Nap grafikonja
Részvény / Deviza / Áru A nap grafikonja: érdemes most brit részvényeket venni? 
Eidenpenz József | 2016. június 20. 13:00
A „Brexit-para” jó részvényvásárlási lehetőség vajon? Olcsóak a brit részvények, leértékelődtek-e a folyamatos félelmek hatására, vagy esetleg elegendő lenne szinte bármilyen európai részvényindexet megvenni? Ráadásul, olcsó-e az angol font, ami szintén befolyásolja egy brit befektetés értékét?
Makro / Külgazdaság A nap grafikonja: így él egy átlagmagyar 
Privátbankár.hu | 2016. június 1. 11:27
Nagyon boldogtalanok vagyunk, de legalább az átlaghoz képest keveset dolgozunk. Milyen a magyar valóság a világ többi részéhez mérve?
Makro / Külgazdaság Nagyon elfáradt a Pannon Puma, csak Görögország múlta alul 
Privátbankár.hu | 2016. május 13. 16:42
A Eurostat előzetes becslése szerint az EU-ban Görögországban volt a legrosszabb az első negyedév, utána azonban Magyarország következett, éves szinten mindössze fél százalékos gazdasági növekedéssel. Szomszédunk, Románia volt a csúcstartó, de Szlovákia és Bulgária is eléggé az élbolyban végzett. Persze ez lehet átmeneti megtorpanás is.
Személyes pénzügyek A nap grafikonja: úgy lettek olcsóbbak a gyógyszerek, hogy drágultak 
Privátbankár.hu | 2016. április 30. 10:58
Öt év alatt több mint tízmilliárd forint maradt a betegek zsebében a gyógyszerkassza átalakítása miatt – mondta az államtitkár. Két év alatt több lépcsőben 760 gyógyszer ára lett alacsonyabb a vaklicitek következtében. Hogy más okokból mennyié lett több, arról nem beszélt. Valójában azonban infláció felett emelkedett a gyógyszerek fogyasztói átlagára.
Személyes pénzügyek A nyugdíjasokat jobban sújtja az infláció, mint a többieket? 
Eidenpenz József | 2016. április 26. 18:25
A jövő évre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelés felkavarta a kedélyeket, sokan úgy érzik, kevés, az infláció ennél több lehet. A nyugdíjasok számára valóban általában jobban emelkedtek a múltban az árak, de a különbség rendszerint nem volt nagy. Megnéztük, mekkora a differencia.
Személyes pénzügyek Tényleg elég lesz ekkora nyugdíjemelés? 
Eidenpenz József | 2016. április 19. 15:03
Nem! - kiált fel erre a nyugdíjasok túlnyomó része. De nem csak azért, mert soha senki nem szokta úgy érezni, hogy ő túl sokat kap. A legtöbben úgy érzik, hogy ennél magasabb lesz a pénzromlás üteme. Hosszú távon viszont amíg a forint értéke felére esett, a nyugdíjak háromszorozódtak.
Vásárló A nap legrosszabb grafikonja: hol lehet a legolcsóbb a sör? 
Privátbankár.hu | 2015. július 1. 19:30
Sajnálatosan hiányosnak bizonyult a németek tudása a nemzetközi sörárakat illetően, egy összehasonlításban Sevillát hozták ki legolcsóbbnak. Pedig Budapesten is létezik olcsóbb sör, sok feltörekvő országban pedig minden bizonnyal Európánál kevesebbe kerül a nedű.
Makro / Külgazdaság A nap grafikonja: egymillió ember kért menedékjogot Németországban 
Eidenpenz József | 2015. június 25. 18:40
Németországban nagyjából duplájára nőtt a menedékkérők száma az utóbbi egy évben, de a kilencvenes években a mostaninál is rosszabb volt a helyzet. Akkor pár év alatt egymillió ember kért menedékjogot, főleg a jugoszláv utódállamok háborúi miatt.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja - ezért kell nekünk a felminősítés és a bankok regulázása? 
Eidenpenz József | 2015. június 9. 19:30
A külföldiek kezében levő állampapírok állománya az utóbbi időben nagyot esett, de ezzel együtt sem kirívóan alacsony. Viszont két és fél éve egy szűkebb sávban mozog, nem növekszik, miközben a nominálisan növekvő államadósságot finanszírozni kell. Most megvették a többletet, de elfogynak-e a belföldi vásárlók?
Részvény / Deviza / Áru A nap grafikonja: ezért drágul az euró 
Eidenpenz József | 2015. június 4. 18:00
A tőkepiaci folyamatoknak sokszor a legfontosabb mozgatórugója a piaci kamatszint, az állampapír-hozam, most főleg ez okozhatja az euró erősödését és a forint gyengeségét is. A részvényeknek sem tesz túl jót ez a folyamat, legalábbis Európában.
Részvény / Deviza / Áru Idén nagyon shortolják az OTP-t a külföldiek 
Eidenpenz József | 2015. február 11. 17:01
Decemberben, januárban és február elején is nagyon megugrott az OTP részvényeire szóló short (eladási) ügyletek száma a kötelező bejelentések szerint. Az adatbázis 2012 végi felállítása óta sohasem volt ilyen magas a short-állomány, meg sem közelítette ezt a szintet.
Makro / Külgazdaság Már majdnem annyival növekedtünk 2010 óta, mint a németek 
Privátbankár.hu | 2015. február 3. 06:08
Az adatok szerint a magyar GDP nagyon erősen együtt mozog az EU GDP-jével, együtt nevetünk, együtt sírunk. Az utóbbi időben a magyar növekedés volt nagyobb, így 2010 óta már jobban nőtt a gazdaságunk, mint az EU-é, sőt százalékos növekedésben majdnem behoztuk a németeket is. Ám 2008-at még mindig nem értük utol.
Deviza / Áru Már harmincszor halt meg a Bitcoin, de még mindig él 
Eidenpenz József | 2015. január 15. 08:15
Nagyot zuhant az idén az egyébként legalább egy éve gyengélkedő bintcoin árfolyama, a digitális deviza 2013. októberi szintjén áll, rövid időre áttört egy fontos határt is. Sokan ismét temetik, mások csak nevetnek ezen. Már harmincszor énekelték meg a halálát.
Deviza / Áru Azt mondták neked, rossz befektetés volt az arany? Hát nem 
Eidenpenz József | 2015. január 13. 15:00
A 2011-es 1900 dollár körüli árfolyamcsúcshoz képest értékének mintegy harmadát elveszítette az arany, ám az utóbbi időben meglepően stabilnak mutatkozik. Főleg, ha a gyengülő forintunkban számolunk, az árfolyam 22 százalékkal ment fel egy év alatt.
Pénzügyi szektor Egyre többen nem fizetik a hitelüket – de vajon miért? 
Eidenpenz József | 2014. november 24. 14:15
A harmadik negyedévben nőtt az új lakossági hitelek értéke, de még nagyobb volt a fennálló kölcsönök törlesztése, így megint csökkent a hitelek állománya. Ám tovább nőtt a nem törlesztett hitelek aránya, minden ötödik hitelt legalább három hónapja nem fizettek. A forintos lakáshiteleknél kicsit javult a helyzet.
Karrier Robotok vagy ázsiaiak? Elszakad egymástól a fizikai és a szellemi dolgozó bére 
Eidenpenz József | 2014. november 21. 16:03
Az évek során a szellemi dolgozók átlagbére lényegesen jobban emelkedik Magyarországon, mint a fizikai dolgozóké, a különbség már majdnem kétszeres. Hasonlóan lehet ez másutt is. Ez is arra utal, hogy a felsőfokú oktatást nem visszafejleszteni kéne, hanem épp ellenkezőleg.
Vásárló Mégis, mennyire vagyunk lemaradva az internet-ellátottságban? 
Privátbankár.hu | 2014. október 25. 16:19
Tényleg nagyon le vagyunk maradva internetelérésben és használatban az EU átlagától? Miért van nálunk olyan kevés mobilinternet-előfizetés? A statisztikák megmutatják.
Makro / Külgazdaság Újabb csúcson a központi költségvetés adóssága, de van rá magyarázat 
Privátbankár.hu | 2014. július 29. 15:00
Az év elején kibocsátott hárommilliárd dolláros kötvénycsomaggal, az önkormányzatoktól átvett adóssággal és a gyenge forinttal magyarázzák, hogy idén már közel 3000 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága. Ez a GDP 83,5 százalékát teheti ki.
KKV Itt a trükk: így tud létszámot bővítve is leépíteni a Telekom 
Privátbankár.hu | 2014. július 28. 06:10
Évről évre elküld pár száz embert a Magyar Telekom, sőt leírja, hogy a létszám további csökkentését tervezi. Mégis teljesíti azt a feltételt, hogy növelje létszámát a korábbi évekhez képest és adókedvezményt kap. Hogyan lehetséges ez? A kulcsszavak: kiszervezés, beszervezés.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy csökkenő pályán van az államadósság? 
Eidenpenz József | 2014. július 18. 06:09
A váratlanul bejelentett 110 milliárdos ideiglenesnek nevezett költségvetési zárolás nem arra utal, hogy minden rendben lenne az államadósság-csökkentés és a hiány körül. Ha nem csak az év végi pillanatfelvételt nézzük, hanem éves átlagot, akkor már tavaly sem csökkent, hanem kissé nőtt az államadósság.
Makro / Külgazdaság Tovább globalizálódik Magyarország – a méret számít, vagy a technika? 
Eidenpenz József | 2014. július 15. 15:18
Egyre jobban ki vagyunk téve a külpiaci folyamatoknak, Magyarországon az egyik legnagyobb az export aránya a GDP-hez képest. Csak Szlovákia, az alig megyényi Luxemburg és talán Írország előz meg bennünket. De igazán a sok éves grafikon meglepő.
Vásárló Amelyik kormány emeli a sör árát, annak mennie kell? 
Eidenpenz József | 2014. július 12. 14:00
Nyár, kánikula, futball, sör. Bár a korábbi években inkább nőtt a sör átlagos fogyasztói ára, eléggé gyakori az ingadozás. Az utóbbi egy évben szerényen mérséklődött az ár, ezt azonban tavaly év elején komoly emelkedés előzte meg. A mindenkori kormányok sajnos előszeretettel oldják meg anyagi gondjaikat adóemelésekkel.
Vásárló Nem fogja elhinni: nálunk van Európa egyik legolcsóbb cigije 
Eidenpenz József | 2014. július 10. 19:45
A statisztikák szerint az EU-ban csak Bulgáriában alacsonyabb a dohányáruk árszínvonala, mint nálunk, még Románia is érezhetően drágább. De mivel itt az egyik legalacsonyabb a bérszínvonal is, és több balkáni országban sokkal olcsóbb a füstölnivaló, minden adott az ipari méretű csempészethez.
Vásárló Taxiárak: Csak a kormányzat bele ne ártotta volna magát 
Eidenpenz József | 2014. július 7. 06:09
A KSH szerint szeptemberben átlagosan csak 5,6 százalékkal nőttek a taxik kilométerdíjai Magyarországon, pedig a fővárosban jellemző tarifák 50-60 százalékkal is feljebb mentek a hatósági ár bevezetése miatt. A rendelet semmiképp sem bizonyult túl fogyasztóbarát lépésnek.
Deviza / Áru Ezt a rekordot döntötte meg tegnap majdnem a forint 
Eidenpenz József | 2014. július 3. 10:30
Szerdán a zloty/forint keresztárfolyam pár fillérre megközelítette a 2008-as válságban beállított tíz éves csúcsát, de hosszú távon nézve a cseh koronához vagy a román lejhez képest is rosszul állunk.
Karrier Versenyzünk a munkáért Ausztriában a románokkal 
Eidenpenz József | 2014. június 25. 06:05
Némi szezonális csökkenés után májusban ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal sokkal nagyobb mértékben, mint a román vagy lengyel állampolgároké. A németek és ex-jugoszlávok is belehúztak, a törökök kissé hátrébb szorulnak.
Vásárló Tudod, neked hány forintba fog kerülni a paksi eladósodás? 
Eidenpenz József | 2014. június 24. 16:15
Minden egyes állampolgár, a csecsemőket is beleértve, több mint háromszázezer forinttal adósodik el Paks miatt. Ha csak a dolgozókat vesszük, ez az összeg bő kétszerese, ha pedig a kamatokkal is számolunk, már biztosan jóval egymillió felett járunk. Az államadósság pedig durván kilő, soha nem látott szintre.
Vásárló Öveket becsatolni: gazdasági fellendülésben többen halnak meg az utakon? 
Eidenpenz József | 2014. június 20. 15:45
Az utóbbi egy-két évben lelassult a halálos balesetek számának sok éves csökkenése, sőt tavaly a sérüléses balesetek száma már ismét nőtt, akárcsak a megsérült személyeké. Mindez sok tényező eredője, de összefüggésben lehet a gazdasági növekedéssel és a lakossági fogyasztással is. Öveket becsatolni!
Utazás Grafikon: Gyenge forinttal a turizmus jobban teljesít 
Eidenpenz József | 2014. június 10. 17:59
Nem csak rövidebb, de hosszabb távon is nőtt a vendégéjszakák száma a hazai turizmusban, amely valóban sikerágazatnak tűnik. A növekedés 2012-ben kezdődött, akkor, amikor a forint erőteljesebb gyengülésbe kezdett. Ez megdrágítja a magyarok külföldi nyaralását, hazatereli őket, de olcsóbbá teszi a külföldiek itteni látogatását.
Vásárló Egy kis árkörkép: Hová menjek strandolni? 
Eidenpenz József | 2014. június 9. 13:01
Egy négytagú család fürdőbelépője elérheti a tízezer forintot is a fővárosban, de vannak olcsóbb megoldások, mint a nyitott uszodák. Lehet, hogy érdemes kissé kimozdulni a városból is, nem árt utánaszámolni. A velencei-tóhoz például megérheti retúrjegyet venni.
Makro / Külgazdaság Mit mutat a GDP? A gödörből lehet a legnagyobbat emelkedni 
Eidenpenz József | 2014. június 5. 06:09
Szépen alakult az első negyedévi GDP Magyarországon, ezt újra megerősítették. Csakhogy két-három évvel ezelőtt már volt hasonló növekedés, de az megtört. Milyen a hosszú távú kép? Kilábaltunk már a gödörből?
Pénzügyi szektor Na de a forinthiteleseket ki menti meg? 
Eidenpenz József | 2014. június 3. 16:35
Ismét napirenden a régi devizahiteles szerződések felülvizsgálata, az egész devizahiteles-probléma. Megnéztük hát újra, hogy a devizahitelesek vagy a forinthitelesek vannak nagyobb bajban. Az állás majdnem döntetlen, a forinthitelesekkel mégsem törődik senki.
Deviza / Áru Erős vagy gyenge? Merre tart tulajdonképpen a forint? 
Eidenpenz József | 2014. május 29. 06:09
Van, aki már a 303 forintos eurót is olcsónak nevezi, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna, ma már szinte elfogadott. A hosszú távú árfolyamgörbén egyre magasabb csúcsok és egyre kevésbé mély völgyek követik egymást, és a különböző trendvonalak is mind egy irányba mutatnak: felfelé.
Karrier Menekülnek tőlünk a külföldiek, vagy csak állampolgárságot kapnak? 
Eidenpenz József | 2014. május 26. 16:41
Két év alatt 65 550 külföldi állampolgárral lett kevesebb Magyarországon. Ez vajon azt jelenti, hogy fejlettebb országokba álltak tovább, vagy pedig megkapták az állampolgárságot, és már nem számítanak külföldinek? Utánajártunk, ez is, az is szerepet játszhatott.
Karrier A románok és bolgárok szorítják ki a magyarokat és németeket Ausztriából 
Eidenpenz József | 2014. május 23. 16:00
Az Ausztriában foglalkoztatott magyar állampolgárok száma márciusban és áprilisban is csökkent, ami az előző évekhez hasonló szezonális jelenség. Ám az idén valamivel kevésbé nőtt a magyarok létszáma, mint a korábbi években. Miközben kevesebb lett a magyar és a német, több lett a román és a bolgár.
Állampapír / Kötvény A devizakötvények dobják meg az államadósságot, vagy valami más? 
Eidenpenz József | 2014. május 20. 11:20
Az első negyedévben rekord közeli szintre ért államadósság fő magyarázata az év eleji devizakötvény-kibocsátás volt. Hogy volt ez a múltban, akkor is a hirtelen jelentkező nagyobb kibocsátások, hitelfelvételek dobták meg az adósságot, vagy inkább valami más befolyásolja azt?
Makro / Külgazdaság Magyarország jobban teljesít, de azért nem mindenkinél 
Eidenpenz József | 2014. május 16. 17:52
Az EU közzétett egy gyorsjelentést az első negyedéves GDP-ről, amely szerint az előző év hasonló időszakához képest Románia végzett az első helyen, Lengyelország a második, Magyarország a harmadik. A tavalyi utolsó negyedévhez képest mérve viszont elsők lettünk, Lengyelországgal holtversenyben, de ezt a mutatót kevésbé használják.
Pénzügyi szektor Fürdenek a magyarok a készpénzben - újabb milliárdok a zsebünkben 
Eidenpenz József | 2014. május 14. 13:00
Januárban, februárban és márciusban 140 milliárd forinttal nőtt a lakosság forint-készpénzállománya az MNB adatsorai szerint, eközben azonban 30 milliárd forintnyi valutától megszabadultak. A tranzakciós illeték bevezetése óta majdnem 400 milliárd forinttal több készpénze lett a lakosságnak.
Vásárló Toronymagasan nálunk drágult leginkább a cigaretta Európában 
Eidenpenz József | 2014. május 9. 17:45
A tavalyi erős áremelkedések közepette azt gondolnánk, hogy Magyarországon biztosan átlagon felül drágult a dohányáru az elmúlt években. Így is van, a statisztikák szerint bőven vezetjük a listát, mert bár nagyon igyekezett több más ország is, a mi 66 százalékos emelésünket megközelíteni sem tudták.
Karrier Így veszíti el értékét a családi pótlék 
Eidenpenz József | 2014. április 4. 06:08
Hatodik éve nem emelték a családi pótlék összegét, ez idő alatt értékének 23 százalékát veszítette el az infláció miatt. Korábban viszont nagy emelések voltak. Viszonylag sokat ér ma a fizetésekhez képest, vagy keveset? Hogy volt régen?
Karrier Rosszabbul élünk, mint négy éve? Megjöttek a számok 
Eidenpenz József | 2014. április 3. 09:41
Évek óta folyik a számháború politikusok és más közszereplők között arról, jó irányba megy-e az ország. Ehhez találtunk egy érdekes adalékot az EU adatbázisában, ami mutatja, hogy a lakosság legalább 70, más számítás szerint 90 százalékának alacsonyabb volt a jövedelme 2013 végén, mint 2009 végén.
KKV Mit gondolsz, melyik került többe, a Csalagút vagy a négyes metró? 
Eidenpenz József | 2014. április 2. 06:07
Sok kritika érte a négyes metrót magas költségei miatt. Tényleg annyira drága volt, vagy vannak ennél jóval drágább föld alatti vasutak is? Össze lehet ezeket egyáltalán hasonlítani?
Makro / Külgazdaság Gazdagít-e bennünket, ha kevesebben vannak a nyugdíjasok? 
Eidenpenz József | 2014. április 1. 06:20
A GDP az utóbbi hónapok növekedése ellenére is csak a 2005-ös szint környékén van. De egyre alacsonyabb lakosságszám mellett érjük el ugyanazt, javít-e ez valamit a helyzetünkön? Nő-e attól a lét, ha nőtt a GDP, vagy annak egy főre jutó értéke?
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: Tényleg nyolc éve nem fogyasztottunk ennyit? 
Eidenpenz József | 2014. március 28. 12:19
Nyolc éve nem látott magasságokat ért el Magyarországon a belső fogyasztás – mondja a kormány. Ez a havi részletességű adatokra igaz lehet, de éves átlagban a 2004-es szintnek is alatta vagyunk – derül ki a KSH adatsorából. Hasonlóan, mint egyébként a GDP terén.
Vásárló Rágyújtanál? Előbb nézd meg, mennyivel drágult ez neked! 
Privátbankár.hu | 2014. március 21. 13:44
Nagyon sokat drágult a cigaretta. Ez persze nem meglepetés, hiszen tavaly rengeteg szó esett erről, de nem árt megnézni a tényeket, esetleg egy kicsit hosszabb távon is megfigyelni az árakat. Négy év alatt 60-70 százalékkal, csak az idén 15-17 százalékkal nőttek az árak – 18 év alatt pedig hét-nyolcszorosukra mentek fel.
Vásárló Még mindig beveszed? – négy évente ugyanúgy esnek pofára a fogyasztók 
Eidenpenz József | 2014. március 20. 06:09
A választások körüli ígéret- és öndicséret-dömping egyértelműen pozitívan hatott a fogyasztók várakozásaira Magyarországon az utóbbi közel két évtizedben. Két választás után azután eddig mindig eljött a kijózanodás ideje. A számok azt mutatják, hogy van mese, merthogy a meséket újra és újra bevesszük.
Makro / Külgazdaság Itt a szám: a 3,3 millió szegény országa lettünk 
Eidenpenz József | 2014. március 19. 14:30
Mi kell ahhoz, hogy valaki szegénynek vagy szegénység által veszélyeztetettnek számítson? Az EU-statisztika szerint az, hogy ne tudjon kifizetni kilenc fontos dolog közül legalább hármat. Nem mi vagyunk a legrosszabb helyzetben Európában, de folyamatosan csúszunk lefelé.
Deviza / Áru A nap grafikonja: Negyedik éve gyengül a forint 
Eidenpenz József | 2014. március 15. 08:10
Ha a kilengéseket, kisebb-nagyobb ugrásokat kiszűrjük, és átlagos árfolyamot számolunk, negyedik éve folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben. Már nincs messze az eddigi történelmi rekord sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG