Tranzakciós illeték
Makro / Külgazdaság Módosította a kormány az extraprofitadókat 
Privátbankár.hu | 2022. július 19. 09:19
Átgyomlálta a kormány az extraprofitadókról még június 4-én hozott rendeletét. Engedtek az értékpapírügyletek tranzakciós illetékéből, de szigorítottak is rajta.
Részvény / Deviza / Áru Új adók - újabb szögek a BÉT koporsójába? 
Király Béla | 2022. június 15. 05:28
A magyar tőzsde számára több szempontból is fájdalmas a kormányzat közelmúltban bejelentett megszorító intézkedéscsomagja. Egyes szakértők szerint a hazai piac nem csak a fejlett országok tőzsdéivel szemben, de a régiós versenytársak ellenében is tartós versenyhátrányba kerülhet.
Személyes pénzügyek 06. Fizetési módok a baltától a mobiltelefonig  
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 16:17
Ha mindig a klasszikus készpénzzel kéne fizetnünk, nem tudnánk külföldről árut rendelni, pénzt küldeni a szegény rokonnak, és mindenért be kellene zarándokolnunk valamelyik szolgáltató vagy kereskedő irodájába. A modern készpénz-helyettesítő módszerek ideális esetben kényelmesek, gyorsak, biztonságosak és olcsók. De rajtunk is áll, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt.
Makro / Külgazdaság Mintegy 450 milliárd forintnyi kamatot érint a hitelmoratórium 
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 13:25
Összességében ennyit nem kellhet az ügyfeleknek megfizetniük a 2020 végéig tartó könnyítés során, ez azonban nem veszélyezteti a bankszektor stabilitását, mivel pénzzé tehető eszközei meghaladja a 13 ezer milliárdot – olvasható a Magyar Bankszövetség közleményében.
Személyes pénzügyek Mi az a Revolut? Ez is úgy jár nálunk, mint az Uber? 
Eidenpenz József | 2019. december 9. 06:06
Mi az a Revolut alkalmazás, amiről sokan beszélnek, fizetnek vele, és miért akarják a bankok megadóztatni? Tényleg ingyenes, vagy vannak rejtett költségek? Biztonságban van-e a rajta elhelyezett pénz? Miből élnek a működtetői, ha ingyenes? Kell-e ilyen nekem?
Pénzügyi szektor Varga Mihály asztalán landolt a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetéséről szóló javaslat 
Baka F. Zoltán | 2019. december 2. 13:52
A lakossági átutalások menekülhetnek meg, viszont bevonnák a fintech cégeket az illetékfizetők közé.
Pénzügyi szektor Jöjjön az újabb adóamnesztia? 
Csabai Károly | 2019. október 7. 15:32
Ezt javasolja Becsei András, annak érdekében, hogy visszacsatornázzák a pénzeket a hazai gazdaságba. Lapunknak adott interjújában a Magyar Bankszövetség elnöke ismertette a 22 pontos digitalizációs csomagjukat, amelyben egyebek mellett szerepel, hogy a személyi kölcsönök mellett a jelzáloghitelekre is lehessen elektronikusan megkötni a szerződést, valamint, hogy az ingatlan értékéhez képest viszonylag alacsony összegű hiteleknél mellőzzék a közjegyzői okiratot.
Pénzügyi szektor Ha nem lenne illeték, akkor is drága lenne a bankolás? 
Csabai Károly | 2019. július 3. 11:45
Egyebek mellett ez is kiderült a Magyar Nemzeti Bank ma publikált pénzforgalmi jelentésének elemzésének ismertetésekor. Az MNB szerint nemzetközi összehasonlításban a hazai pénzforgalmi szolgáltatások drágák és a magyar bankok árazásában több kedvezőtlen sajátosság is fellelhető.
Pénzügyi szektor Mégis csökkenhet a tranzakciós illeték? 
Privátbankár.hu | 2019. április 1. 12:55
A pénzügyminiszter szerint egyszerre csak egy kedvezményt tudnak nyújtani. Sokan lesznek, akik hoppon maradnak.
Állampapír / Kötvény Több újévi ajándékot is kaptak az állampapír-kisbefektetők 
Eidenpenz József | 2019. január 8. 13:35
Újabb fórt kapott magától az állam az állampapír-piacon, mentesítette a tranzakciós illeték alól a Kincstárnál vezetett számlákról az ügyfél saját folyószámlájára történő átutalásokat. A készpénzfelvétel illetékköteles marad, de legalább könnyebb lesz bejelenteni. A legnagyobb vonzerő persze a gáláns kamat marad, itt is jött egy ajándék.
Pénzügyi szektor A hitelezés felfutása nem veszélyes - de kellene egy magyar tőkeprogram 
Privátbankár.hu | 2018. április 27. 09:00
Az MKB vezére szerint az új kormány elgondolkozhat további járulékcsökkentésen - a hitelezés felfutását nem tartja veszélyesnek, átfogó tőkeprogramot szeretne mellé.
Pénzügyi szektor Te megszüntetted már a felesleges bankszámládat? 
Privátbankár.hu | 2015. április 16. 20:03
A világon kétmilliárd ember él bankszámla nélkül, de ez már haladás a pár évvel korábbi 2,5 milliárdhoz képest. Magyarország szembe megy a trenddel, a készpénzállomány erősen nő, a bankszámlák száma pedig több százezerrel csökkent, ami főleg a tranzakciós illeték miatt van.
Pénzügyi szektor Ilyen is ritkán volt: a bankok egyszerre könnyítették az ügyfelek terheit! 
Nagy László Nándor | 2015. január 17. 07:45
Van verseny a bankpiacon: a kártyás vásárlás tranzakciós illetékének változása nyomán a bankok sora könnyített az ügyfélterheken
Pénzügyi szektor Itt az első, tranzakciós illetéket teljesen megkerülő bankkártya 
Nagy László Nándor | 2014. december 29. 13:10
A túl szigorú hazai szabályozást megkerülve, angol társaság törhet be az előrefizetett bankkártyák magyar piacára - a megoldás egyelőre cégeknek kifizetődő. Ha nem változik a hazai helyzet akkor viszont mind több szolgáltató kereshet meg magyar ügyfeleket tranzakciós illeték mentes megoldásokat kínálva.
Pénzügyi szektor Hogy kerüli ki a tranzakciós illetéket a magyar? 
Nagy László Nándor | 2014. november 12. 10:23
Végérvényesen megváltoztak a magyarok – elsősorban a cégek - bankolási szokásai a tranzakciós illeték bevezetése nyomán: kevesebbszer, de többet utalunk, hogy optimalizáljuk a tranzakciós illetéket - derül ki a jegybank adataiból. A Giro díjcsökkentésnek ugyanakkor van helye.
Pénzügyi szektor A nap képe: jé, ilyen is van? Itt új bankfiók nyílik! 
Eidenpenz József | 2014. október 18. 16:40
Nem sűrűn nyílik manapság új bankfiók Magyarországon, viszont sokat zárnak be. Ennek fényében meglepő, hogy van pozitív példa is. De van benne logika.
Adó Változhatnak az adók: kiknek kedveskedne a kormány? 
Privátbankár.hu | 2014. október 10. 07:15
A jövő héten már a Költségvetési Tanács előtt lesz a 2015-ös büdzsé tervezete. Hírek szerint változhat a bank- és a reklámadó, valamint a tranzakciós illeték. Ki járhat még jól?
Pénzügyi szektor Pénz jár vissza a bankoktól: 58 pénzintézetet bírságolt meg az MNB 
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 4. 11:21
Az MNB tovább vizsgálta a pénzintézeteket, hogy szabályosan változtattak-e kondíciós listájukon a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésekor. Most újabb 62 pénzügyi szervezetnél tártak fel a díjak és költségek jogszerűtlen emelésére vonatkozó jogszabálysértéseket. 58 esetében szabtak ki bírságot, összesen 386,5 millió forint értékben.
Pénzügyi szektor Szembe úszik az árral az MNB: ilyen adók mellett nehéz dolga van 
Privátbankár.hu | 2014. július 24. 09:53
Gerhardt Ferenc szerint a készpénzkímélő megoldásokat alkalmazók terheinek csökkenése segíti e megoldások elterjedését, ezért a jegybankban ezen dolgoznak, erre állandóan figyelnek a különböző szabályok, rendszerek létrehozásakor, támogatásakor. A GIRO Zrt. fejlesztése is a pénzforgalom költségeinek mérséklését célozza.
Pénzügyi szektor Fürdenek a magyarok a készpénzben - újabb milliárdok a zsebünkben 
Eidenpenz József | 2014. május 14. 13:00
Januárban, februárban és márciusban 140 milliárd forinttal nőtt a lakosság forint-készpénzállománya az MNB adatsorai szerint, eközben azonban 30 milliárd forintnyi valutától megszabadultak. A tranzakciós illeték bevezetése óta majdnem 400 milliárd forinttal több készpénze lett a lakosságnak.
Pénzügyi szektor Van bank, amelyik most fizet az ügyfeleknek, kinek és hogyan? 
Privátbankár.hu | 2014. április 30. 10:57
Egy összegben és az eredeti jegybanki határozatban foglalt határidőre visszautalja élő bankszámlával rendelkező ügyfeleinek a felügyelet által jogszerűtlennek ítélt díjakat az MKB.
Pénzügyi szektor Egy bank, amelyik biztosan Magyarországon marad 
Privátbankár.hu | 2014. április 21. 15:11
A vezérigazgató szerint hosszútávon elkötelezettek a magyar bankpiac iránt, bár a bankadót és a tranzakciós illetéket tudnák feledni. Az idei gazdasági növekedést 2 százalékra várják, lehetne ez több is a vezérigazgató szerint, ehhez azonban kellenének a bankok. A kormánynak olyan megoldást kell találnia, hogy a bankok is jól járjanak és az emberek se égessék meg magukat.
Pénzügyi szektor Idén elmaradhat a pótlólagos tranzakciós illeték-befizetés 
Nagy László Nándor | 2014. április 8. 06:50
A csökkenő kamatkörnyezet és a mentességi szabályok megsokasodása okán csak 3,1 milliárd forint eho-bevétel folyt be tavaly a betéti kamatjövedelmek után. A tranzakciós illeték terén ugyanakkor az NGM szerint rendben indult az idei év.
Pénzügyi szektor Az MNB kiszámolta: az illetéknél is többet fizettettek velünk a bankok 
Privátbankár.hu | 2014. március 31. 16:14
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint a tranzakciós illetéket teljes mértékben áthárították a hitelintézetek az ügyfelekre - derül ki az MNB-szemle legfrissebb, márciusi számában közölt egyik tanulmányból.
Pénzügyi szektor Nehéz év van a magyar bankok mögött - így vészelte át az Unicredit 
Privátbankár.hu | 2014. március 12. 14:47
Az UniCredit Bank a költségtakarékossági intézkedéseinek köszönhetően tavaly is eredményes tudott maradni, növelni tudta piacrészesedését, és megőrizte előkelő piaci pozícióját az ügyfelek elégedettségében is. Emellett a bank mind a tőkehelyzet, mind a tartalékok szempontjából tovább erősítette a működés hosszú távú biztonságát is.
Pénzügyi szektor Rengeteg készpénz van a magyaroknál 
Privátbankár.hu | 2014. március 5. 07:24
Rekordmagasságba emelkedett a háztartások készpénz- és lekötetlen betétállománya tavaly év végére. A tranzakciós illeték miatt drága az utalás, a betéti kamatok alacsonyak, a készpénzfelvétel meg ingyen van.
Pénzügyi szektor Sokba került a tranzakciós illeték és a bankadó tavaly az Erstének 
Privátbankár.hu | 2014. február 28. 10:57
A tranzakciós illeték volt tavaly a legjelentősebb tétel az Erste Group éves mérlegében, alaposan megvágta a nyereséget, akárcsak a bankadó.
Pénzügyi szektor Pénzügyi rezsicsökkentés: 500 milliós bírságra készül az MNB? 
Nagy László Nándor | 2014. február 25. 13:47
A tranzakciós illeték áthárítása miatti bírságot megtámadó mindkét pénzintézet ellen első fokon nyert a felügyelet. Az ingyenes pénzfelvétellel kapcsolatos intézkedések meglehet azért is csúsznak, hogy már az elrettentő 500 milliós bírsággal szankcionálhasson az MNB - azt továbbra sem tudni, értelmezése szerint mely esetekre érvényes a legújabb bírságösszeg.
Pénzügyi szektor Az ingyenes pénzfelvétel ára: itt az első banki áremelés  
Privátbankár.hu | 2013. december 5. 15:30
Várható volt, hogy a pénzügyi rezsicsökkentést a bankok így vagy úgy, de átterhelik az ügyfelekre, itt az első bank, amelyik megteszi.
Pénzügyi szektor A tranzakciós illeték miatt lehet elegük bankjukból a kisvállalkozóknak 
Privátbankár.hu | 2013. december 4. 13:59
Eddig kitartottak számlavezető bankjuk mellett, a tranzakciós illeték volt az utolsó csepp a pohárban, egy felmérés szerint.
Pénzügyi szektor Örök hűséget fogadtak a bankok és a magyar cégek? 
Privátbankár.hu | 2013. december 2. 17:50
Stabil banki kapcsolatokkal rendelkeznek a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), a többségük elégedett főbankja szolgáltatásaival, és nem is tervezi leváltani azt - mutat rá több kutatás is. A cégeknek a tranzakciós illeték nagy érvágást jelent, havi 40 ezer forint feletti pluszkiadással jár. A pluszteherre a kkv-k többnyire az utalások átstrukturálásával reagálnak, egyötödük pedig inkább a készpénzes megoldásokat választja.
Vásárló Elkészült a rendelettervezet a pénzügyi rezsicsökkentéshez 
Privátbankár.hu | 2013. november 25. 18:00
A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget igénylőknek nyilatkozatot kell kitölteniük, amelynek tartalmát kormányrendelet határozza meg; a rendelettervezetet hétfőn tette közzé a kormány honlapján.
Pénzügyi szektor 9 hónap alatt 16 milliárdos eredmény a K&H-nál 
Privátbankár.hu | 2013. november 18. 14:16
A K&H Bankcsoport 16,2 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2013 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor Újabb bank hárít: ki fizeti meg a 208%-os pótadót? 
Füstös Móni | 2013. november 4. 13:52
A lakosság racionalizálta banki költségeit, ezért a tranzakciós illetékből nem folyt be annyi pénz az államkasszába, mint várták - ezt egy egyszeri adóval kívánják pótolni. Több bank is megpróbálja az új sarcot átterhelni az ügyfelekre, több-kevesebb sikerrel - találtunk egy újabbat.
Pénzügyi szektor Ketyeg a bankok órája: a kormány nem egy csapásra végezne a devizahitelekkel 
Privátbankár.hu | 2013. október 24. 14:45
A bankoknak adott november elsejei határidő közeleg, a minisztériumban ezért már folyik a javaslatok előkészítése a devizahitelek rendezésére.
Vásárló Drága lett a bankolás, újra hódít a készpénz? 
Privátbankár.hu | 2013. október 16. 13:00
Bár az ügyfelek többsége tisztában van a tranzakciók után felszámolt illeték bevezetésének tényével, az illeték konkrét mértékét kevesen ismerik – erre mutat rá a GfK Hungária kutatása. A lakosság elsősorban a kártyás tranzakciók számának, arányának csökkentésével reagált a díjak emelkedésére.
Karrier Mindenkinek jogában áll kézbe kapni a fizetését 
Privátbankár.hu | 2013. október 14. 07:22
A bankolás drágulása miatt egyre többen gondolják úgy, hogy inkább készpénzben szeretnék megkapni a havi bérüket.
Pénzügyi szektor A bankok úgy érzik, agyonadóztatják őket 
Privátbankár.hu | 2013. október 3. 14:10
Hitelezés nélkül nincs növekedés, hitelezni viszont csak egészséges háttérrel tudnak a bankok, amin nem segít, hogy egy év alatt duplázódott a fizetendő adójuk.
Adó Varga az adócsomagról: jól járnak a családok és a banki ügyfelek 
Privátbankár.hu | 2013. október 1. 09:00
A bankkártyás vásárlásoknál megszűnő tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, a családi kedvezménynek kiszélesítése és a családon belüli vagyonmozgások illetékmentessége is szerepel a nemzetgazdasági tárca jövő évi adójavaslatai között - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek. Hangsúlyozta: a javaslatok csökkentik a lakosság terheit és a vállalkozások adminisztrációját.
Pénzügyi szektor Kiszivárgott adócsomag: újra ingyenes lehet a kártyás vásárlás 
Privátbankár.hu | 2013. október 1. 07:27
Lapértesülés szerint a bankkártyás fizetések utáni tranzakciós illetékről lemondana az állam, így vélhetően a bankok is.
Pénzügyi szektor Reagált az Erste: októberben dől el, ki és hogyan fizeti meg a pótadót 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 26. 13:32
Az Erste Bank a szerződések alapján át tudja terhelni a pótadót ügyfeleire, de még kérdés, hogy megteszi-e.
Vásárló 150 ezret vehetnénk fel ingyen a bankautomatákból 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 25. 13:57
A kormánypárt tisztában van vele, hogy az újabb rezsicsökkentést már nehezen bírja ki a szektor.
Pénzügyi szektor Levelet küldött az Erste: ez megint az ügyfeleknek fog fájni 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 24. 13:51
Nem csak a "szokásos" díjak nőnek a tranzakciós illeték összegének növekedése miatt: az Erste vállalati ügyfelei a vártnál kisebb állami bevételek miatti egyszeri befizetést is a nyakukba kapják négy részletben. Az Unicredit bicskája már beletört ebbe.
Pénzügyi szektor Patai: indul a természetes kiválasztódás a bankrendszerben 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 23. 14:54
Az állam által szabott terheket hosszú távon nem vállalják majd a hitelintézetek.
Pénzügyi szektor Tanultunk a tranzakciós illetékből: félév alatt 100 milliót spóroltunk 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 23. 08:22
Az első félévben csökkent az ATM-es készpénzfelvételek volumene, a kártyás vásárlásoké viszont jelentős mértékben nőtt tavalyhoz képest - számol be róla a Világgazdaság hétfői száma.
Pénzügyi szektor Nem tudja átterhelni az Unicredit a pótadót, helyette leépít 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 19. 12:21
Az UniCredit Bank szerdán arról döntött, hogy az úgynevezett 208 százalékos pótadó alapján nem terheli meg a vállalkozói ügyfelek számláit.
Pénzügyi szektor Tessék a szomszédban felváltani! Nincs elég pénz a kasszákban? 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 12. 10:59
Három év után újra megvizsgálta a MasterCard, hogy mennyire felkészültek az üzletek arra, ha valaki nagy címlettel vagy bankkártyával akar fizetni. Az eredmény még mindig nem túl fényes, de javuló tendenciát mutatnak a boltok.
Pénzügyi szektor Neked mennyibe kerül, hogy megkapd a fizetésed? Ötletek készpénzszerzésre 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 9. 11:03
Kiverte a biztosítékot a munkahelyeken a dráguló banki tranzakció, ezért a szakszervezetek azt javasolják, legyen járulékmentes az a kompenzáció, amellyel a cégek átvállalhatnák a folyószámlákra utalt bérek felvételének költségét. A kormány havi két ingyenes készpénzfelvételt akar, egyelőre nem tudni, hogyan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG