3p
Közzétette az Eurostat az uniós fogyasztói árak változásának alakulásáról szóló végleges adatait. A hazai áremelkedés dobogós szinte került, így kíváncsiak voltunk arra, hogy az inflációs szám hogyan jelenik meg a magyar élelmiszer-, alkohol- és dohányárak tekintetében.

Összességében csökkent az Európai Unióban az inflációs ráta, hiszen az augusztusi 1,4 százalékhoz képest most 1,2 százalékot mért az Eurostat, a tagállamok közös statisztikai hivatala. A kontinensen a fogyasztói áraknál csökkenést mértek Cipruson, Portugáliában, Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban, míg a magyar áremelkedés felkerült a dobogóra: a hazai 2,9 százaléknál csak Szlovákiában (3%) és Romániában (3,5%) drágult jobban az élet.

Az előzetesen becsültnél is alacsonyabb szintre, közel hároméves mélypontra süllyedt a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben szeptemberben. A végleges adatok szerint éves szinten mindössze 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, ami a legkisebb mértéket jelenti a 2016 novemberében mért 0,6 százalék óta. A revíziót az indokolta, hogy a vártnál kevésbé drágultak az ipari termékek, ami pedig újabb vészjósló jel a termelés és a bizalom csökkenésével küzdő euróövezeti gyáripar számára.

Magyarországon és Lengyelországban kiugróan gyorsan emelkednek az árak

Ahogy arról nemrég részletesebben is írtunk, az alapvető élelmiszerek ára elszállt az utóbbi időszakban, és több esetben is kiemelkedő drágulásról árulkodtak a számok, például az uborka, a burgonya, a paradicsom, és a vöröshagyma ára is drasztikusan megugrott.. Ezt igazolni látszik az is, hogy az Eurostat környező országokra vonatkozó grafikonunk adatait összevetve az elmúlt közel két évben Magyarországon kiemelkedően gyorsan emelkedtek az élelmiszerárak, megelőzve Lengyelország kivételével az összes V4-es országot.

Az itt megjelenő jelentős drágulást mutatta a Privátbankár.hu által rendszeresen elkészített Árkosár felmérése is – kollégáink a boltokban azt tapasztalták, hogy áremeléssel indították az őszt a hazai hipermarketek: mind az előző hónaphoz képest, mind éves szinten is drágulást volt a jellemző, ráadásul még mindig 20 ezer forintot jelentett egy átlagos családi bevásárlás. Részletek. >>>

Mi a helyzet az alkohollal és a cigivel?

Más képet mutat az élelmiszerárakhoz képest a hazai alkoholárakról szóló statisztika - míg Csehországban jócskán megugrottak a szeszárak, addig itthon megfordulni látszik a tendencia, és olcsóbbá váltak az alkoholos italok.

Az inflációs adatok megjelenésekor mindig érdemes a dohánytermékek árának alakulását is. Az Eurostat számaiból látszik, hogy ezen termékek hazai árszínvonala mindig is magasabb volt a környező országokénál, ám a tendencia azt mutatja, hogy a rés csak tovább nőtt az elmúlt időszakban - azaz egyre inkább pórul járnak a cigarettázó magyarok. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG