön a rabló, akkor bizony ugrott a pénzünk, ha viszont a bankot rabolják ki, attól még a betétünk összegét nem veszítjük el. A betétektől nagy csodát tehát ilyen kamat- és főleg ilyen adókörnyezetben ne várjon senki, barátkozzunk meg a gondolattal, hogy ha pár hónapra kötjük csak le a pénzünket, akkor bizony meg kell fizetnünk a trezorőrzés árát...

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG