3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi egy-két évben lelassult a halálos balesetek számának sok éves csökkenése, sőt tavaly a sérüléses balesetek száma már ismét nőtt, akárcsak a megsérült személyeké. Mindez sok tényező eredője, de összefüggésben lehet a gazdasági növekedéssel és a lakossági fogyasztással is. Öveket becsatolni!

A 2006-os csúcsról 2013-ig folyamatosan csökkent a halálos közlekedési balesetek száma és az elhunyt személyek száma egyaránt. Az összes sérüléssel járó baleset száma viszont tavaly már ismét nőtt (15 174-ről 15 691-re a KSH szerint), és hasonlóan emelkedett a sérültek száma is. Idén az első negyedévben pedig meglepő módon 38 százalékkal ugrott meg a halálesetek száma (139) az előző év első negyedévéhez képest (101), amint a grafikonon belüli kisebb grafikon mutatja.

Hogy mi is történhetett, azt precízen megmondani nem lehet. A balesetekre a kocsik műszaki állapotától a rendőrségi ellenőrzéseken, jogszabályváltozásokon, büntetési tételeken keresztül az időjárásig, a munkaszüneti napok számáig, az átmenő forgalomig, a foglalkoztatásig sok minden hatással van vagy lehet.

Sőt az egyszerű véletlen, vagy inkább balszerencse is szerepet kap az olyan, viszonylag kis számoknál, mint amit a halálos balesetek produkálnak. Egyetlen csoportos ütközés, autóbusz-szerencsétlenség is felboríthatja a statisztikát.

Az viszont feltűnő, hogy a halálesetek és az összes balesetek száma egyaránt nagyjából a gazdasági válság kitörésével egy időben esett nagyot, 2008-ban (amelynek pedig még csak kevesebb mint fele telt nálunk a válság jegyében) és 2009-ben, majd valamivel kisebb mértékben 2010-ben és 2011-ben. Most pedig, amikor minden jel szerint újra beindult a gazdasági növekedés tavaly, és ez vége némi jövedelem-növekedéssel is együtt járt, a balesetek is megszaporodni látszanak, vagy legalábbis leállni a további csökkenés.

Lehetne véletlen is, de túlságosan logikus, hogy amikor az emberek spórolni kényszerülnek, akkor kétszer is meggondolják, hogy autóba szálljanak, és kevesebbet utaznak, vagy többször használják a tömegközlekedést. (Erre utal, hogy egyes években az autók száma is csökkent nálunk a statisztikák szerint, és visszaesett az üzemanyag-fogyasztás is.) A kevesebb autó, főleg a kevesebb vasárnapi úrvezető pedig önmagában is csökkentheti a balesetek számát.

Viszont a gépkocsipark átlagéletkora (a grafikonon a kék vonal) ellene hat a leírtaknak, vagy kevesebb súllyal esik latba. Annak ellenére mozgott évekig csökkenő trendben a balesetek száma, hogy 2008 óta ismét nő az átlagéletkor, a 2007-es 10,3-ról a tavalyi 13,0 évre. A legutóbbi enyhe télnek is inkább mérsékelnie kellett volna a fekete statisztikát.

A halálesetek, balesetek grafikonja érdekes hasonlóságokat mutat még a kiskereskedelmi forgalom adataival is, azzal a különbséggel, hogy 2006 előtt szerencsére a balesetek száma nem nőtt olyan meredeken, mint a kereskedelem. Öveket becsatolni, lehet, hogy veszélyes nyárnak nézünk elébe!

(A nap grafikonja-sorozat további részei itt olvashatók.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG