3p
Januárban, februárban és márciusban 140 milliárd forinttal nőtt a lakosság forint-készpénzállománya az MNB adatsorai szerint, eközben azonban 30 milliárd forintnyi valutától megszabadultak. A tranzakciós illeték bevezetése óta majdnem 400 milliárd forinttal több készpénze lett a lakosságnak.

Az MNB adatai szerint januárban 19, februárban 108, márciusban közel 14, összesen 140,3 milliárd forinttal nőtt a lakosságnál levő készpénz állománya. A növekedés a tranzakciós illetéknek nevezett adó 2013. januári bevezetése óta töretlen, azóta 2309 milliárd forintról 2700 milliárd forintra nőtt a lakosságnál levő forintkészpénz állománya.

Korábban inkább stagnálás vagy csak jóval lassabb növekedés volt a jellemző, amint ez grafikonunkon is látszik. A tranzakciós adót ugyan elvileg nem háríthatnák át a pénzintézetek az ügyfelekre, a gyakorlatban azonban a banki költségek meredek emelkedését okozta.

 

Sőt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a lakosság nettó megtakarításai (vagyis az az összeg, amellyel megtakarításai meghaladják az adóssága értékét) eközben növekedtek, a készpénz súlya ezeken a nettó megtakarításokon belül még csökkent is. A 2009 első negyedévi adatok szerint az úgynevezett nettó pénzügyi vagyon több mint 16 százaléka volt készpénz, feltehetően még a 2008 őszén kirobbant pénzügyi válság hatásaként. Ez tavaly decemberben már csak 12,2 százalék volt, bár az utóbbi időben ismét lassan növekszik.

Az MNB a kissé bonyolult nevű „Nem pénzügyi vállalatok és háztartások havi finanszírozása belföldi hitelintézeti és előzetes értékpapír adatok alapján” című táblázatában közöl becsléseket a háztartások devizakészpénz-állományára vonatkozóan is, ha nem is minden hónapra. Eszerint februárban, amikor gyenge volt a forint és drága a deviza, 30 milliárd forinttal csökkenhetett a lakosságnál levő valuta értéke. Nyilván sokan váltottak devizát forintra, kihasználva a jó árakat, amire a befektetési alapos statisztikák is utalnak.

Érdekes az is, hogy 2012 júniusától nyolc hónapon keresztül havi több tízmilliárd forintot váltottak valutára a jegybank szerint. Az volt az az időszak, amikor az euró 300 forint fölé, a kamatok tíz százalék fölé kapaszkodtak, egy esetleges államcsődről ötletelt a sajtó és egyre többen nyitottak számlát külföldön, majd a végén visszahívtuk az IMF-et. Ez időszak alatt az MNB szerint 428 milliárd forinttal nőtt a lakosság valutakészlete, vagyis közel másfél milliárd euróval.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG