<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az utóbbi egy-két évben lelassult a halálos balesetek számának sok éves csökkenése, sőt tavaly a sérüléses balesetek száma már ismét nőtt, akárcsak a megsérült személyeké. Mindez sok tényező eredője, de összefüggésben lehet a gazdasági növekedéssel és a lakossági fogyasztással is. Öveket becsatolni!

A 2006-os csúcsról 2013-ig folyamatosan csökkent a halálos közlekedési balesetek száma és az elhunyt személyek száma egyaránt. Az összes sérüléssel járó baleset száma viszont tavaly már ismét nőtt (15 174-ről 15 691-re a KSH szerint), és hasonlóan emelkedett a sérültek száma is. Idén az első negyedévben pedig meglepő módon 38 százalékkal ugrott meg a halálesetek száma (139) az előző év első negyedévéhez képest (101), amint a grafikonon belüli kisebb grafikon mutatja.

Hogy mi is történhetett, azt precízen megmondani nem lehet. A balesetekre a kocsik műszaki állapotától a rendőrségi ellenőrzéseken, jogszabályváltozásokon, büntetési tételeken keresztül az időjárásig, a munkaszüneti napok számáig, az átmenő forgalomig, a foglalkoztatásig sok minden hatással van vagy lehet.

Sőt az egyszerű véletlen, vagy inkább balszerencse is szerepet kap az olyan, viszonylag kis számoknál, mint amit a halálos balesetek produkálnak. Egyetlen csoportos ütközés, autóbusz-szerencsétlenség is felboríthatja a statisztikát.

Az viszont feltűnő, hogy a halálesetek és az összes balesetek száma egyaránt nagyjából a gazdasági válság kitörésével egy időben esett nagyot, 2008-ban (amelynek pedig még csak kevesebb mint fele telt nálunk a válság jegyében) és 2009-ben, majd valamivel kisebb mértékben 2010-ben és 2011-ben. Most pedig, amikor minden jel szerint újra beindult a gazdasági növekedés tavaly, és ez vége némi jövedelem-növekedéssel is együtt járt, a balesetek is megszaporodni látszanak, vagy legalábbis leállni a további csökkenés.

Lehetne véletlen is, de túlságosan logikus, hogy amikor az emberek spórolni kényszerülnek, akkor kétszer is meggondolják, hogy autóba szálljanak, és kevesebbet utaznak, vagy többször használják a tömegközlekedést. (Erre utal, hogy egyes években az autók száma is csökkent nálunk a statisztikák szerint, és visszaesett az üzemanyag-fogyasztás is.) A kevesebb autó, főleg a kevesebb vasárnapi úrvezető pedig önmagában is csökkentheti a balesetek számát.

Viszont a gépkocsipark átlagéletkora (a grafikonon a kék vonal) ellene hat a leírtaknak, vagy kevesebb súllyal esik latba. Annak ellenére mozgott évekig csökkenő trendben a balesetek száma, hogy 2008 óta ismét nő az átlagéletkor, a 2007-es 10,3-ról a tavalyi 13,0 évre. A legutóbbi enyhe télnek is inkább mérsékelnie kellett volna a fekete statisztikát.

A halálesetek, balesetek grafikonja érdekes hasonlóságokat mutat még a kiskereskedelmi forgalom adataival is, azzal a különbséggel, hogy 2006 előtt szerencsére a balesetek száma nem nőtt olyan meredeken, mint a kereskedelem. Öveket becsatolni, lehet, hogy veszélyes nyárnak nézünk elébe!

(A nap grafikonja-sorozat további részei itt olvashatók.)

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló Végre itt a nyár? – A szünidő gazdasági hatása a családi költségvetésre
Márkázott tartalom | 2023. június 1. 17:56
Ahogy közeledik a nyár, a kisgyermekes családokban felmerül az egyre feszítőbb a kérdés: milyen terheket ró a szünidő a családi költségvetésre? A nyári szünetre minden bizonnyal szüksége van a gyerekeknek, hiszen ilyenkor lehetőségük nyílik a pihenésre és a játékra.
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG