<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A Eurostat előzetes becslése szerint az EU-ban Görögországban volt a legrosszabb az első negyedév, utána azonban Magyarország következett, éves szinten mindössze fél százalékos gazdasági növekedéssel. Szomszédunk, Románia volt a csúcstartó, de Szlovákia és Bulgária is eléggé az élbolyban végzett. Persze ez lehet átmeneti megtorpanás is.

Amint ma kiderült, mélyen a várakozások alatt teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal csökkent a GDP, egy év alatt, tehát a tavalyi első negyedévhez képest pedig csak 0,5 százalék volt a bővülés. Ez az Eurostat összesítése szerint a második legrosszabb éves eredmény Európában, csak a kontinens beteg embere, Görögország múlta alul.

A listát Románia vezette 4,2 százalékkal, az utána következő Szlovákia és Spanyolország növekedése három százalék feletti volt. A hivatalos magyarázat szerint nálunk az EU-s források és az autóipar gyengélkedése okozta a visszaesést, ami egyrészt szomorú, mert ezeknek köszönhettük az eddigi szép számokat.

A negyedéves adatok azonban gyakran mutatnak ingadozást, hol ebbe, hol abba az irányba történő kilengéseket. A román gazdaság például tavaly a második negyedévben nulla növekedést ért el, a következőben viszont másfél százalékosat. Kisebb országokban, mint a miénk, egy-egy autógyár lassulása, karbantartása, termeléskiesése is meglátszik az országos adatokon. Az év végére könnyen lehet, hogy javulnak még az idei számok.

Több ország számai még hiányoznak, például Szlovéniáé, Horvátországé, Csehországé, a többi pedig egyelőre becslés, igaz, nagyon nagy mértékben ritkán szokott módosulni az előzetes adat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG