<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sajnálatosan hiányosnak bizonyult a németek tudása a nemzetközi sörárakat illetően, egy összehasonlításban Sevillát hozták ki legolcsóbbnak. Pedig Budapesten is létezik olcsóbb sör, sok feltörekvő országban pedig minden bizonnyal Európánál kevesebbe kerül a nedű.
Archív kép: Plakát a Lengyelországban és Ukrajnában rendezett 2012-es EB-ről

Hol a legolcsóbb a sör? – teszi fel a kérdést a Frankfurter Allgemeine Zeitung rövid, nyilván (sör)cseppet sem tudományos igényű körképe. Itt 14 európai és Európán kívüli – köztük három német – válogatott nagyváros adatai alapján próbáltak arról képet kapni, hol is a legolcsóbb a sör, konkrétan egy 0,33 literes dobozos a szupermarketekben. (A grafikon itt látható.)

A győztes 47 centtel, 147,60 forinttal Sevilla, a dél-spanyolországi nagyváros lett, a második 63 centtel (198 forinttal) Varsó, a harmadik pedig Berlin 71 centes árral (223 forint). (A mai 314 forintos euróval számolva.) A legdrágább pedig Oslo három eurós, 967 forintos sörárral. (Persze nyilván a helyi bérek is sokat számítanak az árak megítélésében, de arról most nem volt szó.)

Magyarország sörben jobban teljesít?

A grafikon egyik hibája, hogy nem tudni, mi alapján válogatták ki a városokat, a válság tépte Portugália, a miénknél is alacsonyabb bérű Bulgária, a válságos Görögország hogyan teljesítene. Másrészt sör és sör között is nagy különbség van minőségben, alkoholtartalomban, gyártási eljárásban.

Valószínűleg mi is jól teljesítenénk az összehasonlításban. Egyik legnagyobb hipermarket-hálózatunkban az egyik legismertebb hazai, klasszikus márka doboza 129 forint kedvezményesen (41 cent), igaz, eredeti ára 159 forint volt (50,6 cent). Egy cseh import sör leárazás előtt 149, utána 119 forint (38 cent), igaz, kicsit gyengébb, mg az előző 5,2, ez csak 4,0 százalékos alkoholtartalmú.

A fél literes rendes sör

A harmad literes dobozos különben nálunk ritka, a fél literes sokkal elterjedtebb. Egyes piacokon már 170-180 forintért lehet „rendes” (legalább négy százalékos alkoholtartalmú) fél literes söröket kapni, még német recept szerint itthon gyártottat is, ami harmad literre átszámolva 120 forint alatt van.

De így sem nyernénk. Utánanéztünk, honnét vehette a Frankfurter Allgemeine az adatokat, kiderült, hogy alighanem innét, valamint innét (eredeti adatok angol fontban). A felmérésnél „több külföldi márkát és egy nagyobb hazai márkát” vettek figyelembe a szupermarketekben.

 

Nyolcadik helyen vagyunk

Ezen a listán már Budapest is rajta van, de csak a nyolcadik helyen (Sevilla viszont érdekes módon hiányzik). Jó pár európai város is megelőz, ami őszintén szólva a magyar kormány fogyasztási típusú adókhoz való erős vonzódása (világbajnok ÁFA, komoly jövedéki adók) fényében nem is olyan meglepő.

De továbbra is gyanakszunk, hogy a lista nem teljes, mert egyes közismerten nagyon olcsó, például dél-amerikai (Bolívia, Peru) vagy ázsiai feltörekvő országok, kelet-európaiak vagy balkániak (Ukrajna, Szerbia, Bulgária stb.) is hiányoznak róla.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Vásárló Étrend-kiegészítők hasaltak el a vizsgálaton
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 09:58
40 vizsgált termékből 4-nél volt valamilyen probléma. Az egyik étrend-kiegészítőben például a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló