<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ismét napirenden a régi devizahiteles szerződések felülvizsgálata, az egész devizahiteles-probléma. Megnéztük hát újra, hogy a devizahitelesek vagy a forinthitelesek vannak nagyobb bajban. Az állás majdnem döntetlen, a forinthitelesekkel mégsem törődik senki.

Az MNB negyedévente publikálja a lakosság hitelállományának összetételére vonatkozó adatokat. A legfrissebb, március végi számok a hitelállomány minőségének további lassú romlását mutatják a jelzáloghitelek körében: Akár devizahiteles, akár forinthiteles, akár lakáshitel, akár szabad felhasználású hitel, mindegyik körben tovább nőtt a legalább 91 napja nem fizetett hitelek aránya az összes hitelen belül. (Összeg szerint, azaz a problémás hitelek összegét osztottuk az összes hitelállomány értékével.)

Ráadásul ha nem vonjuk össze a 91-365 napos fizetési késedelemben levőket az egy év feletti késedelemben levőkkel, akkor még rosszabb a kép: a három hónap és egy év között nem fizetők száma csökkent ugyan, de a több mint egy éve nem fizetőké ennél jobban nőtt, mind a négyféle kategóriában az első negyedévben. Különösen furcsa ez annak fényében, hogy állítólag nagyon magas volt a gazdasági növekedés és nőtt a lakossági fogyasztás is.

Az év elején már felvetettük ugyanezt a problémát, akkor is megállapítottuk, hogy arányaiban majdnem ugyanannyi forinthiteles van bajban, mint devizahiteles. Sőt, amint a grafikon is látható, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a bajba jutott forinthitelesek aránya meghaladja a devizásokét is.

Amint pedig táblázatunkból látszik, a devizahiteles szerződések száma nem sokkal, csak 16 százalékkal haladja meg a forinthitelekét. A devizahitelek összértéke ugyanakkor több mint háromszorosa a forinthitelekének, így valamennyire érthető, hogy a devizahitelesekkel jobban törődnek. Érthető, de nem feltétlenül igazságos és racionális.

Lakossági jelzáloghitelek (2014. március)

Szerződések száma Összértéke

(darab) (millió forint)
Piaci kamatozású forint lakáshitel 269 354 641 613
Deviza lakáshitel 212 167 1 784 008
Szabad felhasználású forint jelzáloghitel 143 259 430 623
Szabad felhasználású deviza jelzáloghitel 266 572 1 638 942
Forinthitel összesen 412 613 1 072 236
Devizahitel öszesen 478 739 3 422 950
(Forrás: MNB)

Sokak szerint a devizahitelesek megmentésére fordított rengeteg pénz, idő, energia helyett a gazdasági növekedés elősegítésére, valódi, tisztességes megélhetést biztosító béreket fizető munkahelyek megteremtésére, vagy adócsökkentésre lenne célszerű koncentrálni. Ez ugyanis az összes hitelesnek, és a hitelcsapdába bele nem esett, de adófizetésein vagy banki költségein keresztül a devizaadós-mentési akciók számláját fizető adófizetőknek is javára válhatna.

(A legfrissebb döntésről a devizahitelekkel kapcsolatban itt tudósítottunk.)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos