<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Eurostat
Makro / Külgazdaság Toplistás a magyar infláció Európában: megvan, hol drágul jobban az élet, mint itthon
Privátbankár.hu | 2022. október 19. 11:22
Megérkezett az Európai Unió inflációs statisztikája, Magyarország az élvonalban. 
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élmezőnyben a hazai növekedés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 13:27
A hazai növekedési ütem bőven meghaladja az uniós átlagot, így az idei évben az egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson számolva megközelítheti az uniós átlag 78 százalékát.
Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a magyar gazdaság a szerencsésebbek közé tartozott az első hónapokban?
Kollár Dóra | 2020. augusztus 9. 06:03
Úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta. 
Makro / Külgazdaság Európa mélypontján a magyar ipar
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 12. 13:24
Áprilisban minden idők legnagyobb mértékében esett az euróövezet és az Európai Unió ipari termelése havi és éves szinten a koronavírus-járvány miatt.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Ismét Európa élére állhatott Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. február 14. 12:41
A magyar gazdaság tavaly év végi teljesítményét egy másik állam sem tudta túlszárnyalni Európában.
Vállalat Sokan ragaszkodnak a saját ingatlanhoz – de ha nem tudnak újat venni, korszerűsíteniük kell
Privátbankár.hu | 2019. december 23. 12:17
Az EU-tagállamok közül Magyarországon az ötödik legmagasabb azok aránya, akik saját tulajdonú lakásban, házban élnek. Ám hiába nem épült sok éve annyi új otthon, mint az idén, ez még mindig jóval kevesebb a válság előttinél. Ezért aki meg szeretné őrizni az ingatlanja állagát, értékét, az kénytelen korszerűsíteni, felújítani. Ennek nem egyszer vaskos költségét azonban sokan képtelenek egyik pillanatról a másikra előteremteni, ezért jobban járnak, ha időben elkezdenek spórolni a felújítás anyagi fedezetének megteremtésére.
Makro / Külgazdaság Szinte verhetetlen a magyar gazdaság Európában
Privátbankár.hu | 2019. november 14. 11:25
A szokásoknak megfelelően az unió statisztikai hivatala is közölte a tagállamok gazdasági teljesítményére vonatkozó friss adatokat. Ezek szerint Magyarország éllova, a régiónk pedig Európa motorjának is nevezhető.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kitűzte célt a turizmus elé: de mennyire megvalósítható mindez?
Privátbankár.hu | 2019. november 4. 06:05
Orbán Viktor a Tourism Summit 2019 konferencián úgy fogalmazott, hogy a magyarok számára ez a hazaszeretet kifejezésének egyik formája. A hazai turisztikai ágazat dicséretét ezután azzal folytatta, hogy Magyarország hamarosan behozza Csehországot ezen a területen. Megnéztük, hogy áll az ország ténylegesen.
Személyes pénzügyek Bajban a mozgáskorlátozott magyarok - még mindig komoly problémát jelent a megélhetés
Kollár Dóri | 2019. október 25. 06:05
Alapvetően sem fényes a kép, hogyha a mozgáskorlátozottak körülményeit vizsgáljuk az Európai Unióban – ehhez képest itthon még rosszabb a helyzet: az Eurostat felmérése alapján szinte minden megváltozott munkaképességű magyarnak vannak megélhetési problémái.
Személyes pénzügyek Javuló körülmények közt is tovább szegényednek a magyar nyugdíjasok
Kollár Dóri | 2019. október 24. 06:04
Közzétette az Eurostat a kontinens időseiről készített kiadványát. Az elöregedés világszintű jelenség, amely szinte minden fejlett országot érint, csak 2019 elején 101,1 millió 65 vagy annál idősebb állampolgára volt az uniós tagországoknak, ez a lakosság ötödét jelenti, és ez az arány csak nőni fog. De mi a helyzet Magyarországon, hogy élnek az idősek hazánkban?
Makro / Külgazdaság Magyarország a dobogón - EU-s szinten is kiemelkedően gyorsan drágul az életünk
Kollár Dóri | 2019. október 16. 13:21
Közzétette az Eurostat az uniós fogyasztói árak változásának alakulásáról szóló végleges adatait. A hazai áremelkedés dobogós szinte került, így kíváncsiak voltunk arra, hogy az inflációs szám hogyan jelenik meg a magyar élelmiszer-, alkohol- és dohányárak tekintetében.
Személyes pénzügyek Munkavállalás vagy gondozás - hány magyart érint?
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 20:35
Még mindig magyarok százezrei gondoznak rokonokat és betegeket, miközben egyre nagyobb a hiány a munkaerőpiacon. Mi lehet a megoldás?
Ingatlan Tovább drágulnak a lakások Európában
Privátbankár.hu | 2019. október 7. 13:02
Jelentős mértékben drágultak a lakóingatlanok az euróövezetben és az Európai Unió egészében is a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedtek a termelői árak az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 3. 12:22
Közel kétéves mélypontját érte el az ipari termelői árak növekedésének éves üteme az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Senki nem volt olyan gyors, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2019. augusztus 14. 13:26
Mind a negyedéves, mind az éves GDP-növekedést tekintve Európa élén áll Magyarország. Ezt a tempót egy másik gazdaság sem tudta felvenni, a régiós országoknak ugyanakkor sikerült mégis megközelíteni.
Makro / Külgazdaság Nyugaton minden jobb? Megvan, melyik országokért hagyják el az állampolgárságukat a magyarok
Kollár Dóri | 2019. augusztus 1. 06:05
2010 és 2017 közt a legfontosabb kivándorlási országokban dinamikusan növekedett azon magyarok száma, akik sikeresen folyamodtak állampolgársághoz. Az Eurostat adatait felhasználva megnéztük, hogy melyek a legnépszerűbb célországok, hol akarnak a leginkább állampolgárrá válni a magyarok?
Makro / Külgazdaság Elkeserítő: fillérekért dolgozik nagyon sokat a magyar
Székely Sarolta | 2019. július 22. 15:40
Ugyanannyi ledolgozott munkaórára több átlagos bér jutott tavaly, mint 2017-ben - összegezhetnénk a nemrégiben megjelent friss statisztikák tanulságait. A helyzet azonban egyáltalán nem annyira kedvező, mint amilyennek elsőre tűnik.
Makro / Külgazdaság Európa a népek olvasztótégelye – Magyarország pedig az átjáróháza?
Eidenpenz József | 2019. július 19. 06:05
Az Eurostat adatai szerint a Magyarországról elvándorlók jelentős része, évi sok ezer ember nem magyar állampolgár, hanem ukrajnai, szerbiai vagy ázsiai, afrikai születésű. A migráció valamivel csökkenő intenzitással ugyan, de folyik, a legtöbb tartózkodási engedélyt újabban ukránok kapták az EU-ban. De országokon belül is milliók ingáznak messzire.
Ingatlan Európában a magyar lakások drágultak a legjobban – de miért?
Privátbankár.hu | 2019. július 11. 20:15
Megint első helyre került a magyar lakásdrágulás az Európai Unióban: 2015 és 2018 között 32 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak, az EU-s országok közül ez kiemelkedő érték. A lakáspiac alakulását befolyásoló mutatók például a fizetések emelkedése vagy az egy főre jutó GDP magyarázatot adhatnak a drágulásra.
Makro / Külgazdaság Elkeserítő: csak három országban alacsonyabb a fizetés a magyarnál
Székely Sarolta | 2019. július 3. 17:40
Bár jelentős mértékben emelkednek a nettó fizetések idehaza, nemzetközi összehasonlításban nemhogy előrébb lépnénk ennek köszönhetően a rangsorban, még egy helyet lejjebb csúsztunk. Így a magyar átlagos nettó bér már a negyedik legalacsonyabb.
Makro / Külgazdaság Szegény magyarok - csak első ránézésre olcsóak a hazai boltok
Kollár Dóri | 2019. június 24. 06:05
Magyarország az Eurostat élelmiszerárakról szóló statisztikáját elnézve viszonylag olcsó országnak tűnik, ám az átlagfizetéseket jobban megnézve már nem ennyire egyértelmű a kép. Kik keresnek nálunk jobban és fizetnek közel ugyanannyit az élelmiszerekért? Milyen termék árát tekintve van Magyarország a legolcsóbbak között?
Ingatlan Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások
Privátbankár.hu | 2019. május 22. 20:30
A hazai ingatlanpiaci őrületet mostanra már senkinek sem kell bemutatni, még azok is találkoztak az időnként brutális lakás- és házárakkal, akik nem adták mostanában vásárlásra a fejüket. Ebből a szempontból mostani cikkünk sem kecsegtet sok jóval, hiszen az Eurostat statisztikája alapján egyelőre nem igazán látszik a hazai ingatlanpiacon tapasztalt félelmetes áremelkedés vége.
Makro / Külgazdaság Mindenkit ver a magyar gazdaság Európában
Székely Sarolta | 2019. május 15. 11:44
Negyedéves és éves bázison is egyaránt a legjobb első negyedéves teljesítményt tudta felmutatni a magyar gazdaság. Tényleg a közép-kelet-európai régió számít Európa gazdasági motorjának, olyannyira, hogy itt 2-2,5-szer gyorsabb növekedés jellemző az 1,5 százalékos uniós átlagnál éves bázison.
Makro / Külgazdaság Megjöttek a számok: hogy élnek a szegényebb magyarok az átlagos EU-s állampolgárhoz képest?
Kollár Dóri | 2019. május 8. 17:20
Több jóléti statisztikát is frissített az Eurostat, ezek abból a szempontból mindenképpen érdekesek, hogy megmutatják, hogy élnek a magyarok az átlagos európai, illetve regionális polgárokhoz képest. Van, amiben jobban állunk, mint az uniós átlag, viszont ha autóvásárlásról van szó, még bőven lenne hová fejlődni.
Makro / Külgazdaság Gondoskodási kényszer: ha erről van szó, még mindig hátrányban vannak a nők
Kollár Dóri | 2019. április 25. 15:30
A nemi egyenlőség kérdése mindig is kényes téma volt Magyarországon. Míg sok szempontból javult a magyar nők helyzete az elmúlt években, a munkaerőpiacon továbbra is komoly rés tátong a két nem között. De mi okozza ezt? Hogy áll régiós szinten Magyarország? Egy magyar, egy szlovák, vagy egy román nő van jobb helyzetben, hogyha a foglalkoztatottságról van szó?
Ingatlan Lassan véget érhet az őrültek háza a magyarországi lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2019. április 12. 13:31
Ismételten frissítette az Eurostat a lakásárak drágulásáról szóló statisztikáját, több mint másfél év után 2018 negyedik negyedévében csak minimálisan emelkedtek tovább a magyar árak. Igaz, a hazai ingatlanpiacon tapasztalt áremelkedés így is elképesztő, 2015-től és 2018 végéig mintegy 35,4 százalékos.
Makro / Külgazdaság 63 ezer forint egy hónapra: rég látott szintre mélyült a szegénység Magyarországon
Kollár Dóri | 2019. április 4. 06:05
Az Eurostat frissítette a relatív szegénységi résre vonatkozó statisztikáját a 2018-ban felvett, tehát valójában 2017. évi adatokkal, ebből az látszik, hogy Magyarországon ismételten nőtt a különbség az évek óta tartó csökkenés után. Nemcsak, hogy mélyebbé vált a szegénység az országban, a szegénységi küszöb alatt élők átlagjövedelme sem növekszik kellő ütemben.
Makro / Külgazdaság Lecsengőben a menekültválság - szinte senki sem akart Magyarországra jönni
Privátbankár.hu | 2019. március 14. 15:01
Megérkezett a 2018. éves statisztika a menedékkérők számáról az Európai Unióban, az előző évhez képest egyértelmű a visszaesés – a tagállamokhoz összesen 580 ezren adták be először a kérelmüket. A menekültválság csúcsán, 2015-ben ez a szám 1,256 millió volt, azaz mostanra több mint felére csökkent a migrációs nyomás.
Vásárló Alig mozgunk és rengeteget ülünk - komoly veszélyben a magyarok
Kollár Dóri | 2019. március 8. 20:10
Egész Európában problémát jelent az, hogy rengetegen végeznek ülőmunkát. Itthon egy kicsit jobb az arány, hiszen „csak” a magyarok 33 százaléka dolgozik ülve, míg az uniós átlag 39 százalék. Ennyit ülni alapból sem egészséges, ráadásul mindehhez rettenetesen keveset is sportolunk. Mi történik, hogyha egész nap alig állunk fel? Miért baj ez? Most kiderül.
Karrier Foglalkozni kell a nőügyekkel - a magyar Országgyűlés Európa sereghajtója
Izsó Márton | 2019. március 6. 20:20
Videós összefoglaló arról hogy újabb statisztikában végezte a szégyenpadon Magyarország, abszolút utolsóak vagyunk az Európai Unióban azt tekintve, hogy hány nő ül a parlamentben. A hazai arány még a 15 évvel ezelőtti uniós átlagos sem érte el. A magyar miniszterelnök korábbi kijelentései szintén nem segítettek a helyzeten.
Vásárló Agyamra megy a hangoskodó szomszédom - mit tehetek most?
Kollár Dóri | 2019. március 5. 20:10
Jelentősen csökkent az elmúlt években azon magyar háztartásoknak az aránya, ahol komoly gondot jelent az, hogy zajonganak a szomszédok – derült ki az Eurostat frissített adataiból. Bár az adatok szerint egyre kevesebbszer van gond a szomszédokkal, megkérdeztük a szakértőt, milyen lehetőségeink vannak akkor, ha egy udvarias figyelmeztetés már nem elég.
Személyes pénzügyek Közel a szakadékhoz – létbizonytalanságban a magyar háztartások és nyugdíjasok
Privátbankár.hu | 2019. március 2. 15:25
Frissítette az Eurostat adatait arról, hogyan alakul azoknak a magyar háztartásoknak a száma, akik hónapról-hónapra élnek, és csak nagy nehézségekkel tudnak anyagilag boldogulni. Míg a társadalom összességében a helyzet némileg javulni látszik, még jócskán lenne hová fejlődni, mert rengetegen élnek a létbizonytalanság szélén.
Makro / Külgazdaság Lepusztult, fagyos lakások - megint rosszabbul élnek a legszegényebb magyarok
Kollár Dóri | 2019. február 27. 20:30
Frissítette az Eurostat statisztikáját arról, hogy hány magyar él lepusztult lakásban, és bár összességében egy kicsit javulni látszik a kép, ha az átlagjövedelem alatt keresőket nézzük már más a helyzet. Mi a helyzet a magyarok otthonaiban? És a fürdőszobáiban? Most kiderül.
Makro / Külgazdaság Van valami, amiért nagyon jó magyar gyereknek lenni
Privátbankár.hu | 2019. február 15. 10:50
Kifejezetten pozitív számokat tett közzé az Eurostat, az Európai Unióban a gyerekek mindössze 1,8 százalékának vannak ellátatlan egészségügyi problémái.
Makro / Külgazdaság A gyerekszületéseken nem látszik az, hogy kudarcba fulladnak a magyar házasságok
Privátbankár.hu | 2019. február 14. 15:50
Közzétette az Eurostat adatait arról, hogy alakulnak a házassági ráták az Európai Unió tagországaiban. A magyar ráta évek óta a középmezőnyben van, viszont a válások és a megözvegyülések magas száma miatt folyamatos csökkenés látszik a házasságok számában. Vajon meglátszik ez a gyerekvállaláson is?
Makro / Külgazdaság Végre megvan a válasz – hány rendőr jutott ténylegesen 100 ezer magyarra?
Kollár Dóri | 2019. február 8. 12:20
Megkaptuk a magyarázatot arra, hogy miért mutattak komoly eltérést, majd tűntek el az Eurostat számai.
Ingatlan Hány évet kell dolgozni egy budapesti lakás megvásárlásához?
Privátbankár.hu | 2019. február 6. 20:20
Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban évek óta emelkednek a fizetések, miközben a lakásárak is egyre magasabbak, de azért vannak eltérések – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Rosszabb vagy jobb a budapesti lakásvásárlók helyzete a térségben élőkénél?
Makro / Külgazdaság Valami nem stimmel: tényleg ennyire kevés rendőr lenne Magyarországon?
Kollár Dóri | 2019. január 31. 12:31
Úgy tűnik, hogy egyáltalán nem olyan pocsék a magyar rendőrállomány létszáma, mint azt az Eurostat január elején közzétett adataiból sejteni lehetett. Ugyan még jócskán van hová fejlődni nemzetközi szinten, de az új információkat megnézve már nem olyan sötét a kép, mint azt eredetileg hinni lehetett.
Makro / Külgazdaság 11 éves mélypont: egyre csak nő a korai iskolaelhagyók aránya
Székely Sarolta | 2019. január 18. 13:00
2017-ben tovább emelkedett azon fiatalok aránya, akik felhagytak a tanulmányaikkal, így, ha csak egy hajszállal is, de ismét távolabb kerültünk az Európa 2020 stratégiában rögzített céltól a korai iskolaelhagyók arányát tekintve.
Karrier 220 ezer magyar fiatal nem tanul és nem is dolgozik
Székely Sarolta | 2019. január 16. 16:00
Nagyon kedvező a tendencia, de még mindig rendkívül magas azon fiatalok aránya, akik nem folytatnak tanulmányokat, ugyanakkor nem is dolgoznak.
Személyes pénzügyek Mennyire van rossz dolga a magyar nyugdíjasoknak?
Kollár Dóri | 2019. január 15. 20:10
Közzétette az Eurostat adatait arról, hogy alakul azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiket elszegényedés fenyeget. Magyarország az uniós átlagnál jobban teljesít, de ennek ellenére is egyértelműen úgy tűnik, hogy a szlovákok nyugdíjasok helyzete jobb, mint a magyaroké.
Vásárló A nap grafikonja: rettentő keveset költenek a magyarok a kultúrára
Privátbankár.hu | 2019. január 11. 14:03
Közzétette az Eurostat adatait arról, hogy mennyit költenek a háztartások kultúrára és pihenésre. Magyarország a lista végén van.
Vásárló Tényleg sokat költünk alkoholra, de inkább a magyar tinikért kell aggódni
Kollár Dóri | 2019. január 2. 20:20
2017-ben az Európai Unió háztartásai mintegy 1,6 százalékát a teljes fogyasztási kiadásaiknak alkoholos italokra fordították, a magyarok ennek csaknem kétszeresét, 3 százalékot költik alkoholra. Ez nem kevés, ám a most közölt számokat jobban megnézve úgy tűnik, hogy mindez sokkal inkább Kelet-Európa, mint az ország egyéni problémája.
Makro / Külgazdaság A kormányt csak a nyugdíjasok érdeklik - mi lesz a munkanélküliekkel?
Kollár Dóri | 2018. december 14. 12:12
Közzétette az Eurostat, hogy mennyit költenek a tagállamok a szociális hálóra: ide tartoznak a munkanélküli segélyek, a családi pótlék különböző formái, a nyugdíjak, valamint a lakhatási támogatások is. A magyar adatokat megnézve elég felemás a kép, míg nyugdíjakra az uniós átlaghoz képest sokat, addig a munkanélküliekre röhejesen keveset költünk.
Karrier Van valami, amiben meghökkentően nagyot fejlődött Magyarország
Privátbankár.hu | 2018. december 10. 12:07
Közzétette az Eurostat adatait arról, hogy hogyan alakul a felnőttként továbbtanulók száma az Európai Unióban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG