5p
Stabil banki kapcsolatokkal rendelkeznek a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), a többségük elégedett főbankja szolgáltatásaival, és nem is tervezi leváltani azt - mutat rá több kutatás is. A cégeknek a tranzakciós illeték nagy érvágást jelent, havi 40 ezer forint feletti pluszkiadással jár. A pluszteherre a kkv-k többnyire az utalások átstrukturálásával reagálnak, egyötödük pedig inkább a készpénzes megoldásokat választja.

A kutatás eredménye szerint a hazai kkv-k tartós banki kapcsolatokkal rendelkeznek. Egyharmaduk egyetlen bankkal áll kapcsolatban, csak a nagyobb, több mint 100 főt foglalkoztató vállalatokra jellemző, hogy két (27%) vagy három (9%) pénzügyi partnerrel is rendelkeznek. Azok a vállalkozások, amelyeknek több banki kapcsolatuk is van, jellemzően főbankjuknak azt tekintik, ahol a legtöbb pénzügyi tranzakciót hajtják végre, csak kevesen jelölték meg azt a pénzintézetet, ahol a legnagyobb hitelük van - derült ki a Budapest Bank kutatásából.

A főbankjukhoz hűségesek a kkv-k-k: átlagosan 11 éve állnak vele kapcsolatban, egytizedüknél pedig 20 évnél is hosszabb múltra tekint vissza a viszony. Arra a kérdésre, hogy miért az adott pénzintézetet választották főbankjukként, a cégek leggyakrabban (65%) a banktól kapott jó ajánlatot említették, de sokan tartották fontosnak a pénzintézet jó hírnevét, megbízhatóságát (24%) és az ügyfélkapcsolat minőségét is (23%).

Melyek voltak a legfontosabb szempontok a főbankja kiválasztásánál?

Forrás: Budapest Bank

A vállalkozások kimagasló hányada (96%) elégedett főbankja szolgáltatásaival, és nem is nagyon keres alternatívát, ha új pénzügyi forrásra van szüksége: a válaszadók kétharmada csak főbankjától kér ajánlatot, csak minden ötödik cég keresi meg további meglevő banki kapcsolatait, és mindössze minden hatodik fordul olyan bankhoz, amellyel még nem volt kapcsolata.


A K&H is ezt találta

A K&H nagyvállalati monitor kutatása hasonló eredményre jutott: legtöbb hazai nagyvállalat főbankjával szemben lojális, és nem tervezi annak lecserélését. A megkérdezett vállalatvezetők jelentős része (90%) még csak nem is gondolkodott azon, hogy leváltaná főbankját, és más bank szolgáltatásait venné igénybe. A vállalatok 3%-a ugyan fontolóra vette már a váltást, de tényleges lépést még nem tett ez ügyben. Mindössze a cégek 6%-a kezdte már el az információgyűjtést a bankváltáshoz, és a vállalatok elenyésző hányada (1%) folyamodott ténylegesen főbankjának lecseréléséhez az elmúlt egy évben.

 

Forrás: K&H nagyvállalati monitor kutatás

A K&H kutatása arra is rámutat, hogy a vállalatok döntő többsége (88%) egy kijelölt kapcsolattartóval intézi cégének bankügyeit, míg további 3% a bankfiók vezetőjével tartja a kapcsolatot állandó jelleggel. A nagyvállalatok csupán 6%-a nem ragaszkodik feltétlenül egy kijelölt személyhez, de ők is általában ugyanahhoz a banktisztviselőhöz fordulnak, míg a vállalatok mindössze 3%-a bízza a véletlenre, hogy céges ügyben éppen melyik banki ügyintézőhöz kerül – részletezte az eredményeket Hodina Péter, a K&H Bank Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.


A vállalkozások többsége nem is tervez bankváltást

A magyar kkv-k egyébként is nehezen mozdulnak: háromnegyedük még sosem váltott főbankot, és többségük (68%) abban is biztos, hogy a következő egy évben sem teszi ezt meg. Mindössze 5% azok aránya, amelyek fontolgatják, hogy jövőre esetleg lecserélik elsődleges banki kapcsolatukat. Azokat a cégeket, amelyek nem utasítják el a bankváltást, elsősorban kedvezőbb számlacsomag-ajánlattal (50%) vagy jó hitellehetőséggel (44%) lehetne elcsábítani.

Félmilliós kiesés a tranzakciós illeték

Bár az elmúlt időszakban több intézkedés - tranzakciós illeték bevezetése, MNB Növekedési Hitelprogram (NHP) - is okozhatott volna fluktuációt, ez mégsem következett be. Az NHP keretében kapott hitelt a kkv-k 15%-a ugyan nem a főbankjánál vette igénybe, de ez csak a szektor 0,3%-ánál vezetett főbank-váltáshoz. Így a tranzakciós illeték hatásával együtt vizsgálva a vállalkozások alig több mint 1 százalékáról mondható el, hogy ezen intézkedések miatt hűtlenek lettek az elsődleges pénzügyi partnerükhöz.

A felmérésben megkérdezett vállalkozások 90%-a megérezte a tranzakciós illetéket, amely a cégek közel felének – főként a nagyobb, legalább 50 főt foglalkoztató vállalatoknak – félmilliós pluszkiadást jelent éves szinten.

A tranzakciós illeték miatti költségnövekményre az Önök cége hogyan reagált?

 

 


Forrás: Budapest Bank

A jelentős költségnövekmény ellenére a vizsgált kkv-k 40%-a egyelőre semmilyen lépést nem tett az illeték hatásának mérséklésére. Amelyek reagáltak, azok utalásaik összevonásával igyekeznek csökkenteni az illeték által érintett banki tranzakciók számát. A cégek közel egyötöde nyilatkozott úgy, hogy több készpénzes műveletet hajt végre, olyan vállalkozás azonban szinte alig akad, amely a tranzakciós illeték miatt bankot váltott volna. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb bank átterhelte a tranzakciós illetéket az ügyfelekre, így azt bankváltással is nehéz kikerülni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Júliusban már a személyi kölcsönt felvevők száma is csúcsot döntött
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 4. 12:07
Amilyen óvatossá váltak a fogyasztásban, annyira felbátorodtak a kölcsönigénylésben a magyarok. 
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést kaptak az OTP-ügyfelek: ezt a levelet azonnal dobják a kukába!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 12:45
Támadnak a csalók. Törölni kell a "Törölt fizetési megbízás.tar" csatolmánnyal érkező emailt! Nem szabad letölteni és megnyitni! 
Pénzügyi szektor Gondozásból kikerülő fiataloknak segít az SOS Gyermekfalu és a K&H Bank
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 15:49
Szeptember hagyományosan a környezeti és társadalmi fenntarthatóság hónapja a K&H-nál. Ebből az alkalomból a K&H 10 millió forinttal támogatja az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa Életkezdési Alapját, amely az állami gondoskodásban nevelkedett fiatalok életkezdési esélyeit javítja.
Pénzügyi szektor A lakosság fele nem érti a kriptovalutákat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 31. 09:20
A magyarországi lakosok kriptovaluta-ismeretei jobbak, mint a többi közép-európai ország esetében, azonban felük továbbra sem ismeri ki magát a virtuális valuta világában – derül ki az Ipsos által a BITmarkets Academy számára készített nemzetközi felmérésből.
Pénzügyi szektor Elfogadott 20 milliárd forintot az Államadósság Kezelő Központ
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 27. 12:23
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ritkán látható produkciót mutat be a forint az euróval szemben
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 27. 07:23
Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Fontos mérföldkőhöz érkezett az OTP Bank Szlovéniában
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 22. 14:04
A bankcsoport két bankja, az SKB Banka és a Nova KBM d.d. minden szükséges szabályozói jóváhagyást követően jogilag sikeresen összeolvadt, és ettől kezdve egy márkanéven, OTP Banka-ként folytatja tovább tevékenységét. Ez volt a legnagyobb bankfúzió Szlovénia eddigi történetében. 
Pénzügyi szektor CIB: emelkedtek a vállalkozói számlák költségei
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:12
Augusztus elsejétől megemelkedett a bankok által fizetendő tranzakciós illeték. A növekvő adó miatt sorba jelentek meg az új bankszámla hirdetmények: a pénzintézetek ugyanis átterhelik megnövekedett költségeiket a vállalati ügyfeleikre. Utolsóként a CIB Bank is beadta a derekát, nála is emelkednek a vállalkozói számlaköltségek.
Pénzügyi szektor Euromoney: nemcsak legjobb bank, de legjobb digitális bank is a K&H idén itthon
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 12:00
Egymás után gyűjti be a nemzetközi elismeréseket a K&H. 
Pénzügyi szektor Fontos hírt közölt az OTP
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 11:38
Egyetlen negyedév elég volt az áprilisban elindult OTP CETOP UCITS ETF tőzsdén kereskedett befektetési alapnak, hogy meghússzorozza nettó eszközértékét, amellyel a legnagyobb hazai ETF-é vált.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG