<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az EU közzétett egy gyorsjelentést az első negyedéves GDP-ről, amely szerint az előző év hasonló időszakához képest Románia végzett az első helyen, Lengyelország a második, Magyarország a harmadik. A tavalyi utolsó negyedévhez képest mérve viszont elsők lettünk, Lengyelországgal holtversenyben, de ezt a mutatót kevésbé használják.

Közzétette gyorsjelentését az EU statisztikai hivatala az első negyedéves GDP-növekedésről. Eszerint év/év alapon, tehát az idei első negyedévet hasonlítva az egy évvel ezelőttihez, és a szezonális hatások kiszűrésével Románia 3,8, Lengyelország 3,5, Magyarország 3,2 százalékos növekedést ért el.

(Nem mennénk bele a módszertan rejtelmeibe, de annyi magyarázat még tartozik ehhez, hogy ez a 3,2 százalékos adat megegyezik a KSH pár napja közzétett megfelelő adatával. A hazai sajtóban azonban a 3,5 százalékos, szezonálisan ki nem igazított adat terjedt el.)

A nyomunkban minimális mértékben, 1-2 tizeddel lemaradva következik Nagy-Britannia és Litvánia is. A magyar gazdaság számára olyannyira fontos Németország a nyolcadik helyen van a listán 2,3 százalékkal, egyébként a németeknél is kellemes meglepetést okozott a napokban az eredmény. A világgazdaság szempontjából lényeges USA is épp 2,3 százalékot mért.

Mindezek még csak előzetes számok, sőt egyes országok még nem is tették közzé az adatukat, más országoké, mint Görögország, nincs a szezonális hatásoktól megtisztítva. A képzeletbeli verseny eredménye tehát még változhat. A magyar gazdaság mindenesetre, ha dübörög is, nem egyedül dübörög. Romániát egyébként éppen most minősítette fel a Standard & Poor’s.

Amint az ábrán látni, van jó néhány negatív növekedésű ország is, és nem is csak a krízis-országok között. Az EU 28 országában így átlagosan csak 1,4 százalékos volt a növekedés.

Ha pedig nem az előző év hasonló negyedévéhez viszonyítunk, ahogy szokták, hanem a 2014-es utolsó negyedévhez, akkor 1,1-1,1 százalékos növekedéssel Magyarország és Lengyelország van az élen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG