<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az utóbbi egy-két évben lelassult a halálos balesetek számának sok éves csökkenése, sőt tavaly a sérüléses balesetek száma már ismét nőtt, akárcsak a megsérült személyeké. Mindez sok tényező eredője, de összefüggésben lehet a gazdasági növekedéssel és a lakossági fogyasztással is. Öveket becsatolni!

A 2006-os csúcsról 2013-ig folyamatosan csökkent a halálos közlekedési balesetek száma és az elhunyt személyek száma egyaránt. Az összes sérüléssel járó baleset száma viszont tavaly már ismét nőtt (15 174-ről 15 691-re a KSH szerint), és hasonlóan emelkedett a sérültek száma is. Idén az első negyedévben pedig meglepő módon 38 százalékkal ugrott meg a halálesetek száma (139) az előző év első negyedévéhez képest (101), amint a grafikonon belüli kisebb grafikon mutatja.

Hogy mi is történhetett, azt precízen megmondani nem lehet. A balesetekre a kocsik műszaki állapotától a rendőrségi ellenőrzéseken, jogszabályváltozásokon, büntetési tételeken keresztül az időjárásig, a munkaszüneti napok számáig, az átmenő forgalomig, a foglalkoztatásig sok minden hatással van vagy lehet.

Sőt az egyszerű véletlen, vagy inkább balszerencse is szerepet kap az olyan, viszonylag kis számoknál, mint amit a halálos balesetek produkálnak. Egyetlen csoportos ütközés, autóbusz-szerencsétlenség is felboríthatja a statisztikát.

Az viszont feltűnő, hogy a halálesetek és az összes balesetek száma egyaránt nagyjából a gazdasági válság kitörésével egy időben esett nagyot, 2008-ban (amelynek pedig még csak kevesebb mint fele telt nálunk a válság jegyében) és 2009-ben, majd valamivel kisebb mértékben 2010-ben és 2011-ben. Most pedig, amikor minden jel szerint újra beindult a gazdasági növekedés tavaly, és ez vége némi jövedelem-növekedéssel is együtt járt, a balesetek is megszaporodni látszanak, vagy legalábbis leállni a további csökkenés.

Lehetne véletlen is, de túlságosan logikus, hogy amikor az emberek spórolni kényszerülnek, akkor kétszer is meggondolják, hogy autóba szálljanak, és kevesebbet utaznak, vagy többször használják a tömegközlekedést. (Erre utal, hogy egyes években az autók száma is csökkent nálunk a statisztikák szerint, és visszaesett az üzemanyag-fogyasztás is.) A kevesebb autó, főleg a kevesebb vasárnapi úrvezető pedig önmagában is csökkentheti a balesetek számát.

Viszont a gépkocsipark átlagéletkora (a grafikonon a kék vonal) ellene hat a leírtaknak, vagy kevesebb súllyal esik latba. Annak ellenére mozgott évekig csökkenő trendben a balesetek száma, hogy 2008 óta ismét nő az átlagéletkor, a 2007-es 10,3-ról a tavalyi 13,0 évre. A legutóbbi enyhe télnek is inkább mérsékelnie kellett volna a fekete statisztikát.

A halálesetek, balesetek grafikonja érdekes hasonlóságokat mutat még a kiskereskedelmi forgalom adataival is, azzal a különbséggel, hogy 2006 előtt szerencsére a balesetek száma nem nőtt olyan meredeken, mint a kereskedelem. Öveket becsatolni, lehet, hogy veszélyes nyárnak nézünk elébe!

(A nap grafikonja-sorozat további részei itt olvashatók.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
Vásárló A bentlakásos terápia nem büntetés, hanem esély egy új életre!
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:52
Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.
Vásárló A tudás hatalom
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:26
Ezt az információs társadalom berobbanása óta talán senki sem vitatja. Minél hamarabb van a birtokunkban a tudás, annál gyorsabban tudunk cselekedni, amivel helyzeti előnybe hozhatjuk magunkat vagy akár a vállalkozásunkat. Természetesen ugyanezt az előnyt kínálhatjuk fel az ügyfeleinknek is, akik ha honlapunkon járnak, pár kattintással megtalálhatják a számukra releváns információkat.
Vásárló Online megoldások az új dolgozók betanításához
Márkázott tartalom | 2022. július 12. 09:42
A Covid-járvány óta gyökeresen átalakult a munkavégzés módja hazánkban is. A korábban csak bizonyos szakmákban alkalmazott otthoni munkavégzés, vagyis a “home office” rengeteg szegmensben természetessé vált, ugyanígy az online meetingek is. Összességében a digitális megoldások sokkal nagyobb teret kaptak, és nincs ez másképpen a munkaerő-toborzás és a betanítás esetében sem.
Vásárló Tudnivalók a homlokzati állványról
Márkázott tartalom | 2022. július 11. 12:06
Nagy méretű, függőleges falfelületeknél szükséges munkálatok elvégzéséhez jöhet jól a homlokzati állvány. Legyen szó szigetelésről, színezésről vagy más szerelési projektről, a homlokzati állványok igen biztonságos segítséget nyújtanak.
Vásárló Mit kapunk 45 millió alatt, ha egyetemek közelében keresgélünk?
Márkázott tartalom | 2022. július 10. 14:49
Alig több, mint egy hét van hátra az egyetemi felvételi ponthatárok húzásáig, és ilyenkor szülőként, ha van egy kis befektetni való pénzünk, így is, úgy is elgondolkozunk azon, hogy egy lakás vásárlásának talán több értelme lenne, mint albérletet fizetni. Különösen most, hogy a pandémia után idén nyáron újra berobbant az Airbnb piac, így hosszú távra kiadó lakást találni szinte lehetetlen.
Vásárló A pszichológusok szerint is pozitívan hatnak az utazások mindenkire!
Márkázott tartalom | 2022. július 10. 11:13
Nem kérdés, hogy ha el tudunk időnként, akár egy évben egyszer is utazni valahová, amely távol esik az otthonunktól, akkor észrevehetően érezzük magunkon a változást, és az esetek döntő százalékában feltöltődve, boldogan térünk haza!
Vásárló Végképp elszabadultak az élelmiszerárak Magyarországon – duplázódott a kenyér ára is
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. július 7. 11:46
Az a pár termék, amit az Árstop érint, kevésbé drágult tavalyhoz képest, minden másnak elszállt az ára - így lehetne összegezni a Privátbankár Árkosár-felmérésének júliusi eredményeit. 15 éve tart felméréssorozatunk, de ekkora áremelkedést még sosem láttunk. Még az előző hónaphoz képest is hatalmasat drágult a családi nagybevásárlás. Aki spórolni akar, az most már kénytelen lesz beszállni valamelyik hűségprogramba.
Vásárló Marketing stratégia és marketing rendszer
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 09:25
A marketing stratégia milyenségén múlik, hogy egy cég mennyi ügyfelet tud megszólítani, és végül mennyi érdeklődőből lesz vásárló a folyamat végén. Egy bonyolult rendszerről van szó, amely számos elemet foglal magába, de valójában az egész értékesítés sikerességének zálogát jelenti.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG