3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagyot zuhant az idén az egyébként legalább egy éve gyengélkedő bintcoin árfolyama, a digitális deviza 2013. októberi szintjén áll, rövid időre áttört egy fontos határt is. Sokan ismét temetik, mások csak nevetnek ezen. Már harmincszor énekelték meg a halálát.

Szerdán 200 dollár alá esett a bitcoin nevű híres-hírhedt digitális, kriptográfiai (rejtjelezési) eljárásokkal működő fizetőeszköz árfolyama, egészen 179 dollárig. Az adatok szerint nap közben a 152 dollárt is megközelítette a Bitstamp nevű tőzsdén. Az árzuhanás egyébként a forgalom hatalmas megugrását hozta.

Már megint a kínaiak

A CoinDesk írása szerint a jelenlegi árak azért jelentenek fontos mérföldkövet, mert itt húzódik az ezer kínai jüanos határ, amely fontos pszichológiai választóvonal. Márpedig a bitconin-tranzakciók 65 százalékát a hivatalos tiltások ellenére kínai jüanban bonyolítják. Egy dollár elég stabilan 6,2 jüan (renminbi) körül mozog, így az 1000 jüanos határ 161,3 dollárnál húzódik.

Ezzel vége, összeomlott a bitcoin-piac, meghalt a fizetőeszköz? A 2013. december eleji csúcs ugyanis 1151 dollárnál húzódott, igaz, csak pár napot volt ezer dollár felett az árfolyam. Lehet, hogy az volt abnormális? Mielőtt a sajtó nagyon felkapta volna a témát és bevonult volna a gazdasági, pénzügyi köztudatba, 2013 elején 13,5 dollár körül volt egy bitcoin ára. A mostani 180 dollár ennek még mindig 14-szerese. Ha ez halál, akkor egyelőre szép halál.

Nekrológok garmadája volt már

Egy honlap gyűjti, hányszor énekelték már meg sajtóban a Bitcoin halálát. (A nagy betűs írásmód a fizetési rendszert, a kis betűs magát a fizetőeszközt jelenti.) Jelenleg 30 nekrológnál tart, nagyrészt csupa komoly médiacég honlapján, mint Bloomberg, Reuters, CNN, Forbes stb. Csak 2011-ben három ilyen halotti beszéd volt, ahhoz képest persze még eléggé sokáig bírta.

A bitcoin-árfolyam egyébként régóta csorgott lefelé, de a jelenlegi árfolyamzuhanásnak kiváltó oka lehetett a Bitstamp tőzsde ideiglenes bezárása és az ottani bitcoin-lopás. Most januárban majdnem pontosan egy hétre zárt be az egyik legnagyobb forgalmú tőzsde, mivel biztonsági réseket és mintegy ötmillió dollárnyi (19 ezer darab) bitcoin eltűnését észlelték. Azóta a biztonságot növelték és újra kinyitottak, ám a korábban ott üzletelő kereskedők 75 százaléka úgy nyilatkozott, hogy inkább kivár a folytatással – írja a Bitcoin.hu.

Rendszeresen hekkelnek a hekkerek

Tavaly ilyenkor a MtGox japán érdekeltségű, a maga korában piacvezető tőzsdét zárták be, mert óriási mennyiségű, több százezer darabnyi bitcoin tűnt el. (A maximálisan előállítható mennyiség egyébként 21 millió, ebből mintegy 13,7 millió került eddig a piacra.)

De az sem az első eset volt, a tőzsdék meghekkelése szinte rendszeresnek mondható, ők a támadások első számú célpontjai. Minden bizonnyal azért, mert hatalmas mennyiségű bitcoin fordul meg náluk. (Korábbi esetek voltak a Bitfloor és a Bitcoin24 bezárása 2013 áprilisában, illetve a Bitfloor elleni támadás 2012 szeptemberében.)

Igény van rá

Egy biztos: mivel egy-egy nemzetközi átutalás napokba, akár egy hétbe is beletelhet és nagyon drága mulatság tud lenni, a hitelkártyák, egyéb pénzügyi termékek ára is magas, igenis van igény egy olyan fizetőeszközre, amely percek alatt, nagyon alacsony költséggel eljut a Föld bármely olyan pontjára, ahol internet van. Lehet, hogy nem a bitcoin lesz az, hanem valamely más „kriptopénz”, de minden bizonnyal lesz ilyen a jövőben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos