<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az EU közzétett egy gyorsjelentést az első negyedéves GDP-ről, amely szerint az előző év hasonló időszakához képest Románia végzett az első helyen, Lengyelország a második, Magyarország a harmadik. A tavalyi utolsó negyedévhez képest mérve viszont elsők lettünk, Lengyelországgal holtversenyben, de ezt a mutatót kevésbé használják.

Közzétette gyorsjelentését az EU statisztikai hivatala az első negyedéves GDP-növekedésről. Eszerint év/év alapon, tehát az idei első negyedévet hasonlítva az egy évvel ezelőttihez, és a szezonális hatások kiszűrésével Románia 3,8, Lengyelország 3,5, Magyarország 3,2 százalékos növekedést ért el.

(Nem mennénk bele a módszertan rejtelmeibe, de annyi magyarázat még tartozik ehhez, hogy ez a 3,2 százalékos adat megegyezik a KSH pár napja közzétett megfelelő adatával. A hazai sajtóban azonban a 3,5 százalékos, szezonálisan ki nem igazított adat terjedt el.)

A nyomunkban minimális mértékben, 1-2 tizeddel lemaradva következik Nagy-Britannia és Litvánia is. A magyar gazdaság számára olyannyira fontos Németország a nyolcadik helyen van a listán 2,3 százalékkal, egyébként a németeknél is kellemes meglepetést okozott a napokban az eredmény. A világgazdaság szempontjából lényeges USA is épp 2,3 százalékot mért.

Mindezek még csak előzetes számok, sőt egyes országok még nem is tették közzé az adatukat, más országoké, mint Görögország, nincs a szezonális hatásoktól megtisztítva. A képzeletbeli verseny eredménye tehát még változhat. A magyar gazdaság mindenesetre, ha dübörög is, nem egyedül dübörög. Romániát egyébként éppen most minősítette fel a Standard & Poor’s.

Amint az ábrán látni, van jó néhány negatív növekedésű ország is, és nem is csak a krízis-országok között. Az EU 28 országában így átlagosan csak 1,4 százalékos volt a növekedés.

Ha pedig nem az előző év hasonló negyedévéhez viszonyítunk, ahogy szokták, hanem a 2014-es utolsó negyedévhez, akkor 1,1-1,1 százalékos növekedéssel Magyarország és Lengyelország van az élen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG