Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A csökkenő kamatkörnyezet és a mentességi szabályok megsokasodása okán csak 3,1 milliárd forint eho-bevétel folyt be tavaly a betéti kamatjövedelmek után. A tranzakciós illeték terén ugyanakkor az NGM szerint rendben indult az idei év.

Az elmúlt év augusztusától év végéig a betétekre kivetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulásból (eho) – eredményszemléletben - 3,1 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek – tájékoztatta a Privátbankárt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Mindez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek a bankok az érintett öt hónap alatt 51,66 milliárd forint olyan kamatjellegű kifizetést teljesítettek, aminek esetében már számítható volt az eho. A kamatjövedelmek utáni eho – miként arra az NGM is figyelmeztet - úgynevezett felfutó bevétel, hiszen csak a hatálybalépést követően megkötött szerződések esetében alkalmazható, ráadásul a fizetési kötelezettség csak még később keletkezik: akkor, amikor a kamatfizetés esedékes (vagyis lejáratkor vagy feltört lekötés esetén).

Nem ilyen feltételekkel indult az eho...

Ugyanakkor a kamatok után fizetendő eho-bevételi tervek teljesülését – a bevételek felfutását - nehezíti a csökkenő kamatkörnyezet – ismerték el lapunknak az NGM-nél, hozzátéve, hogy a várt bevételekre természetesen hatással voltak a későbbiekben megszavazott kedvezmények (a tartós befektetési számlákon keletkezett kamatjövedelem adómentessége és az állampapírokból, vagy a kötvénytúlsúlyos alapokból származó kamatjövedelem adómentessége) is. Miután az állampapírokból származó jövedelem továbbra is eho-mentes, ezért az elmúlt hónapok állampapír boom-ja is csökkenti az Egészségbiztosítási Alap kiadásainak fedezetéül szolgáló bevételi összegeket. Az idei évre az eho-előirányzat 157,5 milliárd forint, de ez nem csak a kamatjövedelmek utáni eho összegét foglalja magában, hanem a teljes eho bevételi tervet – tájékoztatták lapunkat a nemzetgazdasági tárcánál.

Nem lesz pótlólagos illeték-kivetés?

Az NGM-nél ugyanakkor egyelőre nem látják jelét, hogy az elmúlt évhez hasonló problémák keletkeznének a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos bevételek kapcsán. Mint elmondták, idén januárban 29,7, februárban 22,4 milliárd forint tranzakciós illeték folyt be a költségvetésbe a bankoktól. Összehasonlítani a két februári adatot lehet: tavaly februárban (a 2013. januári bevallás alapján) 13,4 milliárd forintnyi tranzakciós illeték folyt be a költségvetésbe. Mindezek nyomán a szaktrárca szerint az eddigi bevételek az előzetes várakozásoknak megfelelően alakulnak. Mindez azt vetítheti előre, hogy az idén nem lesz ok a korrekciós pótlólagos illeték-kirovásra – bár a szkeptikus vélemények szerint, amennyiben a költségvetés pozíciói megrendülnek, ez az unortodox intézkedés az első lehet, amivel a kabinet élni próbál.

Kiszámíthatóságra utalt a miniszterelnök?

A kiszámíthatóságot ugyanakkor a jelek szerint a miniszterelnök is fontosabbnak tartja. Orbán Viktor tegnapi beszédében bár megerősítette, hogy marad a bankadó (erről Varga Mihály már a választások előtt is hasonló értelemben szólt), jó jelnek minősítette és „örömmel látta”, hogy az intézmények beépítették működésükbe a bankadót és immár ismét nyereséget értek el. (Persze, a bankszektor nyereségességét – miként arra korábban rámutattunk – nehéz lenne a számok mögé nézve bizonyítani.) Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza úgy véli, a befektetők körében a nagy kérdés az, hogy Orbán Viktor a választásokat letudva béket köt-e a külföldi nagyvállalatokkal, enélkül ugyanis aligha lehet növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot. A kormánynak sürgősen át kell térnie kiszámíthatóbb, stabilabb gazdaságpolitikára, mert a befektető környezet nem szereti a gyakori változásokat, különösen az adópolitikában nem – vélekedett Ash.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
hírlevél
depositphotos