<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sajnálatosan hiányosnak bizonyult a németek tudása a nemzetközi sörárakat illetően, egy összehasonlításban Sevillát hozták ki legolcsóbbnak. Pedig Budapesten is létezik olcsóbb sör, sok feltörekvő országban pedig minden bizonnyal Európánál kevesebbe kerül a nedű.
Archív kép: Plakát a Lengyelországban és Ukrajnában rendezett 2012-es EB-ről

Hol a legolcsóbb a sör? – teszi fel a kérdést a Frankfurter Allgemeine Zeitung rövid, nyilván (sör)cseppet sem tudományos igényű körképe. Itt 14 európai és Európán kívüli – köztük három német – válogatott nagyváros adatai alapján próbáltak arról képet kapni, hol is a legolcsóbb a sör, konkrétan egy 0,33 literes dobozos a szupermarketekben. (A grafikon itt látható.)

A győztes 47 centtel, 147,60 forinttal Sevilla, a dél-spanyolországi nagyváros lett, a második 63 centtel (198 forinttal) Varsó, a harmadik pedig Berlin 71 centes árral (223 forint). (A mai 314 forintos euróval számolva.) A legdrágább pedig Oslo három eurós, 967 forintos sörárral. (Persze nyilván a helyi bérek is sokat számítanak az árak megítélésében, de arról most nem volt szó.)

Magyarország sörben jobban teljesít?

A grafikon egyik hibája, hogy nem tudni, mi alapján válogatták ki a városokat, a válság tépte Portugália, a miénknél is alacsonyabb bérű Bulgária, a válságos Görögország hogyan teljesítene. Másrészt sör és sör között is nagy különbség van minőségben, alkoholtartalomban, gyártási eljárásban.

Valószínűleg mi is jól teljesítenénk az összehasonlításban. Egyik legnagyobb hipermarket-hálózatunkban az egyik legismertebb hazai, klasszikus márka doboza 129 forint kedvezményesen (41 cent), igaz, eredeti ára 159 forint volt (50,6 cent). Egy cseh import sör leárazás előtt 149, utána 119 forint (38 cent), igaz, kicsit gyengébb, mg az előző 5,2, ez csak 4,0 százalékos alkoholtartalmú.

A fél literes rendes sör

A harmad literes dobozos különben nálunk ritka, a fél literes sokkal elterjedtebb. Egyes piacokon már 170-180 forintért lehet „rendes” (legalább négy százalékos alkoholtartalmú) fél literes söröket kapni, még német recept szerint itthon gyártottat is, ami harmad literre átszámolva 120 forint alatt van.

De így sem nyernénk. Utánanéztünk, honnét vehette a Frankfurter Allgemeine az adatokat, kiderült, hogy alighanem innét, valamint innét (eredeti adatok angol fontban). A felmérésnél „több külföldi márkát és egy nagyobb hazai márkát” vettek figyelembe a szupermarketekben.

 

Nyolcadik helyen vagyunk

Ezen a listán már Budapest is rajta van, de csak a nyolcadik helyen (Sevilla viszont érdekes módon hiányzik). Jó pár európai város is megelőz, ami őszintén szólva a magyar kormány fogyasztási típusú adókhoz való erős vonzódása (világbajnok ÁFA, komoly jövedéki adók) fényében nem is olyan meglepő.

De továbbra is gyanakszunk, hogy a lista nem teljes, mert egyes közismerten nagyon olcsó, például dél-amerikai (Bolívia, Peru) vagy ázsiai feltörekvő országok, kelet-európaiak vagy balkániak (Ukrajna, Szerbia, Bulgária stb.) is hiányoznak róla.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kereskedői szolgáltatások: Amit a kiskereskedőknek tudniuk kell
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 8. 15:44
Az ügyfelek szabadságot és rugalmasságot szeretnének élvezni a termékekért való fizetés módjának megválasztásában. 79%-uk az érintés nélküli fizetést részesíti előnyben, és a digitális pénztárcás fizetés gyorsan felváltja a készpénzt.
Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
Vásárló Napi munkánkhoz nagy segítséget nyújt a rokon értelmű szavak gyűjteménye
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 1. 08:19
A magyar nyelvről mi, magyarok tudjuk leginkább, hogy mennyire részletgazdag, kiterjedt szókinccsel rendelkezik. A mi nyelvünk annyira eredeti, hogy semmihez nem fogható, és még mindig kutatják az ősi nyelvemlékeinket. A külföldiek számára az egész egy katyvasz és szerintük nehezen tanulható, amivel teljes mértékben egyet lehet érteni. Bár, aki felismeri a mélyen benne rejlő logikát, az könnyebben el tudja sajátítani.
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
Vásárló A bentlakásos terápia nem büntetés, hanem esély egy új életre!
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:52
Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG